Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έχουν μέλλον οι μετοχές του τουρισμού στο ΧΑ; - Οι εκτιμήσεις για τις τουριστικές αφίξεις και η πορεία των μετοχών

Έχουν μέλλον οι μετοχές του τουρισμού στο ΧΑ; - Οι εκτιμήσεις για τις τουριστικές αφίξεις και η πορεία των μετοχών
Ήδη διατυπώνονται από ολοένα και περισσότερους ότι φυσικά θα πάνε καλύτερα οι τουριστικές αφίξεις το 2021 έναντι του 2020
Σχετικά Άρθρα

Στην ανάκαμψη του τουρισμού ποντάρει η χώρα, προκειμένου να μειώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Αν το πετύχει αυτό, τότε θα υπάρχουν καλύτερες μέρες και για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μάλιστα θα σπεύσει να προεξοφλήσει τα θετικά νέα.
Ήδη διατυπώνονται από ολοένα και περισσότερους ότι φυσικά θα πάνε καλύτερα έναντι του 2020 οι τουριστικές αφίξεις, ενώ η επιστροφή στα νούμερα του 2019 ίσως πάρει δύο ή τρία χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση το βασικό νούμερο είναι ο διπλασιασμός των περσινών αφίξεων.
Πρόσφατα η διοίκηση των ΕΛΠΕ αλλά και του ΟΤΕ, στις τηλεδιασκέψεις για την ενημέρωση των αναλυτών ανέφεραν πως περιμένουν ανάκαμψη αλλά και πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Ανάκαμψη αναφέρει πως περιμένει και η HSBC και σημειώνει τις τελευταίες εξελίξεις από Βρετανία, αλλά και τις κινήσεις της χώρας για πιστοποιητικό εμβολιασμού, τονίζοντας πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κάνουν σημαντική προσπάθεια να ξεκινήσει ο τουρισμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των ξενοδοχείων που δε θα ανοίξουν για δεύτερη χρονιά θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά μικρός, επομένως για να υπάρξει καλή διάχυση των τουριστικών εσόδων θα πρέπει να δούμε διπλασιασμό αφίξεων σε σύγκριση με το 2020.
Πιθανότατα η τουριστική σεζόν να καθυστερήσει να ξεκινήσει αλλά και να επεκταθεί χρονικά προς το Νοέμβριο, ενώ οι αφίξεις τελευταίας στιγμής, εκτιμάται πως θα είναι σημαντικές.

Οι μετοχές του τουρισμού στο ΧΑ

Το ΧΑ έχει λίγες μεγάλες εισηγμένες στον κλάδο του τουρισμό και κάποιες μικρές όπου η εμπορευσιμότητα είναι περιορισμένη.
Το τουριστικό play στο ΧΑ κυρίως αποτελείται από τη μετοχή της Aegean, η οποία έχει συνδεθεί με την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.
Οι επενδυτές έχουν εστιάσει περισσότερο στο να μάθουν τους όρους της αύξησης και την τιμή παρά στο πως θα πάει η τουριστική σεζόν.
Βέβαια η πορεία του τουρισμού είναι καθοριστική για το μέλλον της εισηγμένης, αφού μέσα στην πανδημία έκαιγε πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα, επιβαρύνοντας την εικόνα του ισολογισμού και αναγκάζοντας την εταιρεία και το δανεισμό να αυξήσει και κρατική στήριξη να ζητήσει.
Σημαντική εξάρτηση από τον τουρισμό έχει η Autohellas, η οποία μάλιστα δημοσίευσε ικανοποιητικά αποτελέσματα για το 2020 και η Euroxx, αύξησε την τιμή στόχο στα 10,40 ευρώ από 10 ευρώ.
Τον περασμένο Αύγουστο όταν άρχισε να επιβεβαιώνεται η κακή πορεία του τουρισμού στη χώρα η μετοχή ήταν στα 3,50 ευρώ περίπου και σήμερα είναι στα 6,40 ευρώ μία άνοδος της τάξης του 83%.
Αντιστοίχως η Aegean ήταν στα 3,50 ευρώ και σήμερα είναι στα 5,44 ευρώ μία άνοδος της τάξης του 55%.
Η μετοχή της Attica Group, είναι από τις μετοχές που δεν έχει ακολουθήσει την πορεία των άλλων εταιρειών του τουρισμού, αλλά δεν έχει ευνοηθεί ούτε από το γενικότερο κλίμα στο ΧΑ.
Ενώ τον Αύγουστο ήταν μεταξύ 0,85-0,90 ευρώ, σήμερα βρίσκεται στα 0,80 ευρώ, δηλαδή οριακά χαμηλότερα.
Ουσιαστικά από τα χαμηλά του Μαρτίου η μετοχή βρίσκεται σε συσσώρευση χωρίς να έχει καταφέρει να ξεφύγει από το 1 ευρώ, σημείο όπου αποτελεί το άνω μέρος της συσσώρευσης.
Σημειώνεται πως τόσο το ομόλογο της Attica Group, όσο και της Aegean έχουν αντιδράσει από τα χαμηλά και έχουν σχεδόν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών λόγω της πανδημίας.
Αντίστοιχη και η εικόνα που εμφανίζει η μετοχή της Κυριακούλης.
Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις στο ΧΑ δείχνει μία κινητικότητα με αύξηση του όγκου των συναλλαγών, αλλά ουσιαστικά από τιμές λίγο πάνω από 1 ευρώ που είχε τον Αύγουστο του 2020, σήμερα είναι στα 1,20 ευρώ περίπου.
Η Μοτοδυναμική, έχει καταγράψει σημαντική άνοδο στις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά με χαμηλούς όγκους συναλλαγών.
Είχε προηγηθεί σημαντική συσσώρευση κάτω από το 1 ευρώ και μέχρι τα 0,80 ευρώ από τον περασμένο Μάρτιο και ουσιαστικά τώρα προσπαθεί να ενσωματώσει ένα σενάριο ανάκαμψης.
Εξάρτηση από τον τουρισμό έχουν και οι εισηγμένες ΓΕΚΕ, Δάιος, Λάμψα, Centric και ΑΝΕΚ, αλλά η εμπορευσιμότητα είναι αρκετά περιορισμένη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης