Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το Επαγγελματικό Ταμείο του Χρηματιστηρίου «επενδύει» σε καταθέσεις μηδενικού επιτοκίου - Οι ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Το Επαγγελματικό Ταμείο του Χρηματιστηρίου «επενδύει» σε καταθέσεις μηδενικού επιτοκίου - Οι ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Δύο χρόνια χωρίς αναλογιστική μελέτη, αρχές επενδυτικής πολιτικής και απούσες τις εποπτικές αρχές

Απίστευτο κι όμως αληθινό.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει δημιουργήσει σε συμφωνία με το προσωπικό του Επαγγελματικό Ταμείο αλλά το ταμείο που ιδρύθηκε το 2019 αλλά οι εισφορές άρχισαν να καταβάλλονται την 1-1-2020 στο τέλος του χρόνου δεν είχε επενδύσει ούτε 1 ευρώ αλλά είχε παρκάρει σε τραπεζικές καταθέσεις μηδενικού επιτοκίου ποσό της τάξεως των 2 εκατ ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογη είναι η κατάσταση με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα το ακριβώς συμβαίνει και τι ρόλο έχει ένα Επαγγελματικό Ταμείο που παρκάρει τις εισφορές των μελών του σε τραπεζικές καταθέσεις μηδενικής απόδοσης.

Ομερτά;

Η κατάσταση που διαμορφώνεται δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και είναι απορίας άξιον τι κάνουν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι μπροστά από μια τέτοια κατάσταση που μάλλον διεκδικεί πρωτοτυπία επενδυτικής απραξίας μεταξύ όλων των επαγγελματικών ταμείων στην Ελλάδα.
Υπάρχει άραγε κάποια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων αλλά και κυρίως των συνδικαλιστών της ΕΧΑΕ ώστε να έχουμε το φαινόμενο να μην αντιδρά κανείς τους τουλάχιστον σε δημόσιο επίπεδο;
Και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν φαίνεται να παρεμβαίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το γεγονός ότι το ΤΕΑ της ΕΧΑΕ δεν τηρεί μια από τις υποχρεώσεις των Επαγγελματικών Ταμείων να δημοσιεύουν καθημερινά το ενεργητικό τους.
Μήπως η στάση της συνηγορεί στην απόκρυψη του γεγονός ότι σχεδόν δύο χρόνια είναι ένα επαγγελματικό ταμείο που δεν λειτουργεί ως επαγγελματικό ταμείο;
Οι ορκωτοί δεν βλέπουν
Μελετώντας τις οικονομικές καταστάσεις της ΕΧΑΕ μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει ότι οι πληροφορίες για το επαγγελματικό ταμείο αλλά και η ανάλυση των δεδομένων του είναι ανύπαρκτη αλλά για τον ορκωτό ελεγκτή δεν υπάρχει πρόβλημα.
Όπως δεν προβληματίζονται και οι ορκωτοί του Επαγγελματικού Ταμείου για κανονιστικά θέματα (οι άνθρωποι τα είδαν όλα υπέροχα) αλλά σε μια μικρή γωνία αναφέρουν στα Λοιπά Θέματα ότι «Oι Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις για τη χρήση που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2020 συντάχθηκαν σύμφωνα µε το υπόδειγμα Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων που περιλαμβάνεται στο Π.∆. 80/1997. Σύμφωνα µε τη διοίκηση του Ταμείου αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής σχετικά µε το θέμα αυτό».
Μόνο που δεν είναι τα πράγματα ακριβώς έτσι καθώς το ΠΔ. 80 είναι μια πολύ βολική λύση αλλά με τις διατάξεις που υπάρχουν θα έπρεπε να συνδυαστεί με ΔΛΠ και εν πάση περιπτώσει θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ΔΛΠ.

Οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις

Αυτό όμως ίσως είναι ελάσσονος σημασίας όταν φαίνεται ότι δεν υπάρχουν μετά 21 μήνες εισφορών αλλά και διετούς λειτουργίας του Ταμείου από τη λήψη άδειας ούτε οι προβλεπόμενοι Κανονισμοί για τη λειτουργία του Ταμείου όπως ο Κανονισμός Επενδύσεων.
Και φαίνεται ότι αυτό δεν απασχολεί τις Εποπτικές Αρχές και κυρίως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που εμφανίζεται να μην ασκεί την Εποπτική της Αρμοδιότητα. Προφανώς τη θεωρεί ασήμαντη λεπτομέρεια παρά το γεγονός ότι τα τεκταινόμενα στο Επαγγελματικό Ταμείο του ΧΑ είναι πρωτοφανή.
Φυσικά δεν γίνεται ούτε λόγος για Αναλογιστικές Μελέτες και Αποτιμήσεις και την επίσης ατάραχη Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Σημειώνεται ότι με βάση Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ Β 14/10.1.2018
Προβλέπεται ότι
«Άρθρο 10

Στοιχεία που υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

  1. α. Κάθε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.) που έχει την έδρα του ή το κύριο διοικητικό του κατάστημα στην Ελλάδα, καταρτίζει άπαξ και επανεξετάζει τουλάχιστον ανά τριετία γραπτή Δήλωση των Αρχών Επενδυτικής Πολιτικής του Ταμείου.

β. Στο περιεχόμενο της Δήλωσης θα πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνονται θέματα, όπως οι μέθοδοι μέτρησης του επενδυτικού κινδύνου, οι εφαρμοζόμενες τεχνικές διαχείρισης του κινδύνου και η στρατηγική κατανομή των στοιχείων του ενεργητικού όσον αφορά τη φύση και τη διάρκεια των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων.

γ. Η Δήλωση Αρχών Επενδυτικής Πολιτικής υποβάλλεται α) ηλεκτρονικά σε επεξεργάσιμα αρχεία και β) σε έντυπη μορφή, σε ξεχωριστό έντυπο, άπαξ, εντός μηνός από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης, καθώς και αμέσως μετά από κάθε αναθεώρησή της, με υπογραφή του αρμόδιου οργάνου του Ταμείου.

Η υποβολή της Δήλωσης γίνεται στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στη συνέχεια η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κοινοποιεί τη Δήλωση στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

δ. Η Δήλωση Αρχών Επενδυτικής Πολιτικής κοινοποιείται από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης στα μέλη και τους δικαιούχους ή στους εκπροσώπους τους, όπου αυτό προβλέπεται, κατόπιν αιτήματος.

ε. Τα Τ.Ε.Α. οφείλουν να αναθεωρούν τη Δήλωση αμέσως μετά από οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή της επενδυτικής τους πολιτικής.

  1. Αποδεικτικά στοιχεία συνοχής αρχών Επενδυτικής Πολιτικής.

Κάθε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.) με το κλείσιμο της οικονομικής του χρήσης και όχι αργότερα από την 31η Μαρτίου κάθε έτους υποβάλλει στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποδεικτικά στοιχεία για τη συνοχή των αρχών της επενδυτικής του πολιτικής, στα οποία αναφέρονται οι αποκλίσεις στις αποδόσεις και τοποθετήσεις των επενδυθέντων περιουσιακών στοιχείων έναντι των προγραμματισθέντων.

Και το μείζον ερώτημα είναι από τι παραπάνω έχει γίνει από το ΤΕΑ του Χρηματιστηρίου και τι έκαναν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή αλλά και το Υπουργείο Εργασίας.
Οι Προεδρικές ευθύνες

Προφανώς δεν επιθυμούν να ενοχλήσουν την εκλεκτή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΧΑΕ κα Σωκράτη Λαζαρίδη κα. Γεωργία Μουρλά, που έχει οριστεί Πρόεδρος του Ταμείου και ταυτόχρονα είναι και αναπληρώτρια Επιτελική Διευθύντρια του Χρηματιστηρίου. Και όπως «ακούγεται» ότι ελάχιστα ασχολείται με την ανάληψη ευθυνών που απορρέουν ως προς τη διοίκηση του ταμείου, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν, δύο χρόνια μετά από τη δημιουργία του ταμείου, μία σειρά υποχρεώσεων του ταμείου, προς τις τρεις Εποπτικές Αρχές (Υπουργείο Εργασίας, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Φαίνεται ότι η κα Μουρλά έρχεται με «κεκτημένη ταχύτητα» από την προηγούμενη θέση της στο Χρηματιστήριο ως Διευθύντρια των Εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών όπου «δεν προλάβαιναν να μετρούν» τις εισαγωγές.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης