Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Όσο επιδεινώνεται η πανδημία τόσο θα υποχωρεί το ΧΑ -0,84% στις 863 μον. - Παραμένει το σενάριο των 820 - 800 μον.

Όσο επιδεινώνεται η πανδημία τόσο θα υποχωρεί το ΧΑ -0,84% στις 863 μον. - Παραμένει το σενάριο των 820 - 800 μον.
Η αρνητική εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να αλλάξει μόνο με μια πιο ξεκάθαρη ορατότητα για την πανδημία και τις επιπτώσεις της
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 863 μονάδες, με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες, ενώ αρνητική ήταν και η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips.
Στο επίκεντρο o Ελλάκτωρ καθώς ξεκινάει αύριο 16/7 η αύξηση κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, με αναλογία 1,25 νέες μετοχές προς κάθε 2 παλαιές και με τιμή διάθεσης τα 0,90 ευρώ.
Αναλυτικά στις τράπεζες με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -2,78% στο χαμηλό της ημέρας και ακολούθησαν Alpha Bank -2,45% με χαμηλό ενδοσυνεδριακό -3,54%,  Eurobank -2,11% και Πειραιώς -1,71%.
Η Alpha Bank κάλυψε το 50% του συνολικού όγκου της αγοράς συνεχίζοντας για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση την μετοχή με τις περισσότερες συναλλαγές μετά τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την ΑΜΚ αλλά και την ένταξή της στον δείκτη ΜSCI Emerging Standard.
Σημειώνεται ότι με την είσοδο των νέων μετοχών από την ΑΜΚ της Alpha Bank το ποσοστό της short θεση της Lansdowne εμφανίζεται στο 0,82% από 1,23% προηγουμένως.
Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού καθώς θολώνει τις εκτιμήσεις για τουρισμό ενώ ενισχύεται το δυσμενές σενάριο για την ανάκαμψη.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 863 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 860 - 850 μονάδες και ακολουθούν οι 820 και οι 800 μονάδες ενώ τα ανοδικά περιθώρια εξαντλούνται στις 900 μονάδες. 
Ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να δώσει μόνο μια πιο ξεκάθαρη ορατότητα για την πανδημία και τις επιπτώσεις της καθώς στα τρέχοντα επίπεδα έχουν προεξοφληθεί τα κεφάλαια από το ταμείο Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα, η εξυγίανση των τραπεζών, οι κεφαλαιακές ενισχύσεις…
Ειδικότερα, στις τραπεζικές μετοχές οι ελπίδες να κινηθούν σε ανώτερα επίπεδα θα πρέπει να μετατεθούν στο 2022 καθώς εντός του 2021 θα συνεχίσουν την πολιτική εξυγίανση τους.
Το 2022 θα είναι καλύτερη χρονιά και οι τραπεζικές μετοχές θα πάνε καλύτερα, οπότε ναι το 2022 μπορείτε να ποντάρετε περισσότερα.
Για το επόμενο διάστημα όμως και επόμενο διάστημα σημαίνει επόμενοι μήνες… μην περιμένετε πολλά θα βαρεθείτε να περιμένετε.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση ΟΠΑΠ -2,85%, Motor Oil -1,89%, ΕΛΠΕ -1,56%...ενώ ανοδικά ξεχώρισαν  Lamda -1,47% και Coca Cola +1,14%.
Νέες βελτιωμένες προσφορές για την Εγνατία Οδό ζητά το ΤΑΙΠΕΔ από τις κοινοπραξίες των ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίου, λόγω, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, των αποκλίσεων που υπήρξαν στις δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν την 01/04/2021.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 αντί για 23 Αυγούστου 2021 θα πραγματοποιηθεί η αποκοπή μερίσματος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η εισηγμένη στο οικονομικό ημερολόγιο 2021.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων 14/7 του  προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell ο οποίος τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να αποσύρει τα μέτρα στήριξης καθώς η κατάσταση στην οικονομία «απέχει μακράν» από την αναγκαιότητα στροφής στη νομισματική πολιτική.
Επίσης το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δει το δομικό πληθωρισμό να αυξάνεται προτού προχωρήσει σε αλλαγή της κατευθυντήριας γραμμής της νομισματικής πολιτικής της (guidance) και την καταστήσει αυστηρότερη.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,69% και το ιταλικό 10ετές στο 0,69% και με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,12% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,15%.
Λίγο πριν τις 15:30 εντάθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις με την Alpha Bank -3,54%, Εθνική -2,41%...και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,52% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,02%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,84% στις 863 μονάδες έχοντας υψηλό στις 870,79 μονάδες και χαμηλό 862,17 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα με τις περισσότερες συναλλαγές στην Alpha Bank για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.. 
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47 εκατ. ευρώ, ο όγκος 24 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,11 εκατ. ευρώ και όγκου 1,33 εκατ. τεμαχίων πραγματοποίηθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 750 χιλ. τεμάχια αξίας 853 χιλ. ευρώ, η Πειραιώς 400 χιλ. τεμάχια αξάις 552 χιλ. ευρώ και τα ΕΧΑΕ 180 χιλ. τεμάχια αξίας 1,16 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 863 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 860 - 850 μονάδες  και ακολουθούν οι 820 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  890 - 900 μονάδες και ακολουθούν οι 920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 535 μονάδες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 540 μονάδων και ακολουθούν οι 520 και οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 560 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.

Η διάρκεια του ΤΧΣ επεκτείνεται έως 5 χρόνια – Καταργούνται όλα τα δικαιώματα

Μπορεί το ελληνικό δημόσιο να επιδιώκει την πλήρη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μπορεί το Ταμείο να θέλει να μειώσει δραστικά τα ποσοστά του αλλά όχι να αποεπενδύσει πλήρως… αλλά η επέκταση της διάρκειας του Ταμείου για 5 χρόνια… φαίνεται ότι η λύση μεταξύ δύο αντικρουόμενων προσεγγίσεων είναι κάπου στην μέση.
Σημειώνεται ότι έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τη μελλοντική μορφή του ΤΧΣ
Τον Οκτώβριο του 2021 θα υπάρξει τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου ΤΧΣ που θα περιλαμβάνει διάρκεια, διακυβέρνηση, ειδικά δικαιώματα, ιδιότητες μελών διοικητικού συμβουλίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα λήξει το 2022 όπως αρχικώς σχεδιαζόταν αλλά θα πάρει παράταση 5 χρόνια.
Ταυτόχρονα θα μετατραπεί σε κοινό μέτοχο, που αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν όλα τα ειδικά δικαιώματα που είχε όπως και προφανώς τα veto.
Με την μείωση των ποσοστών θα μειωθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών μόνο σε ένα μέλος και μόνο εφόσον διατηρεί ποσοστά πάνω από 5%.
Π.χ. στην Eurobank δεν θα υπάρχει μέλος του ΤΧΣ.

Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου του Ελλάκτωρ και το παράδοξο σενάριο συμμετοχής των μετόχων....

Μεταξύ 21 Ιουλίου 2021 και 3 Αυγούστου 2021 θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου του Ελλάκτωρ ύψους 120,5 εκατ ευρώ με αναλογία 1,25 νέες μετοχές προς κάθε 2 παλαιές και με τιμή διάθεσης τα 0,90 ευρώ.
Στις 16 Ιουλίου θα αποκοπεί το δικαίωμα και θα προσαρμοστεί η τιμή από 1,49 ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές περίπου στα 1,22 ευρώ ενώ στις  29 Ιουλίου λήγει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης.
Στις 13 Αυγούστου 2021 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο χρηματιστήριο.
Στο ενημερωτικό δελτίο ο Ελλάκτωρ φαίνεται ότι αποδέχεται το ποσοστό που κατέχει η Greenhill το 25,58%.
Γεννάται το ερώτημα, η τελευταία γενική συνέλευση του Ελλάκτωρ όπου συνέβησαν τραγελαφικά πράγματα, όπου το προεδρείο δεν αποδέχθηκε ότι εκπροσωπείται νόμιμα η Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη…πως εμφανίζεται να κατέχει το 25,58%... προκαλεί απορία…
Με βάση ένα σενάριο που έχει επεξεργαστεί ο Ελλάκτωρ η Reggeborgh από 27,34% θα βρεθεί στο 42,30% με 114 εκατ μετοχές.
Η Greenhill θα υποχωρήσει στο 20,32%, η Atlas θα βρεθεί στο 7,78% και οι υπόλοιποι μέτοχοι στο 29,60%.
Με την τακτική που έχει ακολουθηθεί η Reggeborgh θα βρεθεί με 42,30% χωρίς να υποχρεούται σε δημόσια πρόταση, γιατί ξεπέρασε το νομικό και όχι μόνο όριο του 33% μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στην αύξηση με (α) εξάσκηση ίδιων δικαιωμάτων και (β) εξάσκηση τυχών αδιάθετων δικαιωμάτων θα γίνει μέχρι του συνολικού ποσού των 50 εκατ.
Στην περίπτωση κατά την οποία εξασκηθούν πλήρως τα δικαιώματα ψήφου από τους υφιστάμενους μετόχους η Reggeborgh Invest B.V. δεν θα αναλάβει επιπρόσθετη συμμετοχή.Η παραπάνω πρόθεση/δέσμευση δεν εμποδίζει την Reggeborgh Invest B.V. να αγοράσει επιπρόσθετες μετοχές και/η να συμμετέχει στην αγοραπωλησία δικαιωμάτων στο μέλλον εφόσον κριθεί ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην επενδυτική της φιλοσοφία.
Κοινώς μπορεί να αγοράσει ή και να πουλήσει…
Η Reggebrogh δηλαδή θα συμμετάσχει μέχρι το ποσό των 50 εκατ ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, σαρωτικό είναι το δ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, τη στιγμή που εφιαλτικές παραμένουν οι εκτιμήσεις των ειδικών για το πώς θα εξελιχθεί η πορεία του ιού τις επόμενες εβδομάδες, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, εξαιτίας της επικράτησης της παράλλαξης Δέλτα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο μόνος τρόπος για να ανασχεθεί και να περιοριστεί η διασπορά του δ’ κύματος είναι να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, οι οποίοι σήμερα Πέμπτη 15/7 αναμένεται να φτάσουν τα 9,5 εκατομμύρια.
Άλλωστε σήμερα άνοιξε και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 15 – 17 ετών σε μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να εντείνει τους εμβολιασμούς.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα και στην επιβολή lockdown, τη στιγμή που ειδικοί υποστηρίζουν πως τα χειρότερα έπονται, κάνοντας λόγο ακόμα και για εκτόξευση από τα 3.000 κρούσματα που καταγράφονται σήμερα ημερησίως ακόμα και σε ... 20.000.
Τελευταίο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να δείξει πως έχει υπό έλεγχο την επιδημία, κάτι που θεωρείται άκρως απαραίτητο έτσι ώστε να μην «χαλάσει» την τελευταία και πιο κρίσιμη στιγμή η τουριστική εικόνα της χώρας, παράμετρος εξαιρετικά σημαντική για την ελληνική οικονομία.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 447.718  ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.813 θάνατοι.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 15/7 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με φόντο τις δηλώσεις Powell και τα στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.
Με ρυθμό 7,9% αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας στο β΄τρίμηνο του 2021, ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκαν με ρυθμό υψηλότερο από ότι αναμενόταν.
Συγκεκριμένα, οι αναλυτές του Reuters εκτιμούσαν άνοδο του κινεζικού ΑΕΠ με ρυθμό 8,1%.
Ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο σημείωσε αύξηση 12,1% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, άνω των εκτιμήσεων για +11%.
Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 8,3%, από 7,8% που ανέφεραν οι αναλυτές στις προβλέψεις τους.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +1,02%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,01%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,66% ενώ  ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες -1,15%.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις καταγράφονται σήμερα 15/7 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των δηλώσεων Powell, των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και των εταιρικών αποτελεσμάτων της Wall Street.
Στα ύψη παραμένει η αβεβαιότητα εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με το Ηνωμένο Βασίλειο να επιβάλλει νέους περιορισμούς για τα ταξίδια προς Ίμπιζα, Μαγιόρκα και Μενόρκα, γεγονός που ασκεί πιέσεις στις ταξιδιωτικές μετοχές.
Εν τω μεταξύ, σε νέο χαμηλό πανδημίας έφτασαν οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς άγγιξαν συνολικά τις 360.000.
Η ανάκαμψη μετά την σταδιακή άρση των μέτρων για την διασπορά του κορωνοϊού φαίνεται πως βαδίζει με γοργό ρυθμό.
Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το καλύτερο αποτέλεσμα από τις 14 Μαρτίου του 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. 
Στα εταιρικά αποτελέσματα, στα 3,5 δισ. δολ. αυξήθηκαν τα κέρδη της Morgan Stanley στο β' 3μηνο του 2021, από 3,19 δισ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,4% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,80%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,15%, ο S&P 500 στο -0,32%, ο Nasdaq στο -0,35% και το ETF GREC στο -1,42% (27 δολ. )

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τις συναλλαγές στην Alpha Bank.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3040 ευρώ, με πτώση -2,78% με όγκο 712 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0750 ευρώ, με πτώση -2,45% με όγκο 12,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,38 ευρώ, με πτώση -1,71% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8150 ευρώ, με πτώση -2,11% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,02 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,06 ευρώ, με άνοδο +0,95% και κεφαλαιοποίηση 473 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1498 ευρώ, με πτώση -2,73% με όγκο 373 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 69 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,10 ευρώ, με την πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ....
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Sarantis +1,85%, Lamda +1,47%, Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,95ευρώ, με άνοδο +1,14% και κεφαλαιοποίηση στα 11,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,4950 ευρώ, με πτώση -1,16% και αποτίμηση 6,67 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,76 ευρώ, με πτώση -0,57% και αποτίμηση 2,03 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,58 ευρώ, με πτώση -1,34% και κεφαλαιοποίηση 599 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,58 ευρώ, με πτώση -2,85% και  αποτίμηση 3,95 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με πτώση -1,27% και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,68 ευρώ, με πτώση -1,56% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,52 ευρώ, με πτώση -1,89% και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,40 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,78 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,80 ευρώ, με πτώση -1,14% και κεφαλαιοποίηση 831 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9420 ευρώ, με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 729 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0259 ευρώ, με πτώση -1,15% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,69% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -3 μονάδες βάσης

Σταθεροποιητικά κινείται η ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και οι υπόλοιπες αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell ο οποίος τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να αποσύρει τα μέτρα στήριξης καθώς η κατάσταση στην οικονομία «απέχει μακράν» από την αναγκαιότητα στροφής στη νομισματική πολιτική.
Σημειώνεται ότι και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christin Lagarde, έχει τονίσει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν συζητήσεις σχετικά με άρση των μέτρων στήριξης και σημείωσε ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) «ενδέχεται να λάβει νέα μορφή».
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,69% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,72%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,69% με το αμερικανικό 10ετές 1,33% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 41 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,67% με απόδοση αγοράς 0,69% με απόδοση πώλησης 0,68%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 102 μονάδες βάσης από 101 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποιητικά κινούνται τα ομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων 14/7 του  προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell ο οποίος τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να αποσύρει τα μέτρα στήριξης καθώς η κατάσταση στην οικονομία «απέχει μακράν» από την αναγκαιότητα στροφής στη νομισματική πολιτική.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 15 Ιουλίου του 2021 στο 0,72%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/7/2021 στο -0,33% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,72% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,23%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης