Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κορυφώθηκε το rebalancing λόγω MSCI σήμερα – Εισροές σε Alpha και Eurobank, σημαντικές εκροές στη ΔΕΗ

Κορυφώθηκε το rebalancing λόγω MSCI σήμερα – Εισροές σε Alpha και Eurobank, σημαντικές εκροές στη ΔΕΗ
Με σημαντικές εισροές στις Alpha Bank και Eurobank και μεγάλες εκροές στη ΔΕΗ ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το rebalancing λόγω MSCI
(upd 3) Με σημαντικές εισροές στις Alpha Bank και Eurobank (διακίνησε το 50% του όγκου της αγοράς), αλλά και επίσης
σημαντικές εκροές στη ΔΕΗ ολοκληρώθηκαν σήμερα οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγων των δεικτών MSCI.
Πρόκειται για την κορύφωση του rebalancing στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς «πέρασαν» οι αλλαγές στους δείκτες Morgan Stanley Capital International (MSCI).
Πιο αναλυτικά, ΔΕΗ έκλεισε στα 4,56 με σημαντική πτώση 8,06% και όγκο 9,8 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμησή της να κατέρχεται στα 1,05 δισ. ευρώ!
Ο τίτλος της ΔΕΗ κατέγραψε πτώση 24% το μήνα Μάιο, έχοντας ανεβάσει όγκους τελευταία, καθώς στη συνεδρίαση της Τετάρτης 27/5 (+11,37%) διακίνησε 909.709 τεμάχια, ενώ χθες Πέμπτη (-6,24%) διακίνησε 686.797 τεμάχια.
Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ διαγράφηκε από τον δείκτη MSCI Standard και μεταφέρεται στο δείκτη MSCI Small Cap.
Η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 1,21% στα 0,3340 ευρώ με όγκο 60,7 εκατ. τεμάχια, ενώ έφτασε να χάνει 2,73% και να κερδίζει 5,76% ενδοσυνεδριακά... Παράλληλα, με αποτίμηση 4,26 δισ. ευρώ πέρασε στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων, υποσκελίζοντας την Εθνική.
Φυσικά δεν είναι τυχαία η μεγάλη αύξηση των όγκων στην Alpha Bank αυτή την εβδομάδα, καθώς την Τρίτη 26 Μαΐου διακίνησε 22 εκατ. τεμάχια, την Τετάρτη 30,8 εκατ. τεμάχια, ενώ χθες Πέμπτη 28/5 διακίνησε 34 εκατ. τεμάχια!
Η Eurobank έκλεισε στα 0,1520 ευρώ με άνοδο 0,66% και όγκο 148 εκατ. τεμάχια, ενώ έφτασε να χάνει 4,64% και να κερδίζει 3,97%!
Ως γνωστόν, υπάρχουν πολλά χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τη συμμετοχή των μετοχών στους δείκτες, είτε του οίκου FTSE είτε του MSCI, οπότε σε κάθε αλλαγή, υποβάθμιση, διαγραφή ή αναβάθμιση, λαμβάνουν χώρα αναδιαρθώσεις, μετατάξεις και rotation...
Στο δείκτη MSCI Standard παραμένουν οι μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, Εθνικής, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Folli Follie, Jumbo, Τιτάν.
Στον MSCI Small Cap Greece παραμένουν οι μετοχές των ΟΛΠ, Aegean Airlines και Lamda Development.
Σε ότι αφορά τις τράπεζες, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της HSBC, πέραν των όποιων εισροών, μικρές εκροές αναμένεται να εμφανίσουν και οι τίτλοι των Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα.
Οι μεγάλες κερδισμένες των αλλαγών της MSCI ήταν οι Alpha Bank και Eurobank με τις εισροές περίπου στα 30 εκατ. ευρώ.

Η Lamda Development στη θέση της MIG στον FTSE 25

H MIG μετά από μια δεκαετία αποχωρεί από τον FTSE 25 και στη θέση της εισάγεται η Lamda Development, σύμφωνα με την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών στο Χ.Α. - περίοδος Οκτωβρίου 2014 – Μαρτίου 2015.
Κάποια index funds - δηλαδή επενδυτικά σχήματα που ποντάρουν με γνώμονα τους δείκτες FTSE 25 προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις του τίτλου της MIG που χάνει περί το 8% το Μάιο, ενώ αντιθέτως η Lamda Development ενισχύεται κατά 28% το μήνα που φεύγει.
H MIG θα είναι μέλος του Mid Cap πλέον με στάθμιση 53%, ενώ βρίσκεται στην 30η θέση των αποτιμήσεων στο σύνολο του Χ.Α., καθώς βρίσκεται στην 25η θέση του FTSE 25, ενώ από το Mid Cap την ξεπερνούν οι Lamda Development, Intralot, ΟΛΘ και Fourlis.
Η Lamda Development είναι στην 22η θέση των αποτιμήσεων του Χ.Α. ενώ μπαίνει στον FTSE 25 με στάθμιση 49%.
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι η Lamda Development έχει εξαιρετικά μικρή εμπορευσιμότητα για μετοχή του FTSE 25 και μένει αν δούμε αν αυτό θα αλλάξει…

Πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 29 Μαΐου, 11:47 π.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης