World Sports

Εθνική γυναικών βόλεϊ: Η έκτη παρουσία της στα ευρωπαϊκά σαλόνια (video)

Εθνική γυναικών βόλεϊ: Η έκτη παρουσία της στα ευρωπαϊκά σαλόνια (video)

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αρχίζει και το BN Sports σάς θυμίζει τις πέντε προηγούμενες συμμετοχές της Εθνικής μας ομάδας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση των γυναικών σε εθνικό επίπεδο.

Την Τετάρτη 18 Αυγούστου τα βλέμματα των φίλων του βόλεϊ στρέφονται σε Σερβία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, όπου αρχίζει η 32η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος βόλεϊ γυναικών ή Eurovolley πλέον.

Στις προηγούμενες 31 διοργανώσεις, η Εθνική μας ομάδα έχει συμμετάσχει πέντε φορές και την Τετάρτη θα γράψει την 6η της παρουσία στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Η καλύτερη θέση που έχει κατακτήσει είναι η 8η, το 1991 και το BN Sports σάς θυμίζει όλη την πορεία της «γαλανόλευκης» στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.


thumbnail_παρουσίαση.jpg

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Ολλανδία 1985

Η πρώτη συμμετοχή της Εθνικής στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος δεν συνοδεύτηκε και με κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Οι τρεις ήττες στον όμιλο από Ανατολική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία και Βουλγαρία, οδήγησαν την Ελλάδα στην 4η θέση και στους αγώνες κατάταξης. Εκεί οι πέντε ήττες από Βουλγαρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Γαλλία, έδωσαν την 12η και τελευταία θέση στα κορίτσια του Δημήτρη Φλώρου. Επιπλέον και στις οκτώ αναμετρήσεις η Εθνική ηττήθηκε με 3-0 σετ.

Όμιλος Α’

Ελλάδα 0 – 3 Ανατολική Γερμανία

Ελλάδα 0 – 3 Τσεχοσλοβακία

Ελλάδα 0 –3 Βουλγαρία

Ελλάδα 0 – 3 Βουλγαρία

Ελλάδα 0 –3  Πολωνία

Ελλάδα 0 –3 Ουγγαρία

Ελλάδα 0 –3 Ρουμανία

Ελλάδα 0 –3  Γαλλία

Μάλιστα, αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης, μέχρι εκείνη τη χρονιά (με εξαίρεση το 1977) ο νικητής αναδεικνυόταν με βαθμολογία έπειτα από μονούς αγώνες μεταξύ των ομάδων της τελικής φάσης, χωρίς τη διεξαγωγή τελικού. Σε εκείνη τη διοργάνωση νικήτρια είχε αναδειχθεί η Σοβιετική Ένωση για 11η φορά.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Ιταλία 1991

Το 1991 η Ελλάδα κατέκτησε την 8η θέση, η οποία παραμένει η καλύτερη έως σήμερα. Οι 12 ομάδες ήταν χωρισμένες σε δύο ομίλους και η Εθνική κάνοντας δύο νίκες με Γαλλία και Αλβανία, πήρε την τέταρτη θέση και την πρόκριση για τους αγώνες της 5ης-8ης θέσης. Η Εθνική ηττήθηκε από τη Ρουμανία και από τη Βουλγαρία στον αγώνα της 7ης θέσης.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως η νίκη επί της Γαλλίας είναι η πρώτη σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Όμιλος Α’

Ελλάδα 3-2 Γαλλία

Ελλάδα 3-1 Αλβανία

Ελλάδα 0-3 Ιταλία

Ελλάδα 0-3 Σοβιετική Ένωση

Ελλάδα 1-3 Βουλγαρία

Αγώνες 5ης-8ης θέσης

Ελλάδα 1-3 Ρουμανία

Αγώνας 7ης θέσης

Ελλάδα 2 –3 Βουλγαρία

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Τσεχία 1993

Η δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή και η τρίτη συνολικά της Εθνικής ολοκληρώθηκε ξανά στην 12η και τελευταία θέση. Στον Β΄ όμιλο η ομάδα του Γιώργου Δερμάτη αγωνιζόμενη σε πέντε αναμετρήσεις, ηττήθηκε και στους πέντε, μένοντας εκτός συνέχειας.

Όμιλος Β’

Ελλάδα 0 –3  Γερμανία

Ελλάδα 2 –3 Ρουμανία

Ελλάδα 1 – 3 Ρωσία

Ελλάδα 1 – 3  Ουκρανία

Ελλάδα 1 –3  Λευκορωσία

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Βουλγαρία 2001

Το 2001 η ομάδα του Δημήτρη Φλώρου ταξίδεψε στη γειτονική χώρα και παίζοντας απέναντι σε Βουλγαρία, Ρωσία, Ρουμανία, Γαλλία και Τσεχία δεν κατάφερε να σημειώσει νίκη στη διοργάνωση, τερματίζοντας έτσι στην 12η και τελευταία θέση.

Όμιλος Α΄

Ελλάδα 1 – 3 Βουλγαρία 

Ελλάδα 0 – 3 Ρωσία 

Ελλάδα 0 – 3 Ρουμανία 

Ελλάδα 2 – 3 Γαλλία

Ελλάδα 1 – 3 Τσεχία 3-1


εθνική.jpg

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Τουρκία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία 2019

Το 2019 η Εθνική ομάδα επέστρεψε στις μεγάλες διοργανώσεις ύστερα από 18 χρόνια απουσίας. Πλέον οι ομάδες της τελικής φάσης είχαν αυξηθεί σε 24 από 16 (που ήταν από το 2007) και οι διοργανώτριες χώρες ήταν τέσσερις.

Η Ελλάδα σε έναν δύσκολο όμιλο με Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Γαλλία και Φινλανδία πέρασε ως τέταρτη στην επόμενη φάση και αντιμετώπισε την Ολλανδία. Στους «16» η ομάδα του Γκιγιέρμο Ναράνχο ηττήθηκε από το φαβορί με 3-0.

Όμιλος Α΄

Ελλάδα 0-3 Τουρκία 

Ελλάδα 3- 0 Γαλλία

Ελλάδα 3 –1 Φινλανδία

Ελλάδα 0 –3 Βουλγαρία

Ελλάδα 0 –3 Σερβία 

Γύρος των «16»

Ελλάδα 0 –3  Ολλανδία 

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Σερβία, Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία 2021

Στην της συμμετοχή, η ομάδα του Γκιγιέρμο Ναράνχο έρχεται αντιμέτωπη με τις Βουλγαρία, Πολωνία, Ισπανία, Τσεχία και Γερμανία. Στην πρεμιέρα, την Τετάρτη 18 Αυγούστου αγωνίζεται με την οικοδέσποινα Βουλγαρία και θέλει να ξεκινήσει με ένα καλό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, καλείται εκ νέου να κάνει πρεμιέρα στους διοργανωτές, όπως το 2019 απέναντι στην Τουρκία και το 2001 στη Βουλγαρία. Όμως αυτή τη χρονιά έχει ως στόχο το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό και να είναι εκείνη που θα φύγει με το ροζ φύλλο αγώνα από το γήπεδο.



Φωτεινή Κρεμαστιώτη

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης