Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σοκάρει η απώλεια του κορυφαίου κεντρικού τραπεζίτη Γιώργου Προβόπουλου - Το Σάββατο 1η Ιουνίου η νεκρώσιμος ακολουθία

Σοκάρει η απώλεια του κορυφαίου κεντρικού τραπεζίτη Γιώργου Προβόπουλου - Το Σάββατο 1η Ιουνίου η νεκρώσιμος ακολουθία
Ένας κορυφαίος, με μεγάλη συνεισφορά, έφυγε από τη ζωή…
(upd11) Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο (μυέλωμα), ο αναμορφωτής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος Γιώργος Προβόπουλος.
Το τελευταίο διάστημα έδινε γενναία μάχη, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε, σκορπίζοντας θλίψη σε συγγενείς, φίλους και συνεργάτες.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, στις 13:00, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Ο Γιώργος Προβόπουλος θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας καλός φίλος, έμπειρος τραπεζίτης, με πατριωτικό φρόνημα, υψηλή ενσυναίσθηση και ισχυρή προσωπικότητα.
Λαμπρός οικονομολόγος και πανεπιστημιακός, θα γραφτεί στην ελληνική οικονομική Ιστορία ως ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Επί θητείας του έλαβε χώρα ένα τιτάνιο έργο:

1) Σχηματοποιήθηκαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eθνική Tράπεζα, Αlpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς),
2) Συγχωνεύτηκαν 24 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,
3) Διεσώθη ο κλάδος από σχεδόν βέβαιη χρεοκοπία, αφού εκείνη την περίοδο έλαβε χώρα τo PSI+, που οδήγησε σε ζημίες περίπου 36 δισεκ. ευρώ.
4) Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, σε καιρούς ου μενετούς, με τις γνώσεις του και την αναλυτική σκέψη του συνέβαλε στη μεταρρύθμιση της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας, στηλιτεύοντας με παρρησία και γνώμονα το καλό της πατρίδος κακώς κείμενα που ακόμη μας ταλανίζουν.

Τα Bankingnews εκφράζει τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

H ζωή του…

Ο Γιώργος Προβόπουλος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1950 στον Πειραιά.
Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στη Βρετανία, όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ μετά από υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Από το 1979 έως το 2007 δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 1990 συμμετείχε μαζί με τον Άγγελο Αγγελόπουλο σε επιτροπή που σύστησε η Κυβέρνηση Ζολώτα για την σταθεροποίηση της οικονομίας.
Επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990-1993) διετέλεσε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
Το 1993 ο Γιώργος Προβόπουλος μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα, και εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος στην Alpha Bank.
Το 2004 είχε πολύ σημαντικό ρόλο στη συγγραφή του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της οικονομίας.
Την ίδια χρονιά τοποθετήθηκε στη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας από τον Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια επέβλεψε την πώλησή της στους Γάλλους της Credit Αgricole.
Μεταξύ 2006 και 2008 υπήρξε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Τον Ιούνιο του 2008 έληξε η εξαετής θητεία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα, που είχε επιλεγεί το 2002 από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και ο Γιώργος Προβόπουλος διορίστηκε διοικητής της ΤτΕ με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή. Έμελλε να είναι στη θέση αυτή την πιο δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, όταν η χώρα προσέφυγε στην τρόικα των δανειστών και στα Μνημόνια.
Η θητεία του έληξε το 2014 και τον διαδέχθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας.

 Γιάννης Στουρνάρας (Διοικητής της ΤτΕ): Συνέβαλε στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκφράζει τη μεγάλη του λύπη και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του πρώην Διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου.
Ο Γιώργος Προβόπουλος προσέφερε σημαντικό έργο, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθώς και στη νομισματική πολιτική και την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.
Είχε σημαντική συμβολή στη δημοσιονομική πολιτική και στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, και από τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 2008-2014, διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους στον τραπεζικό τομέα.
Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για την οικογένειά του, τους φίλους του και για το δημόσιο βίο της χώρας. 

Ψάλτης (Alpha Bank): Ο Γ. Προβόπουλος διαχειρίστηκε με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Γιώργου Προβόπουλου εξέφρασε ο Βασίλης Ψάλτης, CEO του Ομίλου Alpha Bank.
Όπως αναφέρει:
«Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για την απώλεια του Γιώργου Προβόπουλου, ενός διακεκριμένου πανεπιστημιακού και τραπεζίτη με σημαντικό πνευματικό έργο και πολύπλευρη προσφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και στον δημόσιο βίο της χώρας.
Ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, διαχειρίστηκε με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις, διασφαλίζοντας την προστασία των καταθέσεων, την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και, εν τέλει, την αναδιάρθρωσή του.
Από τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Εμπορικής Τράπεζας ηγήθηκε μίας εκ των μεγαλύτερων και πλέον εμβληματικών επενδύσεων στη χώρα μας, ιδιωτικοποιώντας την Τράπεζα μέσω της μεταβίβασής της στη γαλλική Credit Agricole.
Όλοι όσοι είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε στενά με τον Γιώργο Προβόπουλο θα τον θυμόμαστε πάντα ως Μέντορα που τον θαυμάζαμε για την τόλμη, τη μεθοδικότητα, την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά του. Εκ μέρους της μεγάλης οικογένειας της Αlpha Bank, στην οποία διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος επί δεκαετία, αλλά και της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ζανιάς - Καραβίας (Eurobank) για την απώλεια του Γιώργου Προβόπουλου

Τα συλλυπητήρια του Προέδρου του Δ.Σ. της Eurobank, κ. Γιώργου Ζανιά και του Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Φωκίωνα Καραβία για την απώλεια του Γιώργου Προβόπουλου:

Ο Γιώργος Προβόπουλος κατέλαβε υψηλά αξιώματα και τα τίμησε πάντοτε στο έπακρο. Ως ακαδημαϊκός δάσκαλος διακρίθηκε για την ευρυμάθεια και την επιστημονική του εμβρίθεια. Αναδείχθηκε σε κορυφαίες θέσεις στο τραπεζικό σύστημα, τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης. Προπάντων, όμως, ως δημόσιος λειτουργός κλήθηκε να διαχειριστεί την πιο δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία για τις τράπεζες, την ελληνική οικονομία και τη χώρα. Από τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας είχε καθοριστική συμβολή στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την έναρξη της πορείας εξόδου της οικονομίας από τη στενωπό της κρίσης. Η καθαρή σκέψη και η αποφασιστικότητά του στις πιο σκοτεινές φάσεις της, ανέδειξε το χαρακτήρα και την ξεχωριστή προσωπικότητά του.
Για τον όμιλο της Eurobank αποτέλεσε ξεχωριστή τιμή ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση να συνεχίσει την προσφορά του από τη θέση του Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Postbank στη Βουλγαρία. Για εμάς, που είχαμε το προνόμιο να τον γνωρίσουμε από κοντά και την τύχη να συνεργαστούμε μαζί του, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με το οποίο ταύτισε τη διαδρομή του, αλλά και για το δημόσιο βίο η απώλειά του προξενεί βαθιά οδύνη και αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Ο Γεώργιος Προβόπουλος υπηρέτησε με υποδειγματική αφοσίωση και αποτελεσματικότητα την εθνική οικονομία

Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του Γιώργου Προβόπουλου, εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
«Με βαθιά θλίψη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αποχαιρετάει τον Γεώργιο Προβόπουλο, και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Ο Γεώργιος Προβόπουλος υπηρέτησε με υποδειγματική αφοσίωση και αποτελεσματικότητα την εθνική οικονομία, αλλά και το ίδιο το τραπεζικό της σύστημα. Η στέρεα οικονομική του γνώση, η σημαντική του εμπειρία στα δημόσια οικονομικά, και η ευδόκιμη θητεία του σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στον ιδιωτικό τραπεζικό κλάδο, ήταν τα εφόδια που του επέτρεψαν να επωμιστεί και να διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία τις επιπτώσεις της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης χρέους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (2008-2014). Ο Γεώργιος Προβόπουλος εξασφάλισε τα δύσκολα χρόνια της κρίσης την αναγκαία για την Ελληνική Οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα ρευστότητα και σταθερότητα στην ευρωζώνη, και εργάστηκε σκληρά για να ανταπεξέλθει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στους τότε κλυδωνισμούς. Ο εκλιπών αφήνει ένα μεγάλο κενό στην σύγχρονη οικονομική ιστορία του τόπου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα καταθέσει στη μνήμη του εκλιπόντος δωρεά ποσού 5.000 ευρώ, στον φορέα ή οργανισμό που θα επιλέξει η οικογένεια του» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σάλλας για Προβόπουλο: Προστάτευσε τη χώρα, σοβαρό κενό η αποχώρησή του

Ο Γιώργος Προβόπουλος ήταν ένα υπόδειγμα υψηλού κρατικού λειτουργού, αναφέρει ο Μιχάλης Σάλλας για τον εκλιπόντα πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
"Γνώριζε τη δουλειά του ήταν συνεπής, ειλικρινής, αποφασιστικός, συνετός και ανθρώπινος. Είμασταν συμφοιτητές, συνάδελφοι πανεπιστημιακοί, στενοί συνεργάτες στην Τράπεζα Πειραιώς και ζήσαμε από κοινού τα πρώτα δύσκολα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης", ανέφερε ο Σάλλας.
"Χωρίς τον Προβόπουλο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο 2008-2014, τα πράγματα για την Ελληνική Οικονομία και ειδικότερα για το Τραπεζικό Σύστημα, θα είχαν πολύ χειρότερη πορεία.
Προστάτευσε τη χώρα σε συνεργασία με τον τότε πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, από bank run και πιθανότατα bail-in, προστατεύοντας αποφασιστικά την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές καταθέσεις.
Η αποχώρησή του το 2014 δημιούργησε σοβαρό κενό, στην διαπραγμάτευση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων και ιδιαίτερα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς χρήματος, στην προστασία της τραπεζικής αγοράς, και στην διαχείριση των κόκκινων δανείων με την μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην αντιμετώπισή τους.
Εμείς όλοι, οι φίλοι και συνεργάτες του, θα τον θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη για την προσφορά του στον τόπο και την ψύχραιμη και πάντοτε συνετή συμβουλή του και παρουσία του, όποτε χρειάστηκε.
Τα συλλυπητήριά μου στη σύζυγό του Ευδοκία, στα παιδιά του Μαργέτα, Θεοδώρα, Θανάση και στα έξι εγγόνια του", κατέληξε ο κ. Σάλλας.

Χατζηδάκης: Ο Γιώργος Προβόπουλος λειτούργησε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις φωνές του λαϊκισμού και της πόλωσης

Το πολύτιμο έργο που προσέφερε στον τραπεζικό τομέα, ο Γιώργος Προβόπουλος, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Ειδικότερα, αναφέρει στη δήλωση του: «Ο Γιώργος Προβόπουλος προσέφερε πολύτιμο έργο στην επιστήμη του, στον τραπεζικό τομέα και στην πατρίδα.
Ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας λειτούργησε, σε δύσκολες στιγμές για την χώρα μας, με αίσθημα ευθύνης και απέναντι στις φωνές του λαϊκισμού και της πόλωσης.
Με τους χειρισμούς του συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αλλά και στην αλλαγή σελίδας στον τραπεζικό τομέα. Όπως επίσης ολοκλήρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την θεσμική αποστολή του στην υλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και στην εν γένει εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.
Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλους του δικούς του ανθρώπους».

Ευ. Βενιζέλος (πολιτικός): Bοήθησε τα μέγιστα σε όλους τους δύσκολους και λεπτούς χειρισμούς που απαιτούσε η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους

«Ο Γιώργος Προβόπουλος που έφυγε πρόωρα και με αθόρυβη αξιοπρέπεια έχει καταγραφεί στην οικονομική Ιστορία της χώρας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τις πιο σκοτεινές και δύσκολες ώρες της κρίσης» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Όταν ανέλαβα τον Ιούνιο του 2011 τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, βρήκα τον Γιώργο Προβόπουλο στην ΤτΕ, πάντα λιτό, πρακτικό, συγκεκριμένο και αποτελεσματικό. Σεβόμενος πλήρως τη θεσμική ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, βοήθησε τα μέγιστα σε όλους τους δύσκολους και λεπτούς χειρισμούς που απαιτούσε η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, η προστασία των καταθέσεων, η ευστάθεια και η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος» σημείωσε επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε:
«Ευτυχώς είχα την ευκαιρία να τα πω αυτά δημόσια και να τα ακούσει πριν φύγει και τον αποχαιρετώ με τα ίδια αυτά λόγια αναγνώρισης και τιμής σε ένα υψηλό στέλεχος του τραπεζικού συστήματος, σε ένα θεράποντα της οικονομικής επιστήμης πρωτίστως όμως σε ένα δημόσιο λειτουργό.
Δεν πρόλαβα να του πω ιδιωτικά, ως φίλο που τον έζησα στο πεδίο της μάχης, όλα όσα ήθελα, ελπίζω όμως ότι τα είχε καταλάβει και διαισθανθεί.
Παρακαλώ την οικογένειά του να δεχθεί τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Κ. Καραμανλής: Ο Γιώργος Προβόπουλος ξεχώρισε για την αφοσίωσή του στα απαιτητικά καθήκοντα που του ανατέθηκαν

Τη βαθύτατη λύπη του για τον θάνατο του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, εκφράζει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
Ο κ. Καραμανλής στη δήλωσή του, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι ο Γιώργος Προβόπουλος «ξεχώρισε για την αφοσίωσή του στα απαιτητικά καθήκοντα που του ανατέθηκαν, το αίσθημα ευθύνης που επέδειξε σε περιστάσεις κρίσιμες για τη χώρα».,
Η δήλωση του Κώστα Καραμανλή για την απώλεια του Γιώργου Προβόπουλου:
«Με βαθύτατη λύπη αποχαιρετώ τον Γιώργο Προβόπουλο. Μας συνέδεαν σχέσεις εκτίμησης, εμπιστοσύνης και συνεργασίας που κράτησαν πολλές δεκαετίες.
Διακρινόταν για το ήθος και την επιστημονική του συγκρότηση. Ξεχώρισε για την αφοσίωσή του στα απαιτητικά καθήκοντα που του ανατέθηκαν, το αίσθημα ευθύνης που επέδειξε σε περιστάσεις κρίσιμες για τη χώρα, την αποτελεσματικότητά του.
Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης