Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ισχυρή διόρθωση στην Alpha -27% λόγω αύξησης κεφαλαίου, παρέσυρε το ΧΑ -2,35% στις 867 μον. - Ορατές οι 850 μον.

Ισχυρή διόρθωση στην Alpha -27% λόγω αύξησης κεφαλαίου, παρέσυρε το ΧΑ -2,35% στις 867 μον. - Ορατές οι 850 μον.
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε  την πρώτη στήριξη των 870 μονάδων ενώ διατήρησε την ισχυρή στήριξη των 850 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
(upd20) Ισχυρή διόρθωση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 867 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 852 μονάδες και με επίκεντρο την Alpha Bank η οποία έκλεισε τελικά στο -27,21% καθώς προχωράει σε αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 - 800 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώντας πλήρως αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του Bankingnews από τις 15 και 17 Μαΐου 2021.
Σημειώνεται, ότι η μετοχή παρέμεινε κλειδωμένη στο limit down, από τις 13:00 ενώ λίγο πριν τις 16:00 η μετοχή ξεκλείδωσε... με τον όγκο συναλλαγών να ξεπερνά τα 80 εκατ. τεμάχια καλύπτοντας το 50% του συνολικού όγκου της αγοράς.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου αναμένεται να προσδιοριστεί στα 1 ευρώ, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους παλαιούς μετόχους ανεξαιρέτως να διατηρήσουν το υφιστάμενο ποσοστό τους.
Δεν θα υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου με άσκηση δικαιωμάτων αλλά με μία ειδική φόρμουλα ώστε όλοι οι παλαιοί μέτοχοι να διατηρήσουν το ποσοστό τους.
Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι αυτή η ειδική φόρμουλα δεν εμπεριέχει κανένα dilution ή απίσχναση ή αραίωση για τους παλαιούς μετόχους.
Επίσης, είναι σημαντικό ότι δεν θα προχωρήσει σε reverse split της μετοχής και θα διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς μετοχών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα 21/5 η Alpha Bank, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου.
Eπίσης η Alpha Bank έχει ενημερώσει και τον SSM, τον μόνιμο εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών, ότι διερευνά τις αγορές για πιθανή αύξηση κεφαλαίου αλλά χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος της αύξησης.
Με την λήξη των συμβολαίων του Μαΐου στην αγορά παραγώγων, καταγράφηκαν τα χαμηλά της ημέρας σ΄ όλους τους βασικούς δείκτες της αγοράς, με τον τζίρο να αυξάνεται κατά 10 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την πρώτη στήριξη των 870 μονάδων ενώ διατήρησε την ισχυρή στήριξη των 850 μονάδων.
Οι ισχυρές πιέσεις στην Alpha Bank παρέσυραν αρχικά και τις υπόλοιπες τράπεζες, ενώ στη συνέχεια περιόρισαν τις απώλειες, με την Πειραιώς να κλείνει στο -5,7% με χαμηλό ενδοσυνεδριακό -7,59%, η Eurobank -4,13% με χαμηλό -9,21% και η Εθνική -3,65% με χαμηλό -16,36%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης διέσπασε την πρώτη στήριξη των 550 μονάδων αλλά διατήρησε την στήριξη των  500 μονάδων.
Στα στατιστικά, της εβδομάδος,
με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες, με τον Γενικό Δείκτη -4,36%, τον FTSE 25 με πτώση -5,18% ενώ ο Tραπεζικός Δείκτης με απώλειες -12,95%.
Σήμερα 21/5 αργά το βράδυ ο αμερικανικός οίκος Moody’s θα ανακοινώσει την έκθεσή της για το ελληνικό αξιόχρεο με πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος σε θετικές.

Στο επίκεντρο η αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο αργά σήμερα το βράδυ όπου αναμένεται σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας , ενώ η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη αξιολόγηση στις 19 Νοεμβρίου 2021, σε Ba2 από Ba3 .
Ο βασικός λόγος που η Moody’s αντιμετωπίζει θετικά την ελληνική οικονομία είναι οι προοπτικές ανάκαμψης του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο θα αυξηθεί κατά 4% με 5% φέτος, καθώς και η πολύ μεγάλη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s είχε αναβαθμίσει ανορθόδοξα επιθετικά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας πριν κάποιους μήνες, οπότε οι κινήσεις του από δω και πέρα θα είναι πιο συντηρητικές.
Υπενθυμίζεται ότι οι  τρέχουσες αξιολογήσεις είναι :
DBRS - BB Low σταθερές προοπτικές
Standard and Poor’s - ΒΒ- σταθερές προοπτικές
Moody’s - Ba3 σταθερές προοπτικές
Fitch - ΒΒ σταθερές προοπτικές

Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε πτωτικά χωρίς όμως ακρότητες, με Τέρνα Ενεργειακή -2,46%, Μυτιληναίος -1,55%, Jumbo -1,41% ..ενώ ξεχώρισαν Aegean +4,35%, Τιτάν +2,53% και η δεικτοβαρής Coca Cola +1,72%.
Σήμερα 21/5 ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της Aegean με το δικαίωμα προτίμησης ενώ τη Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνει η αποκοπή του δικαιώματος.
Σύμφωνα με τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίζεται σε 3,20 ευρώ ανά νέα μετοχή σε αναλογία για κάθε 1 παλιά μετοχή αντιστοιχούν 0,262542164271582  νέες  μετοχές .
Στις 27 Μαΐου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων, ενώ οι νέες μετοχές αναμένεται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο στις 16 Ιουνίου.

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 21/5 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά το sell off των προηγούμενων ημερών .
Σημειώνεται, ότι το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές ρευστοποιούν ομόλογα καθώς φοβούνται ότι στην επόμενη  συνεδρίαση της ΕΚΤ, τελικά η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ, καθώς η οικονομία ανακάμπτει.
Άλλοι πάλι θεωρούν απίθανο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να αυξηθεί πάνω από το στόχο της ΕΚΤ,  και εκτιμούν ότι οι υποστηρικτικές πολιτικές της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνουν ως έχουν κατά τα επόμενα δύο έτη.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,97% και το ιταλικό 10ετές στο 1,02% και με το μεταξύ τους spread στις -5 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 83 μονάδες ή 0,83% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,17% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,37%.
Λίγο μετά τις 14:00, με την λήξη των παραγώγων εντάθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις με την Alpha Bank -30% και ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -16,07% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -4,04%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -2,35% στις 867 μονάδες έχοντας υψηλό στις 892,69 μονάδες και χαμηλό 852,54 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα και επικεντρώθηκε στην Alpha Bank.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 200 εκατ. ευρώ, ο όγκος 155 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 141 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,98 εκατ. ευρώ και όγκου 2,76 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 1,86 εκατ. τεμάχια αξίας 4,08 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 724 χιλ. τεμάχια αξίας 721 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 140 χιλ. τεμάχια αξίας 1,75 εκατ. ευρώ και η Jumbo 28 χιλ. τεμάχια αξίας 433 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 867 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 875 - 870 μονάδων  ενώ διατήρησε τελικά την ισχυρή στήριξη των 850 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 920, οι 950 και οι 1000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 505 μονάδες, διατηρώντας την ισχυρή στήριξη των 500 μονάδων ενώ διέσπασε την πρώτη στήριξη των 555 - 550 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 – 610 μονάδες και ακολουθούν οι 650 και οι 680 μονάδες

Οι εξελίξεις στην Eurobank

Η Eurobank δεν σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθώς προσωπική στρατηγική επιλογή του Φωκίωνα Καραβία, του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, είναι η αύξηση της απόδοσης κεφαλαίου (RoE).
Η Eurobank με 5,24 δισ. κεφάλαια και περίπου 500 εκατ. κέρδη για το 2022 μπορεί να επιτυγχάνει απόδοση κεφαλαίου 10%.
Τα 500 εκατ. κέρδη θα προέρθουν ως εξής:
α)  Έως 200 εκατ. από το εξωτερικό
β)  Έως 110 – 120 εκατ. από ακίνητα
γ)  Περίπου 200 εκατ. από οργανική ανάπτυξη
Εξαίρεση μόνο αποτελεί το 2021 όταν και η Eurobank θα εγγράψει έκτακτα κέρδη 250 εκατ. από συναλλαγές στα ομόλογα που πραγματοποιήθηκαν το 2020.
Μια αύξηση κεφαλαίου θα κατέστρεφε αυτόν τον σχεδιασμό οπότε στα σχέδια της Eurobank έχει αποκλειστεί το σενάριο αύξησης κεφαλαίου.
Η Eurobank με την απορρόφηση της Grivalia ουσιαστικά ενίσχυσε τα κεφάλαια της κατά 930 εκατ. διαμορφώνοντας τα συνολικά κεφάλαια στα 5,24 δισ. καθιστώντας την τράπεζα κεφαλαιακά επαρκέστατη.
Στις αναφορές ότι το Fairfax, ο βασικός μέτοχος της Eurobank με ποσοστό 31,4%, θα μπορούσε να πουλήσει ένα πακέτο μετοχών περίπου 11% και με τα χρήματα που θα συγκέντρωνε να συμμετάσχει σε μια μελλοντική αύξηση κεφαλαίου, πηγές στον όμιλο απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας ότι εάν θα πουλούσε κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια του Fairfax θα ήταν σε πολύ υψηλότερες χρηματιστηριακές τιμές, πολύ πάνω από το 1 ευρώ και σε κάθε περίπτωση δεν θα συμμετείχε το Fairfax σε μια αύξηση κεφαλαίου.
Οπότε για ένα διάστημα τουλάχιστον 15 με 18 μήνες η Eurobank πρέπει να βγει τελείως από τη σεναριολογία ότι θα μπορούσε να υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η Eurobank λόγω των πιέσεων που ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο στα 0,74 ευρώ με πτώση 4,5% και κεφαλαιοποίηση 2,7 δισ. ευρώ.

Η ποσοτική χαλάρωση είναι ο μηχανισμός χειραγώγησης των αγορών των μετοχών και των ομολόγων

Όπως έχουν δηλώσει FED και ΕΚΤ η ποσοτική χαλάρωση είναι ο μηχανισμός χειραγώγησης των αγορών των μετοχών και των ομολόγων.
Εάν δεν υπήρχαν οι κεντρικές τράπεζες με 28 τρισεκ. δολάρια ισολογισμούς, παρεμβαίνοντας στις αγορές και αγοράζοντας τα πάντα… ούτε τα χρηματιστήρια, ούτε τα ομόλογα θα μπορούσαν να συντηρήσουν τέτοιες αποτιμήσεις.
Έχει εκτιμηθεί ότι εάν σήμερα τελείωναν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ή QE και οι κεντρικές τράπεζες σταματούσαν τα πάντα, ούτε αγόραζαν από τις δευτερογενείς αγορές, ούτε ανανέωναν στις λήξεις, ούτε πραγματοποιούσαν την οποιαδήποτε παρέμβαση, τα χρηματιστήρια θα έχαναν το 30-40% της αξίας τους, οι αποδόσεις των ομολόγων θα τριπλασιάζονταν και αυτή η τεράστια παγκόσμια φούσκα θα κατέληγε σε ένα σκληρό κραχ.
Αυτό είναι σωστό, οι κεντρικές τράπεζες χειραγωγούν αλλά, οι κεντρικές τράπεζες γνωρίζουν ότι εάν σταματήσουν να χειραγωγούν θα καταρρεύσουν τα πάντα, οπότε είναι μονόδρομος η συνέχιση της χειραγώγησης.
Κρατώντας τα επιτόκια κοντά στα ιστορικά χαμηλά, επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να δανειστούν και να ξαναδανειστούν εκτροχιάζοντας το χρέος.
Τα μηδενικά επιτόκια ή αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα οδηγούν πολλούς επενδυτές στις μετοχές και μαζί με τους θεσμικούς και οι μικρομέτοχοι, μπαίνουν φουριόζοι στις μετοχές.
Όλα αυτά όμως είναι μια ψευδαίσθηση μιας εικονικής, κατασκευασμένης και σίγουρα παραμορφωμένης πραγματικότητας που χειραγωγήθηκε από το χρήμα που πέφτει από το ελικόπτερο αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο σημείο μηδέν.
Το σημείο μηδέν στην νέα νομισματική θεωρία είναι όταν οι κεντρικές τράπεζες… το πάρουν αλλιώς και δεν δίνουν πλέον ρευστότητα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Wall και η ακραία φούσκα που έχει δημιουργηθεί δεν συγκρίνεται με την φουσκίτσα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Όμως με ρεαλιστικά κριτήρια δεν θα πάει μακριά αυτή η βαλίτσα, όσο απομακρύνεται ο κορωνοιός… τόσο η αλήθεια θα αποκαλύπτεται και θα αποδειχθεί ότι κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες δημιούργησαν ένα τέρας, ένα Φραγκεστάιν που θα αποδειχθεί επικίνδυνος… θα επιτεθεί στον δημιουργό του στο τέλος.

Οι εξελίξεις στην Attica Bank

Διχογνωμία φαίνεται ότι επικρατεί στην κυβέρνηση όσον αφορά το μέλλον της Attica Bank, καθώς ενώ αρχικώς παρουσιάστηκε ότι είναι πρόθυμη να βοηθήσει στη διάσωση της τράπεζας, εντούτοις υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι η απορρόφηση από μια μεγάλη συστημική τράπεζα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Εάν όμως αποφασιστεί η Attica Bank να παραμείνει αυτόνομη θα πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 400 εκατ. εκ των οποίων 90 εκατ. θα προέλθουν από ενεργοποίηση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) ύψους 421 εκατ. ευρώ.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται ότι θα μπορούσε να εισφέρει στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank περίπου 300 εκατ ευρώ.
Στο σενάριο συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Attica bank θα οδηγηθεί σε πλήρη κρατικοποίηση και θα εξαϋλωθούν όλοι οι μέτοχοι ειδικά το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 46,32% και το ΕΦΚΑ με ποσοστό 32,34%.
Τα ποσοστά αυτών των μετοχών από 79% αθροιστικά θα υποχωρήσουν κάτω από 5%.
H χρηματιστηριακή αξία της Attica bank σχεδόν θα μηδενίσει.... τα 63 εκατ την καθιστούν ακόμη και σε αυτά τα τραγικά χαμηλά επίπεδα... ακριβή.
Με την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank θα αλλάξει και η διοίκηση αλλά και συνολικά το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που οδήγησε την τράπεζα στην χρεοκοπία.
Το ΤΣΜΕΔΕ ο βασικός μέτοχος της Attica bank για πολλά χρόνια και το Τεχνικό Επιμελητήριο που είναι ο φυσικός προϊστάμενος του ΤΣΜΕΔΕ του Ταμείου των Μηχανικών, έχει εισφέρει σε αυξήσεις κεφαλαίου σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ η αξία των οποίων σήμερα είναι 29 εκατ ευρώ.
Η περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank αποδείχθηκε παντελώς αποτυχημένη και κάποια στιγμή θα πρέπει να αναζητηθούν και οι ευθύνες του Ταμείου για αυτές τις αποτυχημένες επενδύσεις.
Η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να επενδύσει εκ νέου κεφάλαια και το ερώτημα είναι για ποιο σκοπό όταν έχουν χαθεί τόσα κεφάλαια από τις αποτυχημένες επενδύσεις στην Attica bank.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να επενδύσουν νέα κεφάλαια το ΕΦΚΑ και το ΤΣΜΕΔΕ αλλά και το ΤΑΠΙΛΤΑΤ είναι ότι η Attica bank χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση και όχι απλή αύξηση κεφαλαίου.
Η Attica bank δεν έχει αποκαλύψει στο επενδυτικό κοινό την αλήθεια για το χάος που επικρατεί στα κεφάλαια της.
Η Attica bank παρουσίασε την Ellington ως νέο επενδυτή αλλά στην πράξη είναι παλαιός επενδυτής που έχει χρηματοδοτήσει τις προβληματικά σκανδαλώδης τιτλοποιήσεις της Attica bank και συνεργάστηκε με την Aldridge.
Η Attica bank για λόγους εντυπώσεων παρουσίασε την Ellington ενώ είναι τόσο παλαιός επενδυτής όσο και οι σκανδαλώδεις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, η χαλάρωση των περιορισμών συνεχίζεται κανονικά, παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση και επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού φοβούμενοι ότι η μη τήρηση των μέτρων σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα έξαρση κρουσμάτων εν μέσω μιας εξαιρετικά κρίσιμης χρονικής περιόδου, όπου αναμένεται η επαναλειτουργία του τουρισμού
Την ίδια στιγμή διαθέσιμα είναι πλέον από τα ξημερώματα όλα τα εμβόλια για τα άτομα ηλικίας 40 – 44 ετών, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν μόνο να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca., ενώ θα ακολουθήσουν οι 35 – 39 ετών και οι 30 - 34 ετών.
Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί των 20 – 29 ετών, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα ανέρχονται στο 20%.
Απώτερος στόχος είναι οι εμβολιασμοί να ενταθούν μέσα στον Ιούνιο έτσι ώστε να κτιστεί ένα πρώτο τείχος ασφαλείας και ανοσίας που θα φτάνει κοντά στο 50% έως τα τέλη Ιουλίου.
Εφόσον συμβεί αυτό εκτιμάται πως πολύ δύσκολα θα μπορεί να υπάρξει ένα νέο πισωγύρισμα και μια νέα έξαρση κρουσμάτων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 385.444, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.641θάνατοι.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 21/5 στις ασιατικές αγορές, μετά την ανάκαμψη των δεικτών της Wall Street από το τριήμερο της πτώσης. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,78%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,58%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,10% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,19%.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 21/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα στοιχεία για τη μεταποιητική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών και πλέον επιταχύνθηκε η επιχειρηματική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, καθώς η ισχυρή ανάκαμψη στις υπηρεσίες προστέθηκε στον ήδη αναπτυσσόμενο μεταποιητικό τομέα.
Μετά από την αργή εκκίνηση των προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός αυξάνεται, επιτρέποντας την άρση ορισμένων περιορισμών για την εξάλειψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Με περισσότερες επιχειρήσεις να ανοίγουν ξανά, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit, που θεωρείται καλός οδηγός για την κατάσταση της οικονομίας, ενισχύθηκε στο 56,9 μονάδες τον Μάιο, έναντι 53,8 μονάδων τον Απρίλιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία κινείται  στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,65%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,90%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,01%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,60%, ο S&P 500 στο +0,40%, ο Nasdaq στο +0,15% ενώ το ETF GREC στο -3,41% ( 27,76 δολ. ).

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Alpha Bank λόγω ΑΜΚ
 
Iσχυρές  πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με επίκεντρο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Alpha Bank και με ιδιαίτερα αυξημένες τις συναλλαγές..
Η Εθνική έκλεισε στα 2,35 ευρώ, με πτώση -4,47% με όγκο 13,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9026 ευρώ, με πτώση -27,21%, με όγκο 81 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,4 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,49 ευρώ, με πτώση -5,7% με όγκο 11,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,86 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 11/5/2021 στα 0,0884 ευρώ ή 1,46 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7430 ευρώ, με πτώση -4,13% με όγκο 34,4 εκατ. εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,76 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9780 ευρώ, αμετάβλητη με κεφαλαιοποίηση 436 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,13 ευρώ με πτώση -5,11% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 60 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,14 ευρώ, με πτώση -1,17% και  κεφαλαιοποίηση 301 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η  πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια  επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή -2,46%, Μυτιληναίος, Jumbo....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Aegean +4,35%, Τιτάν, Coca Cola
H Coca Cola έκλεισε στα 29,60 ευρώ, με άνοδο +1,72% και κεφαλαιοποίηση στα 10,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,6150 ευρώ, με πτώση -1,22% και αποτίμηση 6,7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,87 ευρώ, με άνοδο +1,66% και αποτίμηση 2,06 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,63 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 610 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,22 ευρώ, με πτώση -0,65% και αποτίμηση 4,17 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,86 ευρώ, με άνοδο +2,53% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,13 ευρώ, με πτώση -0,97% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,67 ευρώ, με άνοδο +1,26% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,64 ευρώ, με πτώση -1,55% και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,38 ευρώ, με πτώση -1,41% και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,40 ευρώ, με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 895 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,36 ευρώ, με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 227 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0249 ευρώ, με πτώση -5,32% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ..

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,97% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -5 μονάδες βάσης

Βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα μετά τις τελευταίες πωλήσεις .
Μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, η ελληνική αγορά ομολόγων έχει επανακαθορίσει τον κίνδυνο χώρας οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις.
Δεν δικαιολογούνταν οι αποδόσεις των ομολόγων σε τέτοια επίπεδα και οι υψηλότερες αποδόσεις είναι πιο ρεαλιστικές.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,97% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,02%.
Οι πιέσεις που ασκούνται ειδικά στα αμερικανικά ομόλογα προκαλούν πιέσεις και στην Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1% με το αμερικανικό 10ετές 1,63% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -5 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 42 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,95% με απόδοση αγοράς 0,97% με απόδοση πώλησης 0,96%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης από 112 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 83 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,83% ή 83 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 21/5 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Η άνοδος στα ομόλογα της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα οφείλεται στην άνοδο της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 21 Μαΐου του 2021 στο 1,02%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/5/2021 στο -0,13% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,27% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,55% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,55% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,02% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,58%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης