Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στο επίκεντρο η ρευστότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας – Ποιες εισηγμένες πήραν μέτρα

Στο επίκεντρο η ρευστότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας – Ποιες εισηγμένες πήραν μέτρα
Αύξηση δανεισμού καταγράφεται στις ανακοινώσεις εισηγμένων αλλά και τα κόστη έχουν μπει στο μικροσκόπιο – Επανεξετάζονται επενδυτικά προγράμματα
Σε θέσεις «μάχης» έχουν τοποθετηθεί αρκετές εταιρείες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Αρκετές άντλησαν νέα δάνεια για να αυξήσουν τη ρευστότητά της ήδη, ενώ οι περισσότερες επανεξετάζουν επενδυτικά προγράμματα και κόστη, ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν τις ταμειακές ροές και να βελτιώσουν περαιτέρω τη ρευστότητά τους.
Από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι βελτίωσαν μέσω τραπεζικού δανεισμού την ταμειακή τους ρευστότητα προκειμένου να έχουν κεφάλαιο κίνησης ήταν ο ΟΠΑΠ.
Ο Οργανισμός εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 325 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2019 και την 1η Απριλίου είχε διαθέσιμη συνολική ρευστότητα 623 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον επανεξετάζεται το επενδυτικό πλάνο και εξετάζονται τα κόστη και από που μπορεί να γίνει εξοικονόμηση.
Η πρόσβαση των ΕΛΠΕ σε πιστώσεις αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 περαιτέρω κατά 300 εκατ. από Ελληνικές και ξένες τράπεζες, που σε συνδυασμό με τη χρήση υφιστάμενων πιστωτικών γραμμών, είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ρευστότητας κατά 550 εκατ. ευρώ συνολικά από την αρχή του έτους.
Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 1,9 δισ. ευρώ από 1,52 δισ. ευρώ που ήταν στο περσινό πρώτο τρίμηνο.
Ο Ευτύχης Βασιλάκης μίλησε για την Aegean Airlines και είπε πως από το ρετιρέ σε ένα μήνα πήγαν στο υπόγειο, ενώ ελπίζει σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το κράτος.
Έκανε λόγο για μειώσεις προσωπικού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν ήδη ανοίξει γραμμές χρηματοδότησης άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Σήμερα (18/5) η εταιρεία έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών.
Η Τιτάν δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας, έδρασε προληπτικά εν αναμονή των εξελίξεων στο πρώτο τρίμηνο και συγκεκριμένα: Ενίσχυσε τη ρευστότητά της στα 400 εκατ. ευρώ (ταμειακά διαθέσιμα και δεσμευμένες γραμμές χρηματοδότησης).
Έλεγξε εξονυχιστικά το πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών του Ομίλου και ανέστειλε δαπάνες ύψους 50 εκ. που κρίθηκαν προς το παρόν μη απαραίτητες.
Εντόπισε δυνατότητες περικοπής των δαπανών και ήδη προβαίνει σε ενέργειες για τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 33 εκατ. ευρώ.   
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε την υπογραφή κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς, με σκοπό την κάλυψη τρεχουσών και ευρύτερων επιχειρηματικών αναγκών.
Το δάνειο είναι διάρκειας δύο ετών με δυνατότητα παράτασης έως και δύο επιπλέον ετών.
Η Ελλάκτωρ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών και σε ερωτήσεις για τις ταμειακές ροές που δέχθηκε απάντησε πως είναι σε συζητήσεις με τράπεζες για χρηματοδότηση.
Η Coca Cola HBC ανακοίνωσε πως επαναπροσδιορίζει τις επενδυτικές της προτεραιότητες σε σχέση με το αρχικό πλάνο για το 2020.
Μειώνει κατά 100 εκατ. ευρώ δαπάνες και έχει τη δυνατότητα και είναι στη διακριτική της ευχέρεια και άνω των 100 εκατ. ευρώ για κεφαλαιουχικές δαπάνες.  
Ο ΟΤΕ θα προχωρήσει σε μείωση των εξόδων σε όλους τους τομείς, ώστε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στους στόχους που έχει θέσει για επενδύσεις, λειτουργικά κέρδη και ελεύθερες ταμειακές ροές.
Η Πετρόπουλος ανακοίνωσε πως στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 93% στα 28,2 εκατ. ευρώ από 14,6 εκατ. ευρώ στις 31.12.2019
και ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανήλθε σε 8,6 εκατ. ευρώ, από 5,9 εκατ. ευρώ στις 31.12.2019.
Τα μετρητά και ισοδύναμα αυξήθηκαν στα 19,6 εκατ. ευρώ στις 31.3.2020 από 8,7 εκατ. ευρώ στις 31.12.2019.
Η Εταιρία προέβη άμεσα σε αύξηση του βραχυχρόνιου δανεισμού της λόγω της τρέχουσας κατάστασης, για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της ανεξαρτήτως της πιθανής επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος.
Κόστη και επενδύσεις επανεξετάζει και η Κρι-Κρι και δεν αποκλείεται να μεταθέσει κάποιες επενδύσεις για το 2021, ενώ εξετάζονται δαπάνες διαφήμισης, περιορισμός στα έξοδα προσωπικού και μεταφορών.
Τέλος ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να υπογράψει με τράπεζα χρηματοδότηση 400-500 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθεί το μεγάλο project της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε η εταιρεία δεν επηρεάζεται από την πανδημία και θα υλοποιήσει κανονικά το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης