Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

BofA/Merrill Lynch: Κρίνεται η τύχη των τραπεζών από την ελληνική κυβέρνηση – Ποιες οι συνέπειες ενός haircut 30% - JP Morgan: Απίθανη για την ώρα η αναδιάρθρωση, πιθανή σε 10 χρόνια...

BofA/Merrill Lynch: Κρίνεται η τύχη των τραπεζών από την ελληνική κυβέρνηση – Ποιες οι συνέπειες ενός haircut 30% - JP Morgan: Απίθανη για την ώρα η αναδιάρθρωση, πιθανή σε 10 χρόνια...
(upd)Να παραμείνει η μεταβλητότητα στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αναμένει η Bank of America/Merrill Lynch στη σημερινή έκθεση της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, στην οποία για το ελληνικό κλάδο εμφανίζεται σε στάση αναμονής για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται εν μέσω θετικών και αρνητικών εξελίξεων. Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης θα υποστούν οι τράπεζες σημαντικές αρνητικές συνέπειες από την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους. Εάν όμως η κυβέρνηση μείνει πιστή στο πρόγραμμα προσαρμογής τότε οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα είναι μικρές, βελτιώνοντας τις προοπτικές του κλάδου.
Ωστόσο εάν εφαρμοστεί haircut 30% στα ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ο δείκτης Core Tier 1 των τεσσάρων (υπό κάλυψη) τραπεζών θα διαμορφωθεί ως εξής:

Επίπεδα Core Tier 1 εάν συμβεί haircut 30%
2010 Core Tier 1 Core Tier 1 μετά το haircut
Πειραιώς 7,30% 2,80%
Eurobank 7,10% 3,60%
Εθνική 11,40% 5,30%
Alpha Bank 8,70% 6,40%


Πιο συγκεκριμένα, η BofA/ML τοποθετεί την τιμή στόχο στα 5,2 ευρώ για την Alpha Bank, στα 3,8 ευρώ για την Eurobank, στα 7,3 ευρώ για την Εθνική και στα 1,5 ευρώ για την Πειραιώς. Η σύσταση είναι αυτή της ουδετερότητας (neutral) για την Alpha Bank και την Εθνική, ενώ σύσταση για αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές της αγοράς (underperform) δίνει για την Eurobank και την Πειραιώς.
Αναφορικά με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, η BofA/ML παραμένει overweight, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει προοπτική για αύξηση των μετοχών κατά 30% στο επόμενο 12μηνο. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα βαίνει καλώς, αναφέρει η αμερικανική επενδυτική. Μάλιστα στην top λίστα της περιλαμβάνει τις Barclays, Credit Agricole, Danske, Intesa SanPaolo, και Santander.

JP Morgan: Απίθανη η αναδιάρθρωση βραχυπρόθεσμα... Σε 10 χρόνια πιθανή...


Στο 80% ανέρχονται οι πιθανότητες η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της εντός της ερχόμενης δεκαετίας και στο 50% οι πιθανότητες η αναδιάρθρωση να πραγματοποιηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Τα ανωτέρω επισημαίνει σε 5σέλιδη έκθεσή της η JP Morgan με τίτλο "Debt Restructuring in Greece: When and how" (Αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα: Πότε και πως;), στην οποία ωστόσο καθιστά απίθανη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους και haircut.
Εστιάζοντας στην πιθανότητα του haircut, αυτό τοποθετείται στο 50%. Η JP Morgan εκτιμά ότι η καλύτερη μορφή προστασίας απέναντι στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους είναι τα ομόλογα μεγάλης διάρκειας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης