Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο νέος νόμος εταιρικής διακυβέρνησης, η περίοδος χάριτος και οι βαριές ευθύνες των ανεξάρτητων μελών

Ο νέος νόμος εταιρικής διακυβέρνησης, η περίοδος χάριτος και οι βαριές ευθύνες των ανεξάρτητων μελών

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και οι προειδοποιήσεις

Σχετικά Άρθρα
Η εταιρική διακυβέρνηση φέρνει ευθύνες και πολλές υποχρεώσεις στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων έναντι των μετόχων μειοψηφίας . Πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα για τις εισηγμένες εταιρείες και κυρίως για όσες ακόμη συντηρούν το μοντέλο της οικογενειοκρατίας, που πρέπει να απομακρυνθεί το ταχύτερο δυνατό για να λειτουργήσει ο νέος θεσμός της εταιρικής διακυβέρνησης.
Τα διοικητικά συμβούλια του παρελθόντος που ήθελαν τη μαμά , τον μπαμπά ακόμη και τη γιαγιά και τον παππού των βασικών μετόχων να έχουν σημαντικά πόστα στη δική τους εταιρεία έχουν ημερομηνία λήξης την Δευτέρα 19 Ιούλιου
Το νέο πλαίσιο της Εταιρικής Διακυβέρνησης τίθεται σε εφαρμογή μετά από ένα χρόνο ψήφισης των σχετικών διατάξεων του νόμου 4706/2020 στη Βουλή.
Ο νομοθέτης θέλει να σπάσει την παράδοση δεκαετιών που οι επιχειρηματίες ενεργούσαν ως οι εταιρείες είναι δικές τους δημιούργημα και έβαζαν στο περιθώριο τους μετόχους της μειοψηφίας.

Ο … θεματοφύλακας

Ο Θεματοφύλακας του νόμου περί Εταιρικής Διακυβέρνησης είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία σε σχετική ανακοίνωση «καλεί όλες τις εισηγμένες εταιρείες να προσαρμοστούν όχι μόνον στο γράμμα αλλά και στην ουσία του νέου νομοθετικού πλαισίου με στόχο να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας νομοθεσίας που θα συμβάλλει στη περαιτέρω εδραίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις εισηγμένες εταιρίες»
Ανώτερο στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στέλνει σαφές μήνυμα προς τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων λέγοντας «Οφείλουν να ξέρουν» για τις ευθύνες που αναλαμβάνουν ως μέλη των διοικητικών συμβουλίων με το νέο νόμο για την Εταιρική Διακυβέρνηση

Μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες

Πρόκειται τηλεγραφικό και συνάμα ουσιαστικό μήνυμα προς τα μέλη των ΔΣ και εφιστά την προσοχή τους στα νέα τους καθήκοντα. Τονίζει ότι οι απαιτήσεις της Εταιρικής Διακυβέρνησης δεν μεταφράζεται ως ευκαιρία για προσλήψεις προσώπων φιλικά προσκείμενες προς τη διοίκηση αλλά έχουν να διατελέσουν σημαντική δουλειά τόσο για τα συμφέροντα της εταιρείας όσο και για τη μειοψηφία των μετόχων.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος θυμίζει στα νέα μέλη των ΔΣ ότι στην περίπτωση που χρειαστεί να δώσουν εξηγήσεις να γνωρίζουν ότι ο νέος νόμος της Εταιρικής Διακυβέρνησης θα συνεργαστεί με τα αντίστοιχα άρθρα του νόμου περί χειραγώγησης που αν στοιχειοθετούν προβλέπονται βαριές ποινές για τους παραβάτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ε.Κ θα δώσει περίοδο χάριτος ολίγων ημερών για όσες επιχειρήσεις ακόμη δεν έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και εκκρεμούν γενικές συνελεύσεις των μετόχων για την επικύρωση της νέας σύνθεσης των μελών των διοικητικών συμβουλίων
Το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης θα γίνει ουσιαστικά κατανοητό σε ένα χρόνο όταν θα πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων του 2022 με τις διοικήσεις να ζητούν εγκρίσεις για τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασαν.
Δύο από τα ανεξάρτητα μέλη θα πρέπει να ετοιμάσουν τη δική τους έκθεση για όσα συνέβησαν στην εταιρεία τη χρονιά που πέρασε, ενημερώνοντας ουσιαστικά τους μετόχους της μειοψηφίας στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι …παρακολουθούν και δεν θα διστάσουν αν παραστεί ανάγκη να πουν και αυτά που θα δυσαρεστήσουν τις διοικήσεις που τους επέλεξαν.
Πρόκειται για άσκηση ωριμότητας από πλευράς των επιχειρήσεων λένε στελέχη της αγοράς , τα οποία αναγνωρίζουν ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από το μοντέλο ης οικογενειακής διοίκησης

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης