Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σημάδια κόπωσης εντός και εκτός Ελλάδας, το ΧΑ -0,42% στις 905 μον. - Προσοχή η μεγάλη πτώση ακόμη δεν έχει έρθει

Σημάδια κόπωσης εντός και εκτός Ελλάδας, το ΧΑ -0,42% στις 905 μον. - Προσοχή η μεγάλη πτώση ακόμη δεν έχει έρθει
Η αγορά κατάφερε να διατηρήσει την ισχυρή στήριξη των 900 μονάδων με στηρίξεις από τις δεικτοβαρείς ΟΠΑΠ και Coca Cola
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Ήπια πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 905 μονάδες, από τις 894 μονάδες χαμηλό ημέρας, με τις αρχικές πιέσεις στις τράπεζες να περιορίζονται ενώ στις δημοπρασίες με τα κέρδη των δεικτοβαρών ΟΠΑΠ +1,71% και Coca Cola +1,29% η αγορά διατήρησε την ισχυρή στήριξη των 900 μονάδων.
Ταυτόχρονα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι αρχικές πιέσεις έχουν περιοριστεί με εξαίρεση τον δείκτη Dax στην Γερμανία στο -1,2%.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -3,32% από -4,58% χαμηλό ημέρας και ακολούθησαν Πειραιώς -1,53%, Alpha Bank -0,57% ενώ η Eurobank έκλεισε αμετάβλητη από απώλειες -3,34% ενδοσυνεδριακά.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατάφερε να διατηρήσει την ισχυρή στήριξη των 900 μονάδων, με την επιφυλακτικότητα των επενδυτών να παραμένει ενώ η ωραιοποίηση του ΑΕΠ δεν έπεισε, καθώς σε αυτά τα επίπεδα έχουν προεξοφλήσει μια ανάκαμψη στην οικονομία της τάξης του 4,6% με 4,8%, οπότε οι επενδυτές δεν ενθουσιάζονται με λογιστικές κινήσεις και τεχνικές ωραιοποιήσεις του ΑΕΠ.
Η δραματική επιδείνωση στο χρέος που πλέον το ελληνικό βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου – περάσαμε και την Ιαπωνία – και βεβαίως με ένα μεγάλη δημοσιονομικό έλλειμμα.
Το χρέος στα 400 δισεκ. προσεχώς και με τον κίνδυνο από αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον να ελλοχεύει και τα δημοσιονομικά ελλείμματα στα 33-34 δισεκ.
Το μέλλον δεν είναι τόσο ρόδινο, αντιθέτως είναι ζοφερό καθώς μια μεγάλη διόρθωση στα χρηματιστήρια πλησιάζει.
Το βλέμμα είναι στραμμένο και στη αυριανή συνεδρίαση 9/9 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού, με την αβεβαιότητα για τη νομισματική πολιτική να κυριαρχεί….
Τα γεράκια έχουν αναλάβει δράση, υποστηρίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα να αρχίσουμε να συζητάμε για το τέλος του προγράμματος στήριξης λόγω πανδημίας (PEPP).
Η ΕΚΤ ενδέχεται να επιλέξει να επιβραδύνει τον ρυθμό των αγορών, αλλά η επικεφαλής Christine Lagarde, πιθανότατα θα τονίσει ότι αυτό δεν αποτελεί σύσφιξη νομισματικής πολιτικής

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με ΑΔΜΗΕ -1,95%, ΕΧΑΕ -1,95%, ΔΕΗ -1,9%, Μotor Oil -1,63%.....ενώ στις δημοπρασίες ανοδικά έκλεισαν ΟΠΑΠ -1,71% και Coca Cola +1,29%.
Σε ουδέτερη (neutral) υποβαθμίζει τη σύσταση του ΟΤΕ η Goldman Sachs, από buy (αγορά) προηγουμένως.
Ωστόσο η Goldman Sachs τοποθετεί την τιμή στόχο στα 18,60 ευρώ, επίπεδα που υποδηλώνουν μια αύξηση 16% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Επίσης, ο μέσος όρος των τιμών στόχου του ΟΤΕ από τους θεσμικούς αναλυτές είναι 17,34 ευρώ.
 
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,40% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,28%.
Περί της 11:15 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική -4,58% αλλά και στο σύνολο των μητραπεζικών blue chips, και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,94% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,59%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,42% στις 905 μονάδες έχοντας υψηλό στις 905,65 μονάδες και χαμηλό 894,83 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 29 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,8 εκατ. ευρώ και όγκου 1,5 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Πειραιώς διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,35 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo 458 χιλ. τεμάχια αξίας  5,88 εκατ. ευρώ και όγκου 350 χιλ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 37 χιλ. τεμάχια αξίας 586 χιλ. ευρώ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 905 μονάδες, διατηρώντας την πρώτη στήριξη των 900 μονάδων, με επόμενες τις 880 και οι 850 μονάδες ενώ χωρίς ισχυρό καταλύτη ορατές είναι ακόμη και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 930 και ακολουθούν οι  950 μονάδες και οι πολυπόθητες 1000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 561 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 540 και οι 525 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 585 μονάδες  και ακολουθούν οι 600 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 8/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης μετά τις χθεσινές πωλήσεις .
Το ενδιαφέρον εστιάζεται  στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού, αφού τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ετήσια αύξηση 3% των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, θα παρουσιάσει τα σχέδια τους επόμενους μήνες για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που θα συνεχίζουν μετά το PEPP.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,85% και το ιταλικό 10ετές στο 0,75% και με το μεταξύ τους spread στις 10 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 0,75% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

DBRS: Στο 5,2% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 και στο 5% το 2022 - Στις 17/9 η ετυμηγορία για το ελληνικό αξιόχρεο

Σύμφωνα  με τον οίκο αξιολόγησης DBRS η αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από την πανδημία του COVID-19 έχει υποχωρήσει, ωστόσο ο ιός συνεχίζει να επηρεάζει τις δραστηριότητες,
Οι παραλλαγές εξακολουθούν να εξαπλώνονται, επηρεάζοντας πρωτίστως τους μη εμβολιασμένους πληθυσμούς, αλλά επίσης εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση του COVID-19 μέσω εμβολιασμένων ατόμων.
Στο 5,2% εκτιμά η DBRS ότι θα ανέλθει η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 και στο 5% το 2022.
Σε περίπτωση που η πανδημία επιμείνει, ο καναδικός οίκος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ στη χώρα μας 3,5% το 2021.
Για το 2022, ο οίκος αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 5,0% στο βασικό σενάριο, με την επίδοση να φθάνει μόλις στο 1,5% στο δυσμενές σενάριο.
Σημειώνεται ότι στις 17 Σεπτεμβρίου η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο.

Οι αλλαγές που θα επέλθουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Έχοντας διασφαλίσει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πάρει 5ετή παράταση, έληγε η δραστηριότητα του το 2022 και μετατίθεται έως το 2027… δύο είναι οι μεγάλες αλλαγές που θα επέλθουν στο χαρακτήρα του Ταμείου.
1)Πως θα μετεξελιχθεί το Ταμείο, εάν θα μετατραπεί σε investment fund
2)Πότε θα ξεκινήσει να πουλάει τις συμμετοχές στις τράπεζες;
Το ελληνικό δημόσιο, θα τοποθετήσει κάποιο ξένο επενδυτικό οίκο που ρόλος του θα είναι να αξιολογεί το ΤΧΣ, ώστε να διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι οι ενδεδειγμένες.
Ο σχεδιασμός αυτός έχει πλεονεκτήματα γιατί εάν το ΤΧΣ αποφασίσει να πουλήσει σταδιακά και χωρίς βιασύνη τα ποσοστά των τραπεζών να γίνουν στις βέλτιστες χρηματιστηριακές τιμές.
Για ορισμένους η μετεξέλιξη του ΤΧΣ σε επενδυτικό fund που θα διατηρούσε ποσοστά μειοψηφίας στις τράπεζες π.χ. στην Εθνική το 10% από 40,3% στην Πειραιώς 8% από 27% κ.α. θα ήταν ένα καλό σενάριο.
Το ΤΧΣ θα μετατρεπόταν σε κοινό μέτοχο, θα αξιοποιούσε τα 5 δισεκ. κεφάλαια και επενδύσεις που διαθέτει και ως κοινός μέτοχος θα μπορούσε να αποκομίζει μερίσματα, να συμμετέχει σε εκδόσεις ομολόγων και να αποτελεί μια σταθερά για τις ελληνικές τράπεζες που σε αυτή την φάση έχουν ξεπεράσει τους κινδύνους.
Όμως μόλις πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προειδοποίησε ότι εντός 18 μηνών θα μπορούσε να ξεσπάσει μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το σχέδιο αποεπένδυσης είναι τελείως ανεπίκαιρο ίσως είναι και επικίνδυνο.
Το ΤΧΣ δεν μπορεί να έχει χαρακτηριστικά ειδικού επενδυτή, πρέπει να έχει χαρακτηριστικά τυπικού επενδυτή που σε έσχατες στιγμές θα λειτουργεί ως μέτοχος έκτακτης ανάγκης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει τουλάχιστον σε Εθνική και Πειραιώς να μειώσει τα ποσοστά του αλλά με τέτοιο τρόπο που το δημόσιο θα μεγιστοποιήσει το όφελος.
Οι τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές και οι τζίροι στην αγορά είναι άκρως αποτρεπτικοί.
Με βάση διασταυρωμένες πηγές, το ΤΧΣ αποκλείεται εντός του 2021 να προχωρήσει σε placement μετοχών στις ελληνικές τράπεζες.
Από τα μέσα του 2022 θα πρέπει να αναμένεται να ξεκινήσει να ενεργοποιείται αυτός ο σχεδιασμός π.χ. να πουληθεί το 20% της Εθνικής Τράπεζας.
Κατά την άποψη ορισμένων, η παρουσία ενός συμβούλου που θα αξιολογεί το ΤΧΣ και θα σταθμίζει εάν έπραξε σωστά που δεν πούλησε π.χ. μετοχές μια χρονική συγκυρία, θα νομιμοποιήσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν ενώ ουδείς θα μπορεί να κατηγορήσει την διοίκηση του ΤΧΣ ότι δεν έλαβε την ενδεδειγμένη απόφαση.
Να σημειωθεί ότι στον νέο νόμο για το ΤΧΣ που θα θεσπιστεί έως τέλη Οκτωβρίου 2021, θα αλλάξει ριζικά η διοικητική δομή θα καταργηθούν Εκτελεστική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο και θα αντικατασταθεί από διοικητικό συμβούλιο όπως έχουν οι ανώνυμες εταιρίες.

Ποια είναι η πραγματική αξία του ΔΕΔΔΗΕ; - Μήπως το τίμημα για το 49% είναι 600-750 εκατ ευρώ αντί για 1,5 δισ.;

Στην διαγωνιστική διαδικασία για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ έχουν συμμετάσχει :
 α)  CVC Capital Partners Group
 β)  First Sentier Investors Group
 γ)  KKR Group
 δ)  Macquarie Group
Φαβορί θεωρείται το αμερικανικό CVC αλλά και το Marcquarie από την Αυστραλία
To βασικό ερώτημα είναι πόσο αποτιμάται ο ΔΕΔΔΗΕ ώστε να προσεγγίσουμε το τίμημα.
Εάν υποθέσουμε ότι αποδεχόμαστε τις αναφορές για 3 δισεκ. συνολική αποτίμηση και αφαιρώντας τα δάνεια το καθαρό τίμημα για το 100% είναι 1,5 δισεκ.
Οπότε για το 40% εάν προσφερθούν έως 750 εκατ μπορεί να θεωρηθεί ρεαλιστικό τίμημα.
Να δοθεί 1,5 δισεκ. τίμημα θα είναι αδιανόητο και αδικαιολόγητο.
Εάν δει κανείς με προσοχή κεφάλαια και κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ το συμπέρασμα που εξάγει είναι ότι είναι οριοθετημένες οι δυνατότητες της εταιρίας που διαχειρίζεται το δίκτυο της ΔΕΗ.
Θεωρώ ότι καλλιεργείται μια μεγάλη προσδοκία ότι το τίμημα θα φθάσει στο 1,5 δισεκ. αλλά τελικά μπορεί να είναι 50% χαμηλότερο» κατέληξε τραπεζικό στέλεχος στο bankingnews (ΒΝ).

H Attica bank είναι χρεοκοπημένη τράπεζα - Η αύξηση των 240 εκατ δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες σε κεφάλαια

Η Attica bank έχει χρεοκοπήσει και πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις για το μέλλον μιας χρεοκοπημένης τράπεζας.
Η Attica bank πρέπει να αποκαλύψει όλο το μέγεθος του προβλήματος της καθώς ουδείς πιστεύει ότι μια τράπεζα που μηδένισε τα κεφάλαια της, μπορεί να διασωθεί με 240 εκατ.
Υπάρχει μια πολύ ομιχλώδης προσέγγιση, για το ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες.
Τα 240 εκατ θα αποδειχθεί – για μια ακόμη φορά – ότι δεν επαρκούν οπότε οι επενδυτές αποθαρρύνονται.
Επίσης ποιος επενδυτής θα αγοράσει warrants στα 0,1530 ευρώ όταν η τρέχουσα τιμή είναι στα 0,10 ευρώ ενώ θα έπρεπε να αποτιμάται μεταξύ 0,02 με 0,05 ευρώ;
Πέραν από το κεφαλαιακό ζήτημα υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, επιχειρησιακής και επιχειρηματικής λειτουργίας.
Η Attica bank εμφανίζει ζημίες στα προ προβλέψεων έσοδα αυτό σημαίνει ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει καταρρεύσει, έχει χρεοκοπήσει.
Ποιος επενδυτής θα δείξει ενδιαφέρον στην Attica bank που πριν από τις προβλέψεις εμφανίζει ζημίες;
Τα πραγματικά εναλλακτικά σενάρια της Attica bank είναι δύο, σε αντίθετη περίπτωση resolution δηλαδή εξυγίανση και σπάσιμο σε καλή και κακή τράπεζα, σενάριο που όλοι απεύχονται.
Α) Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εάν δεν εξασκηθούν τα warrants μετατρέπονται σε μετοχές οι οποίες μεταβιβάζονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα αποκτήσει το 60% με 65% της Attica bank και αλλάζοντας τα πάντα από διοίκηση έως επιχειρηματικό μοντέλο να προσπαθούσε σε επόμενη φάση να την πουλήσει στον ιδιωτικό τομέα.
Στο σενάριο αυτό το ΤΧΣ θα επενδύσει το 65% των 240 εκατ δηλαδή 155 εκατ, θα συμμετείχε το ΤΣΜΕΔΕ με ένα μικρό ποσοστό αφού θα έχει προηγηθεί η αραίωση – απίσχναση – dilution και ίσως και κάποιοι άλλοι επενδυτές.
Β) Η δεύτερη λύση και λιγότερο κοστοβόρο διαδικασία είναι να δοθεί κίνητρο σε κάποια συστημική τράπεζα, στην Εθνική τράπεζα, να απορροφήσει την Attica bank.
Η λύση αυτή πρακτικά είναι η πλέον σωστή και ενδιαφέρουσα γιατί τακτοποιεί ένα μονίμως θνησιγενές τραπεζικό πρόβλημα που ονομάζεται Attica bank.

Η επικαιρότητα

Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία αλλά και να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα για τους εμβολιασμένους και μη πολίτες.
Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα από τα δύο μεγάλα στοιχήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπες οι αρμόδιες αρχές, καθώς υπάρχει μεγάλη αγωνία για το εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή και αν αυτά θα καταφέρουν να διατηρήσουν τα σχολεία ανοιχτά, έτσι ώστε να μη χαθεί μια ακόμα σχολική χρονιά.
Δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση της … επιδημίας των πλαστών πιστοποιητικών, είτε αυτά αφορούν fake εμβολιασμούς είτε αφορούν ψεύτικη νόσηση.
Τα γεγονότα αυτά είναι κρίσιμης σημασίας από τη στιγμή μάλιστα που από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα και οι περιορισμοί που έχουν αποφασιστεί για τους εμβολιασμένους και μη πολίτες, με τους τελευταίους να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν test (rapid ή μοριακά) ακόμα και για να πάνε στη δουλειά τους.
Υπό αυτά τα δεδομένα, πληθαίνουν οι εκκλήσεις ειδικών, οι οποίοι ζητούν να διευρυνθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και σε άλλους κλάδους εργαζομένων και σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, όπως είναι η αστυνομία και ο στρατός.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα  έκλεισαν σήμερα 8/9 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με τις εξελίξεις στη νομισματική πολιτική και την πορεία της πανδημίας να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Στην Ιαπωνία, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% το β΄τρίμηνο του 2021, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για +1,3%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,89%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,04%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,12% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,77%.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται σήμερα 8/9 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και έχουν περιοριστεί οι αρχικές απώλειες, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Το ερώτημα είναι εάν θα επικρατήσουν τα «γεράκια» στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις κινήσεις της.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,80%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,70%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,60%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,25%, ο S&P 500 στο -0,40% και του Nasdaq στο -0,70% και το ETF GREC στο -0,73% ( 28,57 δολ. )

Πτώση στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Πιέσεις στην Εθνική -3%

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα και με την Εθνική να καταγράφει τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5330 ευρώ, με πτώση -3,32% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1410 ευρώ, με πτώση -0,57% με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,68 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3540 ευρώ, με πτώση -1,53% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,69 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8390 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,10 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1020 ευρώ, με πτώση -4,67% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 47 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,88 ευρώ, με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση 315 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Μα απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, έχοντας όμως περιορίσει τις αρχικές πιέσεις, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΧΑΕ -1,95%, ΑΔΜΗΕ -1,95%, ΔΕΗ -1,9%, Μotor Oil -1,63%..... 
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν ΟΠΑΠ +1,71% και Coca Cola +1,29%.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,69 ευρώ, με άνοδο +1,29% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,37 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,04 ευρώ, με άνοδο +0,16% και αποτίμηση 7,33 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,81 ευρώ, με πτώση -1,9% και αποτίμηση 2,28 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,52 ευρώ, με πτώση -1,95% και κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,12 ευρώ, με άνοδο +1,71% και  αποτίμηση 4,61 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,94 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,94 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,31 ευρώ, με πτώση -1,63% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,76 ευρώ, με πτώση -1,13% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,08 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,20 ευρώ, με πτώση -0,97% και κεφαλαιοποίηση 831 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8880 ευρώ, με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 708 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,032 ευρώ, με πτώση -3,61% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,86% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 10 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 8/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται  στη αυριανή 9/9 συνεδρίαση της ΕΚΤ υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού, αφού τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ετήσια αύξηση 3% των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,85% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,75%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,85% με το αμερικανικό 10ετές 1,35% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 118 μονάδες βάσης από 117 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 60 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 8/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις..
 Το ενδιαφέρον εστιάζεται  στη αυριανή συνεδρίαση 9/9 της ΕΚΤ υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού, αφού τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ετήσια αύξηση 3% των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 8 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,76%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/9/2021 στο -0,33% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,76% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,21%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης