Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Eurobank απέκτησε την Proton bank - Αξιολογήθηκαν 2 προσφορρές Eurobank με μετοχές και Oaktree με μετρητά για την Proton που είναι ζημιογόνος, αλλά διαθέτει 1 δισ. καταθέσεις – Το ΤΧΣ δεν θα πάρει τα χρήματα που επένδυσε

Η Eurobank απέκτησε την Proton bank - Αξιολογήθηκαν 2 προσφορρές Eurobank με μετοχές και Oaktree με μετρητά για την Proton που είναι ζημιογόνος,  αλλά διαθέτει 1 δισ. καταθέσεις – Το ΤΧΣ δεν θα πάρει τα χρήματα που επένδυσε
(upd4)Στην Eurobank κατέληξε η Νέα Proton Bank μετά από την αξιολόγηση των προσφορών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι το ΤΧΣ πρόταξε την λογική και τα βασικά επιχειρήματα περί συστημικής ευστάθειας για να καταλήξει στο ότι η Proton bank πρέπει να καταλήξει στην Eurobank.
Σημειώνεται ότι μειοδοτικός...όχι πλειοδοτικός ήταν  ο διαγωνισμός για την Νέα Proton bank στην οποία είχαν  υποβάλλει προσφορές η Eurobank σε μετοχές και η Oaktree Capital Management ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά fund που έχει παρουσία και στον τραπεζικό τομέα
Το τίμημα για την Νέα Proton bank ήταν 1 ευρώ αλλά η ουσία των προσφορών εστιάζεται στα πόσα κεφάλαια θα ζητήσουν από το ΤΧΣ να επενδύσει στην Prton bank λόγω της κεφαλαιακής της ανεπάρκειας.
Δηλαδή όποια προσφορά ζητούσε  λιγότερα κεφάλαια από το ΤΧΣ θα πάρει και την Proton bank.

Η ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: H Eurobank προτιμητέος υποψήφιος αγοραστής της Νέας Proton Bank

Σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της Νέας Proton Bank και αποφάσισε να προχωρήσει με την πώληση της Νέας Proton Bank στην Eurobank.
Το ΤΧΣ και η Eurobank θα συνεργαστούν με στόχο να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία τη Δευτέρα 15 Ιουλίου  2013.
Στη διαγωνιστική διαδικασία, πέραν της Eurobank έλαβαν μέρος και χρηματοοικονομικοί επενδυτές, ωστόσο μόνο η Eurobank κατέθεσε δεσμευτική προσφορά συμβατή με τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού.
Η Rothschild ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΧΣ για την εν λόγω συναλλαγή.

Η ανακοίνωση της Eurobank: H Eurobank προτιμητέος υποψήφιος αγοραστής της Νέας Proton Bank

Σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της Νέας Proton Bank και αποφάσισε να προχωρήσει με την πώληση της στην Eurobank.
Το ΤΧΣ και η Eurobank θα συνεργαστούν με στόχο να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία τη Δευτέρα 15 Ιουλίου  2013, μετά την υπογραφή της οποίας θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Δύο ενδιαφέρουσες, προσφορές υποβλήθηκαν για την Νέα Proton bank μια στηριζόμενη σε ανταλλαγή μετοχών την Eurobank και μια με μετρητά από το Oaktree Capital Management.
Η Oaktree Capital Management ένα από τα μεγαλύτερα  funds παγκοσμίως με έδρα στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ που διαχειρίζεται 78,8 δισεκ. δολάρια,  υπέβαλλε οικονομική προσφορά σε μετρητά για την Proton bank.
Αν τα μετρητά είναι ικανοποιητικά και αντικατοπτρίζουν την αξία της Proton bank, τότε θα μπορούσε το funds να αποκτήσει την Proton bank.
Εγείρεται βέβαια ένα θέμα αν η Τράπεζα της Ελλάδος θα  ενέκρινε  fund να αποκτήσει μια ελληνική τράπεζα αλλά σίγουρα θα ήταν υπό διερεύνηση καθώς το Oaktree διαχειρίζεται αποθεματικά Ταμείων ανά τον κόσμο και κατέχει στρατηγικό ποσοστό στην Llyodys.
Για την Eurobank ο βασικός στόχος είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για την Νέα Proton bank θα δεχθεί την όποια απόφαση του ΤΧΣ.
Ωστόσο πρέπει να αποτιμηθεί με πολύ μεγάλη προσοχή η πραγματική αξία της Νέας Proton bank.
Ο ισολογισμός της τράπεζας είναι άκρως αρνητικός.
Στο τέλος του 2012 εμφάνιζε ζημίες 197 εκατ ευρώ.
Οι σωρευτικές προβλέψεις έφθασαν τα 614 εκατ ευρώ.
Το πλέον ενδιαφέρον και σίγουρα πιο αρνητικό στοιχείο είναι ότι οι τόκοι που αποτελούν τον πυρήνα εσόδων μιας τράπεζας παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα στην Proton bank.
Τα έσοδα εκ τόκων δηλαδή δάνεια  είναι λιγότερα από τα έξοδα εκ τόκων δηλαδή καταθέσεις άρα υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα στην δομή εσόδων της τράπεζας που είναι σοβαρό.
Η τράπεζα διαθέτει 28 καταστήματα.
Συνολικά το ΤΧΣ έχει επενδύσει περίπου 550 εκατ ευρώ σε κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιήσει μια τράπεζα που έχει μόλις λίγο πάνω από 1 δισεκ. ενεργητικό.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:11)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης