Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ζημιές και γκρίνια στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των εταιριών

tags :
Ζημιές και γκρίνια στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των εταιριών
Eίναι η χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών για τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων. Το κλίμα αναμένεται να  είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο και για τις διοικήσεις των εισηγμένων, αλλά κυρίως για τους μετόχους που προσέρχονται για να ακούσουν είτε ζημιογόνα αποτελέσματα είτε πενιχρά μερίσματα. Θα περισσεύσει η γκρίνια στις γενικές συνελεύσεις όπου κάθε πρόβλεψη για το μέλλον ακούγεται ως φθηνό ανέκδοτο.
Η πλειοψηφία των εισηγμένων τονίζει προς τους μετόχους τους ότι πρώτιστο μέλημα είναι ο περιορισμός του δανεισμού με κάθε τίμημα (απολύσεις, πάγωμα επενδύσεων, συρρίκνωση γραμμών παραγωγής). Η δυσαρέσκεια των μετόχων γίνεται έντονη όταν δεν τίθεται θέμα στην ημερήσια διάταξη για μείωση των ετήσιων αποδοχών των μελών των διοικητικών συμβουλίων.
Βασικός στόχος των επιχειρήσεων και το 2011 είναι  να μειώσουν δραστικά τις λειτουργικές δαπάνες λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις, όπως είναι το κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών επιχειρήσεων, το προγράμματα εθελουσίας εξόδου ή ακόμη και απολύσεις σε μηνιαία βάση μέχρι του ποσοστού που ορίζει η ελληνική νομοθεσία.
Σε ό, τι αφορά τον δανεισμό, οι εισηγμένες εταιρείες έχουν στραφεί σε πιο μακροπρόθεσμα σχήματα χρηματοδότησης (ομολογιακά συν μακροπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός), ενώ μικρότερη αύξηση εμφανίζει ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός. Οι συνολικές υποχρεώσεις αναμένεται να είναι σχετικά περιορισμένες καθώς οι διοικήσεις επιδιώκουν να μειώσουν τον δανεισμό και να διατηρήσουν σταθερές τις ταμειακές ροές για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων, όπως είναι η πληρωμή των πρώτων υλών, της μισθοδοσίας και των πάγιων λειτουργικών εξόδων. Σαφέστατα οι επιχειρήσεις με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας αισθάνονται λίγο καλύτερα από εκείνες που εξαρτώνται από την εγχώρια κατανάλωση.
Ωστόσο, αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: εάν υποστούν οικονομική αιμορραγία λόγω της εγχώριας ύφεσης, πώς θα υποστηρίξουν τις εξαγωγικές τους επιδόσεις και κυρίως πώς θα διατηρήσουν την επίδοση των παραγωγικών τους μονάδων, όταν θα πρέπει να αφαιρούν ρευστότητα από το εξωτερικό για να ανταποκριθούν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα. Εκείνο που προβληματίζει τους επιχειρηματίες είναι η διακοπή των γραμμών πιστώσεων από τις τράπεζες.
Η διατήρηση επαρκούς ρευστότητας είναι το μείζον θέμα για τις διοικήσεις των εισηγμένων.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr, υπάρχουν πλέον αρκετές εισηγμένες οι οποίες πληρώνουν το προσωπικό τους από δανεισμό που έχουν λάβει για να εξυπηρετήσουν άλλες ανάγκες. Η κάθετη πτώση του περιθωρίου κέρδους έχει ροκανίσει την άντληση φρέσκου χρήματος, όταν ειδικά το λιανεμπόριο δουλεύει με επιταγές 180 ημερών. Tουλάχιστον όσες εξάγουν μπορούν μέσω της είσπραξης χρημάτων να αποπληρώνουν μέρος του δανεισμού τους και να εξυπηρετούν κανονικά την μισθοδοσία των εργαζομένων.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης