Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εύλογη πτώση μετά τα υψηλά έτους στο ΧΑ -0,98% στις 865 μον. με Πειραιώς +4% - Σημάδια υψοφοβίας στην αγορά

Εύλογη πτώση μετά τα υψηλά έτους στο ΧΑ -0,98% στις 865 μον. με Πειραιώς +4% - Σημάδια υψοφοβίας στην αγορά
Οι επενδυτές προχώρησαν σε κατοχύρωση κερδών αν και αναμενόταν κινήσεις ωραιοποίησης λόγω τέλους α΄ 3μήνου
Σχετικά Άρθρα

(upd18) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 865 μονάδες, με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με εξαίρεση τα κέρδη +4% της Πειραιώς από +9% υψηλό ημέρας και με τις συναλλαγές να ενισχύονται στις δημοπρασίες.
Σημειώνεται ότι σήμερα 31/3 ήταν η τελευταία συνεδρίαση του α' 3μήνου του έτους και ενώ αναμενόταν κινήσεις ωραιοποίησης ωστόσο επικράτησαν οι πωλήτες οι οποίοι προχώρησαν σε
κατοχύρωση κερδών μετά τα σωρευτικά κέρδη +5% των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο για μια ακόμη συνεδρίαση βρέθηκε η Πειραιώς η οποία κατέβαλε προσπάθεια  να περιορίσει τις σημαντικές απώλειες που έχει δεχθεί από το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, λόγω της όρων της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Στα στατιστικά παρά το γεγονός ότι ο μήνας Μάρτιος θεωρείται ένας αρνητικός μήνας για την αγορά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 9,17%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους ενισχύθηκε κατά +6,93%.
Σε επίπεδο μήνα, ο FTSE 25 ενισχύθηκε +9,75% και με κέρδη το α΄ 3μηνο +7,36% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης σημείωσε άνοδο +14,7% τον τρέχοντα μήνα και με κέρδη +3,48% στο α' 3μηνο.
Το μεγάλο ρίσκο του ανοίγματος της αγοράς παρά την χθεσινή εκτόξευση των κρουσμάτων έχει αποφασίσει να πάρει η κυβέρνηση ενώ σήμερα 31/3 το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις λεπτομέρειες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, ένα έργο που θα κινητοποιήσει 57 δις ευρώ στην ελληνική αγορά και θα εμπεριέχει έργα, μεταρρυθμίσεις, νέες επενδύσεις, επιμορφωτικά προγράμματα και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 200.000 θέσεις εργασίας.

Πιέσεις στις τράπεζες και FTSE 25 

Αναλυτικά στις υπόλοιπες τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -3,43% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησε η Alpha Bank -2,49% ενώ η  Εurobank περιόρισε τις απώλειες στο -2,05% από ενδοσυνεδριακό χαμηλό -4,09%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 537 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 540 - 530 μονάδων.
Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίλων έκλεισε πτωτικά, με Ελλάκτωρ -3,9%, Aegean -3,3%, Lamda -2,38% .. ενώ με οριακά κέρδη έκλεισαν ΕΛΠΕ +0,85%, ΟΠΑΠ +0,61%
Σημειώνεται, ότι σήμερα 31/3, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης δημοσιεύουν τα ετήσια αποτελέσματα ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,09% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,04%.
Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με Eurobank -4,08%, Εθνική -3,43% ...πλην της Πειραιώς, αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25, και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,85% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,17%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,98% στις 865 μονάδες έχοντας υψηλό στις 874,55 μονάδες και χαμηλό 863,44  μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ενισχύθηκε στις δημοπρασίες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 37 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,6 εκατ. ευρώ και όγκου 426 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 329 χιλ. τεμάχια αξίας 4,48 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 97 χιλ. τεμάχια αξίας 1,13 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 865 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 860 - 850 μονάδες και ακολουθούν οι 830 - 820 και οι 800 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 870 - 880  μονάδες  και ακολουθούν οι 890 - 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 537 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 540 – 530 μονάδων  και ακολουθούν οι 520 και οι 500 μονάδες
Στην πρώτη  αντίσταση βρίσκονται οι 560 - 570 μονάδες και ακολουθούν οι 590 – 600 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων και στην Ν. Ευρώπη

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα, στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης αλλά και στο αμερικανικό 10ετές ομόλογο στο 1,72%.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,86% και το ιταλικό 10ετές στο 0,68% και με το μεταξύ τους spread στις 20 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 78 μονάδες ή 0,78% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Στο επίκεντρο η Πειραιώς

Η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος θα αποτελέσει τη βασική στόχευση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο κατέχει σήμερα το 61,34% της Τράπεζας Πειραιώς και θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου του 1 με 1,2 δισ. ευρώ, με περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Το bankingnews.gr έχει επισημαίνει εδώ και καιρό ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θα κατέχει ποσοστό πάνω από την καταστατική μειοψηφία, δηλαδή πάνω από το 33%, και σε ένα εύρος 35% με 40%.
Η απόφαση αυτή δρομολογείται αλλά οι τελικές εγκρίσεις θα παρθούν την περίοδο που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς στις 21 Απριλίου.
Να σημειωθούν τα εξής:
1)Η έκθεση της Morgan Stanley αποκλείει να υποχωρήσει το ποσοστό του ΤΧΣ κάτω από την καταστατική μειοψηφία, το 33%.
2)Τα μέλη του γενικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με επίκεντρο τα τρία ξένα μέλη – είναι ξεκάθαρα αρνητικά το ποσοστό του ταμείου να υποχωρήσει κάτω από την καταστατική μειοψηφία.
Όπως όλα δείχνουν το Ταμείο, μετά την αύξηση κεφαλαίου, θα κατέχει το 35% με 40% της Τράπεζας Πειραιώς, από 61,34% αυτήν την περίοδο και οι ιδιώτες επενδυτές από 38,7% θα κατέχουν το 65% με 60% της Πειραιώς.

ΓΕΚ Τέρνα: Με 27,16% ο Γ. Περιστέρης

Μέσα σε ελάχιστο διάστημα, λίγων εβδομάδων ο Γιώργος Περιστέρης ο βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκέντρωσε 128 εκατ και πλέον κατέχει ποσοστό πάνω από το 27% των μετοχών του ομίλου.
Με βάση τον σχεδιασμό του θα αγοράσει ακόμη 5 με 5,5% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δηλαδή 5,6 εκατ μετοχές ή επιπλέον 62 εκατ ευρώ.
Η αγορά μετά τις αρχικές αμφιβολίες εάν η συναλλαγή είναι υπαρκτή ή όχι… πλέον οι αμφιβολίες έχουν εξαλειφθεί ο Περιστέρης αγοράζει πραγματικά, η Reggeborgh αποχωρεί πραγματικά και το αποτέλεσμα είναι ότι ο Περιστέρης έχει ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο…
Ορισμένοι στην αγορά – καλοθελητές και μη – διερωτώνται που βρήκε ο Περιστέρης 128 εκατ ευρώ και θα χρειαστεί και άλλα 62 εκατ ευρώ δηλαδή άθροισμα 190 εκατ ευρώ.
Η απάντηση είναι προφανής, πούλησε μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και μείωσε το ποσοστό του, αρνητικό στοιχείο… αλλά αύξησε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που είναι μητρικός όμιλος, θετικό στοιχείο.
Οπότε μέσω της μείωσης του ποσοστού στην θυγατρική και στην αύξηση του ποσοστού στην μητρική, ο Περιστέρης ελέγχει τον όμιλο και μαζί με τις ίδιες μετοχές έχει δημιουργήσει ένα αδιαμφισβήτητο πυρήνα ελέγχου.
Τα 128 εκατ ήταν πωλήσεις μετοχών από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία.
Θα συνάψει και 4 δάνεια από τις 4 ελληνικές τράπεζες με εξασφάλιση μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 30 εκατ και απομένουν άλλα 30 εκατ τα οποία θα βρεθούν επίσης με χρήση περιουσιακών στοιχείων και άλλων εξασφαλίσεων.
Οπότε μέσω της μείωσης του ποσοστού στην θυγατρική και στην αύξηση του ποσοστού στην μητρική, ο Περιστέρης ελέγχει τον όμιλο και μαζί με τις ίδιες μετοχές έχει δημιουργήσει ένα αδιαμφισβήτητο πυρήνα ελέγχου.
Εν τω μεταξύ υπάρχει ένας επενδυτής που αγοράζει μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και είναι από ότι αναφέρουν οι πληροφορίες όχι η Motor Oil αλλά εφοπλιστής.

Οι εξελίξεις στην Ελλάκτωρ

Στην χρήση 2020 η Ελλάκτωρ θα εμφανίσει ζημία 135 με 140 εκατ ευρώ περίπου αποδεικνύοντας ότι η αύξηση των 120,5 εκατ δεν επαρκεί.
Μάλιστα εκτιμάται ότι ο Άκτωρ κάθε μήνα ζημιώνεται περίπου 6 εκατ ευρώ και η κατάσταση είναι οριακή.
Οι ολλανδοί της Reggeborgh, έχοντας εκβιάσει και πουλήσει τον Περιστέρη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκομίζοντας κέρδος 150 εκατ ευρώ… στράφηκαν στην Ελλάκτωρ αλλά η κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως την σχεδίαζαν.
Αφενός γιατί η εμπλοκή της Greenhill των Καυμένακη και Μπάκου τους έχει δυσκολέψει τον σχεδιασμό αφετέρου και ακόμη σημαντικότερο ο Ελλάκτωρ δεν θα χρειαστεί αύξηση 120 εκατ αλλά 160 με 180 εκατ ευρώ για να μπορέσει πλήρως να εξυγιανθεί.
Στην Γενική Συνέλευση στις 2 Απριλίου της Ελλάκτωρ η πρόταση για αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ στα 0,90 ευρώ δεν θα περάσει γιατί η αριθμητική της μετοχικής σύνθεσης δεν επιτρέπει τέτοιες πλειοψηφίες.
Με απαρτία 75% απαιτείται να ψηφίσουν το 50% υπέρ της αύξησης κεφαλαίου.
Υπάρχουν δύο σενάρια για το μέλλον της Ελλάκτωρ
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η Reggeborgh αφήνει την Ελλάκτωρ να καταρρεύσει χρηματιστηριακά, οπότε συνδυάζει δημόσια πρόταση και αύξηση κεφαλαίου αλλά σε πολύ χαμηλές τιμές.
Μάλιστα είναι προφανές ότι εάν οι επενδυτές διαπιστώσουν ότι η αύξηση κεφαλαίου προσκρούει σε εμπόδια η μετοχή θα πιεστεί και η επόμενη πρόταση για αύξηση κεφαλαίου δεν θα έχει τιμή 0,90 ευρώ αλλά 0,40 ευρώ ανά μετοχή.
Στο σενάριο της δημόσιας πρότασης η Reggeborgh υποβάλλει πρόταση προς όλους τους μετόχους.
Δεν αποκλείεται… και η πλευρά της Greenhill να υποβάλλει αντιπρόταση δηλαδή δημόσια πρόταση προς τους μετόχους με καλύτερους όρους.
Το ένα σενάριο, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί είναι ουσιαστικά το εξής, η κατάρρευση της μετοχής του Ελλάκτωρ θα εξυπηρετήσει τους βασικούς μετόχους ώστε να υλοποιήσουν τα σχέδια είτε αύξησης, είτε δημόσιας πρότασης….
Το δεύτερο σενάριο… αποτελεί έκπληξη καθώς σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει τα εξής «δεν θα απέκλεια εάν ο σχεδιασμός για αύξηση κεφαλαίου ή για δημόσια πρόταση προσκρούσει σε εμπόδια… η Reggeborgh διαβλέποντας ότι η ζημία θα είναι μεγάλη και θα χρειαστεί να επενδύσει πολλά κεφάλαια πάνω από 200 εκατ ευρώ… να επαναξιολογήσει την στρατηγική στην Ελλάδα και να αποχωρήσει από τον Ελλάκτωρ.
Το σενάριο αυτό… μπορεί να εκπλήσσει αλλά έχουν περάσει δεύτερες σκέψεις από τους ολλανδούς, να αποχωρήσουν από τον Ελλάκτωρ εάν οι αρχικοί σχεδιασμοί δεν ευδοκιμήσουν»

Η επικαιρότητα

Με μεγάλη ταχύτητα «τρέχουν» τους εμβολιασμούς ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία σε μια προσπάθεια να εμβολιάσουν το ταχύτερο δυνατό όλους τους ενήλικες πολίτες τους, τη στιγμή που η Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να «χωλαίνει» σε αυτόν τον τομέα, φέρεται να είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik V.
Το ρωσικό εμβόλιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή διέξοδο για την Ευρώπη, όπου ο προβληματισμός σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει, όπως άλλωστε δείχνει και η απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει την χορήγηση του στους κάτω των 60 ετών.
Και ενώ μια σειρά από επιστήμονες υποστηρίζουν πως το αργότερο σε έναν χρόνο από σήμερα, τα σημερινά εμβόλια θα είναι αναποτελεσματικά λόγω των παραλλάξεων του ιού και θα πρέπει να έχουν τροποποιηθεί, και ενώ 36 κράτη δεν έχουν λάβει έως σήμερα ούτε μια δόση από τα διαθέσιμα εμβόλια, οι επιστήμονες διερευνούν τα οφέλη που θα μπορούσαν να υπάρξουν από το συνδυασμό δόσεων διαφορετικών εμβολίων.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε ένα προσεκτικό και ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, και ιδιαίτερα της Αττικής, είναι στο χειρότερο σημείο της από την έναρξη της πανδημίας και με το ΕΣΥ να βιώνει μια άνευ προηγουμένου ασφυκτική πίεση .
Σήμερα Τετάρτη 31/3 οι λοιμωξιολόγοι της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και το εάν πρέπει ή όχι να ανοίξουν δραστηριότητες της κοινωνίας και της οικονομίας.
Πιθανότατα οι επιστήμονες να παρουσιάσουν ακόμα και σήμερα τις εισηγήσεις τους, αν και δεν αποκλείεται για να είναι πιο ασφαλής η εικόνα τους για την πορεία της επιδημίας, να συνεδριάσουν εκ νέου αύριο Πέμπτη 1 Απριλίου.
Εφόσον οι ειδικοί προτείνουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 5/4, δεν αποκλείεται τα σχολεία – λύκεια και γυμνάσια - να ακολουθήσουν και αυτά στις 12 Απριλίου υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι διαθέσιμα τα self test.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 260.077, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.017 θάνατοι.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν σήμερα 31/3 οι ασιατικές αγορές, στον απόηχο των αναταραχής που προκαλεί στον τραπεζικό κλάδο η χρεοκοπία του αμερικανικού fund Archegos.
Στην Κίνα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 51,9 μονάδες έναντι 50,6 τον Φεβρουάριο. .
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,86%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,43%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,72% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,28%

Επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ανοδικές τάσεις στην Wall Street

Επιφυλακτικότητα καταγράφεται σήμερα 31/3 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και την ανεργία στη Γερμανία. 
Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 1,3%.
Επίσης, πτωτικά κινήθηκε η ανεργία στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2021, καθώς το lockdown στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είχε περιορισμένη επίδραση στην αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 8.000 με εποχικά προσαρμοσμένους όρους σε 2,745 εκατ.
Κατά συνέπεια το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 6% έναντι του προηγούμενου μήνα.
Εν τω μεταξύ, τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας δεν είναι καλά για την Ευρώπη, με το τρίτο κύμα να σαρώνει και τα lockdown να απειλούν την οικονομική ανάκαμψη. 
Ανοδικά κινούνται σήμερα 31/3 οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στο νέο δημοσιονομικό πακέτο που προωθεί η κυβέρνηση Biden για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,05%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,50%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται ι στο +0,25%, ο S&P 500 στο +0,45%, ο Nasdaq στο +1,5% ενώ το ETF GREC με απώλειες -0,59% (26,44 δολ. ).

Πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα - Εξαίρεση η Πειραιώς

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με εξαίρεση την Πειραιώς που έκλεισε ανοδικά αν και στις δημοπρασίες περιόρισε τα αρχικά της κέρδη που ξεπέρασαν το +9% .
Η Εθνική έκλεισε στα 2,48 ευρώ, με πτώση -3,43% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9174 ευρώ, με πτώση -2,49%, με όγκο 7,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,4368 ευρώ, με άνοδο +4% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 363 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 29/3/2021 στα 0,3889 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε 23/3/2021 στα 0,3690 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7250 ευρώ, με πτώση -2,05% με όγκο 9,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,92 ευρώ, με πτώση -0,54% και με κεφαλαιοποίηση 411 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2120 ευρώ, με πτώση -0,70% και όγκο 232 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,98 ευρώ, με άνοδο +0,63% και κεφαλαιοποίηση 317 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ -3,9%, Sarantis -2,7%, Aegean -3,3%..
Στον αντίποδα, με οριακή άνοδο έκλεισαν ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ...
H Coca Cola έκλεισε στα 27,13 ευρώ, με πτώση -1,81% και κεφαλαιοποίηση στα 10,05 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,68 ευρώ, με άνοδο +0,22% και αποτίμηση 6,3 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,10 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 2,11 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,75 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 638 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,53 ευρώ, με άνοδο +0,61% και αποτίμηση 3,94 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με άνοδο +0,25% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,91 ευρώ, με άνοδο +0,85% και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,47 ευρώ, με πτώση -1,97% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,05 ευρώ, με πτώση -0,07% και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,63 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,56 ευρώ, με πτώση -2,2% και κεφαλαιοποίηση 805 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,25 ευρώ, με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 221 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0295 ευρώ, με πτώση -1,67%% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποιητικές τάσεις στα ελληνικά ομόλογα

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα έχει προκληθεί από τις ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 0,86% ενώ ιστορικό χαμηλό η προηγούμενη έκδοση 10ετούς σημείωσε στο 0,55%.
Υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Όλα αυτά συντελούνται παρ΄ ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,86% με το αμερικανικό 10ετές 1,72% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού και χειραγώγησης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 64 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,15%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,91 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,81 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,38%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,63%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79% με απόδοση αγοράς 0,80% και απόδοση πώλησης 0,78%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,88% με απόδοση αγοράς 0,89% και απόδοση πώλησης 0,87%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,84% με απόδοση αγοράς 0,86% με απόδοση πώλησης 0,85%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,59 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,54 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 116 μονάδες βάσης από 117 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,78% ή 78 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 31/3 στις αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 31 Μαρτίου 2021 στο 0,66%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 31/3/2021 στο -0,30% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,66% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,35%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης