Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το ράλι 16,5% της ΔΕΗ λόγω της αύξησης κεφαλαίου και η παράλληλη άνοδος στις ενεργειακές εταιρίες

Το ράλι 16,5% της ΔΕΗ λόγω της αύξησης κεφαλαίου και η παράλληλη άνοδος στις ενεργειακές εταιρίες
Η υψηλή ζήτηση διεθνών κεφαλαίων για την ΔΕΗ η οποία ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ αντικατοπτρίζεται στην άνοδο της μετοχής
Σχετικά Άρθρα

Η υψηλή ζήτηση διεθνών κεφαλαίων για την ΔΕΗ η οποία ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ αντικατοπτρίζεται στην άνοδο της μετοχής καθώς από την ημερομηνία ανακοίνωσης της αύξησης κεφαλαίου (24 Σεπτεμβρίου) ο τίτλος έχει καταγράψει άνοδο 16,5% από τα 7,98 ευρώ στα 9,30 ευρώ.
Ανοδικά, όμως, έχουν κινηθεί και οι υπόλοιποι ενεργειακοί όμιλοι καθώς η μετοχή της ΜΟΗ την ίδια περίοδο καταγράφει άνοδο της τάξης 11,8% φθάνοντας τα 14,79 ευρώ από 13,22 ευρώ στις 24 Σεπτεμβρίου.
Στην άνοδο ακολουθεί η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων με κέρδη 10,35% από τα 5,60 ευρώ στα 6,18 ευρώ.
Κέρδη 9,17% καταγράφει η μετοχή της Μυτιληναίος καθώς από τα 14,06 ευρώ χθες έκλεισε στα 15,35 ευρώ.
Άνοδο 6,22% καταγράφει και η μετοχή της ΓΕΚ- Τέρνα καθώς ανήλθε στα 9,73 ευρώ έναντι 9,16 ευρώ στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το στοίχημα της ΔΕΗ

Η ισχυρή κεφαλαιακή δύναμη που συγκεντρώνει η ΔΕΗ, με την αύξηση κεφαλαίου (άνω του 1 δισ. ευρώ), το τίμημα πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (2,1 δισ. ευρώ), αλλά και την ρευστότητα από τα πράσινα ομολογιακά δάνεια έχουν οδηγήσει τα ξένα funds να αγοράζουν μετοχές και από το χρηματιστήριο.
Τα κεφάλαια υπερβαίνουν την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 2,1 δισ. ευρώ, έτσι η ΔΕΗ αποτελεί για αρκετούς επενδυτές ένα διαρκές στοίχημα καθώς θα προχωρήσει σε επενδυτικό πρόγραμμα 5,3 δισ. ευρώ για τα τρία επόμενα χρόνια.
Επιπλέον, η αύξησης της ισχύος στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αλλάξει και τον πολλαπλασιαστή τιμή προς κέρδη.
Με τα νέα κεφάλαια, η ΔΕΗ, όπως ήδη έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΗ θα προχωρήσει σε εξαγορές ΑΠΕ στα βαλκάνια, ενω δεν μπορεί να αποκλειστούν οι κινήσεις και εντός της Ελλάδος, καθώς η ρευστότητα που θα συγκεντρωθεί τελικά είναι η υψηλότερη απο κάθε άλλο ανταγωνιστή, μ ότι αυτό σημαίνει.

Η άνοδος των υπόλοιπων ενεργειακών

Την ίδια ώρα, όμως, που, παρατηρείται “συνωστισμός” των διεθνών funds για να λάβουν μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, όχι τυχαία, ο υπόλοιπος ενεργειακός κλάδος καταγράφει άνοδο τόσο από τα εγχώρια διυλιστήρια όσο και σε Μυτιληναίο – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων πραγματοποιούν, όπως φαίνεται, μια αντίθετη ή και παράλληλη κίνηση καθώς λαμβάνουν θέσεις και στις υπόλοιπες ενεργειακές εταιρείες.
Η βεβαιότητα πάντως είναι ότι, με τα νέα διεθνή κεφάλαια για την ΔΕΗ, η ρευστότητα του χρηματιστηρίου θα αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα προς όφελος περισσότερων εισηγμένων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahho.com
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης