Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντηρήθηκε το άτονο κλίμα σε τράπεζες και ΧΑ -0,05% στις 905 μον. - Στο επίκεντρο S&P και υποβάθμιση από MS

Συντηρήθηκε το άτονο κλίμα σε τράπεζες και ΧΑ -0,05% στις 905 μον. - Στο επίκεντρο S&P και υποβάθμιση από MS
Στο επίκεντρο η επιδείνωση στα ομόλογα και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, σήμερα 22/10  αργά το βράδυ
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Συντηρήθηκε το άτονο κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 905 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα, και με ήπιες μεταβολές στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, σήμερα 22/10  αργά το βράδυ..
Εν τω μεταξύ, σε αντίθεση με την Goldman Sachs η οποία βλέπει το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.000 μονάδες έως το τέλος του 2021, η Morgan Stanley υποβαθμίζει τις ελληνικές μετοχές σε equalweight ( ήπια υποβάθμιση ) από overweight, καθώς εκτιμά ότι υπάρχουν καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες σε άλλες αναδυόμενες αγορές.
Ωστόσο εξακολουθεί να θεωρεί θετικό το ελληνικό story για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τις τράπεζες επιτέλους να ξεκινούν την αύξηση του νέου δανεισμού.   

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 905 μονάδες, με βασικό σημείο στήριξης τις 900 μονάδες και με πρώτο σημείο αντίστασης τις 915 μονάδες.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Eurobank +1,02% και Εθνική +0,37% ενώ ήπια υποχώρησαν Alpha Bank -0,74% και Πειραιώς -0,60%.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy, η Alpha Bank ανακοίνωσε στο πλαίσιο του «προγράμματος Ηρακλής», την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας με την εταιρεία Davidson Kempner Capital Management LP  για το project Cosmos, ύψους μεικτής λογιστικής αξίας 3,4 δισ. ευρώ.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΓΕΚ Τέρνα +2,16% και ΟΠΑΠ +1,39% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΔΕΗ -1,54% και Ελλάκτωρ -1,39%..
Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,15%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,32% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης  με την μεγαλύτερη άνοδο +3,50%.
Επιδείνωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 1,02% αλλά και στις υπόλοιπες σγορές της Ευρώπης με επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας.
Το βασικό πρόβλημα διεθνώς παραμένει και δεν είναι άλλο από τις πληθωριστικές πιέσεις  που προκλήθηκαν από τις τιμές της ενέργειας εν μέσω της ισχυρής παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, αναμένοντας τα περιοριστικά μέτρα στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Με επίκεντρο το ενεργειακό κόστος, στη Συνόδο Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα 27 κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσουν με επείγοντα τρόπο στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της λεγόμενης εργαλειοθήκης για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Στο επίκεντρο η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard and Poor’s, σήμερα 22/10

Σήμερα 22 Οκτωβρίου το βράδυ, ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s θ αξιολογήσει την ελληνική οικονομία  η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ, με θετικές προοπτικές .
Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξη της Standard and Poor’s, στο bankingnews τον Απρίλιο του 2021 είχε αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξει και νέα αναβάθμιση τους επόμενους μήνες...
Για την Standard and Poor’s το βασικό σενάριο θέλει να μην υπάρξει νέα αναβάθμιση καθώς επόμενη βαθμολογία είναι η ΒΒ+ μια κλίμακα χαμηλότερα πριν την επενδυτική βαθμίδα δηλαδή βαθμολογίες ΒΒΒ-…
Η αναβάθμιση σε ΒΒ+ αναμένεται Απρίλιο του 2022 στο βασικό σενάριο... αλλά οι αξιολογήσεις είναι πολιτική και τίποτε δεν μπορεί να λεχθεί με απόλυτο τρόπο.
Αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις πολιτικής παρέμβασης προς την Standard and Poor’s για να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ+, ωστόσο επειδή ήδη αναβάθμισε την Ελλάδα μια κλίμακα μέσα στο 2021… το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα προβεί σε καμία κίνηση.
Είθισται οι οίκοι αξιολόγησης να αναβαθμίζουν την Ελλάδα κατά μια κλίμακα ή μια φορά τον χρόνο, οπότε οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει έκπληξη.
Την ίδια τακτική έχει ακολουθήσει και η Fitch, αλλά και η DBRs και υπό όρους η Moody’s.
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη βαθμολογία και είναι πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε Ba2 υπό όρους στις 19 Νοεμβρίου 2021.
Να σημειωθεί ότι βαθμολογία ΒΒ+ δηλαδή μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα δίνει η Γερμανική Scope η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από την ΕΚΤ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,12% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,13%.
Λίγο πριν τις 12:30 με το σύνολο των τραπεζων σε οριακό αρνητικό πρόσημο, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,15% 
Περί τις 14:30 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και με το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTS E25, σε θετικό πρόσημο o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της  ημέρας +0,58% και o Γενικός Δείκτης στο +0,65%.
Στις δημοπρασίες με την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στο -0,05%. 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,05% στις 905 μονάδες έχοντας υψηλό στις 911,46 μονάδες και χαμηλό 905,04 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 12 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,8 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 12,07 εκατ.ευρώ και όγκου 6,44 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 4,27 εκατ. τεμάχια αξίας 3,89 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 155 χιλ. τεμάχια αξίας 2,39 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 43,5 χιλ. τεμάχια αξίας 411 χιλ. ευρώ, η Jumbo 30 χιλ. τεμάχια αξίας 396 χιλ. ευρώ και τα Πλαστικά Θράκης 25 χιλ. τεμάχια αξίας 179 χιλ. ευρώ. 
Η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος διακίνησε δύο πακέτα 1,92 εκατ. τεμαχίων αξίας 4,8 εκατ. ευρώ ήτοι ποσοστό 20,17% του μετοχικού κεφαλαίου και με σημαντικό discount έναντι της τρέχουσας τιμής του τίτλου στο ταμπλό, στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 905 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 895 - 890 μονάδες, οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 915 μονάδες και ακολουθούν  οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 590 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  580 - 575 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 550 και οι 540 μονάδες.

Ισχυρές πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων -  Η ΕΚΤ θα στηρίξει την Ελλάδα με waiver 6 έως 12 μηνών έως ότου αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα

Ισχυρές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα  22/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με  επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις
Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ασκήσει πιέσεις στον πληθωρισμό, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να βρίσκονται σε δύσκολη θέση προκειμένου να διατηρήσουν υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική τους.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια το 2022, ενώ θα αρχίσει τη μείωση του ρυθμού των αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο.
Αντίστοιχα είναι και τα μηνύματα από την Τράπεζα της Αγγλίας, ενισχύοντας τις ενδείξεις για μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.
Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει χαλαρή την πολιτική της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες μετά και τα πρόσφατα καθησυχαστικά σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως παρά την άνοδο του πληθωρισμού, η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2023.
Στην παγκόμια  διόρθωση παρασύρονται και τα ελληνικά ομόλογα παρά τις νέες αναφορές ότι η ΕΚΤ εξετάζει ήδη τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στη μετά-PEPP εποχή.  
Τέλη Μαρτίου του 2022 η ΕΚΤ θα λήξει το πρόγραμμα Πανδημίας στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα παρ΄ ότι δεν πληροί τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ επειδή δεν θέλει να δημιουργήσει νέα κρίση χρέους στην Ελλάδα σχεδιάζει να δώσει waiver δηλαδή δυνατότητα να παραμείνει σε πρόγραμμα για άλλους 6 με 12 μήνες η Ελλάδα έως ότου αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα ή investment grade ή βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερη.
Ως γνωστό η Ελλάδα εντάχθηκε από το παράθυρο στο παράλληλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ονομάστηκε πρόγραμμα Πανδημίας.
Εάν τα ελληνικά ομόλογα δεν ήταν στο πρόγραμμα Πανδημίας σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα ήταν μεταξύ 2,5% με 3% και προφανώς πάλι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε οξύτατη κρίση χρέους.
Η ΕΚΤ δημιούργησε ένα σύστημα Φρανκενστάιν, μια τερατογένεση, και χωρίς αυτό το Πρόγραμμα Πανδημίας θα δραματικά επιδεινωθεί πολλές οικονομίες στην ευρωζώνη.
Η Ελλάδα με την χάλια οικονομία που διαθέτει δεν δικαιολογεί  1% αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα, είχε φθάσει η απόδοση έως το 0,55%.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,03% και το ιταλικό 10ετές στο 0,97% και με το μεταξύ τους spread στις 6 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Ποια τα δεδομένα και γιατί είναι ακραία υπερτιμημένη η ΔΕΗ;

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η ΔΕΗ η οποία υλοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 1 δισεκ. ευρώ ενισχύοντας τα κεφάλαια σε 4,3 δισεκ. ευρώ περίπου από 3,3 δισ της τρέχουσας περιόδου με το ενεργητικό στα 14,3 δισεκ. και κύκλο εργασιών στα 2,19 δισεκ. στο α΄ 6μηνο του 2021.
Για να υλοποιήσει την αύξηση με συμμετοχή και του CVC του αμερικανικού fund που θα συμμετάσχει με περίπου 300 εκατ – θα ελέγχει το 10% της ΔΕΗ μετά την αύξηση – φουσκώνουν αδικαιολόγητα την χρηματιστηριακή τιμή – έφθασε στα 9,40 ευρώ – και η συνολική κεφαλαιοποίηση τα 2,18 δισεκ. και καθίσταται μια πανάκριβη εταιρία… που δεν βγάζει πραγματικά κέρδη…
Προφανώς θέλουν να υλοποιήσουν την αύξηση στα 8,5 ή 8,8 ευρώ οπότε φουσκώνουν την χρηματιστηριακή τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.
Ποια τα δεδομένα και γιατί είναι ακραία υπερτιμημένη η ΔΕΗ;
Η ΔΕΗ ή Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ήταν διαχρονικά μια ΔΕΚΟ όπου προσπαθούσε να ισορροπήσει μεταξύ των μεγάλων ζημιών και του ειδικού ρόλου στην παραγωγή ηλεκτρισμού της χώρας.
Ως δημόσια επιχείρηση είχε ειδικό και μονοπωλιακό ρόλο αλλά με όρους ισολογισμού και αξιολόγησης με ιδιωτικά κριτήρια δεν ήταν τίποτε άλλο από μια χρεοκοπημένη εταιρία.
Η αύξηση κεφαλαίου προσθέτει κεφάλαια, οπότε προφανώς κάθε φορά που αυξάνονται τα κεφάλαια αποτελεί θετική εξέλιξη.
Ωστόσο η ΔΕΗ συνεχίζει να είναι μια προβληματική εταιρία που δεν παράγει πραγματικά κέρδη.
Η πραγματική απόδοση των ιδίων της κεφαλαίων είναι 1% και αυτό αμφισβητείται ενώ με όρους P/E διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή 43.
Την ίδια στιγμή όταν η ΔΕΗ αυξάνει τις δαπάνες για φυσικό αέριο στα 218 εκατ – ειδικά τώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί – είναι προφανές ότι τα εικονικά κέρδη του α΄ 6μήνου θα εξανεμιστούν.
Βέβαια πουλώντας το 49% της ΔΕΔΔΗΕ θα εγγράψει έκτακτα στον ισολογισμό αλλά μια εταιρία κρίνεται από τις λειτουργικές της δραστηριότητες και σίγουρα σε αυτό τον τομέα η ΔΕΗ δεν παίρνει άριστα.
Πανάκριβη με όρους P/E με μηδενική απόδοση κεφαλαίου, η ΔΕΗ υπόσχεται αποδόσεις στους επενδυτές ενώ επί της ουσίας δεν παράγει κέρδη.
Να θυμίσουμε ότι στο α΄ 6μηνο του 2021 η ΔΕΗ για να εμφανίσει 26,9 εκατ κέρδη επιστράτευσε αντιστροφή πρόβλεψης 155,6 εκατ από ληξιπρόθεσμες οφειλές και βεβαίως έλαβε και την βοήθεια με τον φόρο εισοδήματος τα προ φόρων κέρδη 13,7 εκατ και ο φόρος 13,16 εκατ.
Με τέτοια λογιστικά τρικ και με πλήθος ανοικτών θεμάτων αλλά με λιγότερα δάνεια – τα καθαρά δάνεια στα 2,89 δισεκ. – οι επενδυτές καλλιεργούν ψευδαισθήσεις.
Βέβαια η ΔΕΗ ως εταιρία πρέπει να αξιολογείται υπό ένα ειδικό καθεστώς π.χ. δεν υπάρχουν εταιρίες με ανάλογο μείγμα ισολογισμού, δεν υπάρχουν εταιρίες με δαπάνες για δικαιώματα εκπομπών CO2 και πολλά άλλα που κατά καιρούς έχουν αναλυθεί.
Επίσης η στροφή της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι της μόδας τελευταία δεν είναι βέβαιο ότι θα διασφαλίσει την συνέπεια στο ενεργειακό μείγμα – βλέπε κίνδυνοι τύπου Τέξας στις ΗΠΑ –
Η πραγματικότητα είναι ότι λόγω της αύξησης κεφαλαίου θέλουν να παρουσιάσουν την ΔΕΗ ως εταιρία θαύμα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αποτελεί μια προβληματική εταιρία, που πουλάει ασημικά και νομίζει ότι θα επιτυγχάνει κέρδη… ικανά για να προσφέρουν αποδόσεις στους μετόχους.
Η ΔΕΗ καθίσταται ακριβή, επικίνδυνα ακριβή αν και προφανώς με ελεγχόμενο free float και νέους επενδυτές η κερδοσκοπία θα συντηρηθεί και μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Με 3,2 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία μετά την αύξηση κεφαλαίου η ΔΕΗ είναι μια ακριβή εταιρία που στην πραγματικότητα ζημίες εμφανίζει ακόμη αλλά με λογιστικά τρικ ωραιοποιείται…

Η επικαιρότητα

Συναγερμό για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα σημαίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως λόγω των πολύ χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.
Αν και πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την οικονομία και την κοινωνία για τους πλήρως εμβολιασμένους, αναφέροντας πως περίπου 7 στους 10 πολίτες έχουν αποκτήσει ανοσία είτε μέσω νόσησης είτε μέσω εμβολιασμού, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι εμβολιασμοί παραμένουν χαμηλά και επισημαίνουν πως δεν έχει κτιστεί το απαραίτητο τείχος προστασίας της κοινωνίας από την πανδημία.
Μάλιστα και ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε ξανά σε lockdown, οι ειδικοί το αφήνουν ανοιχτό, υπογραμμίζοντας «ποτέ μην λες ποτέ».
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να απευθύνουν εκκλήσεις στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, παρουσιάζοντας μάλιστα στοιχεία που δείχνουν πως οι πολίτες που καταλήγουν στις ΜΕΘ, που νοσούν σοβαρά και τελικά πεθαίνουν, είναι κατά περίπου 90% ανεμβολίαστοι.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 22/10 οι ασιατικές αγορές με την αποφυγή της χρεοκοπίας της Evergrande να αποτελεί μία προσωρινή εκτόνωση της κρίσης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,34%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,34%, ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ +0,42% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,04%

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα 22/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις εξελίξεις που αφορούν τον κινεζικό κολοσσό ακινήτων Evergrande, καθώς απέφυγε την τελευταία στιγμή τη χρεοκοπία. 
Στο επίκεντρο βρίσκεται η αύξηση του ενεργειακού κόστους η οποία έχει ασκήσει πιέσεις στον πληθωρισμό αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα.
Εν τω μεταξύ, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησε ο σύνθετος PMI στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, εν μέσω της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,55%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο +0,10%, ο Nasdaq στο -0,30% και το ETF GREC στο -0,35% ( 28,57 δολ. )

Άτονες κινήσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα..
Η Εθνική έκλεισε στα 2,70 ευρώ, με άνοδο +0,37% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1360 ευρώ, με πτώση -0,74% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4870 ευρώ, με πτώση -0,60% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,86 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9154 ευρώ, με άνοδο +1,02% με όγκο 9,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,4 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,01 ευρώ, με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 448 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,97 ευρώ, με πτώση -3,17%, με όγκο 4,4 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 96 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,00 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.

Ήπιες πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ήπια πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Motor Oil...
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ...
H Coca Cola έκλεισε στα 29,12 ευρώ, με πτώση -0,58% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,79 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,35 ευρώ, με άνοδο +0,13% και αποτίμηση 7,01 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,2550 ευρώ, με πτώση -1,54% και αποτίμηση 2,15 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5750 ευρώ, με άνοδο +1,38% και κεφαλαιοποίηση 597 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,85 ευρώ, με άνοδο +1,39% και  αποτίμηση 4,86 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,08 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,15 ευρώ, με πτώση -0,65% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,84 ευρώ, με πτώση -1,13% και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,55 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,05 ευρώ, με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,58 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 807 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8420 ευρώ, με πτώση -0,54% και κεφαλαιοποίηση 691 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0291 ευρώ, με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,03% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 6  μονάδες βάσης

Ισχυρές πωλήσεις καταγράφονται  σήμερα 22/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι πληθωριστικές πιέσεις  που προκαλούν οι  ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,03% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,97%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,03% με το αμερικανικό 10ετές 1,67% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 111 μονάδες βάσης από 109 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 6 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 61 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 22/10 στις αγορές της Ευρώπης, με επίκεντρο την άνοδο του πληθωρισμού με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 22 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,97%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/10/2021 στο -0,09% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,28% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,53% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,97% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,41%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης