Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πυρετός συζητήσεων για εξαγορές σε ΑΧΕ από την 45η έως και την 74η θέση

tags :
Πυρετός συζητήσεων για εξαγορές σε ΑΧΕ από την 45η έως και την 74η θέση
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.bankingnews.gr αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε πυρετός διαβουλεύσεων μικρών χρηματιστηριακών που αναζητούν σωσίβιο απέναντι στην έλλειψη πελατών στο ΧΑ και κυρίως την εικόνα ερημοποίησης στις συναλλαγές.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το www.bankingnews.gr οι συζητήσεις διεξάγονται από χρηματιστηριακές που βρίσκονται από την 45 η θέση και προς τα πίσω και είναι κυρίως οι μικρές οικογενειακές χρηματιστηριακές που συζητούν με μεγαλύτερες αεπευ και προσφέρουν ένα χαρτοφυλάκιο πελατών αξίας από 5 έως 30 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες από τις μικρές χρηματιστηριακές δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα κόστη λειτουργίας των γραφείων τους παρά το «λίπος» που είχαν συσσωρεύσει κυρίως τη διετία 2006-2007. Όπως άλλωστε έδειξαν και τα στοιχεία του 2010, διεφάνη η δυναμική των 5 ισχυρότερων ξένων χρηματιστηριακών εταιριών που δραστηριοποιούνται απευθείας στην Αθήνα καθώς ήλεγξαν συνολικά το 15,3% των συναλλαγών για ολόκληρο το 2010.
Πιο συγκεκριμένα οι 11 πρώτες χρηματιστηριακές εταιρίες στην Ελλάδα- εκ των οποίων 5 ξένες (HSBC, UBS, Merrill Lynch, Citigroup)- πραγματοποίησαν το 72,67% των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2010 σε σύνολο 74 αχεπευ. Η εικόνα στο κλάδο είναι ιδιαίτερα ρευστή αφενός λόγω του υψηλού αριθμού αχεπευ που δεν μπορεί να συντηρήσει ο αναιμικός όγκος συναλλαγών στο ΧΑ και αφετέρου το υψηλό κόστος των υπηρεσιών οδηγεί σε αθρόες απολύσεις στον κλάδο. Οι περισσότερες από τις μικρές χρηματιστηριακές διατηρούνται εν ζωή είτε με πολύ λίγους ιδιώτες πελάτες, είτε διότι οι βασικοί μέτοχοι δεν επιθυμούν να τις κλείσουν και συχνά χρηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους. Υπενθυμίζονται και τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφωθεί οι προμήθειες των ΑΧΕΠΕΥ.
Η χθεσινή συμφωνία HSBC Παντελάκη με Πεντεδέκα και οι κινήσεις τόσο της Διεθνούς χρηματιστηριακής όσο και του Σάρρου είναι η μόνο η αρχή στο πάζλ των εξελίξεων των χρηματιστηριακών εταιριών.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης