Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΕΤΕ +3% και FTSE ανοδικά, το ΧΑ +1,02% στις 908 μον. - Τις 1000 μον. βλέπει η Goldman Sachs

Με ΕΤΕ +3% και FTSE ανοδικά, το ΧΑ +1,02% στις 908 μον. - Τις 1000 μον. βλέπει η Goldman Sachs
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων μετά από 18 συνεδριάσεις
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 908 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με επίκεντρο τα κέρδη της Εθνικής +3,41% και τη άνοδο στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές λόγω και των πακέτων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 908 μονάδες, διασπώντας το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων μετά από 18 συνεδριάσεις.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της, η Goldman Sachs βλέπει ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο θα φτάσει στις 1.000 μονάδες έως το τέλος το 2021, πολύ πάνω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, που θεωρούν ότι το 12μηνο θα λήξει με τον γενικό δείκτη πέριξ των 870 μονάδων.
Ειδικότερα, θεωρεί ότι η ανοδική πορεία των αναπτυγμένων αγορών δείχνει να έχει κορεστεί, σε αντίθεση με εκείνη των αναδυόμενων, ανάμεσα στις οποίες είναι και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Αντίστοιχα και η HSBC παραμένει overweight στο ελληνικό χρηματιστήριο, λόγω της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης, τον συνδυασμό αποτίμησης/κερδών της ελληνικής αγοράς και των φθηνών αποτιμήσειων.
Αναλυτικά, στις υπόλοιπες τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +2,47%, Alpha Bank +1,01% και ακολούθησε με οριακά κέρδη η Eurobank +0,29%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισεαν τα ΕΧΑΕ +3,08%, ΕΥΔΑΠ +2,41% και η  Jumbo +2,28% η οποία ανακοίνωσε ότι το μέρισμα που θα καταβληθεί από τον όμιλο για το 2021, θα είναι αυξημένο κατά 25% ήτοι 0,77 ευρώ ανά μετοχή ( μικτό ).
Χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται ο ΟΠΑΠ από σήμερα 20/10.
Επίσης σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση 16,5 εκατ. νέες μετοχές της Attica Bank από την ισόποση μετατροπή των 16,5 εκατ. warrants.
Οι μετοχές που προέκυψαν  θα είναι στην κυριότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα ελέγχει το 68,2% των μετοχών, το ΤΣΜΕΔΕ το 14,7% και ο ΕΦΚΑ το 10,3% ενώ το ποσοστό των υφιστάμενων μετόχων θα υποστεί σημαντική απίσχναση.
Σήμερα 20/10 ξεκινάει το διήμερο Small Cap Conference της ΕΧΑΕ με τη συμμετοχή 12 εισηγμένων από τη μικρή κεφαλαιοποίηση.
Οι 12 εταιρείες που συμμετέχουν στο Small Cap Conference της ΕΧΑΕ είναι: Alpha Trust Mutual Fund Management, AVE Group, BriQ Properties, Δρομέας, Ικτίνος, Interlife, Μοτοδυναμική, Παπουτσάνης, Performance Technologies, Profile, Real Consulting και Revoil.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί την Παρασκευή 22/10 η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Standard and Poor’s και θα ακολουθήσει στις 19 Νοεμβρίου 2021 η Moody’s.
Στις 11 Νοεμβρίου  αναμένεται η ανακοίνωση της MSCI για την αναδιάρθρωση του δείκτη Greece Standard όπου αναμένεται να ενταχθεί η ΔΕΗ και ίσως η Εθνική τράπεζα που πληροί τα περισσότερα κριτήρια πλην του free float της διασποράς μετοχών άπαξ και το 40,3% το κατέχει το ΤΧΣ ενώ πιθανολογείται η έξοδος της μετοχής της Jumbo.
Διεθνώς επικρατεί μεγάλη επιφυλακτικότητα στις τάξεις των επενδυτών απόρροια της επιτάχυνσης του πληθωρισμού που προκλήθηκε από τις τιμές της ενέργειας εν μέσω της ισχυρής παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, ωστόσο θετικά επιδρούν τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Eν τω μεταξύ, στο 3,4% επιβεβαιώσε τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο η Eurostat, σε ετήσια βάση με την υψηλότερη συμβολή από την ενέργεια (+1,63%), και ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (+0,72%), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (+0,57%) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και καπνός (+0,44%)».

Το ενδιαφέρον μονοπωλεί η ΑΜΚ της ΔΕΗ -  Παράλληλη άνοδος στις ενεργειακές εταιρίες

Στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα βρίσκεται η ΔΕΗ η οποία από την ημερομηνία ανακοίνωσης της αύξησης κεφαλαίου (24 Σεπτεμβρίου) ο τίτλος έχει καταγράψει άνοδο 16,5% από τα 7,98 ευρώ στα 9,30 ευρώ.
Η ισχυρή κεφαλαιακή δύναμη που συγκεντρώνει η ΔΕΗ, με την αύξηση κεφαλαίου (άνω του 1 δισ. ευρώ), το τίμημα πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (2,1 δισ. ευρώ), αλλά και την ρευστότητα από τα πράσινα ομολογιακά δάνεια έχουν οδηγήσει τα ξένα funds να αγοράζουν μετοχές και από το χρηματιστήριο.
Τα κεφάλαια υπερβαίνουν την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 2,1 δισ. ευρώ, έτσι η ΔΕΗ αποτελεί για αρκετούς επενδυτές ένα διαρκές στοίχημα καθώς θα προχωρήσει σε επενδυτικό πρόγραμμα 5,3 δισ. ευρώ για τα τρία επόμενα χρόνια.
Παράλληλα και ο υπόλοιπος ενεργειακός κλάδος καταγράφει άνοδο με τη  μετοχή της ΜΟΗ την ίδια περίοδο καταγράφει άνοδο της τάξης 11,8% , τα  Ελληνικά Πετρέλαια  με κέρδη 10,35%  η μετοχή της Μυτιληναίος έχει ενισχυθεί με άνοδο +9,1%.
Άνοδο 6,22% καταγράφει και η μετοχή της ΓΕΚ- Τέρνα καθώς ανήλθε στα 9,73 ευρώ έναντι 9,16 ευρώ στις 24 Σεπτεμβρίου
Αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων πραγματοποιούν, όπως φαίνεται, μια αντίθετη ή και παράλληλη κίνηση καθώς λαμβάνουν θέσεις και στις υπόλοιπες ενεργειακές εταιρείες.

Στο επίκεντρο η αξιολόγηση της Standard and Poor’s στις 22/10 - Πολιτική παρέμβαση για αναβάθμιση

Στις 22 Οκτωβρίου 2021 αργά το βράδυ μετά τις 23:20 της Standard and Poor’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα με ΒΒ και θετικές προοπτικές και στις 19 Νοεμβρίου 2021 η Moody’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη βαθμολογία και είναι πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε Ba2 υπό όρους.
Για την Standard and Poor’s το βασικό σενάριο θέλει να μην υπάρξει νέα αναβάθμιση καθώς επόμενη βαθμολογία είναι η ΒΒ+ μια κλίμακα χαμηλότερα πριν την επενδυτική βαθμίδα δηλαδή βαθμολογίες ΒΒΒ-…
Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτά – νόμιμα πλέον – τα ελληνικά ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής και πλέον δεν θα χαρακτηρίζονται ως ομόλογα σκουπίδια.
Το βασικό σενάριο θέλει η διαδικασία αναβάθμισης να είναι πολύ αργή όσο πλησιάζει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις πολιτικής παρέμβασης προς την Standard and Poor’s για να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ+, ωστόσο επειδή ήδη αναβάθμισε την Ελλάδα μια κλίμακα μέσα στο 2021… το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα προβεί σε καμία κίνηση.
Είθισται οι οίκοι αξιολόγησης να αναβαθμίζουν την Ελλάδα κατά μια κλίμακα ή μια φορά τον χρόνο, οπότε οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει έκπληξη.
Την ίδια τακτική έχει ακολουθήσει και η Fitch, αλλά και η DBRs και υπό όρους η Moody’s.
Να σημειωθεί ότι βαθμολογία ΒΒ+ δηλαδή μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα δίνει η Γερμανική Scope η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από την ΕΚΤ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,08% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,14%.
Περί τις 16:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική +4,18%...αλλά  στις μη τραπεζικές μετοχές του FTS E25, με Jumbo +3%, ΕΥΔΑΠ +2,7%...  o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,75% ενώ στις δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,03%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκελισε με άνοδο +1,02% στις 908 μονάδες έχοντας υψηλό στις 908,18 μονάδες και χαμηλό 899,41 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips ενώ ενισχύθηκε και  από τα πακέτα.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 98,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 23,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 41,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 28,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 23,3 εκατ.ευρώ και όγκου 9,63 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 3,5 εκατ. τεμάχια αξίας 3,15 εκατ. ευρώ, η Αlpha Bank 4,09 εκατ. τεμάχια αξίας 4,67 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 531 χιλ. τεμάχια αξίας 787 χιλ. ευρώ και η Εθνική 543 χιλ. τεμάχια αξάις 1,44 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 676 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ 475 χιλ. τεμάχια αξίας 7,34 εκατ. ευρώ. και η Τέρνα Ενεργειακή 448 χιλ. τεμάχια αξίας 5,27 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 908 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 900 – 905 μονάδων και ακολουθούν οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 889 μονάδες,  ο εκθετικός  ΚΜΟ 30 ημερών στις και ακολουθούν οι 880, οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 588 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 600 μονάδες και μοι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 560 μονάδες και ακολουθούν οι 550, οι 540, οι 520 και οι 500 μονάδες.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων -  Η ΕΚΤ θα στηρίξει την Ελλάδα με waiver 6 έως 12 μηνών έως ότου αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 20/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική έχουν ασκήσει πιέσεις στον πληθωρισμό, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να βρίσκονται σε δύσκολη θέση προκειμένου να διατηρήσουν υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική τους.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια το 2022, ενώ θα αρχίσει τη μείωση του ρυθμού των αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο.
Αντίστοιχα είναι και τα μηνύματα από την Τράπεζα της Αγγλίας, ενισχύοντας τις ενδείξεις για μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.
Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει χαλαρή την πολιτική της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες μετά και τα πρόσφατα καθησυχαστικά σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ.
Πολλόι αναλυτές εκτιμούν πως παρά την άνοδο του πληθωρισμού, η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2023.
Στην παγκόμια  διόρθωση παρασύρονται και τα ελληνικά ομόλογα παρά τις νέες αναφορές ότι η ΕΚΤ εξετάζει ήδη τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στη μετά-PEPP εποχή.  
Τέλη Μαρτίου του 2022 η ΕΚΤ θα λήξει το πρόγραμμα Πανδημίας στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα παρ΄ ότι δεν πληροί τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ επειδή δεν θέλει να δημιουργήσει νέα κρίση χρέους στην Ελλάδα σχεδιάζει να δώσει waiver δηλαδή δυνατότητα να παραμείνει σε πρόγραμμα για άλλους 6 με 12 μήνες η Ελλάδα έως ότου αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα ή investment grade ή βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερη.
Ως γνωστό η Ελλάδα εντάχθηκε από το παράθυρο στο παράλληλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ονομάστηκε πρόγραμμα Πανδημίας.
Εάν τα ελληνικά ομόλογα δεν ήταν στο πρόγραμμα Πανδημίας σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα ήταν μεταξύ 2,5% με 3% και προφανώς πάλι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε οξύτατη κρίση χρέους.
Η ΕΚΤ δημιούργησε ένα σύστημα Φρανκενσταιν, μια τερατογένεση, και χωρίς αυτό το Πρόγραμμα Πανδημίας θα δραματικά επιδεινωθεί πολλές οικονομίες στην ευρωζώνη.
Η Ελλάδα με την χάλια οικονομία που διαθέτει δεν δικαιολογεί  1% αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα, είχε φθάσει η απόδοση έως το 0,55%.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1% και το ιταλικό 10ετές στο 0,95% και με το μεταξύ τους spread στις 5 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 0,75% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρ

Τα όσα διαδραματίζονται το έσχατο διάστημα στον Ελλάκτωρ αποτελούν πρωτοφανείς εξελίξεις καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν δύο πυλώνες ανομίας.
Από την μια οι ομάδες συμφερόντων που δρουν στο εσωτερικό και πλήττουν την εικόνα του Ελλάκτωρ στην αγορά και από την άλλη η πλήρης αδιαφάνεια ως προς τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης με την προσβλητική απομόνωση μετόχου που κατέχει το 30% του Ελλάκτωρ.
Όλα αυτά είναι γνωστά και αντιληπτά πλέον και από το τραπεζικό σύστημα το οποίο παρά την αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ ευρώ δεν δανείζουν τον Ελλάκτωρ και ούτε παρέχουν νέες εγγυητικές μόνο εάν λήξουν οι παλαιές προβαίνουν σε κάποιες οριακές ανανεώσεις.
Με εγγυητικές σχεδόν 840 εκατ ο Ελλάκτωρ βρίσκεται σε ομηρία διαρκείας και το σημαντικότερο παρά την αύξηση κεφαλαίου δεν βελτιώθηκε η φερεγγυότητα του ομίλου ως προς το τραπεζικό σύστημα.
Η Εθνική τράπεζα π.χ. δεν δανείζει... και δεν είναι η μόνη τράπεζα που δεν... δανείζει.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ανεκτέλεστο του Ελλάκτωρ είναι περί τα 1,85 δισεκ. και αξιολογώντας ότι οι τιμές πρώτων υλών έχουν αυξηθεί σχεδόν 25% με 30%, το συμπέρασμα είναι ένα το περιθώριο κέρδους για τα 1,85 δισεκ. ανεκτέλεστο είναι μηδέν ίσως και ζημίες.
Είτε το ελληνικό δημόσιο θα προβεί σε αλλαγές των αρχικών συμφωνιών για να αυξήσει το περιθώριο κέρδους του Ελλάκτωρ, είτε ο όμιλος θα χρειαστεί νέα αύξηση 100 με 150 εκατ ευρώ.
Η πιθανότητα για νέα αύξηση 100 με 150 εκατ αποτελεί όχι απλή εικασία αλλά φαίνεται ότι λίαν συντόμως θα καταστεί μονόδρομος, προκαλώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο βασικών μετόχων.
Τα βασικά συμπεράσματα που διεξάγονται από την κατάσταση που επικρατεί στον Ελλάκτωρ είναι :
Ο Ελλάκτωρ ακόμη δεν έχει παρουσιάσει νέο business plan.
Ο Ελλάκτωρ ακόμη δεν διαθέτει φερεγγυότητα στις τράπεζες
Ο Ελλάκτωρ χάνει την μια δουλειά μετά την άλλη
Ο Ελλάκτωρ αποτελεί μνημείο αδιαφάνειας καθώς πουθενά στον κόσμο μέτοχος με 30% όπως οι εφοπλιστές δεν συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο Ελλάκτωρ θα χρειαστεί εκ νέου αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100-150 εκατ ευρώ.
Μάλιστα στην αύξηση αυτή θα παιχθεί το ίδιο σήριαλ ο ένας μέτοχος θα ποντάρει… να μην επενδύσει ο άλλος μέτοχος… και ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας θα ανοίξει…
Το μέλλον του Ελλάκτωρ δεν είναι ευοίωνο.
Η Reggeborgh αντιμετωπίζει τον Ελλάκτωρ, την Ελλάδα και τους άλλους μετόχους με αλαζονεία.
Οι εφοπλιστές ακολουθούν τακτικές αμυντικής επίθεσης ή επιθετικής άμυνας αλλά οι εκπλήξεις έρχονται λίαν συντόμως…
Κρατείστε αυτή την τελευταία πρόταση γιατί θα δούμε πολλά και συναρπαστικά…
Υποσημείωση :
Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας και ο Ελλάκτωρ τι κοινό έχουν;
Σίγουρα ο Ελλάκτωρ δεν είναι ένα από τα θαύματα της αρχαιότητας και σίγουρα ο Ελλάκτωρ δεν κατασκεύασε τους κήπους της Βαβυλώνας.
Υπάρχει κάτι κοινό…
Προσεχώς…

Η επικαιρότητα

Σε φάση αναζωπύρωσης είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τη βόρεια αλλά και κεντρική Ελλάδα να είναι στο «κόκκινο» λόγω της αύξησης κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, και ενώ επικρατεί παγκόσμια ανησυχία για την εμφάνιση της παράλλαξης Delta+ που θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική και μολυσματική και η οποία έχει κάνει ήδη την εμφάνιση της στη Μεγάλη Βρετανία.
Οι ειδικοί παρακολουθούν εδώ και ημέρες την αύξηση της διασποράς του ιού σε περιοχές της χώρας, όπου οι εμβολιασμοί παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα – κάτω του 50% του πληθυσμού – και προειδοποιούν για χειρότερες ημέρες και για δύσκολο χειμώνα, εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και δεν δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος προστασίας.
Και ενώ το κύριο βάρος έχει πέσει στο πώς θα αυξηθούν και πάλι οι εμβολιασμοί, οι οποίοι έχουν πέσει σε πραγματικά χαμηλούς αριθμούς, το ενδιαφέρον στρέφεται και στο πώς το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων για τους πλήρως εμβολιασμένους έχει επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Κατά τη σημερινή συνέντευξη του, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε ότι χάρη στους εμβολιασμούς κατάφεραμε να αποφύγουμε άλλους 8.400 θανάτους και 5.560 εισαγωγές σε ΜΕΘ, υποστηρίζοντας πως τα ευρήματα δείχνουν πως όλα τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αποτροπή σοβαρής νόσησης και θανάτου σε όλες τις ηλικίες.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 20/10 οι ασιατικές αγορές, με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Evergrande.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,14%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,17%, ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ +1,35% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,53%.

Υποτονικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υποτονικό είναι το κλίμα σήμερα 20/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο την αύξηση του ενεργειακού κόστους η οποία έχει ασκήσει πιέσεις στον πληθωρισμό ενώ το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται και στα εταιρικά αποτελέσματα.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, στο 3,4% επιβεβαιώσε τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο η Eurostat, σε ετήσια βάση με την υψηλότερη συμβολή από την ενέργεια (+1,63%), και ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (+0,72%), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (+0,57%) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και καπνός (+0,44%)».
Επίσης, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Σεπτέμβριο, από 3,2% τον Αύγουστο, σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.
Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 6,7%, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 0,5%.
Στη Γερμανία οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 14,2% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,35%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,35% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο +0,35%, ο Nasdaq στο +0,20% και και το ETF GREC στο +1,42% ( 28,68 δολ. ).

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα και με την Εθνική να ξεχωρίζει.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,67 ευρώ, με άνοδο +3,41% με όγκο 4,13 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1465 ευρώ, με άνοδο +1,01% με όγκο 13,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4930 ευρώ, με άνοδο +2,47% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9026 ευρώ, με άνοδο +0,29% με όγκο 8,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,35 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,00 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 446 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 4,00 ευρώ, με άνοδο +0,38%, με όγκο 6,4 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 97 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,86 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 335 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ .....
Στον αντίποδα, ήπια υποχώρησαν ΟΤΕ και Τιτάν.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,60 ευρώ, με άνοδο +0,68% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,40 ευρώ, με πτώση -0,65% και αποτίμηση 7,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,50 ευρώ, με άνοδο +2,15% και αποτίμηση 2,2 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,55 ευρώ, με άνοδο +2,2% και κεφαλαιοποίηση 592 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,72 ευρώ, με άνοδο +1,03% και  αποτίμηση 4,82 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,20 ευρώ, με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,19 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 15,03 ευρώ, με άνοδο +1,62% και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,52 ευρώ, με άνοδο +1,11% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,43 ευρώ, με άνοδο +2,28% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,66 ευρώ, με άνοδο +2,41% και κεφαλαιοποίηση 816 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,88 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 705 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0296 ευρώ, με άνοδο +1,37% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 5  μονάδες βάσης

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και  σήμερα 20/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης μετά τις χθεσινές πωλήσεις με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι πληθωριστικές πιέσεις  που προκαλούν οι  ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,95%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1% με το αμερικανικό 10ετές 1,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης από 109 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 5 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 59 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα 20/10 στις αγορές της Ευρώπης μετά τις χθεσινές πιέσεις με επίκεντρο την άνοδο του πληθωρισμού με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 20 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,95%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/10/2021 στο -0,10% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,26% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,53% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,95% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,39%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης