Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Ανταρσία» μετόχων μειοψηφίας στην Εpsilon Net - Με μερικά σεντ κόντρα στα σχέδια Μίχου - Εθνικής - General Atlantic

«Ανταρσία» μετόχων μειοψηφίας στην Εpsilon Net - Με μερικά σεντ κόντρα στα σχέδια Μίχου - Εθνικής - General Atlantic
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αγορές πραγματοποιούνται από ιδιώτες μετόχους
Σχετικά Άρθρα
Μια «ανταρσία» οργανώνουν ορισμένοι μέτοχοι της μειοψηφίας στην Epsilon Net καθώς συνεχίζουν να ποντάρουν μερικά σεντς πηγαίνοντας κόντρα στα σχέδια Ι. Μίχου – Εθνικής - General Atlantic.
Το Bankingnews είχε επισημάνει τις σποραδικές αγορές πάνω από τα 12 ευρώ, ωστόσο 21 ημέρες πριν τη λήξη αποδοχής, και μετά την καθυστερημένη έκδοση του ενημερωτικού δελτίου οι αγορές πήραν συγκεκριμένο χαρακτήρα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αγορές πραγματοποιούνται από ιδιώτες μετόχους, αλλά και νομικά πρόσωπα οι οποίοι λαμβάνουν ένα απλό «στοίχημα».
Είτε θα χάσουν τα λίγα σεντς πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης, είτε θα οδηγήσουν σε αποτυχία την παρούσα προσφορά προσδοκώντας μια νέα δημόσια πρόταση με υψηλότερη τιμή.
Μόνο χθες πραγματοποίησαν το 26,5% των συνολικών συναλλαγών αγοράζοντας 6.800 τεμάχια σε τιμές μεταξύ 12,02-12,04.
Στο κλείσιμο πραγματοποιήθηκαν δε επιδεικτικές αγορές στα 12,30 ευρώ, με την μετοχή να κλείνει με άνοδο 2,5%.
Συνολικά, η μετοχή διακίνησε χθες 25,6 χιλ μετοχές, ένας αριθμός ο οποίος εάν συνεχιστεί το επόμενο διάστημα δεν θα φθάσει για την συγκέντρωση του 90% εφόσον δεν συμφωνήσουν και οι θεσμικοί επενδυτές.
Η πλευρά του προτείνοντος έχει συγκεντρώσει 78,51% των μετοχών και εφόσον το αμερικανικό Barca global Fund παραδώσει τις μετοχές 6,03% τότε θα έχει συγκεντρωθεί ένα 84-85% εξαιρουμένων των μετοχών που κατέχουν επενδυτικές εταιρείες της Εθνικής και των υπόλοιπων θεσμικών.
Σε κάθε περίπτωση, οι περίεργες περυσινές μεθοδεύσεις οδήγησαν στην αντίδραση των μετόχων μειοψηφίας.
Συγκεκριμένα, το «λογιστικό» λάθος που προκάλεσε την κατάρρευση της μετοχής, η αφωνία της Εθνικής Τράπεζας παρά τον έλεγχο κατά την εξαγορά, αλλά και η έλευση δημόσια πρότασης μερικούς μήνες αργότερα κινητοποίησαν τους επενδυτές.

To όχημα της Ginger για την εξαγορά – Πότε μετατρέπει τις μετοχές της Epsilon σε τίτλους του προτείνοντα ο Ι. Μίχος

Υπενθυμίζεται ότι η General Atlantic συνέστησε στο ΓΕΜΗ την Ginger Digital bid Co η οποία στις 23 Απριλίου εξέδωσε μέσω Εθνικής Τράπεζας μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 250 εκατ. ευρώ (ετήσιο επιτόκιο 4,4%), εκ των οποίων 200 εκατ. ευρώ για την Ginger Digital και 50 εκατ. ευρώ τα οποία θα τα διέθετε ελεύθερα (σ.σ. προς την Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση του 7,5% των μετοχών της Epsilon Net).
Χρησιμοποιώντας το ομολογιακό των 200 εκατ. ευρώ στην δημόσια πρόταση η Ginger Atlantic θα αποκτήσει το 29,58% των μετοχών και η Εθνική θα διπλασιάσει το ποσοστό της σε 15%.
Με βάση το ενημερωτικό δελτίο, στις 24 Μαΐου, η ΕΤΕ και η General Αtlantic προχώρησε στη «μερική μετατροπή των ομολογιών τους» σε μετοχές του προτείνοντος με αποτέλεσμα να κατέχει το 20,16% των μετοχών του προτείνοντος (Ginger Digital) και η General Atlantic το 79,78% των μετοχών.
Επιπλέον “με την επιφύλαξη της διαγραφής των μετοχών της Epsilon Net” έχει συμφωνηθεί ότι καθένας από τον ιδρυτή και την Εθνική θα εισφέρουν τις μετοχές στον προτείνοντα με αντάλλαγμα τις μετοχές του δεύτερου. Από την άλλη πλευρά, με βάση τον σχεδιασμό η μετοχική σύνθεση της Εpsilon Net θα διαμορφωθεί 55,41% (Ι. Μίχος), General Atlantic 29,58% και Εθνική 15%.
Και πιθανότατα μέχρι την λήξη των δανείων το όχημα της Ginger Digital θα συγχωνευθεί με την Epsilon Net με βάση την προαναφερόμενη μετοχική σύνθεση. Στη δημόσια πρόταση, όμως, έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση καθώς ενώ ο προτείνων είναι Ginger Digital, και τις μετοχές της τελευταίας απέκτησαν ήδη η Εθνική και η General Atlantic.
Αντίθετα, ο ιδρυτής Ι. Μίχος ο οποίος εμφανίζεται ότι δρα συντονισμένα θα τις αποκτήσει σε δεύτερο χρόνο, όπως και η Εθνική μαζί με το νέο 7,5%.
Ένα σημείο επίσης το οποίο χρήζει διερεύνησης είναι το γεγονός ότι, στην ιστοσελίδα της Epsilon Net το αμερικανικό Barca Global στις 18 Απριλίου 2024 εμφανιζόταν στην Epsilon Net με ποσοστό 7,03% ενώ στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται ότι κατέχει 6,03%.
Mε άλλα λόγια, οι Αμερικανοί πούλησαν 1% της εισηγμένης μέχρι το διάστημα της έκδοσης του ενημερωτικού δελτίου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης