Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά από 16 χρόνια οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην κανονικότητα – Η ΕΚΤ δίνει το «πράσινο φως» για τα μερίσματα

Μετά από 16 χρόνια οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην κανονικότητα – Η ΕΚΤ δίνει το «πράσινο φως» για τα μερίσματα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για διανομή μερίσματος...
Το πράσινο φως για την επανέναρξη διανομής μερισμάτων εκ μέρους των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να δώσει άμεσα, ίσως και μέχρι την Παρασκευή 7 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Έτσι, ο εγχώριος τραπεζικός τομέας, μετά από 16 χρόνια, μια κρίση χρέους και τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, επιστρέφει στην κανονικότητα, κάτι που αποτελεί δείγμα ανάκαμψης του κλάδου.
Σύμφωνα με το Reuters, τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPE) σε κάτω του 6% από 45% το 2016, ενώ έχουν πλέον γίνει κερδοφόρες, σε σημείο που μπορούν να δώσουν μερίσματα τα οποία αντιστοιχούν ως το 30% των κερδών του 2023.
Παράλληλα η συμμετοχή του κράτους μειώθηκε.
Σημειωτέον πως τα επιχειρηματικά τους σχέδια, τα οποία υποβλήθηκαν στην ΕΚΤ νωρίτερα φέτος, περιλαμβάνουν αίτημα διανομής μερίσματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανώτεροι τραπεζίτες δήλωσαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα απαντήσει θετικά τις επόμενες ημέρες στο αίτημά τους.
«Δεν περιμένουμε να υπάρξει εμπόδιο στη διανομή μερισμάτων, η ΕΚΤ θα δώσει το πράσινο φως από την ΕΚΤ τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Υπενθυμίζεται πως οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, ανακοίνωσαν κέρδη περίπου 3,5 δισ. ευρώ το 2023, υποστηριζόμενα από υψηλά επιτόκια και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.
«Περιμένουμε ισχυρά κέρδη και για φέτος, ιδιαίτερα εάν οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι λιγότερες από τις αρχικά αναμενόμενες» δήλωσε στο Reuters δεύτερος τραπεζίτης, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η ΕΚΤ αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα πληρωμής μερίσματος σύντομα.
Δύο ακόμη τραπεζίτες με γνώση του θέματος πρόσθεσαν ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οι υψηλές αποδόσεις συνέβαλαν στην ενίσχυση των κερδών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης