Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αρχές Απρίλη η εξάμηνη αναθεώρηση του ΧΑ – Υποβιβάζονται εισηγμένες σε 1 μόλις ώρα διαπραγμάτευσης εβδομαδιαίως!

tags :
Αρχές Απρίλη η εξάμηνη αναθεώρηση του ΧΑ – Υποβιβάζονται εισηγμένες σε 1 μόλις ώρα διαπραγμάτευσης εβδομαδιαίως!
Η εβδομάδα της κρίσεως και του ξεκαθαρίσματος στο χρηματιστηριακό ταμπλό πλησιάζει αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην πρώτη συνεδρίαση του δ.σ του ΧΑ τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν ποιές εισηγμένες λόγω χαμηλής διασποράς (μικρότερο του 10%) θα οδηγηθούν σε διαπραγμέτευση μόλις 60 λεπτών κάθε εβδομάδα.
Προκειται για ένα σκληρό αλλά δίκαιο μέτρο όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς αφού δεν μπορεί το ΧΑ να έχει εισηγμένες που δεν πραγματοποιούν ικανοποιητικό αριθμό συναλλαγων αφού η πλειοψηφία των μετοχών βρίσκεται στους ιδιοκτήτες.
Οπως δηλώνει στο www.bankingnews.gr ο πρόεδρος του ΣΕΔ Χαράλαμπος Εγγλέζος «είναι προτιμόμερο και υγιές να έχουμε 100-150 εισηγμένες παρά αυτή η σημερινή εικόνα που δεν αρμόζει στο ΧΑ με πολλές προβληματικές εισηγμένες». Ηδη η Ατλάντικ και η Ενωμένη ΚλωστοΫφαντουργία είναι οι 2 πρώτες εισηγμένες που λόγω επίσχεσης εργασίας δεν θα ανακοινώσουν στο προβλεπόμενο χρόνο τα ετήσια αποτελέσματα του 2010. Εντός του Απριλίου  θα γίνει η εξάμηνη αναθεώρηση των δεικτών του Χ.Α. από τον αγγλικό οίκο Ftse.
Ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη διατήρηση του Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων του πλανήτη. Να θυμίσουμε ότι μόνον η αγορά της Ελλάδας και της Κολομβίας βρίσκονται στην ίδια λίστα του οίκου Ftse, με το ερωτηματικό της
υποβάθμισης.  
Ο διεθνής οίκος Ftse αναβάθμισε τις χρηματιστηριακές αγορές της Τουρκίας, της Τσεχίας και της Μαλαισίας στην κατηγορία ανεπτυγμένη-αναδυόμενη και διατήρησε την Ελλάδα στην κατηγορία υπό επιτήρηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση (watch list) στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης.  Η τελική απόφαση θα ληφθεί στην  αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου και σίγουρα θα επηρεάσει και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αν και όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του ΧΑ δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας αφού το ΧΑ -ένα εξαιρέσουμε τα omnibus accounts- πληρεί και τα 21 κριτήρια που ζητεί ο αγγλικός οίκος Ftse.
Ο διεθνής οίκος διαχωρίζει τις χρηματιστηριακές αγορές σε ανεπτυγμένες, ανεπτυγμένες-αναδυόμενες, δευτερεύουσες αναδυόμενες ή πρώιμα αναδυόμενες (frontier). Οι δείκτες αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για τους θεσμικούς επενδυτές. Η αξιολόγηση των αγορών γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως οι υπηρεσίες θεματοφυλακής και διακανονισμού, τα παράγωγα και το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης