World Sports

Πόλο: Οι γυναίκες του Ολυμπιακού ένας κρίκος ακόμα στην αλυσίδα των ελληνικών επιτυχιών (video)

Πόλο: Οι γυναίκες του Ολυμπιακού ένας κρίκος ακόμα στην αλυσίδα των ελληνικών επιτυχιών (video)
Η ομάδα πόλο γυναικών του Ολυμπιακού κατέκτησε την φετινή Euroleague και πρόσθεσε ακόμη μία διάκριση στο ελληνικό πόλο.
Σχετικά Άρθρα
Όταν κάποιος ρωτήσει ποιο είναι το άθλημα που εκφράζει και χαρακτηρίζει την Ελλάδα, σίγουρα οι περισσότερες απαντήσεις δεν θα είναι ίδιες, ενώ η λέξη πόλο δεν θα ακουστεί από τους περισσότερους, δείχνοντας προτίμηση σε άλλα δημοφιλέστερα σπορ.

Παρά όμως τις κακουχίες και τις δυσκολίες που έχουν βρεθεί στον... δρόμο του αθλήματος, εκείνο συνεχώς καταρρίπτει κάθε λογική και προσφέρει στιγμές χαράς και ενθουσιασμού. Οι τίτλοι πλέον είναι... αμέτρητοι και βάζει πλώρη για να εξελιχθεί στο εθνικό μας άθλημα.

Τα κορίτσια του Ολυμπιακού στην κορυφή της Ευρώπης

Τέτοιες όμορφες στιγμές βίωσε ο ελληνικός αθλητισμός με την γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού στη «Μέκκα της υδατοσφαίρησης», την Βουδαπέστη, τις προηγούμενες ημέρες, καθώς κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο στην Euroleague, μετά το 2015 και το τέταρτο συνολικά ευρωπαϊκό της τίτλο. Με αυτή την διάκριση το τμήμα πόλο του Ολυμπιακού έγινε το πιο πετυχημένο στην ιστορία του συλλόγου, με βάση τις ευρωπαϊκές κούπες, αποδεικνύοντας ότι συγκαταλέγονται στα ηχηρά ονόματα της Γηραιάς Ηπείρου.

Το αξιέπαινο της υπόθεσης δεν είναι μόνο ότι η βαριά κούπα κατέληξε στα χέρια των «κοριτσιών» του Χάρη Παυλίδη αλλά και εκείνες οι λεπτομέρειες που κάνουν την επιτυχία ακόμη πιο... γλυκιά.

polo2.jpg

Αρχικά για να φτάσουν οι «ερυθρόλευκες» μέχρι το τέλος του δρόμου χρειάστηκαν να επικρατήσουν δύο ομάδων μέσα στο... σπίτι τους. Από την μία την Ουίπεστ στα ημιτελικά (9-8) και από την άλλη την Ντουναϊσβάρος (7-6) στον μεγάλο τελικό. Παράλληλα κατά την διάρκεια την σεζόν βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον... κορονοϊό, με αποτέλεσμα να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τις πισίνες και να χάσουν τον αγωνιστικό τους ρυθμό, ενώ το πρωτάθλημα είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μέσα από αυτές τις συνθήκες «χτίστηκε» ο χαρακτήρας και η αγωνιστική ταυτότητα των νεαρών Ελληνίδων αθλητριών που... βούτηξαν απότομα στα βαθιά αλλά απέδειξαν ότι γνωρίζουν από... κολύμπι. Ο Ολυμπιακός ένωσε με τον καλύτερο τρόπο τις έμπειρες αθλήτριες με το φρέσκο «αίμα» του ελληνικού πόλο και το αποτέλεσμα στην... παλέτα του Χάρη Παυλίδη ήταν ξεχωριστό. Μία ομάδα με άκρως ελληνικό κορμό στην σύνθεσή της, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σε προηγούμενες περιπτώσεις άλλων ελληνικών ομάδων, που έφτασαν μέχρι την κορυφή της Ευρώπης αλλά είχαν στη διάθεσή τους τουλάχιστον έναν ξένο αθλητή.



Ο Ολυμπιακός πλέον είναι η ομάδα με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κατακτήσεις στο πόλο (7), ξεπερνώντας την Βουλιαγμένη, όπου μετράει 6, ενώ ακολουθεί η Γλυφάδα με 2 τίτλους και ο Εθνικός με έναν.

Ολυμπιακός

Οι ευρωπαϊκές επιτυχίες του Ολυμπιακού στο τμήμα του πόλο ξεκίνησαν το 2002 από την Βουδαπέστη, όπου μοιάζει να είναι η πόλη του. Η τότε ομάδα του Ζλόταν Κάσας επικράτησε στον τελικό της Χόνβεντ με σκορ 9-7 και πανηγύρισε το πρώτο του Τσάμπιονς Λιγκ. Την ίδια χρονιά και λίγους μήνες αργότερα πρόσθεσε ακόμη ένα τίτλο και συγκεκριμένα το Σούπερ Καπ, ξεπερνώντας το εμπόδιο της ουγγρικής Βάσας (6-5).

Μετά από 16 ολόκληρα χρόνια ο Ολυμπιακός έμελλε να είναι ξανά ο «αυτοκράτορας» στο ευρωπαϊκό πόλο ανδρών, καθώς οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου έκλεισαν το... σπίτι της διοργανώτριας ομάδας και στην προκειμένη περίπτωση επικράτησαν της Προ Ρέκο με σκορ 9-7 στη Γένοβα.



Τα κύπελλα στο γυναικείο τμήμα του Ολυμπιακού ξεκίνησαν πιο αργά να καταφθάνουν, με την πρώτη διάκριση να χτυπάει την... πόρτα το 2014 στο Final Four της Φλωρεντίας, όπου κατέκτησε το Len Trophy, επικρατώντας της Φιρέντσε με 10-9. Την επόμενη σεζόν ήταν η σειρά της Εuroleague να «υποκλιθεί» στα χρυσά κορίτσια του Χάρη Παυλίδη, με τις «ερυθρόλευκες» ως τυπικά οικοδέσποινες στο Παπαστράτειο, να σηκώνουν το κύπελλο μπροστά στον κόσμο της. «Θύμα» της η Σαμπαντέλ με σκορ 10-9. Οι διακρίσεις δεν σταμάτησαν εκείνη την σεζόν, καθώς κατέκτησαν και το Σούπερ Καπ Ευρώπης απέναντι στην Πάντοβα (10-6).

polo_3.jpg

Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες αυτές τις διακρίσεις των γυναικών είναι ο άνθρωπος που κάθεται στον πάγκο, ο Χάρης Παυλίδης.

Βουλιαγμένη

Η πρώτη ελληνική ομάδα που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην υδατοσφαίριση ήταν η Βουλιαγμένης και συγκεκριμένα στις 22 Μαρτίου 1997. Στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ και μπροστά από 7.000 κόσμο ο, Γιώργος Μαυρωτάς ύψωσε την κούπα και αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ευρώπης μετά από δύο ντέρμπι απέναντι στην πανίσχυρη Ρόμα. Η πρώτη αναμέτρηση στην Ιταλία είχε λήξει ισόπαλη 9-9, ενώ στη ρεβάνς η ομάδα του Γιάννη Γιαννουρή επικράτησε με 7-6. Μοναδικός ξένος αθλητής της ομάδας τότε ο Πέταρ Τρμπόγεβιτς.

vouliagmeni.jpg

Από εκείνο το σημείο και μετά ανέλαβαν τα κορίτσια της Βουλιαγμένης να γεμίσουν την τροπαιοθήκη. Το 2003 στο κολυμβητήριο του Λαιμού η ομάδα των νοτίων προαστίων φιλοξένησε τον όμιλο του Final 4 για το Len Trophy και συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς στο τέλος. Η συνέχεια δόθηκε έξι χρόνια αργότερα όταν η Βουλιαγμένη με τις Αλεξάνδρα Ασημάκη και Χριστίνα Τσουκαλά έφτασαν στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Καπ στο ψυχρό Κίρισι της Ρωσίας, επικρατώντας στον τελικό της Κατάνια με 12-9. Την ίδια χρονιά θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα κατακτήσει Σούπερ Καπ Ευρώπης με αντίπαλο την ρωσική, Στουρμ Τσέχοφ.

Το 2010 η Βουλιαγμένη είχε στο ρόστερ της σχεδόν ολόκληρη την Εθνική ομάδα και κατάφερε να βγει αυτή η μεγάλη κερδισμένη στο Final Four του Τσάμπιονς Καπ. Ο τελευταίος τίτλος από εκείνη την χρυσή «φουρνιά» της Βουλιαγμένης ήταν πριν από έντεκα χρόνια περίπου όταν η ομάδα της Αλεξίας Καμμένου θα επικρατήσει στον ελληνικό «εμφύλιο» του Σούπερ Καπ του Εθνικού με 13-5.

Γλυφάδα

Άλλη μία ελληνική ομάδα που άφησε το δικό της... στίγμα στο ευρωπαϊκό πόλο ήταν η Γλυφάδα στις αρχές της νέας χιλιετίας. Η ανωτερότητά της στην Ελλάδα την περίοδο 1999 μέχρι 2004 ξεπέρασε τα σύνορα και πρωταγωνίστησε και στην Ευρώπη. Το πρώτο «μπαμ» πραγματοποιήθηκε το 2000 με την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, επικρατώντας στον μεγάλο τελικό της Σκιφ Μόσχας με 7-5. Παρά τις επιβλητικές εμφανίσεις της τα επόμενα χρόνια, το 2003 κατάφερε να χαρεί το δεύτερο τίτλο της στην διοργάνωση επικρατώντας της Ντουναϊσβάρος στον τελικό.

Εθνικός

Αν νομίζετε ότι σταματάει εδώ η λίστα με τις ελληνικές ομάδες που έχουν κατακτήσει έστω έναν ευρωπαϊκό τίτλο κάνετε λάθος. Ο Εθνικός είναι η τέταρτη ομάδα στη λίστα μας. Η ανδρική ομάδα από τον Πειραιά ήταν η πρώτη ελληνική που συμμετείχε στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (1980), όμως χρειάστηκε να περιμένει τριάντα χρόνια (2010) για να «γευτεί» την αίσθηση αυτή. Συγκεκριμένα η γυναικεία ομάδα κατέκτησε τον πρώτο και τελευταίο, μέχρι σήμερα, ευρωπαϊκό τίτλο του συλλόγου, επικρατώντας σε διπλό τελικό του Len Trophy της Χάντι Μανσίσκ.

ethnikos.jpg

Οι διακρίσεις δεν σταματούν μόνο σε συλλογικό επίπεδο αλλά προεκτείνονται και σε εθνικό. Οι εθνικές ομάδες (ανδρών και γυναικών) μας έχουν χαρίσει αρκετά μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ οι συνεχόμενες παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η απόδειξη ότι το ελληνικό πόλο κρατάει ψηλά την... σημαία.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης