Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αλλαγή σκυτάλης στις τράπεζες με περισσότερους επενδυτές - Ποιοι ήλθαν, ποιοι φεύγουν

Αλλαγή σκυτάλης στις τράπεζες με περισσότερους επενδυτές - Ποιοι ήλθαν, ποιοι φεύγουν
Τη διάθεση του 18% της Εθνικής κρίνει η πορεία της μετοχής της Πειραιώς
Περισσότεροι νέοι ξένοι επενδυτές τοποθετούνται και αντικαθιστούν παλιούς επενδυτές στις τράπεζες, αυξάνοντας περαιτέρω την ελεύθερη διασπορά.
Την ίδια ώρα οι υψηλοί όγκοι στις τραπεζικές μετοχές που είναι αποτέλεσμα και των πρόσφατων placements, δίνουν τον απαραίτητο χώρο για την αποχώρηση παλαιότερων επενδυτών. Παρά τις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις μια ομάδα νέων επενδυτών ποντάρει στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
Το Ηelikon Investments επιβεβαιώνοντας το Bankingnews (To δίλημμα του Ηelikon) στις 5 Μαρτίου προχώρησε σε πωλήσεις κοινών μετοχών 4-5% καθώς κατέγραφε σημαντικά κέρδη έως 400% και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι μέσω χρηματοπιστωτικών μέσων κατέχει ποσοστό 6,74%.
Η αγορά των νέων μετοχών, όμως, δεν πραγματοποιήθηκε με πακέτο μετοχών, αλλά πραγματοποιήθηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθιστώντας την Πειραιώς με ένα από τα μεγαλύτερα free float στις Τράπεζες (81,3%), ενώ μοναδικός μεγάλος μέτοχος παραμένει ο κ. John Paulson.
Χθες η Τράπεζα Πειραιώς διακίνησε 42,2 εκατ. μετοχές κλείνοντας οριακά ανοδικά στην τιμή διάθεσης του πρόσφατου placement στα 4 ευρώ.
Σε πωλήσεις οι οποίες κατά πληροφορίες αποδίδονται στο Helikon Ιnvestments οφείλεται και ο τεράστιος όγκος μετοχών στην Eurobank, καθώς σε τρεις ημέρες έχουν διακινηθεί 37,9 εκατ. μετοχές προκαλώντας πιέσεις στον τίτλο καθώς από τα 1,93 ευρώ κινείται στα 1,773 ευρώ.
Υψηλοί όγκοι, ως αποτέλεσμα του placement παρατηρούνται και στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με 31,7 εκατ. μετοχές η οποία διατηρεί τα επίπεδα των 7 ευρώ, ύστερα και από τα αποτελέσματα.
Περί τα 18,25 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια και στην Alpha bank η οποία έκλεισε με άνοδο 1,44% στα 1,6905 ευρώ.

Τι περιμένουν στην αγορά μετά τις μετοχικές ανακατατάξεις

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η πορεία της μετοχής της Πειραιώς από εδω και πέρα αναμένεται να κρίνει και το αποτέλεσμα της επόμενης διάθεσης μετοχών της Εθνικής (18%) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει μετά τον Μάιο.
Όπως αναφέρουν εάν η τιμή παραμείνει στα τωρινά επίπεδα τιμών ή εμφανίσει πτώση τότε η διάθεση μετοχών της Εθνικής δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί δίχως discount – αν και η διαδικασία της Πειραιώς στην διάθεση μετοχών απέδειξε ότι είναι εφικτή η διάθεση μετοχών με χαμηλότερο discount.
Σ’ όλα πάντως τα προηγούμενα placements (Εθνική- ΕΛΠΕ), αρχικά παρατηρήθηκαν πιέσεις και αργότερα σημειώθηκαν και κέρδη και μεγάλοι όγκοι στις μετοχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αποθετηρίου (Φεβρουάριος), οι αλλαγές με νέους επενδυτές δεν αφορούν μόνο τις τράπεζες καθώς στον Δείκτη FTSE/Large Cap οι ξένοι επενδυτές κατέχουν πάνω από το 71% των μετοχών (άνω των 44,5 δισ.) ύστερα και την ολοκλήρωση της διάθεσης μετοχών της Πειραιώς.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης