Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πόσο επηρεάζει την Καρέλιας το lockdown – Ισχυρή ρευστότητα και καθαρή θέση

Πόσο επηρεάζει την Καρέλιας το lockdown – Ισχυρή ρευστότητα και καθαρή θέση
Η αναστολή λειτουργίας duty free και συνοριακών καταστημάτων θα επηρεάσουν την πορεία των πωλήσεων και των κερδών της Καρέλιας
Πολύ καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε για τη χρήση 2019 η Καρέλιας, ενώ το μέρισμα θα διαμορφωθεί στα 9,40 ευρώ ανά μετοχή .
Πιο αναλυτικά στη χρήση 2019, ο ενοποιημένος καθαρός (χωρίς Ε.Φ.Κ,) κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 216 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 3,84% σε σχέση με το 2018.
Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων, συναλλαγματικών διαφορών και αποσβέσεων ανήλθαν σε 87,04 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,70% σε σύγκριση με το 2018.
Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους κατήλθαν σε 67,40 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 14,70% σε σύγκριση με το 2018.
Η φαινομενική ανισορροπία οφείλεται και δικαιολογείται από το γεγονός της επιστροφής, κατά το έτος 2018 από το Ελληνικό Δημόσιο, κατ’ εφαρμογή ευνοϊκών για την Εταιρεία δικαστικών αποφάσεων, ποσών προστίμων, ΕΦΚ και ΦΠΑ ύψους 15,42 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της Ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, ο συντελεστής φόρου εισοδήματος για την χρήση 2019 είναι 24%.
Κατά τη χρήση 2019, η Εταιρεία κατάφερε να έχει, για μία ακόμα χρονιά, αύξηση του μεριδίου αγοράς στην ελληνική αλλά και στις πλείστες διεθνείς αγορές της, με συνεχιζόμενη αύξηση του όγκου πωληθέντων, τόσο στην κατηγορία των τσιγάρων όσο και στην κατηγορία του καπνού για στριφτά.
Οι προοπτικές για τη χρήση 2020 διαγράφονταν ιδιαίτερα θετικές, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην πορεία κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, αναφέρει η διοίκηση. Ωστόσο, η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται από όλες τις κυβερνήσεις για την ανάσχεσή της, θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και την Καρέλιας.
Η διοίκηση σημειώνει πως «για το λόγο αυτό, οφείλουμε να σταθούμε με ρεαλισμό και παρρησία στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των συνθηκών που βιώνουμε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων οικονομικών παραγόντων, η παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας της νέας αυτής απειλής, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ίσως τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της. Κατ’ επέκταση, οποιαδήποτε εκτίμηση από μέρους μας είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη».

Οι επιπτώσεις λόγω Covid-19

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον, τα μεγέθη της Εταιρείας δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν αμετάβλητα», αναφέρει η διοίκηση.
«Αν και, μέχρι την ημερομηνία σύνταξης των αποτελεσμάτων, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα φαίνονται να είναι περιορισμένες, εντούτοις η παγκόσμια ύφεση που θα βιώσουμε ως αποτέλεσμα της νόσου Covid-19 προβλέπεται ότι θα αφήσει το στίγμα της και στην Εταιρεία μας.
Συγκεκριμένα, η υστέρηση του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και οι περιορισμοί στην κίνηση πολιτών εκτός της οικίας τους, αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης καπνικών προϊόντων.
Κατ’ επέκταση, δεν θα μπορούσε να αποκλεισθεί μια μείωση όγκου της τάξεως του 10% με 15%, στις εγχώριες αγορές στις οποίες η Εταιρεία δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, τουλάχιστον για όσο διάστημα τα έκτακτα μέτρα για την ανάσχεση της νόσου Covid - 19 θα συνεχίζουν να υφίστανται.
Παράλληλα, στην παρούσα χρονική στιγμή, είναι εξαιρετικά αβέβαιο πότε θα υπάρξει άρση των εθνικών lockdowns και κυρίως πότε θα αποκατασταθεί η ταξιδιωτική κίνηση.
 Ήδη, από τον Μάρτιο του 2020, αντιμετωπίζουμε αναστολή της λειτουργίας των περισσότερων καταστημάτων Duty Free στα διεθνή αεροδρόμια, τους λιμένες και τις μαρίνες, ενώ τα περισσότερα συνοριακά καταστήματα έχουν είτε αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους είτε λειτουργούν με συχνές διακοπές.
Καθώς ο χώρος των Duty Free αποτελεί, με βάση τα στοιχεία του 2019, το 16% περίπου του συνολικού όγκου πωλήσεων της Εταιρείας μας, υπολογίζεται ότι, για κάθε μήνα αναστολής λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων, η απώλεια σε επίπεδο κερδοφορίας της Εταιρείας μας ανέρχεται σε 1,4 εκ ευρώ περίπου.
Σε ότι αφορά τις πιστώσεις προς τους πελάτες της εταιρείας, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα υπόλοιπα πελατών της 31.12.2019 έχουν εισπραχθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Εν τούτοις, σε ότι αφορά νέα υπόλοιπα πελατών τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους, ενδεχομένως και για ποσό της τάξεως των 5 εκατομμυρίων ευρώ, υπάρξει μία καθυστέρηση στην είσπραξη αυτών πέραν των συμφωνηθέντων χρονικών ορίων πίστωσης, κυρίως από εταιρείες αφορολογήτων ειδών και μέχρι την επαναδραστηριοποίηση τους.
Λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η Εταιρεία έχει μηδενικό τραπεζικό ή άλλης μορφής δανεισμό, ότι το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της ανέρχεται σε 472 εκατ. ευρώ, ότι τα διαθέσιμά της (άμεσης ανάληψης) ανέρχονται σε 175 εκατ. ευρώ, ότι οι προθεσμιακές της καταθέσεις διάρκειας ενός έως δώδεκα μηνών ανέρχονται σε 79 εκατ. ευρώ, ότι οι επενδύσεις της σε αμοιβαία κεφάλαια άμεσης ρευστοποίησης ανέρχονται σε 42 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τον πλουραλισμό στις χώρες δραστηριοποίησής της, την ισχύ των εμπορικών της σημάτων και την αφοσίωση των εργαζομένων της, πιστεύουμε ότι καθιστούν τις όποιες επιπτώσεις της νόσου Covid-19 αντιμετωπίσιμες και απορροφήσιμες χωρίς να διαταραχθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η βιωσιμότητα της.
Μεσοπρόθεσμα, είναι πεποίθησή μας ότι η προσεκτική και συνετή διαχείριση των εταιρικών μας πόρων, κάτι που αποτελεί διαχρονικά πολιτική μας, θα μας επιτρέψει να βρεθούμε σε θέση για περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς η υφήλιος θα εξέρχεται από αυτή την δύσκολη συγκυρία», καταλήγει η διοίκηση.
Το Δ.Σ. της Εταιρείας λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της χρήσης 2019, την χρηματοοικονομική κατάσταση της Εταιρείας, τις προοπτικές, καθώς και τα δεδομένα του ευρύτερου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, θα προτείνει στην επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, που θα συγκληθεί την 24η Ιουνίου 2020, την διανομή μερίσματος, συνολικού ποσού 25,944 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μικτό μέρισμα 9,40 ευρώ ανά μετοχή.
Το προτεινόμενο μέρισμα, είναι κατά τι μειωμένο σε σύγκριση με αυτό της χρήσης του έτους 2018, αλλά λόγω της μείωσης του παρακρατούμενου φόρου το καθαρό μέρισμα θα είναι αυξημένο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης