Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συνεχίστηκε η επενδυτική αδιαφορία στο ΧΑ +0,13% στις 883 μον. - Χωρίς καταλύτη ορατές οι 800 μον. προσεχώς

Συνεχίστηκε η επενδυτική αδιαφορία στο ΧΑ +0,13% στις 883 μον. - Χωρίς καταλύτη ορατές οι 800 μον. προσεχώς
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει όλες τις θετικές ειδήσεις και έχει χάσει την επενδυτική ορατότητα
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Σταθεροποιητικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 883 μονάδες, με την  επενδυτική αδιαφορία να συνεχίζεται ενώ τα κέρδη σε Πειραιώς +2,45% και Μυτιληναίου +1,97% αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες της Coca Cola -1,54%.
Mε αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι υπόλοιπες τράπεζες, με Alpha Bank -0,86%, Εθνική -0,43% ενώ σταθεροποιητικά έκλεισε η Eurobank στο -0,03% από υψηλό ημέρας +1,64% και χαμηλό ενδοσυνεδριακό -1,92%.
Η λήξη των παραγώγων του Αυγούστου δεν άλλαξε και πολύ την εικόνα της αγοράς,
η οποία ισορρόπησε στη ζώνη των 880 μονάδων με μικρή άνοδο των συναλλαγών μόλις με 1 εκατ. τεμάχια ενώ ο τζίρος αυξήθηκε με 1,5 εκατ. ευρώ. 
Επίσης, σήμερα 20/8 θα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE-All World με τις αλλαγές να ισχύουν από την συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 883 μονάδες με κρίσιμη την στήριξη των 850 μονάδων ενώ χωρίς καταλύτη ορατές είναι οι 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 531 μονάδες με βασική την στήριξη των 500 μονάδων.
Στα στατιστικά της εβδομάδας, με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της αγοράς, με την μεγαλύτερη πτώση ο Τραπεζικός Δείκτης στο -3,88% , ο  FTSE 25 υποχώρησε στο -1,66% και ο Γενικός Δείκτης με απώλειες -1,36%.
Δεδομένων των οικονομικών επιδόσεων στη χώρα, αλλά και της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το ΧΑ δείχνει να είναι καταδικασμένο στον βούρκο της στασιμότητας, με την επενδυτική ορατότητα να είναι περιορισμένη και γενικώς να αποτελεί μια αδιάφορη αγορά ενώ δείχνει να έχει προεξοφλήσει όλες τις θετικές ειδήσεις
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σοβαρά προβληματική και λόγω της πανδημίας επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο ενώ στα αρνητικά έχει προστεθεί και το νέο μεταναστευτικό κύμα που αναμένεται μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, ανοδικά ξεχώρισε ο Μυτιληναίοις +1,97% και ακολούθησαν ΕΛΧΑ +0,77%, ΕΧΑΕ +0,54%....ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΟΛΠ -1,62%, Coca Cola -1,54%, Motor Oil -0,83%....

Μεγάλες υπεραξίες στον όμιλο Κόκκαλη

Συνέχισε ανοδικά ο όμιλος Κόκκαλη, με την Ιntralot +11,68%, Ιntrakat +10,80% και Ιntacom στο +8,59%.
Από την αρχή του τρέχοντος έτους, σωρευτικά κέρδη πλησίον του 200% καταγράφουν οι μετοχές Ιntacom και Ιntralot ενώ κέρδη 75% η Ιntrakat .
Το χρηματιστηριακό ράλι των μετοχών της Intracom και της θυγατρικής Intrakat στηρίζεται, κυρίως, στις θυγατρικές της εταιρείες.
Πρωτίστως στην αξία της Intrasoft, δευτερευόντως στην Intracom Defence, αλλά και τέλος στην Ιντρακατ – αν και η πρόσφατη συγχώνευση της τελευταίας με την Γαία Άνεμος πραγματοποιήθηκε σε βάρος των μετόχων της Intrakat και μετέφερε τα οφέλη - λόγω της δυσμενούς σχέσης ανταλλαγής (2,4 Intrakat προς 1 Γαια) - στους μετόχους της Γαία που βρίσκονται ταυτόχρονα στην διοίκηση και μέλη της κατασκευαστικής.
Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου αποδίδεται στα μερίδια αγοράς της Ιntrasoft καθώς η Intracom εκτιμάται πως θα διεκδικήσει βάσιμα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού (Ταμείο Ανάκαμψης) μέσω της Intrasoft.
Όσο αφορά την Intralot με την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανταλλαγής ομολόγων η εταιρεία μείωσε τις συνολικές δανειακές υποχρεώσεις κατά 163 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα 20/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη καθώς η  ανησυχία των επενδυτών από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα έχει ως αποτέλεσμα να στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Επίσης, ο αυξανόμενος πληθωρισμός προκαλεί φόβους ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα αρχίσουν να περιορίζουν τις πολιτικές τους για την εύκολη ρευστότητα και αυτό επιβεβαιώθηκε από την δημοσίευση των πρακτικών της FED τα οποία έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα ίσως αρχίσει να αποσύρει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων πριν το τέλος του έτους υπό την προϋπόθεση ότι η πορεία της οικονομίας θα εξελιχθεί όπως αναμένεται.
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σταθερή μέχρι στιγμής, η οποία αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι επί του παρόντος δεν προτίθεται να μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό της αγοράς ομολόγων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να τις προσπάθειές της για να παραμείνει ο πληθωρισμός σε ενεργοποίηση.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,55% και το ιταλικό 10ετές στο 0,55% και με το μεταξύ τους spread στις -0 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,22% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,57%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με στηρίξεις από Πειραιώς +2,8% και Eurobnak +1,64% o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,66%.
Περί τις 10:45 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,34%.
Περί τις 13:45 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Eurobank -1,92% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,92%.
Λίγο πριν τις 16:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Πειραιώς +2,97% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Μυτιληναίο +2,3%, Τιτάν... o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,51%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκελισε με οριακή άνοδο +0,13% στις 883 μονάδες έχοντας υψηλό στις 886,47 μονάδες και χαμηλό 878,95 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 18,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκελισε στις 883 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 850 μονάδες ενώ χωρίς καταλύτη ορατές είναι ακόμη και οι 800 μονάδες προσεχώς..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι  910 και οι 920 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στις 530 μονάδες, με ισχυρή την στήριξη των 500 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 575 και οι 600 μονάδες.

Η αύξηση των μικρομετόχων στις τράπεζες στο 20% από 10%, θα είναι μια επιτυχία της κυβέρνησης η οποία θα σφραγίσει την επιστροφή στην κανονικότητα

Τα ποσοστά των μικρομετόχων στις τράπεζες έχουν περιοριστεί κατά μέσο όρο στο 10% με 12% όταν το 2006 ή 2007 π.χ. οι μικρομέτοχοι κατείχαν το 35% με 40% των μετοχών των μεγάλων τραπεζών.
Η συμμετοχή των μικρομετόχων στις τράπεζες πέραν των τεχνικών ζητημάτων, αυξάνουν το free float και την εμπορευσιμότητα μιας μετοχής, αποτελεί και ένα ποιοτικό δείκτη που μας δείχνει τον πλούτο που υπάρχει στην κοινωνία.
Για να μπορούν οι μικρομέτοχοι να αγοράζουν μετοχές, σημαίνει ότι έχουν διαθέσιμο εισόδημα και επίσης σημαίνει ότι κυκλοφορεί χρήμα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να προσελκύσει μικρομετόχους στις τράπεζες δίνοντας εντολή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι βασικός μέτοχος των τραπεζών με 40,3% στην Εθνική τράπεζα, 27% στην Πειραιώς, 9% στην Alpha bank και 1,34% στην Eurobank, να διαθέσει μέρος αυτών των μετοχών στους μικρομετόχους.
Θα μπορούσε να διατεθεί το 10% της Εθνικής σε μικρομετόχους, το 5% ή 10% της Πειραιώς, το 4% της Alpha bank ή σε κάποια παραπλήσια ποσοστά.
Θα μπορούσε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών που έχουν υποστηρίξει τις τράπεζες στην προσπάθεια εξυγίανσης τους να διαμορφώσουν το πλαίσιο ώστε οι μικρομέτοχοι να αγοράσουν μέσω placement μετοχές των τραπεζών.
Θα είναι και μια ένδειξη ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, οπότε μπορούν οι μικρομέτοχοι να τις εμπιστευτούν ξανά.
Θα είναι και μια επιτυχία της κυβέρνησης η οποία θα σφραγίσει την επιστροφή στην κανονικότητα των ελληνικών τραπεζών, μετά από 10 χρόνια αναξιοπιστίας, με ψήφο εμπιστοσύνης και από τους μικρομετόχους.
Οι ξένοι θεσμικοί θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές ελληνικών τραπεζών μέσω των placement αλλά θα πρέπει να δοθεί και η ευκαιρία στους μικρομετόχους να στηρίξουν τις τράπεζες.
Εμπειρικά όπου υπάρχει αυξημένο ποσοστό μικρομετόχων η προσδοκία για χρηματιστηριακά κέρδη αυξάνεται.

Η επικαιρότητα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, θα έχει σήμερα (20/8/2021) το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ραντεβού είναι για τις 19:30 και στο τραπέζι βρίσκονται οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Τα τελευταία 24ωρα, έχει σημάνει συναγερμός στην ελληνική κυβέρνηση, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την ανάληψη της εξουσίας από τους Taliban.
Ο φόβος για μια νέα προσφυγική κρίση στα πρότυπα του 2015 - ενώ οι μνήμες από τα επεισόδια στον Έβρο το 2020 είναι ακόμα νωπές - είναι διάχυτος.
Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει ανοιχτά όλα τα μέτωπα...η πανδημία του κορωνοϊού καλπάζει καθώς δεν κατάφερε να πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολίου, ενώ την ίδια στιγμή οι καταστροφικές πυρκαγιές κατέρριψαν - για τα καλά - το αφήγημα του επιτελικού κράτους.
Όσον αφορά την οικονομία υπάρχει έντονη ανησυχία για τις συνέπειες του lockdown που αναμένεται να φανούν από το Φθινόπωρο.
Κατά συνέπεια μια νέα προσφυγική κρίση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ένα μη διαχειρίσιμο πλήγμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 20/8 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τη ραγδαία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και μετά τις αποφάσεις για τα επιτόκια στην Κίνα τα οποία τα κράτησε αμετάβλητα όπως αναμενόταν.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,98%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1,1%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,95% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,2%.

Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 20/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με διάχυτη την ανησυχία για την πορεία της νομισματικής πολιτικής μετά την δημοσίευση των πρακτικών της Fed, καθώς ίσως αρχίσει να αποσύρει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων πριν το τέλος του έτους υπό την προϋπόθεση ότι η πορεία της οικονομίας θα εξελιχθεί όπως αναμένεται.....
Επίσης,  έντονος είναι ο προβληματισμός από την ευρύτερη διασπορά των κρουσμάτων κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων,
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,06%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,15%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,30%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,05% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,15%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P 500 στο +0,40% και ο Nasdaq στο +0,75% και το ETF GREC στο -0,37% (27,27 δολ. )

Ήπιες μεταβολές στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε  η Πειραιώς

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και με την Πειραιώς να ξεχωρίζει ανοδικά.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,2990 ευρώ, με πτώση -0,43%, με όγκο 1,15 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,10 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,09 ευρώ, με πτώση -0,86% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3810 ευρώ, με άνοδο +2,45% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,78 ευρώ, με πτώση -0,03% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,89 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,15 ευρώ, με άνοδο +3,6% και κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1508 ευρώ, με άνοδο +0,67% με όγκο 688 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 70 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,58 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 309 εκατ. ευρώ.

Mεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές συναλαλγές.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Μυτιληναίο, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ +0,54%...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΛΠ -1,62%, Coca Cola, Motor Oil ....
H Coca Cola έκλεισε στα 30,66 ευρώ, με πτώση -1,54% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,36 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,9750 ευρώ, με άνοδο +0,19% και αποτίμηση 7,3 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,33 ευρώ, με πτώση -0,27% και αποτίμηση 2,16 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,56 ευρώ, με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 594 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,16 ευρώ, με άνοδο +0,50% και  αποτίμηση 4,27 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,84 ευρώ, με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,59 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,16 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,50 ευρώ, με άνοδο +1,97% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,95 ευρώ, με άνοδο +0,08% και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,65 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 815 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8340 ευρώ, με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 688 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0350 ευρώ, με άνοδο +9,72% και κεφαλαιοποίηση 33 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,55% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις -0 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα 20/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη καθώς η  ανησυχία των επενδυτών από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα έχει ως αποτέλεσμα να στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Επίσης, ο αυξανόμενος πληθωρισμός προκαλεί φόβους ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα αρχίσουν να περιορίζουν τις πολιτικές τους για την εύκολη ρευστότητα και αυτό επιβεβαιώθηκε από την δημοσίευση των πρακτικών της FED τα οποία έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα ίσως αρχίσει να αποσύρει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων πριν το τέλος του έτους υπό την προϋπόθεση ότι η πορεία της οικονομίας θα εξελιχθεί όπως αναμένεται.
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σταθερή μέχρι στιγμής, η οποία αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι επί του παρόντος δεν προτίθεται να μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό της αγοράς ομολόγων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να τις προσπάθειές της για να παραμείνει ο πληθωρισμός σε ενεργοποίηση.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,55% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,55%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,55% με το αμερικανικό 10ετές 1,23% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης από 103 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -0 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 45 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 20 Αυγούστου του 2021 στο 0,55%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/8/2021 στο -0,49% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,10% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,21% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,55% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,10%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης