Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με πενιχρό τζίρο, Coca Cola -3% αλλά τράπεζες ανοδικά, το ΧΑ -0,04% στις 893 μον. - Στον MSCI Small Cap η Πειραιώς από 10/8

Με πενιχρό τζίρο, Coca Cola -3% αλλά τράπεζες ανοδικά, το ΧΑ -0,04% στις 893 μον. - Στον MSCI Small Cap η Πειραιώς από 10/8
Η ανυπολόγιστη οικολογική και υλική καταστροφή από τις πυρκαγιές επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία
Σχετικά Άρθρα
(upd16)Με οριακή πτώση έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 893 μονάδες με τις τράπεζες ανοδικά ενώ με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα μη τραπεζικά blue chips με την δεικτοβαρή Coca Cola -2,69% ενόψει αποτελεσμάτων της, την Πέμπτη 12/8.
Η αγορά δεν κατάφερε να επαναπροσεγγίσει την ζώνη των 900 μονάδων με τις 880 μονάδες να αποτελούν την πρώτη στήριξη ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρέμειναν οι συναλλαγές.
Η ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί στη χώρα στις τελευταίες μέρες και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία ενώ το ενδιαφέρον στην αναθεώρηση των δεικτών MSCI την Τετάρτη 11/8.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Εθνική +2,66% και ακολούθησαν Eurobank +1,24% και Alpha Bank +0,98% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς από υψηλό ημέρας +2,69%.
Εν τω μεταξύ, MSCI Small Cap εισάγεται από τις 10 Αυγούστου η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μετά από σχετική ανακοίνωση του οίκου.
Ο οίκος αναφέρει πως ο λόγος εισαγωγής είναι το spin off που κάνει η τράπεζα.
Να σημειωθεί πως σήμερα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διαπραγματεύεται με νέα ονομαστική αξία και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στη PHOENIX VEGA MEZZ με αναλογία 1 μετοχή της «PHOENIX VEGA MEZZ PLC» για κάθε 1 μετοχή της «ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.». 
Σημειώνεται ότι θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ στις 12 Αυγούστου με τιμή εκκίνησης τα 0,05 ευρώ ανά μετοχή.
Το μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς μειώνεται ισόποσα.

Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Οι τραπεζικές μετοχές  βρίσκονται εγκλωβισμένες στην ζώνη των 550 μονάδων παρά το γεγονός ότι σε πολλούς τομείς βελτιώνονται…μειώνουν τα NPEs τους επιθετικά, πέρασαν τα stress tests χωρίς προβλήματα, ενισχύουν τα κεφάλαια τους και είτε άμεσα, είτε έμμεσα έχουν συγκεντρώσει 7-8 δισεκ. με αυξήσεις κεφαλαίου, ομολογιακά, έκτακτα, απορροφήσεις θυγατρικών Grivalia, πωλήσεις κ.α.
Ένα από τα βασικά προβλήματα που η κατάσταση δεν έχει αλλάξει είναι και το χαμηλό ποσοστό των μικρομετόχων .
Θα μπορούσε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών που έχουν υποστηρίξει τις τράπεζες στην προσπάθεια εξυγίανσης τους να διαμορφώσουν το πλαίσιο ώστε οι μικρομέτοχοι να αγοράσουν μέσω placement μετοχές των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι βασικός μέτοχος των τραπεζών.  
Θα είναι και μια ένδειξη ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, οπότε μπορούν οι μικρομέτοχοι να τις εμπιστευτούν ξανά.
Θα είναι και μια επιτυχία της κυβέρνησης η οποία θα σφραγίσει την επιστροφή στην κανονικότητα των ελληνικών τραπεζών, μετά από 10 χρόνια αναξιοπιστίας, με ψήφο εμπιστοσύνης και από τους μικρομετόχους.
Οι ξένοι θεσμικοί θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές ελληνικών τραπεζών μέσω των placement αλλά θα πρέπει να δοθεί και η ευκαιρία στον λαϊκό καπιταλισμό να στηρίξει τις τράπεζες.
Εμπειρικά όπου υπάρχει αυξημένο ποσοστό μικρομετόχων η προσδοκία για χρηματιστηριακά κέρδη αυξάνεται.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις ανοδικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ +1,56%, ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ +1,49%, Viohalco +1,21%,....ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Coca Cola -2,69% και ακολούθησαν Jumbo -1,49% και Motor Oil -1,26%.
Με κέρδη +16% έκλεισε η μετοχή της Frigoglass με αυξημένο όγκο συναλλαγών.
Η εισηγμένη ανακοίνωσε αποτελέσματα εξαμήνου σύμφωνα με τα οποία οι ζημιές ανήλθαν στα 11 εκατ. ευρώ από κέρδη 586 χιλ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 3,4%.
Ωστόσο παρά τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα που υπάρχει για φέτος η διοίκηση της Frigoglass περιμένει αύξηση πωλήσεων και EBITDA για το σύνολο της χρήσης 2021.  
Σημειώνεται ότι στο εξάμηνο η πυρκαγιά στη Ρουμανία ανάγκασε την εταιρεία να γράψει μεγάλη ζημιά, ενώ τονίστηκε πως η Ρωσία θα απορροφήσει το μεγάλο μέρος της παραγωγής.
Οι συζητήσεις με την ασφαλιστική συνεχίζονται και η νέα παραγωγική μονάδα στη Ρουμανία θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 9/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη μετά την άνοδο των αποδόσεων την Παρασκευή 6/8.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης κατέγραψαν άνοδο με τα γερμανικά ομόλογα να παρουσιάζουν καλύτερη επίδοση έναντι τίτλων των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το spread μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο στον απόηχο των στοιχείων στις ΗΠΑ που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο γεγονός που φέρνουν τη Fed ένα βήμα πιο κοντά στον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η καλύτερη επίδοση των γερμανικών αναμένεται να συνεχιστεί, με αναλυτές της JPMorgan και της BofA να προβλέπουν ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών θα αυξηθούν περισσότερο από αυτές των γερμανικών έως το τέλος του έτους.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,554 και το ιταλικό 10ετές στο 0,55% και με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Mε αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,33% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,24%.
Περί τις 10:45 με ήπιες πτώση στις τράπεζες και με απώλειες στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με την Coca Cola -3%, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,52% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,71%.
Λίγο πριν τις 15:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στο σύνολο των τραπεζών, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,76% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με οριακά κέρδη +0,22%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,04% στις 893 μονάδες έχοντας υψηλό στις 895,42 μονάδες και χαμηλό 887,15 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 19 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7 εκατ. ευρώ και όγκου 4,2 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 3,7 εκατ. τεμαχία αξίας 2,96 εκατ. ευρώ και η Lamda 500 χιλ. τεμάχια αξίας 4 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 893 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 880 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 και ακολουθούν οι 910 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 556 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 575 μονάδες και ακολουθούν οι 585 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 540 μονάδες και ακολουθούν οι 500 και οι 490 μονάδες

Οι λόγοι που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μεταθέτει για το 2022 και αργότερα τα placement στις ελληνικές τράπεζες

Είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι το ΤΧΣ θα επισπεύσει τα placement την διάθεση μετοχών που κατέχει στις τράπεζες σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Ωστόσο όλος αυτός ο σχεδιασμός έχει αλλάξει ριζικά.
Το bankingnews είχε αποκαλύψει έγκαιρα – και όπως αποδείχθηκε και σωστά – ότι με τον νέο νόμο που θα έρθει τον Οκτώβριο του 2021 παρατείνετε η διάρκεια ζωής του ΤΧΣ κατά 5 χρόνια δηλαδή από το 2022 μετατίθεται για το 2027.
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης δίνει την δυνατότητα στο ΤΧΣ να σχεδιάσει την στρατηγική του πιο εύστοχα και με βέλτιστο τρόπο χωρίς την πίεση…
Σκεφθείτε να υποχρεωθεί να πουλήσει το 40,3% της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank έως το τέλος του 2022.
Οι μετοχές των τραπεζών θα έμεναν στάσιμες στο καλύτερο σενάριο ή θα υποχωρούσαν στο βασικό σενάριο και η χρηματιστηριακή αγορά θα ήταν ένας απέραντος βάλτος.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συναντήθηκε πρόσφατα με την διοίκηση της Eurobank.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας και ο Πρόεδρος Γ. Ζανιάς επισκέφθηκαν την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διατύπωσαν την άποψη ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την παρουσία του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο που είναι μόλις 1,34%.
Προφανώς και πρέπει κάποιες παράμετροι που αφορούν τον ρόλο του ΤΧΣ ως μετόχου των τραπεζών να αλλάξει, π.χ. δεν μπορεί να είναι κοινός μέτοχος και να έχει δικαίωμα Veto.
O βασικός λόγος που το ΤΧΣ άλλαξε στρατηγική ήταν… η λογική.
Εάν υπάρχει ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα εκποίησης μετοχών, ο στόχος δεν θα επιτευχθεί αντιθέτως θα αναδυθούν όλες οι παρενέργειες.
Στάσιμες χρηματιστηριακές τιμές που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Το ΤΧΣ πρέπει να πουλήσει σε υψηλότερες τιμές ίσως 50% πάνω από τις τρέχουσες και τα ποσοστά που θα πουλήσει αρχικά να είναι ελεγχόμενα, όχι μαζική έξοδο.
Το bankingnews είχε αποκαλύψει ότι το ΤΧΣ θα μπορούσε να κρατήσει το 10% της Εθνικής σε βάθος χρόνου, το 5% της Πειραιώς και το 5% της Alpha bank και να διατηρήσει το συμβολικό 1,34% της Eurobank ως κοινός μέτοχος και χωρίς ειδικά προνόμια μετόχου.
Με την μετάθεση και εκτονώνοντας την πίεση που είχε δημιουργηθεί στην χρηματιστηριακή αγορά το ΤΧΣ μπορεί να προσβλέπει σε άνοδο των τραπεζικών μετοχών.
Π.χ. στην Εθνική τράπεζα το placement του 20% των μετοχών πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2022 ή τέλη του 2022 και όχι νωρίτερα, σίγουρα όχι το 2021.

Η επικαιρότητα

Μετά το φιάσκο όσον αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο, μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και αφού χιλιάδες συνανθρώπων μας είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη, λόγω των ανεπαρκών μέσων πυρόσβεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση.
Η κυβέρνηση αλλά και ο πρωθυπουργός προσωπικά έχει δεχθεί τα πυρά όχι τόσο της αντιπολίτευσης (αυτό είναι ήσσονος σημασίας) αλλά των ίδιων των κατοίκων στις περιοχές όπου επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Πολλοί -και κυρίως στην Εύβοια, που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα- μιλούν για ανυπαρξία, για ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά χωριά σώθηκαν χάρη στην αυτοθυσία των κατοίκων τους και όχι χάρη στα πυροσβεστικά μέσα, όπως θα έπρεπε.
Και αφού εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων έγιναν στάχτη, αφού εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να γίνουν στάχτη, η κυβέρνηση ετοιμάζει... σχέδιο για να συμμαζέψει τα... ασυμμάζευτα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει για σήμερα (9/8/2021) ακόμα ένα... τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες, όπου αυτή τη φορά θα ανακοινώσει μέτρα για τους πυρόπληκτους. Θα έχει προηγηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου (στις 11:00) για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.
Επίσης, το μεσημέρι της Τρίτης (10/8/2021) θα συνεδριάσει με το ίδιο θέμα το υπουργικό συμβούλιο, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται και συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.
Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της πανδημίας, έκδηλος είναι ο φόβος για την περαιτέρω άνοδο των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, τη στιγμή που οι διασωληνωμένοι έσπασαν το φράγμα των 200 ατόμων.
Τα τελευταία 24ωρα αυξάνονται διαρκώς όσοι άνθρωποι χρήζουν νοσηλείας λόγω του κορωνοϊού.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η κρίσιμη περίοδος θα είναι οι εβδομάδες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όταν και θα φανούν οι συνέπειες από την αυξημένη κινητικότητα και τις συναθροίσεις των πολιτών.
Μάλιστα αναφέρουν πως από τον Σεπτέμβριο, όταν και θα επανεκκινήσει το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, θα φανεί όχι μόνο το μέγεθος αλλά και το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις  έκλεισαν σήμερα 9/8 οι ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +1,05%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,40% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,30%.
Οι αγορές είναι κλειστές στην Ιαπωνία είναι κλειστές λόγω αργίας.

Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 9/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στον πληθωρισμό των ΗΠΑ και τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,35%, ο S&P 500 στο -0,15%,  ο Nasdaq στο +0,10% και το ETF GREC στο +0,83% ( 27,87 δολ. ).

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν τις τράπεζες με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,51 ευρώ, με άνοδο +2,66% με όγκο 823 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1360 ευρώ, με άνοδο +0,98% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,45 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8018 ευρώ, με άνοδο +1,24% με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,97 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,11 ευρώ, με άνοδο +1,83% και κεφαλαιοποίηση 495 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1528 ευρώ, με πτώση -0,13% με όγκο 66 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 70 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,70 ευρώ, με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 312 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Viohalco....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Coca Cola, Jumbo, Μotor Oil...
H Coca Cola έκλεισε στα 31,44 ευρώ, με πτώση -2,69% και κεφαλαιοποίηση στα 11,65 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,70 ευρώ, με πτώση -0,25% και αποτίμηση 7,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,19 ευρώ, με άνοδο +0,33% και αποτίμηση 2,13 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,55 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 592 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,98 ευρώ, με πτώση -0,99% και  αποτίμηση 4,21 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,26 ευρώ, με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,60 ευρώ, με πτώση -1,23% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,37 ευρώ, με πτώση -1,26% και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,58 ευρώ, με άνοδο +1% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,25 ευρώ, με πτώση -1,49% και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,82 ευρώ, με άνοδο +1,56% και κεφαλαιοποίηση 833 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,91 ευρώ, με άνοδο +1,49% και κεφαλαιοποίηση 717 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0276 ευρώ, με κέρδη +2,99% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,54% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις -1 μονάδες βάσης

Σταθεροποιητικές τάσεις  καταγράφονται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη μετά την άνοδο των αποδόσεων την Παρασκευή 6/8
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης κατέγραψαν άνοδο με τα γερμανικά ομόλογα να παρουσιάζουν καλύτερη επίδοση έναντι τίτλων των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το spread μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο στον απόηχο των στοιχείων στις ΗΠΑ που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,54% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,55%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,54% με το αμερικανικό 10ετές 1,28% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης από 102 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 43 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 9/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 9 Αυγούστου του 2021 στο 0,55%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/8/2021 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,11% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,55% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,11%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης