Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι μικρομεσαίες εισηγμένες στο ΧΑ που φιλοδοξούν να μετατραπούν σε blue chips

Οι  μικρομεσαίες εισηγμένες στο ΧΑ που φιλοδοξούν να μετατραπούν σε blue chips

Μέσω αυξήσεων και έκδοσης μετοχών αναμένεται η βελτίωση και η εισηγμένη που το πέτυχε μέσω αποτελεσμάτων

Σχετικά Άρθρα

Τα επενδυτικά σχέδια έχουν αρχίσει να ανοίγονται από αρκετές εισηγμένες, οι οποίες επιθυμούν μεγέθυνση των αποτελεσμάτων τους.
Μεταξύ αυτών και κάποιες μικρές ή μικρές μέχρι πρότινος που έχουν κάνει αίσθηση και η προσδοκία έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στο ταμπλό του ΧΑ.
Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις εισηγμένων που προσπαθούν μέσω αναδιαρθρώσεων δανείων να πιάσουν νούμερα αποτίμησης που είχαν παλαιότερα και να «πετάξουν» από πάνω τους τις ζημιογόνες χρήσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εισηγμένη Premia, ή Pasal για όσους παρακολουθούν το ΧΑ από παλαιότερα.
Η Pasal βρέθηκε λόγω χρεών, καθορίστηκε το μέλλον της από τις τράπεζες, όπου η είσοδος της Sterner Stenhus μέσω αύξησης κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ, άρχισε να βλέπει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία από τα μέσα Ιουλίου του 2020.
Μέχρι σήμερα έχει κάνει και άλλες αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά και εισφορά ακινήτων, με την τελευταία να έχει ανακοινωθεί στις αρχές Ιουνίου και να αφορά αύξηση με μετρητά και εισφορά ακινήτων συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση έχει ενημερώσει πως στην τριετία θέλει το χαρτοφυλάκιό της να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και στην πενταετία στο 1 δισ. ευρώ.
Σήμερα η αποτίμηση της Premia στο ΧΑ ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ.

Ιντρακόμ Κατασκευές

Το ποσό του 1 δισ. ευρώ θέλει να επενδύσει η Ιντρακόμ Κατασκευές και μάλιστα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ήδη έχει ανακοινώσει απορρόφηση εταιρείας με έκδοση νέων μετοχών και έχει ενημερώσει πως θα αξιοποίηση όλους τους τρόπους για την άντληση των κεφαλαίων που απαιτούνται.
Η αποτίμηση της Intracom Κατασκευές ανέρχεται στα 59 εκατ. ευρώ.
Από τη μεγέθυνση της Ιντρακόμ Κατασκευές αναμένεται να μεγεθυνθεί και η Intracom η οποία κατέχει το 54% του μετοχικού κεφαλαίου.
Η αποτίμησή της ανέρχεται στα 116 εκατ. ευρώ και εμφανίζεται ήδη ενισχυμένη από την αρχή του έτους κατά 80% περίπου.

Intralot

Προσπάθεια βελτίωσης αποτελεσμάτων και αποτίμησης επιθυμεί και η Intralot, μέσα από τη συμφωνία με τους ομολογιούχους.
Αν και η συμφωνία δεν έχει κλείσει, στο καλό σενάριο θα μπορούσε να δημιουργήσει όφελος άνω των 200 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το δανεισμό και βελτιώνοντας τη σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA.
Λόγω των μακροχρόνιων οικονομικών προβλημάτων η αποτίμηση έχει υποχωρήσει στα 30 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μία καλή συμφωνία θα μπορούσε να μεγαλώσει σημαντικά την αποτίμηση.

Πλαστικά Θράκης.

Μία εισηγμένη που κατάφερε μέσα σε ενάμιση χρόνο να βελτιώσει την αποτίμησή της κατά 215% και να προκαλέσει αίσθηση στην επενδυτική κοινότητα με τα μεγέθη της είναι η Πλαστικά Θράκης.
Η πανδημία βοήθησε τα μεγέθη της, αλλά και η αναδιοργάνωση του ομίλου, η επικέντρωση σε προϊόντα με καλύτερο περιθώριο και οι μεγάλες επενδύσεις τα προηγούμενα έτη έχουν φέρει την αποτίμηση στα 275 εκατ. ευρώ και την τιμή στα 6,31 ευρώ από 2 ευρώ που ήταν στα τέλη του 2019.
Μάλιστα η Edison πρόσφατα σε έκθεσή της αναφέρει πως η δίκαιη τιμή είναι στα 10,16 ευρώ.
Σημειώνεται πως το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ήταν εξαιρετικό, το ίδιο αναμένεται και το εξάμηνο και μάλιστα θα έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Η Ideal τέλος, μεγάλωσε σε αποτίμηση αφού από το 1 ευρώ που ήταν στο τέλος του 2019 έχει πάει στα 3 ευρώ και αποτιμάται στα 25 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία έλαβε τις σχετικές εγκρίσεις για την απορρόφηση δύο εταιρειών και αναμένεται να μπουν προς διαπραγμάτευση άλλα 23,17 εκατ. μετοχές με τιμή διάθεσης 2,40 ευρώ ανά μετοχή.
Με βάση την τρέχουσα τιμή η αποτίμηση δύναται να αυξηθεί έως 70 εκατ. ευρώ και να προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ η εισηγμένη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης