Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το 56% της αύξησης ή 60 εκατ κάλυψε η Probank – Αλλάζει στρατηγική η τράπεζα και εξετάζει να άρει τον περιορισμό του 5% ως ανώτατη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο - Πιθανή κίνηση για στρατηγικό επενδυτή ή dilution

tags :
  Το 56% της αύξησης ή 60 εκατ κάλυψε η Probank – Αλλάζει στρατηγική η τράπεζα και εξετάζει να άρει τον περιορισμό του 5% ως ανώτατη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο  - Πιθανή κίνηση για στρατηγικό επενδυτή ή dilution
Περίπου 60 εκατ έναντι στόχου 106,7 εκατ ευρώ συγκεντρώθηκαν  στην αύξηση κεφαλαίου της Probank δηλαδή κάλυψη περίπου 56%.
Οι περίπου 3,5 χιλ μέτοχοι της τράπεζας συμμετείχαν κατά ένα μέρος ωστόσο είναι η πρώτη αύξηση που υλοποιείται και καλύπτεται σε ποσοστό 56%.

Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η τράπεζα θα εκδώσει ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές ύψους 150 εκατ δηλαδή ο αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 256,7 εκατ, εξάγεται πρώτο συμπέρασμα ότι η τράπεζα θα καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 120 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το δέλεαρ του ομολογιακού είναι το επιτόκιο του περίπου 11% με 12%.
Τα 60 εκατ της αύξησης και άλλα 60  εκατ του ομολογιακού που θα είναι μετατρέψιμο σε μετοχές.
Με δεδομένο ότι η τράπεζα διαθέτει 71 εκατ κεφάλαια και προσθέτοντας και τα 120  εκατ της αύξησης και του ομολογιακού δηλαδή συνολικά 190 εκατ θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια 160 με 180 εκατ ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη, την δομή του ενεργητικού, την υφιστάμενη κεφαλαιακή ανεπάρκεια λόγω του PSI+ αλλά και τα δυνητικά κεφάλαια που μπορούν να αντληθούν η Probank θεωρείται από τις καλές περιπτώσεις καθώς διατηρεί θετική καθαρή θέση.
Η προσφυγή στο ΤΧΣ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αλλάζει στρατηγική η τράπεζα και αναζητά στρατηγικό σύμμαχο…

Μια ενδιαφέρουσα απόφαση έλαβε η Probank υπό τον Δαμανάκη.
Με βάση το καταστατικό της τράπεζας κανείς μέτοχος από τους 3,5 χιλ δεν μπορεί να κατέχει ποσοστό άνω του 5%.
Η τράπεζα έχει αποφασίσει να αλλάξει αυτό τον όρο και αυτό συνεπάγεται ότι ή υπάρχουν υφιστάμενοι μέτοχοι που θα ήθελαν να αυξήσουν το ποσοστό τους είτε αναζητείται στρατηγικός επενδυτής.
Για παράδειγμα αν ένας μέτοχος κατέχει 5% στην Probank και οι μισοί μέτοχοι δεν συμμετείχαν λόγω του dilution το ποσοστό του θα αυξηθεί. Μάλιστα αν ο μέτοχος αυτός συμμετάσχει και στο ομολογιακό τότε το ποσοστό του θα αυξηθεί περαιτέρω.
Όμως υπάρχει και μια άλλη εκδοχή η τράπεζα διερευνά το ενδεχόμενο για στρατηγικό επενδυτή εξέλιξη που αν καρποφορήσει θα είναι τεράστιας σημασίας.
Με ρεαλιστικούς όρους η μικρή ή μεγάλη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Probank πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης