Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Λιμάνια» και «νερά» παρά τις αντοχές των μεγεθών δε συγκινούν τους επενδυτές του ΧΑ

«Λιμάνια» και «νερά» παρά τις αντοχές των μεγεθών δε συγκινούν τους επενδυτές του ΧΑ
Με ελκυστικούς δείκτες διαπραγματεύονται οι μετοχές – Μία υπενθύμιση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου
Εκτός focus list των επενδυτών φαίνεται πως είναι το τελευταίο διάστημα οι μετοχές των εισηγμένων «λιμανιών» και «νερών» του ΧΑ.

Μάλιστα θα μπορούσε και κάποιος εύκολα να ισχυριστεί πως οι πωλητές έχουν εδώ και καιρό τον πρώτο λόγο και πιέζουν τις μετοχές, παρά τις αντοχές που έχουν επιδείξει τα θεμελιώδη μέσα στην πανδημία.
Παρά το γεγονός ότι όλες με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό (τα ταμειακά διαθέσιμα είναι υψηλότερα των δανείων) και εμφάνισαν συγκρατημένη μείωση κερδών, οι επενδυτές δείχνουν να μην τις επιλέγουν.
Κατά διαστήματα μάλιστα εμφανίζονται πωλητές, οι οποίοι καταφέρνουν και λόγω της περιορισμένης εμπορευσιμότητας να στείλουν αρκετά χαμηλότερα τις μετοχές.

Η ταλαιπωρία της ΕΥΔΑΠ

Αναφορικά με της εταιρείες ύδρευσης, η ΕΥΔΑΠ φαίνεται πως «ταλαιπωρείται» από τη φημολογία για συμβιβασμό 150 εκατ. ευρώ με το ελληνικό δημόσιο για την τιμή του αδιύλιστου ύδατος.
Βάσει εννεαμήνου πάντως ο καθαρός δανεισμός θα παραμείνει υψηλός και θα είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.
Με αποτίμηση 725 εκατ. ευρώ και αφαιρώντας τα ταμειακά διαθέσιμα των 300 εκατ. ευρώ μένει μία αποτίμηση 425 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη εννεαμήνου ανέρχονται στα 40,1 εκατ. ευρώ και βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα για p/e μονοψήφιο (μετά την αφαίρεση του ταμείου).
Επιπλέον η καθαρή θέση δίνει χαμηλό p/bv αλλά και χαμηλό δείκτη EV/EBITDA.
Αντιστοίχως, η μετοχή της ΕΥΑΘ με αποτίμηση 153 εκατ. ευρώ και πρόσφατο χαμηλό κοντά στα 4 ευρώ λόγω επιθετικών πωλήσεων, έχει καθαρό ταμείο 73,4 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 186 εκατ. ευρώ.
Αν αφαιρεθεί το ταμείο από την αποτίμηση μένουν 80 εκατ. ευρώ και με κέρδη προ φόρων 13,6 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο το p/e και εδώ είναι σημαντικά χαμηλότερο του 10.

ΟΛΠ-ΟΛΘ

Τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα μπροστά τους φιλοδοξούν να αλλάξουν την εικόνα τους τα επόμενα χρόνια, βελτιώνοντας παράλληλα τις επιδόσεις τους.
Παρά την πανδημία ο ΟΛΘ κατάφερε να δημιουργήσει κέρδη προ φόρων και τόκων 16,9 εκατ. ευρώ οριακά μειωμένα έναντι του ενναμήνου του 2019.
Με ταμείο 102 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 242 εκατ. ευρώ, η κερδοφορία ακόμα και αν δεν αφαιρεθεί το ταμείο για το σύνολο του 2020 αναμένεται να οδηγεί σε ελκυστικό p/e.
Αρνητικός κατά 47 εκατ. ευρώ περίπου είναι ο καθαρός δανεισμός του ΟΛΠ ενώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο ήταν στα 23,5 εκατ. ευρώ από 29,1 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση των 477 εκατ. ευρώ δίνει ένα λογικό p/e για το σύνολο της χρήσης, ενώ σημειώνεται πως και για τα 2 λιμάνια οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν πληρώσει τίμημα πολύ υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές.
Διαγραμματικά και οι τέσσερις μετοχές βρίσκονται οριακά ή λίγο υψηλότερα από τον εκθετικό κινητό των 200 ημερών χωρίς να έχουν απομακρυνθεί όπως έχει παρατηρηθεί σε δεκάδες άλλες μετοχές του ΧΑ.
Λιμάνια_Νερά.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης