Χρηματιστήριο

Με Alpha στο επίκεντρο λόγω τιμής ΑΜΚ 1-1,10 ευρώ, το ΧΑ +0,25% στις 910 μον. - Συντηρείται η ζώνη των 900 - 920 μον.

Με Alpha στο επίκεντρο λόγω τιμής ΑΜΚ 1-1,10 ευρώ, το ΧΑ +0,25% στις 910 μον. - Συντηρείται η ζώνη των 900 - 920 μον.
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί τις κρίσιμες 900 μονάδες ενώ για την διάσπαση των 910 - 920 μονάδων απαιτούνται νέοι καταλύτες και αύξηση των συναλλαγών
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Ήπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 910 μονάδες, με ήπιες μεταβολές στις τράπεζες, με επίκεντρο την Alpha Bank λόγω της επικείμενης ΑΜΚ και με μεικτά πρόσημα τα μη τραπεζικά blue chips.
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί τις κρίσιμες 900 μονάδες ενώ για την διάσπαση των 910 - 920 μονάδων απαιτούνται νέοι καταλύτες αλλά και η αύξηση των συναλλαγών οι οποίες κινούνται σε χαμηλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα.
Στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Alpha Bank +2,25% με υψηλό ημέρας +3,78% και ακολούθησε με οριακά κέρδη η Eurobank +0,12%, αμετάβλητη η Πειραιώς ενώ οριακά υποχώρησε η Εθνική -0,31%.
Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha bank που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου 2021, και ειδικότερα στην τιμή της αύξησης αλλά και στην στάση παλαιών και νέων μετόχων.
Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ με ποσοστό 10,95% θα συμμετάσχει, μάλιστα συνεδριάζει 24 Ιουνίου για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις καταβάλλοντας 88 εκατ και ο Paulson με ποσοστό 5,6% θα επενδύσει 45 εκατ ή συνολικά όλα αυτά τα χρόνια 275 εκατ ευρώ.
Η Alpha Bank προσανατολίζεται σε τιμή μεταξύ 1 και 1,10 ευρώ με ελάχιστο ή μηδενικό discount σε σχέση με την χρηματιστηριακή τιμή.
Η στρατηγική της Alpha bank είναι ξεκάθαρη, είναι αδιάφορη η υπερκάλυψη, δεν ενδιαφέρει την τράπεζα ο δείκτης εντυπώσεων της υπερκάλυψης που δεν προσθέτει τίποτε στην ουσία της αύξησης αλλά ο μοναδικός στόχος της είναι να συγκεντρώσει τα 800 εκατ στην σωστή τιμή.
Για την Alpha bank κάτω από 1 ευρώ η αύξηση δεν είναι στα σχέδια της, οπότε το ιδανικό σενάριο θα ήταν η τιμή της αύξησης που ξεκινάει σε λίγες ημέρες να καθοριστεί μεταξύ 1 και 1,10 ευρώ ανά μετοχή.
Η αύξηση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών συμφέρει και τους μετόχους που δεν θα συμμετάσχουν και  αυτό διότι η απώλεια ποσοστού στην τράπεζα αντισταθμίζεται αφενός από την υψηλότερη κερδοφορία και αφετέρου από την υψηλότερη αποτίμηση της Alpha bank, από τα 1,5 δισ ευρώ αξίας που προσθέτει η αύξηση.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΧΑ +2,39%, Aegean +2,3% έχοντας σωρευτικά κέρδη +11,15% το τελευταίο τετραήμερο αλλά και ο δεικτοβαρής ΟΤΕ +1,8%....ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Eλλάκτωρ -2,22 και Τιτάν -1,78%..
Πιέσεις δέχεται ο Ελλάκτωρ λίγο πριν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. στην τιμή των 0,90 ευρώ με την τιμή να βρίσκεται στα 1,4980 ευρώ με την αποτίμηση στα 321 εκατ. ευρώ, δηλαδή ουσιαστική η μετοχή βρίσκεται 66% υψηλότερα από την καθορισμένη τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Σημειώνεται ότι στις 10 Ιουνίου αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας από 212 εκατ. στα 8,5 εκατ. ευρώ, με ανάλογη μείωση της ονομαστικής αξίας από 1,03 ευρώ σε 0,04 ευρώ.
Η πτώση της μετοχής του Ελλάκτωρ...θα βόλευε την Reggeborgh που θα ήθελε να αγοράσει φθηνά...αδιάθετες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου.
Σήμερα 23/6 είναι η ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος διανομής αδιανέμητων κερδών προηγούμενων χρήσεων της QUEST στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή (0,285 ευρώ καθαρό ).
Επίσης αύριο  24/6 ο Μυτιληναίος θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα ύψους το οποίο καθαρό ανέρχεται στα 0,359 ευρώ ανά μετοχή

Οριακές αγορές στην ελληνική αγορά ομολόγων

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 23/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις νέες διαβεβαιώσεις του προέδρου της Federal Reserve, J. Powell ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.
Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια προληπτικά επειδή φοβόμαστε την ενδεχόμενη εμφάνιση του πληθωρισμού αλλά θα περιμένουμε για αποδείξεις πραγματικού πληθωρισμού ή άλλων ανισορροπιών.
Αυτή είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του επικεφαλής της Fed από την προηγούμενη Τετάρτη όταν ο Powell ανακοίνωσε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας σχεδιάζουν να ξεκινήσουν να συζητούν την σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί η τράπεζα για την τόνωση της ανάπτυξης.
Η Fed ανακοίνωσε παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα ότι περιμένει να πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023, αναγνωρίζοντας έτσι ότι η ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες την υποχρεώνει να προχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο στην σύσφιξη της πολιτικής της.
Σημειώνεται ότι Lagarde στις δηλώσεις της στις 21/6 τόνισε ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη».
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,82% και το ιταλικό 10ετές στο 0,87% και με το μεταξύ τους spread στις -5 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 76 μονάδες ή 0,76% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,13% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,38%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με την Alpha Bank να ξεχωρίζει στο +3,78% αλλά και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,34% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,75%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,25% στις 910 μονάδες έχοντας υψηλό στις 914,87 μονάδες και χαμηλό 909,30 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,98 εκατ. ευρώ και όγκου 365 χιλ. τεμάχιων πραγματοποίηθηκαν στο ελληνικό χρηματίστηριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 150 χιλ. τεμάχια αξίας 230 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 27,2 χιλ. τεμάχια αξίας 351 χιλ. ευρώ και η EPSILON 175 χιλ. τεμάχια  αξίας  1,4 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 910 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 910 – 920 μονάδων και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 895, οι 870 μονάδες και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 575 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 560 μονάδες και ακολουθούν οι 550 και οι 540 μονάδες .

Οι εξελίξεις στον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Σύμφωνα με την μετοχική σύνθεση της Τέρνα Ενεργειακή, ο Γιώργος Περιστέρης έχει μειώσει την συμμετοχή του στο 11,06% αλλά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 37,30% ενώ τοποθετήθηκε στην εταιρία και ο Β. Μαρινάκης εφοπλιστής και ενασχολούμενος με τα media μέσω της Atale Enterprise Limited με ποσοστό 5,98%.
Η επένδυση Μαρινάκη είχε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο να αυξήσει την ρευστότητα του ο Γιώργος Περιστέρης ώστε με περίπου 80 εκατ ευρώ που πήρε να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην οποία πλέον κατέχει το 29,75%.
Ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh αποχώρησε – αν και μπορεί ακόμη να κατέχει ένα ποσοστό της τάξης του 1% με 2% - ενώ η Μαριάννα Λάτση μέσω της Latsco Hellenic Holding ελέγχει πλέον το 7,60%.
Αναφορικά με τις καφαλαιοποιήσεις η μεν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται κάτω από τα 10 ευρώ – στα 9,68 ευρώ - με αποτίμηση περίπου 1 δισεκ. και η δε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 11,94 ευρώ με αποτίμηση 1,38 δισεκ. άθροισμα αποτιμήσεων 2,38 δισεκ. όταν θα έπρεπε να είναι στα 3 δισεκ. ευρώ.
Ο όμιλος εταιριών ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να έχει χρηματιστηριακή αξία 3 δισεκ. ευρώ, όχι γιατί βολεύει τον Γιώργο Περιστέρη αλλά κυρίως γιατί αυτή είναι η δίκαιη αξία του ομίλου λαμβάνοντας υπόψη ότι η φυσική καταστροφή στο Τέξας των ΗΠΑ που ανάγκασε την Τέρνα Ενεργειασκή  να εγγράψει σημαντικές ζημιές δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση το επενδυτικό της πρόγραμμα και δεν θα χρειαστεί να ξαναδανειστεί για να αγοράσει ποσοστό στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Εάν όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές πάρει τελικά το έργο της Εγνατίας Οδού στα 1,2 δισεκ. για παραχωρήσεις και κατασκευή, τότε ο όμιλος θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.
Ήδη διαθέτει 3 δισεκ. ανεκτέλεστο και με την Εγνατία θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.
Πιστεύουμε ότι τα χειρότερα για τον όμιλο είναι πίσω τόσο για την Ενεργειακή όσο και για την ΓΕΚ και από εδώ και πέρα η αγορά θα εστιάζει στο πως θα ανακάμψει ο όμιλος ο οποίος έχει πολύ ισχυρά περιουσιακά στοιχεία.
Η πεποίθηση επενδυτικών κύκλων είναι ότι ο όμιλος χρηματιστηριακά θα ισχυροποιηθεί το επόμενο διάστημα ωστόσο πρέπει να υπάρξουν ορισμένα προαπαιτούμενα.

Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρ

Στην Γενική Συνέλευση του Ελλάκτωρ στις 22 Ιουνίου η διοίκηση έφερε μεταξύ άλλων και την χορήγηση stock option στα στελέχη.
Χωρίς κριτήρια, χωρίς να γνωρίζει, ουδείς ποιο είναι το σχέδιο για τα stock option και ειδικά στον Ελλάκτωρ που είναι ζημιογόνος εταιρία, ζητήθηκε από την Γενική Συνέλευση να επικυρώσει την πρόταση.
Η απαρτία ήταν 56% περίπου.
Η Greenhill η πλευρά των εφοπλιστών του Μπάκου και Καυμενάκη σχεδίαζαν να καταψηφίσουν το ζήτημα των stock option καθώς δεν μπορεί να επιβραβευτούν στελέχη που απλά εμφανίζουν τεράστιες ζημίες με πρόσχημα την εξυγίανση.
Η πλευρά της Reggeborgh και ειδικά ο Πρόεδρος του Ελλάκτωρ, υιοθέτησαν ξανά την γνώριμη τους τακτική η οποία είναι επιχειρηματική αήθης καθώς κατάφεραν να ακυρώσουν την συμμετοχή της Greenhill στην Γενική Συνέλευση και έτσι πέρασαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Η πλευρά της Greenhill προσέφυγε νομικά ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του Ελλάκτωρ.
Μάλιστα το επιχείρημα που θα επικαλεστούν είναι το εξής.
Στην προηγούμενη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, επιχείρησαν τα ίδια κόλπα, άθλια νομικίστικα τερτίπια τα οποία δεν πέρασαν και η Greenhill εμφανίστηκε κανονικά ότι εκπροσωπεί το 25,58% και μαζί και το ποσοστό που κατέχει το fund Farallon μέσω ενεχυριασμένων μετοχών.
Στην τακτική γενική συνέλευση στις 22 Ιουνίου δεν δέχθηκαν αυτά που είχαν δεχθεί στην προηγούμενη έκτακτη γενική συνέλευση.
Για το δικαστήριο που θα κρίνει την όλη υπόθεση, η επιλογή είναι μια ή θα ακυρώσει την τακτική γενική συνέλευση ή θα ακυρώσει την έκτακτη γενική συνέλευση.
Δεν μπορεί στην μια συνέλευση να αναγνωρίζεται ότι διαθέτει τα δικαιώματα ψήφου του 25,58% των μετοχών του Ελλάκτωρ η Greenhill και στην άλλη να μην αναγνωρίζεται.
Πρόκειται για άθλιες μεθοδεύσεις που δείχνουν πως ξένα funds που δεν έχουν προσφέρει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική οικονομία λειτουργούν με όρους αποικιοκρατίας, έχοντας την κάλυψη πολιτικών παραγόντων.
Αυτά δεν αποτελούν σοβαρό επιχειρείν, οι αθλιότητες και η προσπάθεια αποκλεισμού ενός μετόχου με ποσοστό 25,58% δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρό επιχειρείν.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, θέμα ωρών ίναι οι ανακοινώσεις για την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, μέτρο που δεν αποκλείεται να τεθεί σε ισχύ άμεσα είτε από αύριο Πέμπτη 24/6 είτε από την ερχόμενη Δευτέρα 28/6 λόγω της βελτίωσης της πορείας της επιδημίας αλλά και της ανόδου της θερμοκρασίας, έστω και με τη διατήρηση κάποιων προϋποθέσεων, όπως η χρήση της σε περίπτωση που υπάρχουν μεγάλες συναθροίσεις.
Πάντως, στην άρση του μέτρου αυτού προχωρούν αρκετά κράτη της Ευρώπης – π.χ. Γαλλία, Ιταλία - ενώ το θέμα αυτό απασχολεί και τη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων του υπουργείου Υγείας.
Παρόλο αυτά το μείζον θέμα για την κυβέρνηση και τους ειδικούς παραμένει το ζήτημα των εμβολιασμών και η ανάγκη να έχει δημιουργηθεί έως τις αρχές του φθινοπώρου ένα κατάλληλο τείχος ανοσίας που θα διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και πως θα απομακρυνθεί το σενάριο ενός 4ου κύματος της επιδημίας από τον Οκτώβριο και μετά.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418.943, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.581 θάνατοι.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 23/6 στις ασιατικές αγορές μετά τις νέες διαβεβαιώσεις του προέδρου της Federal Reserve, J. Powell ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό..
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,03%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,15%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,96% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,38%.

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα 23/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Fed Jerome Powell καθώς τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό..
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, με τον σύνθετο PMI στις 59,2 μονάδες από τις 57,1, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2006.
Η τιμή είναι πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση καθώς και υψηλότερα από τις 58,8 μονάδες που προέβλεψαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,40%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,45% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με ήπια άνοδο +0,30%.
Στην Wall Street, το Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,35% και το ETF GREC στο -0,29% ( 28,77 δολ. )

Ήπιες μεταβολές στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Alpha Bank

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλγές σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση τα κέρδη στην Alpha Bank η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της επικείμενης αύξησης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5350 ευρώ, με πτώση -0,31% με όγκο 802 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1350 ευρώ, με άνοδο +2,25%  με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,52 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,9 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,86 ευρώ, με άνοδο +0,12% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,19 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,07 ευρώ, με πτώση -2,28% και κεφαλαιοποίηση 477 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1680 ευρώ με πτώση -1,29% με όγκο 437 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 77 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,20 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 302 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν τα μη τραπεζικά blue chips με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΛΧΑ,  Aegean +2,3%, ΟΤΕ....
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Ελλάκτωρ -2,22%, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ....
H Coca Cola έκλεισε στα 31,05 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση στα 11,51 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,54 ευρώ, με άνοδο +1,8% και αποτίμηση 7,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,14 ευρώ, με πτώση -0,33% και αποτίμηση 2,12 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,6450 ευρώ, με πτώση -1,49% και κεφαλαιοποίηση 614 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,88 ευρώ, με άνοδο +0,63% και  αποτίμηση 4,4 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,60 ευρώ, με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση 1,3 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,28 ευρώ, με πτώση -1,41% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,64 ευρώ, με πτώση -0,54% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,50 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,30 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,65 ευρώ, με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση 921 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,14 ευρώ, με άνοδο +2,39% και κεφαλαιοποίηση 803 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,024 ευρώ, με άνοδο +2,56% και κεφαλαιοποίηση 23  εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,82% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -5 μονάδες βάσης

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 23/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης .
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις νέες διαβεβαιώσεις του προέδρου της Federal Reserve, J. Powell χθες 22/6 ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό αλλά και στις καθησυχαστικές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η Lagarde δήλωσε στις 21/6 ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη».
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,82% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,87%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,82% με το αμερικανικό 10ετές 1,48% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -5 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 40 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,82% με απόδοση πώλησης 0,81%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 99 μονάδες βάσης από 100 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,76% ή 76 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 23/6 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης  μετά τις νέες διαβεβαιώσεις του προέδρου της Federal Reserve, J. Powell ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 23 Ιουνίου του 2021 στο 0,89%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/6/2021 στο -0,17% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,19% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,87% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,32%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης