Τελευταία Νέα
Chania
Τραπεζικά νέα

Δικαίωση για 15.000 μεριδιούχους - Καταδικάστηκαν 27 στελέχη της Αχαϊκής Τράπεζας για ζημιά 43 εκατ.

Δικαίωση για 15.000 μεριδιούχους - Καταδικάστηκαν 27 στελέχη της Αχαϊκής Τράπεζας για ζημιά 43 εκατ.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που αποζημίωσε τους καταθέτες της Τράπεζας, εκτιμάται ότι θα χάσει τελικά ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ
Μετά από 13 χρόνια δικαστικών αγώνων καταδικάστηκαν τελικώς 27 στελέχη της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας για κακοδιαχείριση και άλλα αδικήματα απιστίας.
Οι μεριδιούχοι της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, μετά από αγώνα 13 ετών και μια δίκη που διήρκεσε πάνω από 2 χρόνια, αισθάνονται δικαιωμένοι αφού το δικαστήριο επέβαλε σήμερα 7.5.25 βαριές ποινές σε 27 από τους συνολικά 87 κατηγορούμενους που διώκονταν για κακοδιαχείριση και άλλα αδικήματα απιστίας κλπ.
Ουσιαστικά τιμωρήθηκαν παραδειγματικά κορυφαία μέλη της διοίκησης της Τράπεζας, καθώς και πολλά από τα στελέχη της σε υψηλές βαθμίδες, αλλά και δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια με παράτυπες διαδικασίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν ανέρχονται συνολικά σε 125 χρόνια φυλάκισης.

Προβεβλημένα στελέχη

Σε αυτή την πολύκροτη δίκη , που συντάραξε την πόλη της Πάτρας και τη Δυτική Ελλάδα για σειρά ετών δεν δικάζονταν άσημοι και άγνωστοι εγκληματίες, αλλά μερικά από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της κοινωνίας της πόλης, μερικοί από τους οποίους κατείχαν υψηλά αξιώματα σε θεσμικά όργανα της Πολιτείας (δήμος, Επιμελητήριο, σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς κοκ).

Τεράστια η οικονομική ζημιά

Στο σκέλος των οικονομικών ζημιών που δημιούργησε η κακοδιαχείριση των υπαιτίων, αυτές εκτιμώνται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Οι 15.000 μεριδιούχοι, που είδαν να μηδενίζεται το κεφάλαιο τους με το κλείσιμο της Τράπεζας το 2012 μετά από απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, υπέστησαν συνολική ζημιά 43 περίπου εκατ. ευρώ, ενώ η πόλη στερήθηκε οριστικά τις υπηρεσίες του χρήσιμου αυτού χρηματοπιστωτικού οργανισμού που αποτελούσε το όραμα των πολιτών για μια ανετότερη πρόσβαση της τοπικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό.
Ίσως αυτή να είναι η μεγαλύτερη απώλεια για ένα τοπικό όνειρο που έσβησε στα χέρια κακοδιαχειριστών που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας.
Σημαντική θα είναι και η ζημιά από το κλείσιμο της Αχαϊκής για το ελληνικό Δημόσιο, αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που αποζημίωσε τους καταθέτες της Τράπεζας, εκτιμάται ότι θα χάσει τελικά, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Αποζημιώσεις

Οι μεριδιούχοι αξιοποιώντας το θετικό αποτέλεσμα αυτής της πρώτης φάσης της υπόθεσης, θα προχωρήσουν αποφασιστικά και στη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις απώλειες που υπέστησαν και δεν θα υποστείλουν την ένταση του αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν και σε αυτό το σκέλος.
Για αυτό προγραμματίζουν να συγκαλέσουν άμεσα τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους για να πάρουν περαιτέρω αποφάσεις.
Συνοπτικά, η απόφαση αυτή της Δικαιοσύνης, με τις αυστηρές ποινές που επέβαλε, αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας, το οποίο, σε αντίθεση με τη θετική ανάπτυξη του σε χώρες της Ευρώπης, απέτυχε στη χώρα μας λόγω κακοδιαχείρισης, με αποτέλεσμα οι εποπτικές αρχές να άρουν την άδεια λειτουργίας όχι μόνο της Αχαϊκής στην Πάτρα, αλλά και από τις συνεταιριστικές τράπεζες σε άλλες πόλεις, όπως στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Πελοπόννησο κοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης