Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επιστρέφουν οι τράπεζες στις αναδοχές το 2022 - Πέντε νέες εισαγωγές από Real Estate

tags :
Επιστρέφουν οι τράπεζες στις αναδοχές το 2022 - Πέντε νέες εισαγωγές από Real Estate
Πέντε νέες εισαγωγές εταιρειών αναμένονται το 2022 στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές

Πέντε νέες εισαγωγές εταιρειών αναμένονται το 2022 στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές.
Οι αποτιμήσεις των πέντε συναλλαγών που σχεδιάζονται κυμαίνονται μεταξύ 100 έως 700 εκατ. ευρώ, μεγέθη τα οποία είναι ικανά να προσελκύσουν φρέσκα κεφάλαια από Ελλάδα και εξωτερικό.
Ύστερα λοιπόν από την έξαρση το 2021, στα ομολογιακά δάνεια σε εγχώρια και διεθνή αγορά, οι τράπεζες επιστρέφουν στις αναδοχές εισηγμένων εταιρειών, μια αγορά από την οποία απέχουν για χρόνια.
Οι συναλλαγές δημόσιων εγγραφών, τη νέα χρονιά θα επιταχυνθούν αφού και η ανάπτυξη της οικονομίας παρέχει μια κεκτημένη ταχύτητα ( momentum ) απαραίτητη σ αυτού του είδους τις συναλλαγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το νέο “αίμα” των εισηγμένων θα δραστηριοποιείται, κυρίως, στην ανάπτυξη ακινήτων (real estate), ένας κλάδος που εμφανίζει σταθερά έσοδα και προσελκύει επενδυτές που αναζητούν μερισματικές αποδόσεις.

Οι υποψήφιοι για εισαγωγή εντός του 2021 – Eυρωχαρτική, Νoval, Φουρλής, R Energy 1

Οι δημόσιες εγγραφές νέων επιχειρήσεων, εντός της τρέχουσας χρονιάς, ανακόπηκαν εντός της τρέχουσας χρονιάς εξαιτίας και των δυο διαδοχικών αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών και των πολλαπλών ομολογιακών δανείων απο εισηγμένες εταιρείες.
Ωστόσο, το επόμενο διάστημα η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου με υποψήφιους την εταιρεία Ευρωχαρτική (είσοδος στην Κύρια Αγορά), δυο εταιρείες απο τον χώρο των ΑΕΕΑΠ ( Noval - όμιλος Βιοχάλκο, Φουρλής ΑΕΕΑΠ ).
H πρώτη εταιρεία πρόσφατα αύξησε την αξία του χαρτοφυλακίου ακίνητων της στα 389 εκατ. ευρώ.
Έτοιμο έχει και το ενημερωτικό της δελτίο και η εταιρεία Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας R Energy 1 ( οικογένεια Ρόκας .)
Προς εισαγωγή των μετοχών της κινείται επίσης και η εταιρεία Ανακύκλωσης watt.

Η απουσία του Τουρισμού από το χρηματιστηριακό ταμπλό

Εύλογες απορίες, όμως, δημιουργούνται για την τρανταχτή απουσία του τουρισμού από την αγορά.
Αν και ο κλάδος του τουρισμού έχει καταστεί σηματωρός για την ελληνική οικονομία, η εκπροσώπηση του χρηματιστήριο διαθέτει σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα, στο σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς.
Εξαιρέσεις αποτελούν η Λάμψα, και οι δυο “ομόσταβλες” εταιρείες Aegean – Αutohellas.
Πρόσφατα, εξάλλου ένα γνωστό brand, η Sani – Ikos, μια σύμπραξη αμερικανικών κεφαλαίων προτίμησε τις διεθνείς αγορές με την έκδοση ομολόγου, παρόλο που το κουπόνι ήταν ακριβό (5,625% ).
Η πανδημία προκάλεσε πλήγματα στα ξενοδοχεία, ωστόσο αρκετά τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων διαθέτουν ανάμεσα τους υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες παρά το κλείσιμο της οικονομίας, διέθεταν την δομή των ισολογισμών προκειμένου να επανακάμψουν.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης