Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετά τις αναλαμπές, στάση αναμονής στο ΧΑ -0,29% στις 905 μον. - Εξαντλούνται τα ανοδικά περιθώρια άνω των 900 μον.

Μετά τις αναλαμπές, στάση αναμονής στο ΧΑ -0,29% στις 905 μον. - Εξαντλούνται τα ανοδικά περιθώρια άνω των 900 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 905 μονάδες, διατηρώντας το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων - Το βλέμμα στην αξιολόγηση από την S&P, αύριο 22/10
(upd18) Στάση αναμονής καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 905 μονάδες, μετά τις ξαφνικές αναλαμπές που σημειώθηκαν χθες ...με ήπιες μεταβολές στις τράπεζες ενώ αρνητικό ήταν το κλίμα στα μη τραπεζικά blue chips.
Οι συναλλαγές επέστρεψαν στα χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων συνεδριάσεων αν εξαιρέσουμε τα πακέτα του ΟΤΕ που κάλυψαν σχεδόν το 30% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 905 μονάδες, με βασικό σημείο στήριξης τις 900 μονάδες και σημείο αντίστασης τις 920 μονάδες.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, ήπια ανοδικά έκλεισαν Εθνική +0,75%, Eurobank +0,40% και Πειραιώς +0,20% ενώ οριακά υποχωρησε η Alpha Bank -0,17%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισε η Jumbo -2,16%,  οι δεικτοβαρείς Coca Cola -1,05%, ΔΕΗ -1,05%......
Το κλίμα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά διαφοροποιήθηκε χθες 20/10,  με την υπέρβαση του Γενικού Δείκτη άνω των 900 μονάδων και των 580 μονάδων του Τραπεζικού Δείκτη απόρροια των θετικών εκθέσεων των Goldman Sachs, HSBC και Citigroup.
Ειδικότερα, Goldman Sachs βλέπει ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο θα φτάσει στις 1.000 μονάδες έως το τέλος το 2021, καθώς θεωρεί ότι η ανοδική πορεία των αναπτυγμένων αγορών δείχνει να έχει κορεστεί, σε αντίθεση με εκείνη των αναδυόμενων, ανάμεσα στις οποίες είναι και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Αντίστοιχα και η HSBC παραμένει overweight στο ελληνικό χρηματιστήριο, λόγω της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης, τον συνδυασμό αποτίμησης/κερδών της ελληνικής αγοράς και των φθηνών αποτιμήσειων.
Η Citigroup αναμένει την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 κοντά στο 9%, και το 2022 σε περίπου 4,5% δίνοντας έμφαση στη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης για την  ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο δεν βρήκε πολλούς υποστηρικτές τουλάχιστον μεταξύ τραπεζικών κύκλων οι οποίοι σε ερώτηση του bankingnews απάντησαν ότι «Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να φθάσει ο Γενικός Δείκτης στις 1000 μονάδες. Το πιθανότερο είναι να κλείσει στις 940 με 950 μονάδες το 2021 και στις 1050 μονάδες το 2022 εφόσον έως τότε δεν έχει προηγηθεί κάποια μεγάλη διεθνής διόρθωση της τάξης του 20%»
Το βασικό πρόβλημα διεθνώς παραμένει και δεν είναι άλλο από τις πληθωριστικές πιέσεις  που προκλήθηκαν από τις τιμές της ενέργειας εν μέσω της ισχυρής παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, αναμένοντας τα περιοριστικά μέτρα στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Στα εσωτερικά, σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ στο 206% του ΑΕΠ ανήλθε το χρέος της Ελλάδος  ή 341,086 δισ. ευρώ το 2020, το υψηλότερο στην ΕΕ,  με την Ιταλία να ακολουθεί (155,6% του ΑΕΠ).

Στο επίκεντρο η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Standard and Poor’s αύριο 22/10

Το βλέμμα είναι στραμμένο αύριο Παρασκεύη 22/10 η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Standard and Poor’s με το βασικό σενάριο να θέλει να μην υπάρξει νέα αναβάθμιση αν και  υπάρχουν ενδείξεις πολιτικής παρέμβασης προς την Standard and Poor’s για να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ+, ωστόσο επειδή ήδη αναβάθμισε την Ελλάδα μια κλίμακα μέσα στο 2021… το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα προβεί σε καμία κίνηση αναμένοντας τις κινήσεις της Moody’s στις 19 Νοεμβρίου 2021 η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη βαθμολογία και είναι πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε Ba2 υπό όρους.
Στις 11 Νοεμβρίου θα υπάρξει κάποια κινητικότητα με αφορμή την αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International καθώς θα ενταχθεί η ΔΕΗ και ίσως η Εθνική τράπεζα που πληροί τα περισσότερα κριτήρια πλην του free float της διασποράς μετοχών άπαξ και το 40,3% το κατέχει το ΤΧΣ ενώ πιθανολογείται η έξοδος της μετοχής της Jumbo.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,03% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,11%.
Περί τις 13:30 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTS E25, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,37%.
Περί τις 15:15 με ήπιες πιέσεις στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTS E25, o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,61%.
Στις δημοπρασίες με την Εθνική +0,75%, ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με ήπια κέρδη +0,25% αλλά στο υψηλό της ημέρας .
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,29% στις 905 μονάδες έχοντας υψηλό στις 908,44 μονάδες και χαμηλό 902,58 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα πακέτα.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε  στα 71,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 23 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 25,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 23 εκατ. ευρώ και όγκου 4,8 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 1,25 εκατ. τεμάχΙα αξίας 19,21 εκατ. ευρώ και η Jumbo 35 χιλ. τεμαχία αξίας 459 χιλ. ευρώ.
Η Eurobank διακίνησε 3 εκατ. τεμάχια αξίας 2,7 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 200 χιλ. τεμάχια αξίας 298 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 320 χιλ. τεμάχια αξίας 366 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 905 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 895 -890 μονάδες, οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 920 μονάδες και ακολουθούν  οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 589 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 580 - 575 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 550 και οι 540 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων -  Η ΕΚΤ θα στηρίξει την Ελλάδα με waiver 6 έως 12 μηνών έως ότου αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα  21/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης μετά τις πωλήσεις του τελευταίου διήμερου με επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις
Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική έχουν ασκήσει πιέσεις στον πληθωρισμό, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να βρίσκονται σε δύσκολη θέση προκειμένου να διατηρήσουν υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική τους.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια το 2022, ενώ θα αρχίσει τη μείωση του ρυθμού των αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο.
Αντίστοιχα είναι και τα μηνύματα από την Τράπεζα της Αγγλίας, ενισχύοντας τις ενδείξεις για μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.
Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει χαλαρή την πολιτική της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες μετά και τα πρόσφατα καθησυχαστικά σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως παρά την άνοδο του πληθωρισμού, η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2023.
Στην παγκόμια  διόρθωση παρασύρονται και τα ελληνικά ομόλογα παρά τις νέες αναφορές ότι η ΕΚΤ εξετάζει ήδη τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στη μετά-PEPP εποχή.  
Τέλη Μαρτίου του 2022 η ΕΚΤ θα λήξει το πρόγραμμα Πανδημίας στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα παρ΄ ότι δεν πληροί τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ επειδή δεν θέλει να δημιουργήσει νέα κρίση χρέους στην Ελλάδα σχεδιάζει να δώσει waiver δηλαδή δυνατότητα να παραμείνει σε πρόγραμμα για άλλους 6 με 12 μήνες η Ελλάδα έως ότου αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα ή investment grade ή βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερη.
Ως γνωστό η Ελλάδα εντάχθηκε από το παράθυρο στο παράλληλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ονομάστηκε πρόγραμμα Πανδημίας.
Εάν τα ελληνικά ομόλογα δεν ήταν στο πρόγραμμα Πανδημίας σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα ήταν μεταξύ 2,5% με 3% και προφανώς πάλι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε οξύτατη κρίση χρέους.
Η ΕΚΤ δημιούργησε ένα σύστημα Φρανκενσταιν, μια τερατογένεση, και χωρίς αυτό το Πρόγραμμα Πανδημίας θα δραματικά επιδεινωθεί πολλές οικονομίες στην ευρωζώνη.
Η Ελλάδα με την χάλια οικονομία που διαθέτει δεν δικαιολογεί  1% αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα, είχε φθάσει η απόδοση έως το 0,55%.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1% και το ιταλικό 10ετές στο 0,93% και με το μεταξύ τους spread στις 7 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

H Εθνική δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ

Εδώ και καιρό κυκλοφορεί μια φήμη που θέλει την Εθνική με την Goldman Sachs και την Morgan Stanley να σχεδιάζουν αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ αρχές 2022 με στόχο να μειωθεί το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, να βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων και να μειωθεί το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από 40,3% στο 28% περίπου.
Η αλήθεια είναι ότι η Εθνική δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ.
Ήδη διαθέτει 5,5 δισεκ. και το 2021 θα επιτύχει κέρδη ρεκόρ λόγω των εκτάκτων εσόδων ενώ και το 2022 θα εμφανίσει κέρδη 450 εκατ ευρώ.
Συν τοις άλλοις το ΤΧΣ δεν θα εγκρίνει αύξηση όπου θα υποστεί dilution ειδικά σε μια τράπεζα όπως η Εθνική που δεν την χρειάζεται.
Οπότε όχι η Εθνική δεν σχεδιάζει αύξηση.
Η Εθνική δεν θα κάνει ποτέ αύξηση κεφαλαίου;
Προφανώς και θα κάνει αλλά όχι άμεσα… όλα θα εξαρτηθούν και από την στάση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το Fairfax δεν βιάζεται να φύγει και δεν βιάζεται να προχωρήσει στην απόσχιση της Grivalia

Σύμφωνα με φήμες, η Grivalia θα αποσχιστεί από την Eurobank και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ
Με βάση αυτή την φήμη το Fairfax θα πουλήσει μέρος των μετοχών που κατέχει και από 33% θα υποχωρήσει στο 22%.
Η αλήθεια  είναι ότι στο παρελθόν, όντως το Fairfax ο βασικός στρατηγικός επενδυτής στην Eurobank ήθελε να αποεπενδύσει, να πουλήσει μέρος των μετοχών της τράπεζας, προηγουμένως όμως ήθελε να αποσχίσει την Grivalia από την Eurobank.
To Fairfax θεωρεί ότι τα ακίνητα θα δώσουν σοβαρές υπεραξίες – αποδόσεις στην Ελλάδα.
Αυτός οι σχεδιασμός – καθώς ήταν σχεδιασμός – έχει μεταβληθεί.
Το Fairfax δεν βιάζεται να φύγει και δεν βιάζεται να προχωρήσει στην απόσχιση της Grivalia.
Ο σχεδιασμός πάντως για αύξηση 1,5 δισεκ. στο τέλος του 2022 δεν έχει αλλάξει αλλά ακόμη τελεί υπό αιρέσεις…
Ως προς την HSBC Ελλάδος εάν έως τις 10 Νοεμβρίου δεν κλείσει, η Eurobank θα αποσυρθεί από την διαδικασία.
Η Eurobank κάτι ετοιμάζει που θα έχει ενδιαφέρον…από ότι πληροφορούμαστε και αυτό δεν είναι φήμη.

Η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν έχει δώσει το πράσινο φως ακόμη για την ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank.

Η αλήθεια είναι ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέκτησε το 68,2% της Attica bank και το ΤΣΜΕΔΕ ο άλλοτε βασικός μέτοχος περιορίστηκε στο 14,7%.
Το ΤΧΣ είναι κράτος οπότε η έννοια του state aid της κρατικής βοήθειας υφίσταται, ενώ το ΤΣΜΕΔΕ ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπαγόμενο στον ΕΦΚΑ επίσης εμμέσως είναι κρατικό Ταμείο.
Ενώ μέχρι τώρα υποστηρίζουμε ότι από τα 240 εκατ τα 155 με 180 εκατ θα τα επενδύσει το ΤΧΣ και τα 50 εκατ το ΤΣΜΕΔΕ για να περάσει η ανακεφαλαιοποίηση αυτό ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.
Η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν έχει δώσει το πράσινο φως ακόμη.
Επίσης για να συμμετάσχει το ΤΧΣ θα πρέπει να αλλάξει ο παλαιός νόμος – ο υφιστάμενος – για την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αφού μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί μόνο συστημικές τράπεζες.
Η Attica bank δεν είναι συστημική τράπεζα, πρέπει να αλλάξει ο υφιστάμενος νόμος γιατί ο νέος θα ψηφιστεί τέλη Νοεμβρίου του 2022 οπότε είναι αργά έως τότε.
Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Attica bank Θεόδωρος Πανταλάκης έριξε στα βράχια την τράπεζα και ενώ κεφαλαιακά έχει καταρρεύσει… στις 15 Οκτωβρίου κλείνει μεγάλα deal δεσμεύοντας το ΤΧΣ και πριν το Ταμείο αποκτήσει το 68,2% των μετοχών της Attica bank.
Η διοίκηση Πανταλάκη πρέπει να αντικατασταθεί με συνοπτικές διαδικασίες.
Υπάρχουν στο παρασκήνιο κάποιες διεργασίες για νέο management και από ότι πληροφορούμαστε είναι τραπεζικά στελέχη με περγαμηνές και αξιοπρεπές παρελθόν.

Η επικαιρότητα

Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και επιστήμονες για την αναζωπύρωση της επιδημίας του κορωνοϊού, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο ακόμα και για 5.000 κρούσματα ημερησίως από το Νοέμβριο – εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα – και για ένα κύμα που θα οδηγήσει για ακόμα μια φορά το σύστημα υγείας στα όρια του.
Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό δεν ξεπερνά το 62% όταν το ποσοστό ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί είναι πάνω από 80%.
Σε μια προσπάθεια να τονωθεί αυτή η εμβολιαστική εκστρατεία, επανεμφανίστηκε χθες Τετάρτη 20/10 ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος και παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας εξαιρετικά σημαντικής έρευνας για την προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός.
Όπως είπε, χάρη στους εμβολιασμούς, αποφύγαμε στην Ελλάδα 8.400 θανάτους και 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ ενώ σημείωσε πως τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και έναντι της παράλλαξης Delta, προστατεύοντας σημαντικά τόσο έναντι της σοβαρής νόσησης όσο και έναντι του θανάτου.
Κατά την χθεσινή της συνεδρίαση, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων φέρεται να προσανατολίζεται στην ύπαρξη και επιπλέον χρώματος στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, με το οποίο και θα υπογραμμίζεται η βαρύτητα της επιδημιολογικής κατάστασης, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται μέτρα.
Παράλληλα., αποφάσισαν την απλοποίηση και κωδικοποίηση των ισχυόντων μέτρων, την επέκταση των τεστ 2 φορές την εβδομάδα για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων όπως στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στους παιδότοπους καθώς και την ανάγκη να οριστεί με σαφήνεια ποιος χώρος θεωρείται εσωτερικός και ποιος εξωτερικός στα πρότυπα του καπνίσματος.

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 21/10 οι περισσότερες ασιατικές αγορές με επίκεντρο το ναυάγιο της πώλησης περιουσιακού στοιχείου αξίας 2,6 δισ. δολαρίων στην υπερχρεωμένη κινεζική εταιρία ανάπτυξης ακινήτων Evergrande.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,87%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,22%, ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ -0,45% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,19%

Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 21/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο την αύξηση του ενεργειακού κόστους η οποία έχει ασκήσει πιέσεις στον πληθωρισμό ενώ το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται και στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και λόγω της ανησυχίας για τον κινεζικό κλάδο ακινήτων.
Εν τω μεταξύ, νέα πτώση κατά 6.000 κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, φτάνοντας τις 290.000 σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,10%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,55% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,25%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,25%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο +0,30% και το ETF GREC στο -0,64% (28,52 δολ. )

Ήπιες μεταβολές στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές 

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,69 ευρώ, με άνοδο +0,75% με όγκο 1,37 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1445 ευρώ, με πτώση -0,17% με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,68 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4960 ευρώ, με άνοδο +0,20% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9062 ευρώ, με άνοδο +0,40% με όγκο 9,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,36 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0050 ευρώ, με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 448 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 4,10 ευρώ, με άνοδο +2,5%, με όγκο 1,5 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 99 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,90 ευρώ, με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 336 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις  στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, Coca Cola....
Στον αντίποδα, με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,29 ευρώ, με πτώση -1,05% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,33 ευρώ, με πτώση -0,43% και αποτίμηση 7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,40 ευρώ, με πτώση -1,05% και αποτίμηση 2,18 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,54 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,66 ευρώ, με πτώση -0,44% και  αποτίμηση 4,8 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,14 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,19 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 15,01 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με άνοδο +0,52% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,14 ευρώ, με πτώση -2,16% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,64 ευρώ, με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 814 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8520 ευρώ, με πτώση -1,49% και κεφαλαιοποίηση 695 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0297 ευρώ, με άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 7  μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 21/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης μετά τις τελευταίες πωλήσεις με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι πληθωριστικές πιέσεις  που προκαλούν οι  ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,93%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1% με το αμερικανικό 10ετές 1,65% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης από 109 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 60 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 21/10 στις αγορές της Ευρώπης μετά τις πωλήσεις του τελευταίου διημέρου, με επίκεντρο την άνοδο του πληθωρισμού με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 21 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,93%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/10/2021 στο -0,11% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,23% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,93% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,39%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης