Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Barclays: Υπερβολική η κινδυνολογία για το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ - Δεν απαιτούνται μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων για να μειωθούν τα επιτόκια - Οι πολιτικοί πρέπει να εκμεταλλευτούν το τείχος προστασίας που έφτιαξε ο Draghi

tags :
Barclays: Υπερβολική η κινδυνολογία για το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ - Δεν απαιτούνται μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων για να μειωθούν τα επιτόκια - Οι πολιτικοί πρέπει να εκμεταλλευτούν το τείχος προστασίας που έφτιαξε ο Draghi
Ελάχιστους κινδύνους βλέπουν στο σχέδιο αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι αναλυτές της Barclays, με επικεφαλής τον Julian Callow, οι οποίοι δεν συμμερίζονται την αποψη των περισσότερων αναλυτών που θεωρούν ότι το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ σε λίγο θα είναι γεμάτο από τοξικά κρατικά ομολόγα που κανείς δεν θα θέλει.
Σύμφωνα με την Barclays, η ΕΚΤ δεν αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο κίνδυνο όσο παρουσιάζεται από πολλούς αναλυτές, επισημαίνοντας ότι θα την εξέπληττε εάν η ΕΚΤ χρειαζόταν να αγοράσει πολλά ομόλογα για να πετύχει το στόχο να μειωθούν οι αποδόσεις.
Κι αυτό γιατί συντρέχουν τρεις λόγοι:
1. Η δομή των πιστωτών της Ισπανίας: Εκτιμάται ότι περίπου 110 δισ. ευρώ ισπανικού χρέους διακρατείται από τους ξένους (σε αντίθεση με τα 180 δισ. ευρώ πριν την έναρξη του SNP). Από αυτά μόνο το 23% που μέσα στην 3ετία, ενώ αυτά που είναι κάτω του 1 έτους είναι περίπου 25-50 δισ. ευρώ.
2. Οι νέες εκδόσεις ισπανικών ομολόγων αναμένονται κοντά στα 50 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια (σε περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος τους ελλείμματος, ο οποίος μάλιστα αποτελεί και προϋπόθεση για την παρέμβαση της ΕΚΤ). Υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στους στόχους δανεισμού (κάτι το οποίο ο Mario Dragki υπονόησε ότι θα ελέγχεται), τότε περίπου 10-15 δισ. ευρώ θα είναι ωρίμασης 1-3 έτη.
3. Το γενικό outlook για τα επιτόκια θα ωθήσει τους επενδυτές σταδιακά να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο, αν μάλιστα αυτό συνοδευτεί με τους λεχθέντες δημοσιονομικούς κανόνες.
Οι αναλυτές της Barclays θεωρούν ότι ο Draghi κατάφερε να θέσει ένα τείχος προστασίας στην ευρωζώνη, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, το οποίο πρέπει τώρα να εκμεταλλευτούν οι πολιτικοί για να προωθήσουν τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις ώστε να βγει δυναμωμένη η ευρωζώνη από την κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης