Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά τα κέρδη της Alpha +4% λόγω MSCI ανήμπορο το ΧΑ -0,04% στις 873 μον. - Δυσκολία διάσπασης των 900 μον.

Παρά τα κέρδη της Alpha +4% λόγω MSCI ανήμπορο το ΧΑ -0,04% στις 873 μον. - Δυσκολία διάσπασης των 900 μον.
Στο επίκεντρο η Alpha μετά την ένταξη στον MSCI Greece Standard στις 14/7 με εκτιμώμενες εισροές 140 εκατ. από τον MSCI και 40 εκατ από τον FTSE ή συνολικά 180 εκατ.
Σχετικά Άρθρα
(upd20) Ξεθώριασαν τα κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο κλείνοντας στις 873 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας, με την Alpha Bank να μονοπωλεί μόνο το ενδιαφέρον με κέρδη +3,68% αλλά με υψηλό ημέρας  +6,77% μετά την απόφαση της 9/7 του οίκου MSCI να εντάξει τη μετοχή στον MSCI Greece Standard ενώ οι συναλλαγές της κάλυψαν περίπου το 85% του συνολικού όγκου της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 873 μονάδες από τις 885 μονάδες υψηλό ημέρας, με εμφανή την δυσκολία διάσπασης των 900 μονάδων και με βασική στήριξη να παραμένουν οι 860 – 850 μονάδες.
Στις υπόλοιπες τράπεζες μετά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη πλησίον του +3% με οριακή άνοδο έκλεισαν Eurobank +0,63% και Εθνική +0,30% ενώ με απώλειες -0,70% έκλεισε η Πειραιώς .
Σημειώνεται, ότι αύριο 13/7 εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Alpha Bank της ΑΜΚ και από τις 14/7 η μετοχή συμμετέχει στο δείκτη MSCI Greece Standard με εκτιμώμενες εισροές 140 εκατ από τον MSCI και 40 εκατ από τον FTSE ή συνολικά 180 εκατ.
Έτσι στον εν λόγω δείκτη έκτος των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank προστίθεται και η Alpha Bank.
To ενδιαφέρον εστιάζεται την Παρασκευή 16/7 όπου έχουμε το κλείσιμο των παραγώγων και αργά το βράδυ την αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία από τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Η Alpha Bank με την εισαγωγή των νέων μετοχών διασφαλίζει την δεύτερη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις πίσω από την Eurobank αλλά εμπρός από Εθνική και Πειραιώς.
Σίγουρα ήταν έκπληξη η αναβάθμιση στον δείκτη MSCI standard της Alpha bank ενώ δεν είναι βέβαιο εάν στις 11 Αυγούστου αναβαθμιστεί η Εθνική γιατί ενώ πληροί το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης, σταθερά πάνω από 2,1 δισεκ. (όριο 2,5 δισεκ. δολάρια) δεν πληροί το κριτήριο του free float της διασποράς καθώς το 40,3% κατέχει το ΤΧΣ.
Ωστόσο θεωρούμε λάθος να υποτιμηθεί η Εθνική τράπεζα η οποία προσπαθεί να αφυπνιστεί και να βρεθεί στο επίκεντρο και από ότι πληροφορούμαστε θα βρεθεί στο επίκεντρο… εκ νέου.
Η Εθνική δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου για το 2021 αυτό είναι δεδομένο αλλά εάν η Εθνική θέλει να βρεθεί στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών αξιών ένα δρόμο έχει αύξηση 1,5 δισεκ. για να φθάσει η αξία της στο χρηματιστήριο στα 4 δισεκ. και να είναι μακράν η πρώτη τράπεζα.
Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια μπορεί να έχει κάποιο θετικό αντίκτυπο στην μετοχή αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχει την βαρύτητα της αύξησης κεφαλαίου.

Στο επίκεντρο η Alpha Bank αλλά δεν πρέπει να υποτιμηθεί η Εθνική

Η ένταξη της  Alpha bank στο δείκτη MSCI Greece Standard δημιουργεί νέα δεδομένα στις χρηματιστηριακές ισορροπίες.
Η Alpha bank με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις έχει χρηματιστηριακή αξία 2,54 δισεκ. με 5,4 δισεκ. κεφάλαια που μεταφράζεται σε P/BV 0,47.
Η Εθνική τράπεζα με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις έχει χρηματιστηριακή αξία 2,13 δισεκ. με 5,47 δισεκ. κεφάλαια που μεταφράζεται σε P/BV 0,39.
Βραχυπρόθεσμα η Alpha bank δεν έχει κανένα βάρος, μείωσε το ΤΧΣ το ποσοστό του στο 9%, υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο πρέπει να δαπανήσει κεφάλαια για την εξυγίανση της και την μείωση του NPEs ratio.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική θα επιτύχει το 2021 κέρδη 850 εκατ με τα κεφάλαια από 5,47 δισεκ. να διαμορφώνονται στα 5,6 δισεκ. ή 5,8 δισεκ. υπό όρους.
Η Alpha bank διατηρεί παραπλήσια κεφάλαια 5,4 δισεκ. αλλά έχει ένα πλεονέκτημα το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ανέρχεται στα 3 δισεκ. έναντι 4,4 δισεκ. της Εθνικής τράπεζας.
Η Alpha bank έχει καλύτερης ποιότητας κεφάλαιο σε σχέση με την Εθνική τράπεζα, ωστόσο η Εθνική με τα σχεδόν 2,2 με 2,3 δισεκ. έκτακτα κέρδη σαν να υλοποίησε εντός δύο ετών μια αύξηση κεφαλαίου και για τον λόγο αυτό δεν σχεδιάζει κάποια κίνηση για το ορατό μέλλον πλην από το 2022 επαναγορά ιδίων μετοχών.
Το μεγάλο βάρος της Εθνικής και μέχρι να επιλυθεί θα παραμείνει καθηλωμένη είναι το γεγονός ότι το  ΤΧΣ κατέχει το 40,3% και δεν μπορεί να ανακάμψει ουσιωδώς και να ενταχθεί με άνεση π.χ. στους δείκτες της MSCI.
Ωστόσο η Εθνική στα μέσα του 2022 θα έχει φθάσει στο 5% το NPEs ratio και θα είναι μαζί με την Eurobank οι δύο τράπεζες πλήρως εξυγιασμένες.
Ταυτόχρονα η Εθνική έχει λαμβάνειν από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της τιτλοποίησης Frontier ύψους 6,1 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων που θα κληρώσει στις 14 Ιουλίου 2021 και τα οποία θα ενισχύσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 1,7% ή 170 μονάδες βάσης.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips - Νέο ομόλογο 350 εκατ. από τη ΔΕΗ, με ρήτρα αειφορίας και λήξη το 2028

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, ανοδικά ξεχώρισαν ΕΧΑΕ +2,9% και ΟΠΑΠ +1,77% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΕΛΠΕ -2,51% και ΕΥΔΑΠ -2,35%.
Σημειώνεται πως σήμερα 12/7 οι κάτοχοι μετοχών του ΟΠΑΠ κατοχυρώνουν δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,55 ευρώ ανά μετοχή, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται αύριο χωρίς το σχετικό δικαίωμα.
Σε έκδοση και προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 350 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2028 (οι «Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας» ή οι «Ομολογίες»), με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά, θα προχωρήσει η ΔΕΗ.
Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς.
Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της Προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής.
Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το  roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου 2021

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Βελτιώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, με τους επενδυτές  από την μια παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία ενώ από την άλλη αυξάνονται οι προσδοκίες ότι το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την άκρως υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική της.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της ΕΚΤ αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, ο μεσοπρόθεσμος στόχο του πληθωρισμού τοποθετήθηκε στο 2%, από πλησίον αλλά κάτω του 2% προηγουμένως.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές, η απόφαση αυτή δημιούργησε την εντύπωση ότι η κεντρική τράπεζα της ζώνης του ευρώ ανησυχεί περισσότερο για την αύξηση των τιμών πάνω από τον στόχο του από ό,τι κάτω.
Σημειώνεται ότι η Lagarde τόνισε ότι η νέα στάση της ΕΚΤ της επιτρέπει να αποφασίσει μια «ιδιαίτερα ισχυρή αντίδραση» κατά τη διάρκεια δυσμενών σοκ....ενώ οι αποφάσεις θα είναι τώρα πιο αποτελεσματικές από ό,τι στο παρελθόν στην επίτευξη του στόχου πληθωρισμού της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,73% και το ιταλικό 10ετές στο 0,72% και με το μεταξύ τους spread στις 1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,17% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +1,02%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank +6,77%, Εθνική +2,88% αλλά και το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,58% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,29%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες πλην της Alpha Bank  και με τα μη τραπεζικά blue chips να περιορίζουν τα κέρδη τους ο Γενικός δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,14%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,04% στις 873 μονάδες έχοντας υψηλό στις 885,52 μονάδες και χαμηλό 873,04 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τις συναλλαγές της Alpha Bank οι οποίες κάλυψαν το 85% περίπου του συνολικού όγκου της αγοράς.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 110 εκατ. ευρώ, ο όγκος 76 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 64 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,54 εκατ. ευρώ και όγκου 3,75 εκατ. τεμαχίων πραγματο οιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 3,56 εκατ. τεμάχια αξίας 4,05 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 100,2 χιλ. τεμάχια αξίας 1,25 εκατ. ευρώ , η  Jumbo 47,4 χιλ. τεμάχια αξίας 667 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 41 χιλ. τεμάχια αξίας 572 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 873 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 860 - 850 μονάδες και ακολουθούν οι 820 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 και ακολουθούν οι 920 μονάδες και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 550 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 570 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 530 και οι 520 και οι 500 μονάδες.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά αλλά όχι να αποεπενδύσει οριστικά

Πριν λίγο καιρό το bankingnews, είχε προβεί σε μια μεγάλη αποκάλυψη, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά αλλά όχι να αποεπενδύσει οριστικά δηλαδή θα μπορούσε  να διατηρήσει ποσοστό 10% στην Εθνική, 6% με 8% στην Πειραιώς, 5% στην Alpha bank και το 1,34% στην Eurobank υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα αλλάξει ριζικά ο νόμος που διέπει το Ταμείο, δεν θα είχε τον ρόλο του ειδικού μετόχου, δεν θα είχε veto στα διοικητικά συμβούλια και θα εξελισσόταν σε investment fund.
Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ ελέγχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank.
Η ιδέα αυτή αρχίζει να αντιμετωπίζεται θετικά τόσο από τον ESM τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης των κρατών της ευρωζώνης αλλά και από τις ελληνικές τράπεζες, τουλάχιστον δύο εξ αυτών δεν είναι αρνητικές.
Ειδικότερα. σε ερώτηση που έθεσε το bankingnews στον ESM για τον εάν διατηρούσε ελάχιστα ποσοστά στις ελληνικές τράπεζες το ΤΧΣ, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει και όνομα και να μετατρεπόταν σε ένα αυστηρά κοινό μέτοχο και όχι ειδικό μέτοχο… η απάντηση ήταν όταν έρθει μια τέτοια πρόταση επίσημα θα αξιολογηθεί.
Ωστόσο εάν ένας επενδυτής λειτουργεί στα πλαίσια της αγοράς και έχοντας διασφαλίσει τον αρχικό του στόχο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα ήταν ένα θέμα που θα εξετάζαμε με προσοχή.
Επίσης κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης που ρωτήθηκε για το θέμα αυτό ανέφερε ότι  «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επιμηκυνθεί και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια ίσως έως το 2026 ή 2027.
Εάν το ΤΧΣ μειώσει τα ποσοστά του από ορισμένες τράπεζες σε τέτοιο βαθμό που δεν θα παρεμβαίνει ανομοιογενώς και δεν θα συμμετέχει ετεροβαρώς στα διοικητικά συμβούλια και λειτουργεί ως κοινός μέτοχος δεν νομίζουμε ότι θα υπάρχει πρόβλημα.
Στην δική μας τράπεζα, υπό αυτούς τους όρους δεν θα είχαμε πρόβλημα αλλά θα πρέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο να είναι σαφές, το ΤΧΣ να μετατραπεί σε ξεκάθαρα κοινό μέτοχο»
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μειώσει αλλά δεν θα αποεπενδύσει από τις ελληνικές τράπεζες.
Η μείωση των ποσοστών του ισοδυναμεί με placement
α) 30% της Εθνικής τράπεζας σε 2 δόσεις 20% και 10%
β) 20% της Πειραιώς σε 1 ή 2 δόσεις των 10%
γ) Θα διατηρηθεί το 1,34% στην Eurobank χωρίς συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο για λόγους ισονομίας και ισορροπιών σε σχέση με τις άλλες τράπεζες
δ) Θα υλοποιηθεί placement το 4% των μετοχών της Alpha bank
Ωστόσο υπάρχουν σκέψεις – όπως επίσης έχει αποκαλύψει το bankingnews – τα placement δηλαδή διάθεση μετοχών να πραγματοποιείται όχι μόνο σε θεσμικούς επενδυτές αλλά και σε έλληνες μικροεπενδυτές.
Θα πρέπει και οι μικροεπενδυτές να έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν επιπλέον μετοχές.
Όταν υπάρχουν μικροεπενδυτές, αυτό σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης και μεγαλύτερη αξιοπιστία για τις τράπεζες, παρέχουν μεγαλύτερη επενδυτική ασφάλεια και προοπτική.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα,  με την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού να έχει ήδη ξεφύγει, πυροδοτώντας το τέταρτο κύμα, κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν το μείγμα των μέτρων εκείνων που θα σταθεί ικανό να ανακόψει τη διασπορά του ιού.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως οριζόντια μέτρα και lockdown δεν είναι στο τραπέζι, αν και δεν αποκλείει, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξουν παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο.
Εν τω μεταξύ, θέμα ωρών είναι και οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό των νέων ηλικίας 15 -17 ετών καθώς για το ποιες επαγγελματικές ομάδες θα είναι υποχρεωμένες να εμβολιαστούν, ενώ όπως ανακοίνωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, έως αύριο Τρίτη 13/7 ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης θα ανακοινώσει  τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και για το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων σε εστίαση και διασκέδαση από τις 15 Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και ειδικοί επισημαίνουν πως η μόνη «ασπίδα» απέναντι στην επέλαση του κορωνοϊού είναι ο εμβολιασμός και για αυτό το λόγο καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι στο δ’ κύμα αυτοί που θα πληγούν περισσότερο, θα είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 438.809  ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.792 θάνατοι.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 12/7 οι ασιατικές αγορές με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και τα εταιρικά αποτελέσματα στη Wall Street. .
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,25%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,67%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,65% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,89%.

Επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται σήμερα 12/7 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Η ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα είναι διάχυτη, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, αρχίζει η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων στη Wall Street.
Tην αρχή θα κάνουν την Τρίτη 13/7 οι Goldman Sachs, JP Morgan Chase και PepsiCo.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,45%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,60%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,05%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,25%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο -0,05% και το ETF GREC στο +0,07% ( 27,65 δολ. )

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες - Στο επίκεντρο η Alpha Bank λόγω MSCI με αυξημένο όγκο συναλλαγών

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με επίκεντρο την Alpha Bank με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές μετά την απόφαση του οίκου MSCI να την εντάξει στις 14/7 στον δείκτη MSCI Greece Standard με εκτιμώμενες εισροές 140 εκατ από τον MSCI και 40 εκατ από τον FTSE ή συνολικά 180 εκατ.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,33 ευρώ, με άνοδο +0,30% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1260 ευρώ, με άνοδο +3,68% με όγκο 63,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,42 ευρώ, με πτώση -0,70% με όγκο 868 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,78 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,83 ευρώ, με άνοδο +0,63% με όγκο 3,76 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,08 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,07 ευρώ, με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 480 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1590 ευρώ, με πτώση -0,63%, με όγκο 503 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 73 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,88 ευρώ, με πτώση -0,67% και κεφαλαιοποίηση 296 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Aegean....
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco.
Η Coca Cola έκλεισε στα 29,70 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση στα 11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,6750 ευρώ, με άνοδο +0,27% και αποτίμηση 6,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,75 ευρώ, με πτώση -0,06% και αποτίμηση 2,03 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,57 ευρώ, με πτώση -1,15% και κεφαλαιοποίηση 596 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,68 ευρώ, με άνοδο +1,77% και  αποτίμηση 4,33 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,10 ευρώ, με άνοδο +0,25% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,82 ευρώ, με πτώση -2,51% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,92 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,67 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με πτώση -1,41% και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,90 ευρώ, με πτώση -2,35% και κεφαλαιοποίηση 841 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9720 ευρώ, με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 740 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0249 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,73% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας 1 μονάδες βάσης

Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης, με τους επενδυτές  από την μια να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία ενώ από την άλλη αυξάνονται οι προσδοκίες ότι το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την άκρως υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική της.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,73% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,72%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,73% με το αμερικανικό 10ετές 1,34% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 43 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων 

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,71% με απόδοση αγοράς 0,73% με απόδοση πώλησης 0,72%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 103 μονάδες βάσης από 104 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 12/7 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα επέστρεψε η επιφυλακτικότητα όσον αφορά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εξέλιξη που οδήγησε τις ομολογιακές αποδόσεις στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον τριών εβδομάδων
Η επιδείνωση στις μακροοικονομικές προοπτικές ευνοεί την αγορά κρατικών ομολόγων, η οποία είναι εύλογο να καταγράφει καλύτερη επίδοση σε σχέση με άλλες κατηγορίες ενεργητικού, καθότι η ΕΚΤ είναι περισσότερο υποστηρικτική και οι οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβάλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα λόγω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 12 Ιουλίου του 2021 στο 0,72%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/7/2021 στο -0,31% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,07% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,30% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,72% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,25%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης