Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι ΑΜΚ «τρομάζουν» αλλά δε χαλάνε το outlook – Τι έχει συμβεί το 2021 με τις μεγάλες αυξήσεις

Οι ΑΜΚ «τρομάζουν» αλλά δε χαλάνε το outlook – Τι έχει συμβεί το 2021 με τις μεγάλες αυξήσεις

Οι μετοχές που «ενεπλάκησαν» σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, πήγαν υψηλότερα από την τιμή της αύξησης, αλλά έχουν διαθέσεις συσσώρευσης

Σχετικά Άρθρα

Προσωρινές αναταράξεις και μεγάλες διακυμάνσεις φέρνουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οι αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν χαλάσει την προοπτική της αγοράς.
Μάλιστα οι προηγούμενες μεγάλες που έγιναν παρά την βραχυπρόθεσμη υποχώρηση και την εκτίναξη της μεταβλητότητας σε υψηλά επίπεδα, η αγορά κατάφερε να πάει υψηλότερα (δείτε σχετικό γράφημα).
Οι μετοχές που «ενεπλάκησαν» σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, πήγαν υψηλότερα, αλλά έχουν διαθέσεις συσσώρευσης.

Τι έχει συμβεί το 2021 με τις αυξήσεις κεφαλαίου

Πολλές αυξήσεις κεφαλαίου έχουν γίνει φέτος στο ΧΑ και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
Μεταξύ αυτών Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Premia, Ελγέκα, Τζιρακιάν κ.α.
Αυτή της Τράπεζας Πειραιώς όμως ξεχώρισε καθώς η τράπεζα ήταν η πρώτη που προχώρησε σε αύξηση μέσω book building.

Η αύξηση της Πειραιώς

Ο τρόπος που έγινε η αύξηση ήταν αυτός που γκρέμισε τη μετοχή και κυρίως οι άστοχες κινήσεις της διοίκησης στις πρώτες μέρες.
Αρχικά το reverse split που ανακοινώθηκε, θεωρήθηκε αχρείαστο σε μεγάλο βαθμό, ενώ έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες των επενδυτών για τον αποκλεισμό των παλαιών μετόχων κάτι που άλλαξε η διοίκηση και έδωσε το δικαίωμα να εγγραφούν για να μην υπάρξει dilution.
Όμως η συγκεκριμένη αύξηση θα μείνει βαθιά χαραγμένη στις μνήμες των μετόχων γιατί σε ανοδική αγορά κατάφερε να μηδενίσει την αξία πολλών χαρτοφυλακίων, αφού σήμερα ο τίτλος υποχωρεί από την αρχή του έτους κατά 94%.
Σε ότι αφορά την αγορά όμως ο γενικός δείκτης εκείνες τις ημέρες του Μαρτίου πήγε από τις 860 μονάδες στις 830 μονάδες και στη συνέχεια πήγε πάνω από τις 900 μονάδες.

Η αύξηση της Alpha Bank

Η αύξηση της Alpha Bank έγινε μερικές εβδομάδες αργότερα με τη μετοχή να έχει ήδη πιάσει υψηλά έτους στα 1,30 ευρώ.
Οι ανησυχίες των επενδυτών για την τιμή διάθεσης αύξησαν και πάλι τη μεταβλητότητα με αποτέλεσμα η μετοχή να κλειδώσει στις 21 Μαΐου στο limit down.
Η μετοχή από τις 18 Μαΐου ξεκίνησε να υποχωρεί και στις 21 που ανακοινώθηκε άνοιξε στα 1,23 ευρώ, πήγε μέχρι τα 0,86 ευρώ και έκλεισε στα 0,90 ευρώ περίπου.
Η αύξηση έγινε στο 1 ευρώ και η μετοχή κινείται υψηλότερα από την τιμή της αύξησης αλλά δεν έχει ακόμα πιάσει τα υψηλά έτους.

Η αύξηση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ είχε ανησυχήσει τους επενδυτές καθώς παρά τα θετικά νέα για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ κατέγραφε 8 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
Η απάντηση δόθηκε στις 23/9 καθώς ανακοινώθηκε αύξηση κεφαλαίου με αποτέλεσμα η μετοχή να υποχωρήσει και για ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση.
Και αυτή η αύξηση θα γίνει με book building άρα με άγνωστη την τιμή διάθεσης.
Για μία ακόμη φορά η μεταβλητότητα εκτοξεύθηκε στα ύψη και ο γενικός δείκτης υποχώρησε.
Στελέχη της αγοράς πάντως που παρακολουθούν τη μετοχή, σημείωναν πως στα 8 ευρώ ενισχύουν τη θέση τους και πιστεύουν πως μεσομακροπρόθεσμα η ΔΕΗ θα δει υψηλότερα επίπεδα.
xa.JPG

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης