Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι προσδοκίες για το 2021 ωθούν τους επενδύτες σε ανάληψη ρίσκου

Οι προσδοκίες για το 2021 ωθούν τους επενδύτες σε ανάληψη ρίσκου

Στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά τα ιστορικά χαμηλά εντός του 2020 ειδικότερα στις τραπεζικές μετοχές έχει αρχίσει να διαφαίνεται φως στο τούνελ ….

Σχετικά Άρθρα
Το 2020 τελείωσε με μια νέα κρίση που δεν είχε προηγούμενο, με δυσάρεστα αποτελέσματα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Η αισιοδοξία για το 2021 συνδέεται άμεσα με τον εμβολιασμό του πληθυσμού καθώς είναι και η μοναδική λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά τα ιστορικά χαμηλά εντός του 2020 ειδικότερα στις τραπεζικές μετοχές έχει αρχίσει να διαφαίνεται φως στο τούνελ ….

Οι τραπεζικές μετοχές

Οι 4 συστημικές τράπεζες ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους ειδικότερα στο τελευταίο δίμηνο αν και ο Tραπεζικός Δείκτης απέχει ποσοστό περίπου 40% από τις αρχές του 2020.
Οι τραπεζικές μετοχές προεξοφλούν ότι το 2021 θα είναι το τελευταίο έτος μεγάλης εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών καθώς μετά τον Ηρακλή Ι και Ηρακλή ΙΙ θα επανέλθουν στην κανονικότητα μειώνοντας τα NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό ενώ θα αναζητήσουν νέα κεφάλαια ενισχύοντας τις προοπτικές τους και μειώνοντας τα DTC την αναβαλλόμενη φορολογία που είναι χαμηλής ποιότητας κεφάλαια.

Ο FTSE 25

Τα πράγματα είναι καλύτερα στον δείκτη FTSE 25 μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπου έχει να διανύσει απόσταση περίπου 15% για να φτάσει στα επίπεδα των αρχών του 2020.
Ειδικότερα, οι μετοχές που έχουν καταγράψει την μεγαλύτερη άνοδο είναι η ΔΕΗ +80% στα υψηλά εξαετίας και η Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη +70% και ακολουθούν Μυτιληναίος +22% και ΑΔΜΗΕ +14%.
Από την άλλη, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι πετρελαϊκές εταιρείες Motor Oil και ΕΛΠΕ με ποσοστό περίπου 40% αλλά και Aegean με απώλειες 38% και ΟΤΕ με 28%.

Η ελληνική οικονομία

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας το 2021, καθώς μια μέτρια οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα αλλά και τα σχέδια των τραπεζών θα μπορέσουν να υποστηρίξουν το τραπεζικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αν και ο αντίκτυπος από την πανδημία θα συνεχίσει να πιέζει τομείς, όπως ο τουρισμός ή οι κατασκευές.
Η εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών της ελληνικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης