Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντηρήθηκε η επενδυτική απραξία στο ΧΑ +0,11% στις 899 μον. - Έχει καθηλωθεί στο εύρος των 885 - 910 μον.

Συντηρήθηκε η επενδυτική απραξία στο ΧΑ +0,11% στις 899 μον. - Έχει καθηλωθεί στο εύρος των 885 - 910 μον.
Η αγορά έκλεισε πλησίον του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 900 μονάδων με στήριξη τις 885 μονάδες και αντίσταση τις 910 μονάδες
(upd16) Σταθεροποιητικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 899 μονάδες, με ήπιες μεταβολές στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips, ενώ συνεχίστηκε η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα λόγω και της καλοκαιρινής περιόδου.
Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της πανδημίας, η μετάλλαξη Delta γίνεται όλο και πιο μεταδοτική, με τους επιστήμονες να διαμηνύουν ότι στην ουσία πρόκειται για έναν νέο, ιδιαίτερα μολυσματικό ιό ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν οι οποίες ανεβάζουν το παγκόσμιο γεωπολιτικό ρίσκο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πλησίον του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 900 μονάδων με στήριξη τις 885 μονάδες και αντίσταση τις 910 μονάδες.
Εάν επανέλθουν στο προσκήνιο σχέδια για lockdowns… θα οδηγήσουν σε μια λελογισμένη διόρθωση την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από τις 895 στις 850 με 830 μονάδες ενώ εάν η παραφιλολογία για τα lockdowns επανέλθει πειστικά… τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποχωρήσει στις 750 με 780 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν  Eurobank +1,27% και Πειραιώς +0,36% ενώ στα χαμηλά της ημέρας έκλεισε η Εθνική -1,48% και οριακά υποχώρησε η Alpha Bank -0,04%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έχει εγκλωβιστεί πέριξ των 550 μονάδων, και ενώ οι τράπεζες με τον Ηρακλή μειώνουν τα NPEs επιθετικά, πέρασαν τα stress tests, βελτιώνουν τους ισολογισμούς τους ωστόσο απουσιάζει κάποιος μεγάλος καταλύτης που θα πυροδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον άμεσα, με τον χρονικό ορίζονται να μετατίθεται σε διάστημα 12 μηνών.

 Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips 

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Aegean +1,73%, ΟΠΑΠ +1,22%, Lamda +1,18% ...ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ -2,56%, Viohalco -2,18% και ΕΛΧΑ -1,88%..
Με απώλειες -1,47% έκλεισε τελικά η MIG από +11,44% υψηλό ημέρας με αυξημένο όγκο έχοντας καλύψει σχεδόν το 30% του συνολικού όγκου του χρηματιστηρίου.
Σημειώνεται ότι τον τρέχοντα μήνα έχει συσσωρεύσει κέρδη +20% καθώς η αύξηση τις τουριστικής δραστηριότητας και η μείωση του πετρελαίου επιδρά θετικά στη μετοχή καθώς η βασική της δραστηριοποίηση είναι στην παράκτια ναυτιλία.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα 17/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη.
Διάχυτη είναι ξανά η ανησυχία των επενδυτών ότι η την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Delta μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και για το λόγο αυτό στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Επίσης θετικά επιδρούν οι διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι επί του παρόντος δεν προτίθεται να μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό της αγοράς ομολόγων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να τις προσπάθειές της για να παραμείνει ο πληθωρισμός σε ενεργοποίηση.
Ειδικότερα, το ελληνικό10ετές βρίσκεται στο 0,54% και το ιταλικό 10ετές στο 0,56% και με το μεταξύ τους spread στις -2 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Mε θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,02% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,03%.
Λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, με ήπιες πωλήσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,72%.
Περί της 11:00, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε Πειραιώς +1,44% αλλά και σε επιλέγμένες μετοχές του FTSE 25, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,57% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,32%.
Περί τις 13:30 με ελεγχόμενες πωλήσεις σε μη τραπεζικά blue chips, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,40%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,11% στις 899 μονάδες έχοντας υψηλό στις 901,79 μονάδες και χαμηλό 895,31 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 26,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 899 μονάδες, πλησίον στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων με πρώτη αντίσταση τις 910 μονάδες και ακολουθούν οι 920 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 885 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 552 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 575 μονάδες και ακολουθούν οι 585 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 540 μονάδες και ακολουθούν οι 500 και οι 490 μονάδες.

Παρατείνεται η διάρκεια ζωής του ΤΧΣ κατά 5 χρόνια δηλαδή από το 2022 μετατίθεται για το 2027

Το bankingnews είχε αποκαλύψει έγκαιρα – και όπως αποδείχθηκε και σωστά – ότι με τον νέο νόμο που θα έρθει τον Οκτώβριο του 2021 παρατείνεται η διάρκεια ζωής του ΤΧΣ κατά 5 χρόνια δηλαδή από το 2022 μετατίθεται για το 2027, άπόφαση που δίνει την δυνατότητα στο ΤΧΣ να σχεδιάσει την στρατηγική του πιο εύστοχα και με βέλτιστο τρόπο χωρίς την πίεση…
Σκεφθείτε να υποχρεωθεί να πουλήσει το 40,3% της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank έως το τέλος του 2022.
Οι μετοχές των τραπεζών θα έμεναν στάσιμες στο καλύτερο σενάριο ή θα υποχωρούσαν στο βασικό σενάριο και η χρηματιστηριακή αγορά θα ήταν ένας απέραντος βάλτος.
O βασικός λόγος που το ΤΧΣ άλλαξε στρατηγική ήταν… η λογική καθώς εάν υπάρχει ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα εκποίησης μετοχών, ο στόχος δεν θα επιτευχθεί αντιθέτως θα αναδυθούν όλες οι παρενέργειες.
Στάσιμες χρηματιστηριακές τιμές που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Το ΤΧΣ πρέπει να πουλήσει σε υψηλότερες τιμές ίσως 50% πάνω από τις τρέχουσες και τα ποσοστά που θα πουλήσει αρχικά να είναι ελεγχόμενα, όχι μαζική έξοδο.
Το bankingnews είχε αποκαλύψει ότι το ΤΧΣ θα μπορούσε να κρατήσει το 10% της Εθνικής σε βάθος χρόνου, το 5% της Πειραιώς και το 5% της Alpha bank και να διατηρήσει το συμβολικό 1,34% της Eurobank ως κοινός μέτοχος και χωρίς ειδικά προνόμια μετόχου.
Με την μετάθεση και εκτονώνοντας την πίεση που είχε δημιουργηθεί στην χρηματιστηριακή αγορά το ΤΧΣ μπορεί να προσβλέπει σε άνοδο των τραπεζικών μετοχών.
Π.χ. στην Εθνική τράπεζα το placement του 20% των μετοχών πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2022 ή τέλη του 2022 και όχι νωρίτερα, σίγουρα όχι το 2021.
Από την άλλη, το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να προσελκύσει μικρομετόχους στις τράπεζες δίνοντας εντολή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι βασικός μέτοχος των τραπεζών με 40,3% στην Εθνική τράπεζα, 27% στην Πειραιώς, 9% στην Alpha bank και 1,34% στην Eurobank, να διαθέσει μέρος αυτών των μετοχών στους μικρομετόχους.
Θα μπορούσε να διατεθεί το 10% της Εθνικής σε μικρομετόχους, το 5% ή 10% της Πειραιώς, το 4% της Alpha bank ή σε κάποια παραπλήσια ποσοστά.
Θα μπορούσε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών που έχουν υποστηρίξει τις τράπεζες στην προσπάθεια εξυγίανσης τους να διαμορφώσουν το πλαίσιο ώστε οι μικρομέτοχοι να αγοράσουν μέσω placement μετοχές των τραπεζών.
Θα είναι και μια ένδειξη ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, οπότε μπορούν οι μικρομέτοχοι να τις εμπιστευτούν ξανά.
Θα είναι και μια επιτυχία της κυβέρνησης η οποία θα σφραγίσει την επιστροφή στην κανονικότητα των ελληνικών τραπεζών, μετά από 10 χρόνια αναξιοπιστίας, με ψήφο εμπιστοσύνης και από τους μικρομετόχους.
Οι ξένοι θεσμικοί θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές ελληνικών τραπεζών μέσω των placement αλλά θα πρέπει να δοθεί και η ευκαιρία στον λαϊκό καπιταλισμό να στηρίξει τις τράπεζες.
Εμπειρικά όπου υπάρχει αυξημένο ποσοστό μικρομετόχων η προσδοκία για χρηματιστηριακά κέρδη αυξάνεται.

Χωρίς απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα στις 17/8 για τον Ελλάκτωρ

Το δικαστήριο που θα συγκληθεί στις 17 Αυγούστου για να αξιολογήσει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Greenhill κατά της διοίκησης της Ελλάκτωρ, μάλλον δεν θα λάβει απόφαση άμεσα.
Να σημειωθεί ότι η Grennhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμένακη που κατέχει το 29% των μετοχών της Ελλάκτωρ έχουν ζητήσει να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης στην οποία κατά τρόπο παράνομο και ανήθικο η διοίκηση της Ελλάκτωρ τους απέκλεισε.
Κατείχαν τότε το 25,58% των μετοχών του Ελλάκτωρ και η διοίκηση κατάφερε να τους αποκλείσει για να μπορέσουν να ψηφίσουν μέτρα τα οποία κινούνται εις βάρος των συμφερόντων των μετοχών.
Μετά την κίνηση αυτή, τους ζητούσαν να συμμετάσχουν με το ποσοστό τους στην αύξηση κεφαλαίου, τέτοιες ξεδιάντροπες στρατηγικές ακολουθούνται στο Ελλάκτωρ.
Οι εφοπλιστές όχι μόνο συμμετείχαν αλλά αύξησαν τον ποσοστό τους αγοράζοντας μετοχές από την αγορά και καλύπτοντας ελάχιστο ποσοστό αδιάθετων μετοχών που τους δόθηκαν.
Με ποσοστά η Reggeborgh περίπου 30% ελέγχουν όλο το διοικητικό συμβούλιο και δεν επιτρέπουν στον άλλον μέτοχο την Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη να συμμετάσχει ούτε με ένα μέλος.
Προσέξτε η Greenhill κατέχει το 29% αν και το πραγματικό της ποσοστό είναι 30%.
Έχουμε ένα μέτοχο από την Ολλανδία που επιβάλλει ότι θέλει και κάνει ότι θέλει, παραβιάζει νόμους περί ανταγωνισμού, λειτουργούσε και δρούσε στο παρασκήνιο συντονισμένα για να ελέγξει τον Ελλάκτωρ και… ένα άλλο μέτοχο που ελέγχει το 29% του Ελλάκτωρ και δεν έχει λόγο για τίποτε.
Τέτοια εταιρική διακυβέρνηση ευαγγελίζονται στον Ελλάκτωρ και για τον λόγο αυτό έχει ο όμιλος περιθωριοποιηθεί.
Οι εφοπλιστές όχι μόνο δεν αποχώρησαν όπως πίστευε η διορισμένη διοίκηση του Ελλάκτωρ αλλά αύξησαν – ενίσχυσαν την στρατηγική τους θέση… και σίγουρα τα καλύτερα έρχονται.

Η επικαιρότητα

Τα πρώτα σημάδια πίεσης στο ΕΣΥ από τη μετάλλαξη Delta έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους...
 Οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις ένα μήνα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην Κρήτη.
Οι εκδρομείς διασπείρουν τον κορωνοϊό σε όλη την Ελλάδα. Κι αυτός είναι λόγος όπου γίνονται συστάσεις για τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ όσων επιστρέψουν από διακοπές.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως τις επόμενες εβδομάδες θα παρατηρηθεί μεν μια ύφεση, ωστόσο οι πραγματικές διαστάσεις που θα πάρει η πανδημία εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα θα φανούν μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν την ανάγκη για εμβολιασμό, ώστε να αποτραπεί η έλευση ενός ακόμη κύματος κορωνοϊού θέτοντας σε κίνδυνο τις αντοχές του ΕΣΥ.
Όλα τα δεδομένα θα συζητηθούν στη διευρυμένη σύσκεψη των επιτροπών για τον κορωνοϊό και τον εμβολιασμό, που θα γίνει σήμερα Τρίτη (17/8/2021).

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 17/8 οι ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,36%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -2%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,66% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,89%.

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα 16/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν να ανεβάζουν το παγκόσμιο γεωπολιτικό ρίσκο, ενώ η μεταλλαξη Delta γίνεται όλο και πιο μεταδοτική.
Aρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες την Τρίτη 17 Αυγούστου, καθώς οι πωλήσεις λιανικής του Ιουλίου υποχώρησαν, κάτι το οποίο αποτελεί άλλο ένα σημάδι ότι η οικονομία μπορεί να επιβραδυνθεί ενόψει της αναζωπύρωσης της Covid-19.
Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν κατά 1,1% τον Ιούλιο, έναντι εκτίμησης για ήπια «βουτιά» 0,3%.
Παράλληλα, αύξηση 0,9% σημείωσε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, μετά την αναθεωρημένη άνοδο του Ιουνίου κατά 0,2%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,55%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,80%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,90% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,75%, ο S&P 500 στο -0,60%, ο Nasdaq στο -0,95% και το ETF GREC στο -0,60% (27,97 δολ.).

Ήπιες μεταβολές στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3940 ευρώ, με πτώση -1,48%, με όγκο 787 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1495 ευρώ, με πτώση -0,04% με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3910 ευρώ, με άνοδο +0,36% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8102 ευρώ, με άνοδο +1,27% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,11 ευρώ, με πτώση -2,2% και κεφαλαιοποίηση 495 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1490 ευρώ, με πτώση -1,97% με όγκο 337 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 69 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,74 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 313 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aegean +1,73%, ΟΠΑΠ +1,22%, Lamda +1,18%.....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Ελλάκτωρ -2,56%, Viohalco -2,18%, ΕΛΧΑ -1,88%....
H Coca Cola έκλεισε στα 31,79 ευρώ, με άνοδο +0,25% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,00 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 7,31 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,40 ευρώ, με άνοδο +0,48% και αποτίμηση 2,18 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,6150 ευρώ, με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 607 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,45 ευρώ, με άνοδο +1,22% και  αποτίμηση 4,37 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,12 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,59 ευρώ, με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,53 ευρώ, με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,54 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,38 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,90 ευρώ, με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 841 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,88 ευρώ, με πτώση -1,88% και κεφαλαιοποίηση 705 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0336 ευρώ, με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,54% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις -2 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη με διάχυτη την ανησυχία των επενδυτών ότι η την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Delta η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και για το λόγο αυτό στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Επίσης θετικά επιδρούν οι διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι επί του παρόντος δεν προτίθεται να μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό της αγοράς ομολόγων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να τις προσπάθειές της για να παραμείνει ο πληθωρισμός σε ενεργοποίηση.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,54% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,56%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,54% με το αμερικανικό 10ετές 1,26% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 103 μονάδες βάσης από 102 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -2 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 42 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 17/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Αυγούστου του 2021 στο 0,56%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/8/2021 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,56% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,11%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης