World Sports

Daniel Lysenko: Έξι χρόνια απαγόρευση από τον CAS, μετά από απόπειρα εξαπάτησης σε έλεγχο αντι-ντόπινγκ!

Daniel Lysenko: Έξι χρόνια απαγόρευση από τον CAS, μετά από απόπειρα εξαπάτησης σε έλεγχο αντι-ντόπινγκ!

Το Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού αποφάνθηκε ότι ο Lysenko παραποίησε τη διαδικασία κατά του ντόπινγκ χωρίς να ενημερώσει τα αρμόδια σώματα για το που βρισκόταν.

Ο Ρώσος αθλητής του άλματος εις ύψος, Daniel Lysenko, καταδικάστηκε σε εξαετή  απαγόρευση λόγω περίτεχνης προσπάθειας εξαπάτησης των αρχών κατά του ντόπινγκ, σε μια υπόθεση η οποία «έδειξε» ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους του στίβου να συνωμοτούν για να παραβιάσουν τους κανόνες.

Δύο χρόνια από την επιβολή της ποινής αναστέλλονται, επειδή ο Lysenko τελικά παραδέχθηκε ότι προσπάθησε να εξαπατήσει τη AIU και συνεργάστηκε στις έρευνές της για άλλους Ρώσους αθλητές.

Ο εν λόγω άλτης, κέρδισε το αργυρό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2017 και το χρυσό στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου ένα χρόνο αργότερα.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του CAS. Αυτό έφερε το τέλος σε μια παρατεταμένη υπόθεση που έδειξε τα σημεία στα οποία θα φτάσουν ορισμένα άτομα για να εξαπατήσουν, αλλά και την ικανότητα της AIU να διερευνήσει μια τέτοια συμπεριφορά. Ελπίζουμε ότι αυτό το αποτέλεσμα θα χρησιμεύσει ως προειδοποίηση ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή αντίστοιχης συμπεριφοράς στο άθλημά μας», ανέφερε ο επικεφαλής της AIU Brett Clothier δήλωσή του.

Προηγούμενες αποφάσεις διαπίστωσαν ότι «τα περισσότερα, αν όχι όλα τα ανώτερα διοικητικά στελέχη» της Ρωσικής ομοσπονδίας συνωμότησαν για να συγκαλύψουν την υπόθεση του Lysenko. Πέντε αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του τότε Προέδρου της Oμοσπονδίας, τέθηκαν εκτός υπηρεσιών, λόγω της συνωμοσίας.

Η AIU ανέφερε ότι ο προπονητής του Ρώσου, Evgeny Zagorulko, ο οποίος είχε συνεργαστεί με αρκετούς φιναλίστ Ολυμπιακών Αγώνων και Παγκόσμιους πρωταθλητές, απεβίωσε τον Απρίλη πριν την ακροαματική διαδικασία του CAS, η οποία επρόκειτο να αποφασίσει την τελική του τιμωρία.

Σταυρούλα Μουστακάτου 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης