Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συνεχίζεται η πτώση επενδύσεων σε πάγιο κεφάλαιο - Η εικόνα του FTSE 25

Συνεχίζεται η πτώση επενδύσεων σε πάγιο κεφάλαιο - Η εικόνα του FTSE 25
Ποιοι ξεχωρίζουν θετικά

Μειωμένες βαίνουν οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σε εισηγμένες και μη εταιρείες, σε μια χρονιά, όπου η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη περισσότερο απο ποτέ να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.
Με κάθε ευκαιρία, τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν συνεχώς την αναγκαιότητα σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.
Διότι μόνο εαν αυξηθούν οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία η ελληνική οικονομία θα πραγματοποιήσει και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Iδιαίτερα μετά την βαρύτατη ύφεση λόγω της πανδημίας, έχει μεγάλη σημασία οι ελληνικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τις επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου προκειμένου να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη με όσο το δυνατόν υψηλότερους ρυθμούς.
Αν και είναι παράταιρο να μιλά κανείς για ανάπτυξη σε περιόδους όπου καταστρέφονται ολόκληροι κλάδοι (τουρισμός, εστίαση, λιανικό εμπόριο), οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα έχουν σημασία καθώς συνεχίζουν να μειώνονται και να διαμορφώνονται χαμηλότερα απο τις αποσβέσεις δημιουργώντας ένα σημαντικό κενό.

Τρία χρόνια πτώση

Σύμφωνα με στοιχεία της Alpha bank, ( εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων) οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παραμένουν αρνητικές για τα ετη 2018-2019 ενω σε χαμηλά επίπεδα κινούνται και το 2020 λόγω της πανδημίας.
Eιδικότερα, το 2015 ύστερα απο την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων η ετήσια μεταβολή ήταν μόλις 0,15%, το 2016 2,3%, το 2017 8,1%, το 2018 μειώθηκε κατά 6,6% και το 2019 κατά 4,6%.
Τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες χορήγησαν δάνεια, αλλά λόγω της πανδημίας το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά την ρευστότητα των εταιρειών, για να σταθούν στα πόδια τους, όπως λένε χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη.
Η μείωση των επενδύσεων (9μηνο) σε πάγια περιουσιακά στοιχεία σ ορισμένες απο τις εισηγμένες του Ftse-25 αποτυπώνεται απο τα στοιχεία.
Εξαίρεση στην μείωση των επενδύσεων αποτελούν οι βιομηχανίες οι οποίες ανανεώνουν σημαντικά τον πάγιο εξοπλισμό τους, όπως η ElvalHalcor, o ΑΔΜΗΕ
OTE: Μειωμένες κατά 11,8% ήταν οι προσαρμοσμένες επενδύσεις στο 9μηνο του 2020 καθώς ανήλθαν σε 117,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 88 εκατ. ευρώ αφορούσαν την Ελλάδα και τα 29,3 εκατ. ευρώ την Ρουμανία.
Τιτάν: Στο πρώτο 9μηνο οι επενδύσεις μειώθηκαν σε 60,4 εκατ. ευρώ απο 75,5 εκατ. ευρώ την περυσινή περίοδο.
ΔΕΗ: Οι επενδύσεις μειώθηκαν σημαντικά καθώς έφθασαν τα 236,6 εκατ ευρώ έναντι 508 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Η μείωση αποδίδεται απο την εταιρεία σε χαμηλότερες επενδύσεις σε συμβατικά έργα αλλά και στις χαμηλότερες επενδύσεις σε ορυχεία λόγω μείωσης των απαλλοτριώσεων.
AΔΜΗΕ: Λόγω του εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζει αύξηση επενδύσεων κατά 97,8% καθώς στο πρώτο εννιάμηνο οι επενδύσεις ανήλθαν σε 231, 7 εκατ. ευρώ έναντι 117,1 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
ΕΛΒΑΛ: Εξαιτίας της επένδυσης του ελάστρου η Ελβαλ στο πρώτο 9μηνο ολοκλήρωσε επένδυση πάγιου εξοπλισμού ύψους 65,7 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 59 εκατ. ευρώ αφορούν τις παραγωγικές εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα.
Επίσης, στην θυγατρική του χαλκού στην Βουλγαρία (Sofiamed) πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 16 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης