Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξαναβρίσκει το χαμένο ρόλο του το Χρηματιστήριο - Βελτίωση της αποτίμησης μέσα από μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου

Ξαναβρίσκει το χαμένο ρόλο του το Χρηματιστήριο - Βελτίωση της αποτίμησης μέσα από μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου

Οι επενδυτές εμφανίζονται θετικοί στις αυξήσεις κεφαλαίου και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς

Το χαμένο του ρόλο, αυτή της «πηγής» ρευστότητας για τις εισηγμένες εταιρείες, αρχίζει όπως όλα δείχνουν να ξαναβρίσκει το ΧΑ, μετά από αρκετά έτη απαξίωσης και αδιαφορίας.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τρεις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου θα λάβουν χώρα, βελτιώνοντας τόσο την αποτίμηση της αγοράς και αποδεικνύοντας πως το μικρό ελληνικό χρηματιστήριο, μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία.
Ξεχωρίζει φυσικά η αύξηση κεφαλαίου του 1 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία σύμφωνα και με πολλούς αναλυτές, θα αποτελέσει ευκαιρία για τους μακροχρόνιους επενδυτές.
Η Πειραιώς θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της και θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δε συγκρίνεται με τις ενισχύσεις που έγιναν με τη μορφή ανακεφαλαιοποίησης.
Υπενθυμίζεται πως η μετατροπή των Cocos σε μετοχές είχε βελτιώσει κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό την αποτίμηση σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσε αν οι μετοχές δε μετατρέπονταν στα 6 ευρώ αλλά σε τρέχουσες τιμές για εκείνη την περίοδο.
Η αύξηση κεφαλαίου επίσης της Ελλάκτωρ κατά 120 εκατ. ευρώ, μπορεί να έφερε πιέσεις στη μετοχή, λόγω της χαμηλής τιμής διάθεσης, αλλά στην περίπτωση που καλυφθεί πλήρως, θα βοηθήσει σημαντικά τον ισολογισμό της εισηγμένης.
Παράλληλα, θα μπορούσε μελλοντικά να αποπληρώσει το ομόλογο που είχε εκδώσει, αντικαθιστώντας το με νέο ομόλογο χαμηλότερου επιτοκίου.
Να σημειωθεί πως το ομόλογο έχει επιτόκιο 6,375% και πριν τρεις μήνες διαπραγματευόταν στις 82 μονάδες βάσης και σήμερα είναι στις 92 μονάδες βάσης.
Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη διοίκηση της Ελλάκτωρ είχε προτείνει αύξηση 50 εκατ. ευρώ, η οποία όμως ήταν μικρή μπροστά στα κεφάλαια που έχει ανάγκη η θυγατρική Άκτωρ, αλλά και βάσει του συνολικού δανεισμού.
Η Aegean Airlines θα είναι η τρίτη εισηγμένη που θα επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια από το ΧΑ προκειμένου να βελτιώσει τον ισολογισμό της ο οποίος έχει πληγεί από την πανδημία, αλλά να πάρει και την κεφαλαιακή ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ.
Ήδη η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο να εξειδικεύσει τους όρους και ουσιαστικά να αποφασίσει το ακριβές ύψος της αύξησης (ελάχιστο τα 60 εκατ. ευρώ), την τιμή διάθεσης (ίδια θα είναι και η τιμή για το κράτος), αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν οι παλιοί μέτοχοι.

Βελτίωση της αποτίμησης του ΧΑ

Μετά από αρκετά χρόνια αποχωρήσεων εταιρειών, μηδενικές νέες εισαγωγές αλλά και ελάχιστες αυξήσεις κεφαλαίου, το ΧΑ έχει την ευκαιρία να βελτιώσει την αποτίμησή του και να καλύψει έδαφος που έχασε από αποχωρήσεις εταιρειών, είτε λόγω δημόσιων προτάσεων, είτε λόγω προβλημάτων.
Με την πρόσφατη ανάκαμψη το ΧΑ έχει 57 δισ. ευρώ αποτίμηση και δύναται να την αυξήσει κατά τα παραπάνω ποσά.
Επιπλέον πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου μικρότερων εταιρειών (π.χ. Premia) ή άλλες που ετοιμάζονται (π.χ. Ελγέκα) βελτίωσαν ή θα βελτιώσουν ισολογισμούς εταιρειών στο κομμάτι των ιδίων κεφαλαίων.
Η ΕΧΑΕ θα βελτιώσει τα έσοδά της από τις επερχόμενες αυξήσεις, ενώ και το ομόλογο της Motor Oil, το οποίο θα εισαχθεί στην αγορά ομολόγων του ΧΑ, θα ενισχύσει το κύρος της συγκεκριμένης αγοράς.
Να σημειωθεί πως οι επενδυτές εμφανίζονται θετικοί στις αυξήσεις κεφαλαίου και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, πολλοί επενδυτές ενδιαφέρονται να καλύψουν το μέρος που τους αναλογεί και όχι να πουλήσουν φοβούμενοι, την απώλεια κεφαλαίου, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης