Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεθώριασαν τα κέρδη στο ΧΑ +0,17% στις 774 μον. με Aegean +15% - Συσσωρεύει κάτω από 800 μον., το 10ετές ομόλογο 1,01%

Ξεθώριασαν τα κέρδη στο ΧΑ +0,17% στις 774 μον. με Aegean +15% - Συσσωρεύει κάτω από  800 μον., το 10ετές ομόλογο 1,01%
Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών έχει αυξηθεί από την πανδημία, την πορεία των ξένων αγορών, την αύξηση της μεταβλητότητας αλλά και την πορεία των ομολόγων.
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Σταθεροποιητικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 774 μονάδες καθώς για μια ακόμη συνεδρίαση δεν κατάφερε να διατηρήσει τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του που έφτασαν το +1,6% καθώς η αρχική άνοδος συνοδευόταν με χαμηλές συναλλαγές.
Αδύναμος κρίκος ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς να κλείνει στο +1,53%
από +4% ενώ με απώλειες -1,58% έκλεισε η Alpha Bank.
Παράλληλα και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη με εξαίρεση την Aegean που έκλεισε κοντά στα υψηλά της ημέρας στο +14,73% και ο ΟΠΑΠ +1,84% ενώ με απώλειες έκλεισε η ΔΕΗ -1,94% από κέρδη ενδοσυνεδριακά πλησίον του +3% και χαμηλό ημέρας -4,63% .
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 774 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 785 - 795 μονάδες και ισχυρή αντίσταση τις 800 μονάδες ενώ στην βασική στήριξη βρίσκονται οι 750 μονάδες. 
Η παράταση του lockdown στην Αττική θεωρείται δεδομένη όσο ασφυκτική κι αν είναι η πίεση στην οικονομία.
Επίσης, εκτός την πανδημία, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών έχει αυξηθεί από την πορεία των ξένων αγορών, την αύξηση της μεταβλητότητας αλλά και την πορεία των ομολόγων.
Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 1,42% απόρροια των ανησυχιών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ γεγονός που επηρεάζει και τα ευρωπαϊκά ομόλογα με το ελληνικό 10ετές στο 1,01%.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Aegean ακολουθώντας την αντίδραση των ομοειδών του εξωτερικού μετά και την είδηση ότι έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις με αφορμή τις δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για σταδιακή άρση των περιορισμών. 
Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση για ΑΜΚ τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ προκειμένου να λάβει στη συνέχεια και αφού ολοκληρωθεί η αύξηση την κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 455 μονάδες, με πρώτη με πρώτη στήριξη τις 435 μονάδες.
Στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +1,53% και  Eurobank +1,44% ενώ υποχώρησαν Alpha Bank -1,58% και Εθνική -0,77%.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί η μετοχή των ΕΛΠΕ καθώς δημοσιεύει αποτελέσματα αύριο 25/2 αλλά και του ΟΤΕ, ο οποίος ανακοινώνει μεθαύριο στις 26/2.
 
Τραπεζικά νέα

Συμφωνία επήλθε μεταξύ της Εθνικής τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι τιμήματος 390 + 60 = 450 εκατ ευρώ.
Τα 390 εκατ είναι το τίμημα και τα 60 εκατ οι προκαταβολικές προμήθειες.
Δεν είναι σαφές εάν στις 25 Φεβρουαρίου στο προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας παρθούν αποφάσεις… ωστόσο υπάρχει deal και είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί.
Η διοίκηση Παύλου Μυλωνά στην Εθνική τράπεζα έχει κλείσει το deal με το CVC, όχι γιατί θεωρεί ότι είναι η εύκολη και γρήγορη λύση αλλά γιατί θεωρεί ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Η Εθνική πουλώντας την Εθνική Ασφαλιστική αποκτάει πλεονέκτημα και θα μπορεί σε βάθος χρόνου να εξετάσει εξαγορά… στο εξωτερικό.
Εν τω μεταξύ, επανέρχονται εκ νέου οι φήμες που θέλουν ένα μεγάλο deal στις τράπεζες στην Ελλάδα και μάλιστα οι διαρρέοντες αναφέρουν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Εθνικής και Πειραιώς, αυτό θα έδινε μεγάλη ώθηση στην οικονομία, στις τράπεζες και στο χρηματιστήριο.
Μάλιστα το επικροτεί και η κυβέρνηση.
Σε ερώτηση που θέσαμε σε αρμόδιο παράγοντα της κυβέρνησης αγνοούσε το θέμα ενώ ζητήσαμε την θέση του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών να μας αναφέρει εάν θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή της απόφασης του 2012 που καθόρισε ότι στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν 4 συστημικές τράπεζες.
Η απάντηση ήταν ότι ο υφιστάμενος αριθμός των μεγάλων τραπεζών στην Ελλάδα είναι ικανοποιητικός.
Οπότε για το ορατό μέλλον, για τα επόμενα λίγα τουλάχιστον χρόνια, δεν θα πρέπει να ποντάρει κανείς σε συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ ελληνικών τραπεζών.
To σενάριο αυτό του big deal δεν υπάρχει.
Η Πειραιώς θα πραγματοποιήσει επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο να αντλήσει 1,1 με 1,3 δισεκ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, ξένοι επενδυτές υπάρχουν, ενώ θα συμμετάσχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η επιτυχημένη αύξηση της Πειραιώς… θα αποτελέσει δέλεαρ και για άλλες τράπεζες στο μέλλον να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου…
Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Ισχυρές πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και  στα ομόλογα της Ν. Ευρώπης  

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις χώρες της Ν.Ευρώπης απόρροια των πιέσεων στα αμερικανικά ομόλογα
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,01% και το ιταλικό 10ετές στο 0,69% και με το μεταξύ τους spread στις 32 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 76 μονάδες ή 0,76% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,04% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,18%.
Περί τις 11:30, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς +3,89%,  Alpha Bank +2,37% αλλά και στoν δεικτοβαρή ΟΤΕ +2,15%, ΟΠΑΠ +3,09%...o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,01% και ο  Γενικός Δείκτης στο +1,63%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,37% ενώ ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το θετικό πρόσημο στο +0,02%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,17% στις 774 μονάδες έχοντας υψηλό στις 786,14 μονάδες και χαμηλό 773,66 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 23 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16 εκατ. διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,4 εκατ. ευρώ και όγκου 2,04 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 436 χιλ. τεμάχια αξίας 910 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 1,1 εκατ. τεμάχια αξίας
858 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 25 χιλ. τεμάχια αξίας 308 χιλ.ευρώ και ο ΟΠΑΠ 306 χιλ. τεμάχια αξίας 3,22 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 25 χιλ. τεμάχια αξίας 309 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,14 εκατ. ευρώ και η Jumbo 50 χιλ. τεμάχια αξάις 650 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

 Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 774 μονάδες, με πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 785 – 795 και ακολουθούν οι 800 – 810 μονάδες , οι 825 – 830 μονάδες και οι 850 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 770 - 760 μονάδες και ακολουθούν οι 750 και οι 710 - 700 μονάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν στις 680 και στις 650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 455 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις  435 μονάδες και ακολουθούν οι 420 , οι 400 και οι 380 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 460 - 470 μονάδες και ακολουθούν οι 490 και οι  500 μονάδες.

Το CVC εξελίσσεται ως τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα

Επενδύσεις ύψους 2 δισεκ. ευρώ σχεδιάζει για την Ελλάδα το αμερικανικό CVC Capital Parnters που συνολικά διαχειρίζεται 110 δισεκ. δολάρια.
Να σημειωθεί ότι το CVC Capital Partners είναι private equity fund που δραστηριοποιείται σε Ευρώπη και Ασία, έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ή διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 75 δισεκ. σε 73 εταιρίες διεθνώς.
Από το 1981 το CVC έχει πραγματοποιήσει πάνω από 500.000 επενδύσεις και θεωρείται ως παρακλάδι της άλλοτε Citicorp ένα από τα πλέον δραστηριοποιούμενα private equity fund διεθνώς.
Το αμερικανικό fund έχει επενδύσει έως σήμερα 750 εκατ ευρώ στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων :
α) Υγεία και Metropolitan στον κλάδο Υγείας που αγόρασε από την Marfin Investment Group σχεδόν 220 εκατ ευρώ
β) Την Vivartia επένδυσε 175 εκατ ενώ υπήρξε και γενναία αναδιάρθρωση των δανείων στην εστίαση όπου οι εμπλεκόμενες τράπεζες θα κερδίσουν σχεδόν 75 εκατ.  Στις 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση στην MIG για να επικυρώσει το deal.
γ)  Στην Εθνική Ασφαλιστική, όπου το deal έχει οριστικά κλείσει και είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί, θα επενδύσει 390+60=450 εκατ ευρώ.
Με βάση πληροφορίες το CVC υπό τον Φωτακίδη ο οποίος έχει αναλάβει τις επενδύσεις του αμερικανικού fund στην Ελλάδα, σχεδιάζει επενδύσεις ακόμη 800 εκατ στην Ελλάδα.
Μάλιστα οι κλάδοι στους οποίους το CVC σχεδιάζει να επεκταθεί είναι η ενέργεια και τα ξενοδοχεία.
Ειδικά στον κλάδο της ενέργειας το CVC φαίνεται ότι μελετάει εναλλακτικά σχέδια και επιλογές, ενώ έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές.
Ο κλάδος ενέργειας θεωρείται υψηλής προστιθέμενης αξίας και απόδοσης.
Για την Ελλάδα το CVC σχεδιάζει να επενδύσει συνολικά 2 δισεκ. με στόχο έως και τον τριπλασιασμό της απόδοσης δηλαδή όταν θα ξεκινήσει να πουλάει τα assets που εξαγοράζει να πετύχει αποδόσεις 6 δισεκ. ευρώ.
Το CVC εξελίσσεται ως τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα.
Ακολουθεί μια στρατηγική στοχευμένων επενδύσεων με ορίζοντα 4-5 ετών να έχει διπλασιάσει ή τριπλασιάσει τα επενδεδυμένα κεφάλαια.
Η περίπτωση της Ισπανίας είναι χαρακτηριστική.
Το CVC επένδυσε σε νοσοκομεία περίπου 950 εκατ για να τα πουλήσει εν συνεχεία 5,76 δισ. ευρώ.
Ο γερμανικός όμιλος Fresenius Helios αγόρασε τον όμιλο Quirónsalud καταβάλλοντας στον πωλητή CVC Capital Partners τίμημα αξίας 5,76 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το μερίδιο της CVC στον όμιλο Quirónsalud ήταν 58%,

Η επικαιρότητα

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω covid μειώθηκε κατά 20% την τελευταία εβδομάδα, υπάρχει έντονη ανησυχία παγκοσμίως για την εξέλιξη της πανδημίας μια και οι μεταλλάξεις απειλούν να τινάξουν στον αέρα όχι μόνο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και κάθε στρατηγική για την αποτροπή ενός νέου κύματος μολύνσεων που θα μπορούσε να παραλύσει ακόμα περισσότερο την παγκόσμια οικονομία.
Και ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το μόνο «όπλο» απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη είναι οι εμβολιασμοί και η τήρηση των μέτρων – χρήση μάσκας, αποστάσεις, κοκ -, η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα, καθώς πληροφορίες θέλουν την AstraZeneca να ενημερώνει την ΕΕ ότι δεν θα καταφέρει να της παραδώσει τα εμβόλια που είχε δεσμευτεί, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει πως η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να φτάσει στο στόχο της να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της.
Την ίδια στιγμή πάντως ενισχύονται οι φωνές παγκοσμίως που ζητούν μια πιο δίκαιη διανομή των εμβολίων καθώς και να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά και οι πιο φτωχές χώρες, καθώς εκτιμάται πως μόλις 10 χώρες έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν το 80% των διαθέσιμων εμβολίων.
Στην Ελλάδα, ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων (2.147) της επιδημίας covid οδηγεί στην πλήρη ανατροπή των εκτιμήσεων της κυβέρνησης που ήθελαν άνοιγμα της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου, εξέλιξη που καθιστά δεδομένη την παράταση του lockdown στην Αττική.
Εάν μάλιστα ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθήσει να αυξάνεται και τα επόμενα 24ωρα, τότε και δεδομένου ότι το ΕΣΥ στην Αττική βρίσκεται υπό τρομερή πίεση, μια και έχουν απομείνει μόλις 13 κλίνες ΜΕΘ για covid κενές, είναι πολύ πιθανό το lockdown να παραταθεί έως τα μέσα Μαρτίου.
Άλλωστε η εμπειρία από τα προηγούμενα δύο lockdown έχει δείξει ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν να αποδώσουν μέσα σε δύο εβδομάδες, ενισχύοντας έτσι την άποψη εκείνων που εκτιμούν πως οι περιορισμοί θα διατηρηθούν για το μεγαλύτερο μέρος του Μαρτίου και σε κάθε περίπτωση έως ότου αποκλιμακωθεί η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρείται αδύνατο να αρθούν περιορισμοί και να χαλαρώσουν μέτρα, όσο ασφυκτική κι αν είναι η πίεση στην οικονομία.
Οι ειδικοί περίμεναν πως αυτήν την εβδομάδα, τα κρούσματα θα είχαν σταθεροποιηθεί και ενδεχομένως να καταγραφόταν και μια μικρή υποχώρηση τους που ενδεχομένως να επέτρεπε ένα προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Ωστόσο οι εξελίξεις τους διέψευσαν, αν και καλύτερη εικόνα για την πορεία της επιδημίας θα υπάρχει στα τέλη της εβδομάδας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 182.783, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.343 θάνατοι.

Ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρή πτώση έκλεισαν σήμερα 24/2 οι ασιατικές αγορές, με την ανησυχία για την άνοδο του πληθωρισμού και των αποδόσεων στα ομόλογα να κυριαρχεί, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και επανέλαβε τη δέσμευση της Fed για υποστηρικτική πολιτική, ωστόσο δεν αναφέρθηκε στους πιθανούς κινδύνους από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,61%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο -1,99%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -3,08% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -2,45%

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οριακές μεταβολές καταγράφουν σήμερα 24/2 οι ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα στραμμένο στην αγορά ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Στο επίκεντρο στα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ καθώς αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% στο δ΄τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις με όχημα τις ισχυρές εξαγωγές και την κατασκευαστική δραστηριότητα.
Σε προσαρμοσμένη βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 5,3%, χαμηλότερη έναντι πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών, κυρίως λόγω των ισχυρών δημοσιονομικών μέτρων στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση Merkel.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,25%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,10% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,20%, ο S&P 500 στο +0,05%, ο Nasdaq στο -0,60% και το ETF GREC στο -0,74% (24,16 δολ. ).

Ξεθώριασαν τα αρχικά κέρδη στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα 

Ξεθώριασαν τα αρχικά κέρδη στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0540 ευρώ, με πτώση -0,77% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7718 ευρώ, με πτώση -1,58%, με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7574 ευρώ, με άνοδο +1,53% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 629 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5782 ευρώ, με άνοδο +1,44% με όγκο 6,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,8090 ευρώ, με άνοδο +1,25% και με κεφαλαιοποίηση 361 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1920 ευρώ, αμετάβλητη και όγκο 347 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 89 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,32 ευρώ, με πτώση -1,16% και κεφαλαιοποίηση 304 εκατ. ευρώ.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Aegean +15%

Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα με εξαίρεση την Aegean που κατέγραψε σημαντική άνοδο κλείνοντας κοντά στα υψηλά της ημέρας +14,73%.
Εκτός από την Aegean ανοδικά ξεχώρισαν ΟΠΑΠ, Viohalco και  Τέρνα Ενεργειακή .
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Jumbo.... 
H Coca Cola έκλεισε στα 26,28 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση στα 9,74 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,10 ευρώ, με πτώση -0,17% και αποτίμηση 5,57 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,5850 ευρώ, με πτώση -1,94% και αποτίμηση 1,99 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3650 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 549 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,53 ευρώ, με άνοδο +1,84% και αποτίμηση 3,6 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,06 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,42 ευρώ, με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,30 ευρώ, με άνοδο +0,09% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,39 ευρώ, με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,90 ευρώ, με πτώση -0,77% και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,60 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 703 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,89 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 203 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0324 ευρώ, με πτώση -0,61% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

O κίνδυνος του πληθωρισμού αυξάνει τα επιτόκια στα ομόλογα των ΗΠΑ στο 1,42%, με το ελληνικό 1,01% - Ορατό το 1,40% στο ελληνικό 10ετές 

Ρευστοποιήσεις σημειώνονται σε όλα τα ομόλογα παγκοσμίως απόρροια των ανησυχιών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Το νέο πακέτο στήριξης των 1,7 τρισεκ. μπορεί να υπερθερμάνει την αμερικανική οικονομία, δημιουργώντας συνθήκες πληθωρισμού, εξέλιξη που συμβάλει στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στο 1,42%.
Για το 10ετές αμερικανικό ομόλογο δεν αποκλείεται να βρεθεί στο 1,60% ή ακόμη και 2% σε ένα δυσμενές σενάριο.
Ο κίνδυνος του πληθωρισμού επιδρά αρνητικά σε όλα τα ομόλογα και στην Ευρώπη.
Οι επενδυτές πωλούν ομόλογα οδηγώντας σε άνοδο αποδόσεων και πτώση τιμών κυρίως γιατί υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί πρόωρα η χαλαρή νομισματική πολιτική και τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών να ορχήσουν να αυξάνονται γρηγορότερα.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει εκτιναχθεί στο 1,01% ενώ ιστορικό χαμηλό η προηγούμενη έκδοση 10ετούς σημείωσε στο 0,55%.
Ορισμένοι θεωρούν ότι το sell off που αναμενόταν το είδαμε, ωστόσο υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Όλα αυτά συντελούνται παρ΄ ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,01% με το αμερικανικό 10ετές 1,42% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού και χειραγώγησης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 32 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,48 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,15%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,96 μονάδες βάσης και απόδοση -0,11%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,81 μονάδες βάσης και απόδοση -0,04% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,57 μονάδες βάσης και απόδοση 0,19% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,02 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,90 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,68% και απόδοση πώλησης 0,62%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79% με απόδοση αγοράς 0,82% και απόδοση πώλησης 0,78%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,33 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,90% με απόδοση αγοράς 0,92% και απόδοση πώλησης 0,88%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση τιμή 97,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,03% με απόδοση πώλησης 0,99%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,57 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 130 μονάδες βάσης από 122 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,76% ή 76 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πιέσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης λόγω ρευστοποιήσεων στις ΗΠΑ

Πιέσεις καταγράφονται και σήμερα στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της ανόδου της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 24 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,69%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/2/2021 στο -0,29% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,69% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,34%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης