Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μη πειστική αναλαμπή παρότι απομακρύνεται το καθολικό lockdown, σε τράπεζες και ΧΑ +1,1% στις 877 μον. - Εξαντλείται η άνοδος

Μη πειστική αναλαμπή παρότι απομακρύνεται το καθολικό lockdown, σε τράπεζες και ΧΑ +1,1% στις 877 μον. - Εξαντλείται η άνοδος
Στα εσωτερικά, θετικά επιδρά το γεγονός ότι απομακρύνονται τα σενάρια lockdown με την προσοχή να στρέφεται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών άνω των 60 ετών
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Μη πειστική αναλαμπή καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 877 μονάδες, με υποτονικές τις συναλλαγές παρά το γεγονός ότι απομακρύνονται τα σενάρια καθολικού lockdown, με την προσοχή να στρέφεται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών άνω των 60 ετών.
Στηρίξεις πρόσφεραν οι τράπεζες με την Εθνική +2,2% αλλά και επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, οι οποίες έχουν βαρύτητα στην αγορά, όπως Μυτιληναίος +1,93%, Coca Cola +1,5%, ΟΤΕ +1,02%...
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν περισσότερα νέα στις επόμενες μέρες αναφορικά με τις επιπτώσεις της παράλλαξης Omicron και το κατά πόσο τα υφιστάμενα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ή θα χρειαστεί η κατασκευή νέου εμβολίου που να καλύπτει και αυτή την παράλλαξη.

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Federal Reserve J. Powell, σημειώνοντας ότι η εμφάνιση της νέας παράλλαξης  δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους στην οικονομία και ενισχύει την αβεβαιότητα όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού.
Ο διοικητής της Fed δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα συζητήσει στην επόμενη συνεδρίαση της στα μέσα Δεκεμβρίου, το ενδεχόμενο να επιταχύνει τη συρρίκνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί για την τόνωσης της οικονομίας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 877 μονάδες, με τα ανοδικά περιθώρια να εξαντλούνται... με πρώτη αντίσταση τις 880 μονάδες ενώ κατάφερε να διατηρήσει το τελευταίο διάστημα την βασική στήριξη των 850 μονάδων.
Σημειώνεται ότι η  διάσπαση των 850 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για τις 800 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο καταέγραψε η Εθνική +2,2% και ακολούθησαν  Alpha Bank +1,93% , Πειραιώς +1,72% και Eurobank +1,3%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη +1,93% έκλεισε ο Μυτιληναίος καθώς η Standard & Poors σε έκθεση της προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών της από σταθερές σε θετικές ,ενω επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ΒΒ- και με νέα πιθανή αναβάθμιση τους επόμενους 12 μήνες αλλά και η δεικτοβαρής Coca Cola +2,5%.
Επίσης, ανοδικά έκλεισε η  ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ +2,41%,  μετά το ισχυρό τρίτο τρίμηνο και συνολικά στο εννεάμηνο με τα καθαρά κέρδη στα 115,3 εκατ. ευρώ από 24,1 εκατ. ευρώ.
Με μικρά κέρδη έκλεισε η ΔΕΗ +0,48% με τις ζημιές να φτάνουν στο εννεάμηνο μετά από φόρους στα 42,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο προ φόρων η ζημία ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,20% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,38%.
Λίγο μετά τις 13:30, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς+3% να ξεχωρίζει αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με Μυτιληναίο, Coca Cola  πλησίον του +3%... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,95% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,23%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,1% στις 877 μονάδες έχοντας υψηλό στις 878,36 μονάδες και χαμηλό τις 869,48 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών ενισχύθηκε από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 13,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 13,5 εκατ. ευρώ και όγκου 4,3 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 1,32 εκατ. ευρώ και η Εθνική 1,37 εκατ. τεμάχια αξίας 3,69 εκατ. ευρώ..
Ο ΟΠΑΠ 260 χιλ. τεμάχια αξίας 3,2 εκατ. ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ 238 χιλ. τεμάχια αξίας 597 χιλ. ευρώ.
Ο Φουρλής 699 χιλ. τεμάχια αξίας 2,68 χιλ. ευρώ και η Lamda 339 χιλ. τεμάχια αξίας 2,4 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 877 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 880 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 895 – 900 μονάδων, οι 925, οι 935 και οι 950 μονάδες..    
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 865 – 860 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.  
Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί στις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 800 και οι  780 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 563 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις  575 – 580 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 615- 625 μονάδες και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 545 μονάδες και ακολουθούν οι 535 και οι 500 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,22% - Στο επίκεντρο η νέα παράλλαξη της covid - 19 και ο πληθωρισμός

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 1/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ πωλήσεις καταγράφονται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την νέα παράλλαξη της covid-19 και τον αντίκτυπο της στην παγκόσμια οικονομία  και τον πληθωρισμό..
Οι επενδυτές βρίσκονται προβληματισμένοι καθώς από την μια, η επιστροφή των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων και των lockdown  θα ανακόψει την ανάπτυξη αναγκάζοντας την ΕΚΤ να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και από την άλλη η εκτόξευση του πληθωρισμού αυξάνει τον φόβο για την ταχύτερη άρση των μέτρων νομισματικής πολιτικής.
Την ανησυχία του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Federal Reserve J. Powell, σημειώνοντας ότι η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους στην οικονομία και ενισχύει την αβεβαιότητα όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού.
«Η αύξηση της ανησυχίας για τον ιό μπορεί να μειώσει την προθυμία των ανθρώπων να δουλέψουν στο γραφείο τους, κάτι που θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στην αγορά εργασίας και να εντείνει τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες», αναφέρει ο Powell σε δηλώσεις του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Ο διοικητής της Fed δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα συζητήσει στην επόμενη συνεδρίαση της στα μέσα Δεκεμβρίου, το ενδεχόμενο να επιταχύνει τη συρρίκνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί για την τόνωσης της οικονομίας.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,22% και το ιταλικό 10ετές στο 1,02% και με το μεταξύ τους spread στις 20 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 116 μονάδες ή 1,16% στα υψηλά έτους, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Τι μας έδειξε το 9μηνο του 2021 για τις ελληνικές τράπεζες όπου σημείωσαν ζημίες -4,6 δισεκ. ευρώ;

Σε γενικές γραμμές αποδείχθηκε ότι με τις επιδόσεις τους οι τράπεζες έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν άπαξ και καταγράφεται μείωση των εντόκων εσόδων…
Ο πυρήνας κερδοφορίας τους μειώνεται – δηλαδή τα έντοκα έσοδα - κυρίως γιατί με τις τιτλοποιήσεις NPEs δεν λογιστικοποιούν τόκους από τα προβληματικά δάνεια - ενέγραφαν τόκους που δεν εμφάνιζαν πραγματικά -
Ενώ σημειώθηκε περαιτέρω βελτίωση των NPEs και η Eurobank έγινε η πρώτη τράπεζα με μονοψήφιο αριθμό προβληματικών ανοιγμάτων εντούτοις η πίεση στα έντοκα έσοδα αποτελεί απόδειξη αδυναμίας…
Ποια τα βασικά συμπεράσματα;
1)Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι έχουν ακόμη δρόμο οι ελληνικές τράπεζες μέχρι να αποκαταστήσουν τις μακροχρόνιες στρεβλώσεις.
Παρά την μείωση των NPEs ακόμη δεν πείθουν γιατί μαζί με τα NPEs μειώνονται και τα έντοκα έσοδα αφού στο παρελθόν λογιστικοποιούσαν τόκους που δεν… υπήρχαν.
2)Στο γ΄ τρίμηνο 2021 όλες οι τράπεζες είχαν κάμψη εσόδων από τόκους αλλά βελτίωση προμηθειών που ωστόσο οριοθετείται, δεν μπορούν να επιτυγχάνουν συνεχή αύξηση από έσοδα προμηθειών.
3)Η Eurobank είναι πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο NPEs και με τον καλύτερο δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.
Αντιθέτως η Πειραιώς βρίσκεται στο 39% και η Eurobank στο 72,8% με την Alpha bank στο 56%.
Η Πειραιώς θα πρέπει να διενεργήσει πρόσθετες προβλέψεις για να ολοκληρώσει την φάση εξυγίανσης των προβληματικών της δανείων.
4)Με όρους κεφαλαίων καταγράφεται αύξηση ειδικά στην Εθνική τράπεζα, απόδειξη ότι δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου για το ορατό μέλλον και αυτό σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό στον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις στο 70,2%.
Ωστόσο ένας κλάδος με συνολικό ενεργητικό 302 δισεκ. ευρώ εμφανίζει 21,66 δισεκ. κεφάλαια… σίγουρα δεν εμπνέει… αυτή η κεφαλαιακή επάρκεια, μπορεί να υπάρχει επάρκεια… αλλά απουσιάζει η δύναμη…
5)Τα δάνεια συνεχίζουν να μειώνονται καθώς οι αποπληρωμές και οι τιτλοποιήσεις είναι περισσότερες από τις νέες εκταμιεύσεις.
6)Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις δικαιολογούνται, ακόμη οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν να παρουσιάσουν μια ωραία ιστορία προσέλκυσης επενδυτών.
Το να υποστηρίζουν ότι θα διανείμουν μέρισμα για το 2022, τον Μάρτιο του 2023… δεν αποτελεί και σπουδαίο χρηματιστηριακό δέλεαρ… υπάρχει χρόνος για να επανακαθοριστούν οι αποτιμήσεις έως τότε.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να πούμε ότι δεν ενθουσιαστήκαμε από τα αποτελέσματα 9μήνου των ελληνικών τραπεζών.
Μάλλον προβληματιστήκαμε.


pinaksssBN_1.png

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα ίχνη των αρπακτικών της Reggeborgh - Οι δήθεν σοβαροί επενδυτές αποδεικνύονται τυχοδιώκτες

Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αφορά τον συντονισμό των ολλανδών μετόχων της Ελλάκτωρ, φαίνεται να ανοίγει νέο κεφάλαιο στην εποπτεία της κεφαλαιαγοράς.
Παρά την καθυστέρηση που είχε παρατηρηθεί αρχικά, ξεκινά νέα φάση κατά την οποία η πρακτική της εποπτείας με προτεραιότητα την προστασία της αγοράς και των μικρομετόχων θα είναι περισσότερο ενεργή.
Προκαλεί εντύπωση ότι ακόμα και χθες, λίγες ώρες πριν την λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής κάποιοι είχαν διαδώσει φήμες σύμφωνα με τις οποίες απορρίπτονται όλες οι καταγγελίες και δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που επιβαρύνει την διοίκηση της Ελλάκτωρ με αποτέλεσμα να παρασυρθούν ορισμένοι από την έντονη άνοδο της τιμής της μετοχής…
Γιαυτό η υπόθεση Ελλάκτωρ φαίνεται να έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία και πρέπει να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποσταλούν στις ενεχόμενες εταιρείες Reggeborgh και Atlas οι επίσημες επιστολές με τα στοιχεία που καλούνται να αντικρούσουν.
Προφανώς η πλευρά του ολλανδού τζογαδόρου του χρηματιστηρίου, περιμένει με αγωνία τα σχετικά στοιχεία που σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews (Β.Ν.) αποκαλύπτουν ότι ανάλογες κινήσεις όπως στην Ελλάκτωρ έχουν επιχειρηθεί από την ίδια παρέα και σε άλλη εταιρεία - στόχο.
Φαίνεται ότι όταν κάποιοι θεωρούσαν τον ολλανδό «σοβαρό επενδυτή», αυτός με την γνωστή παρέα «παρκαδόρων» μετοχών, ντόπιων συνεργατών και άλλων καταφερτζήδων υλοποιούσαν το σχέδιο άλωσης της Ελλάκτωρ.
Το γεγονός ότι το σχέδιο πέτυχε στην αρχική φάση, δεν απαλύνει καθόλου τις ευθύνες των αρπακτικών που ήδη επιχειρούν να σκεπάσουν τα ίχνη τους.
Μάταιος ο κόπος τους, καθώς η αγορά έχει αντιληφθεί πλέον ότι αντί μακροπρόθεσμοι επενδυτές είναι τζογαδόροι του χρηματιστηρίου από την δράση των οποίων έχουν ζημιωθεί μικρομέτοχοι σε πολλές χώρες.
Το bankingnews.gr θα συνεχίσει την έρευνα καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Πιστεύουμε όμως ότι προσφέρεται σε κάποιους η δυνατότητα να αποκαλύψουν όσα γνωρίζουν και να αποστασιοποιηθούν από τα δρώμενα.
 Έχουν ακόμα την ευκαιρία αυτή που δεν είναι όμως απεριόριστης διάρκειας.
Εν τω μεταξύ, εξώδικη διαμαρτυρία της προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απέστειλε την 1η Δεκεμβρίου 2021 τo ολλανδικό family office Reggeborgh, για τη «συντονισμένη δράση του με τo fund Atlas, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ», προσπαθώντας για άλλη μία φορά να παραπλανήσει το επενδυτικό κοινό.


Η επικαιρότητα

Στη σκιά των νέων μέτρων που ανακοίνωσε χθες Τρίτη 30/11 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και τα οποία αναμένεται να εξειδικεύσει αύριο Πέμπτη 2/12 ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες
 Με την επέλαση της παράλλαξης Delta να συνεχίζεται, και εν αναμονή της παράλλαξης Omicron, για την οποία υπάρχει έντονη ανησυχία για την υπερμεταδοτικότητα της και για το εάν την καλύπτουν τα εμβόλια, κυβέρνηση και ειδικοί προσπαθούν να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους για την καλύτερη θωράκιση του πληθυσμού.
Η κυβέρνηση, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εστιάζει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και στοχεύει στους ανθρώπους άνω των 60 ετών, οι οποίοι και βάσει των στατιστικών στοιχείων είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να διασωληνωθούν και να καταλήξουν.
Παρά το γεγονός ότι τα νέα μέτρα προκαλούν αντιδράσεις και αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα τους , εντούτοις κινούνται  στη λογική ότι δεν υπάρχει σενάριο γενικού  lockdown και πως δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στους εμβολιασμένους.
Το εάν αυτή η κυβερνητική «συνταγή» θα πετύχει, θα φανεί σε περίπου δύο εβδομάδες, όταν και θα έχουμε τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για το τι είδους κίνδυνο αποτελεί η Omicron.
Αυτή άλλωστε είναι και που θα δείξει, αν μπορούμε να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία ή εάν θα ξαναζήσουμε την περίοδο των lockdown και των μεγάλων απαγορεύσεων.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 1/12 οι ασιατικές αγορές με την ανησυχία για την παράλλαξη Omicron να παραμένει.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,41%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,36%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +0,55% και  ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +2,14%

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά  κινούνται σήμερα 1/12 οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αναμένουν ενδείξεις για το εάν η παραλλαγή θα πλήξει την ανάκαμψη των οικονομιών και τα σχέδια νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών.
Ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να κινηθεί υψηλότερα έχει αυξηθεί, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, J. Powell, τονίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα να εγκαταλειφθεί η λέξη «παροδικός».
Σταθεροποιητικά κινήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, με τον δείκτη PMI της IHS Markit να ενισχύεται οριακά στις 58,4 μονάδες, από 58,3 τον Οκτώβριο, μετά από τέσσερις διαδοχικούς μήνες επιβράδυνσης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,9%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,8%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,8%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,2%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται  στο +1,2%, ο S&P 500 στο +1,4%, ο Nasdaq στο +1,2% και το ETF GREC +2,66% ( 26,63 δολ. )

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισαν οι  τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,6950 ευρώ, με άνοδο +2,2% με όγκο 2,96 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0580 ευρώ, με άνοδο +1,93% με όγκο 5,44 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2980 ευρώ, με άνοδο +1,72% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,89 ευρώ, με άνοδο +1,25% με όγκο 6,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,07ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 477 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,5160 ευρώ, με πτώση -4,44% και με όγκο 19 χιλ. τεμάχια.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,74 ευρώ, με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 333 εκατ. ευρώ.

Kέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ +3,45%, Jumbo, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ.....
Στον αντίποδα υποχώρησαν  EXAE, Aegean, ΕΥΔΑΠ.....
H Coca Cola έκλεισε στα 27,74 ευρώ, με άνοδο +1,5% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,28 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,41 ευρώ, με άνοδο +1,02% και αποτίμηση 7,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,4550 ευρώ, με άνοδο +0,48% και αποτίμηση 3,61 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4950 ευρώ, με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση 581 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,25 ευρώ, με πτώση -0,16% και  αποτίμηση 4,32 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,82 ευρώ, με άνοδο +0,58% και  κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,94 ευρώ, με άνοδο +2,06% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,44 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,80 ευρώ, με άνοδο +1,93% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,72 ευρώ, με άνοδο +2,66% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,27 ευρώ, με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση 774 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,87 ευρώ, με άνοδο +2,41% και κεφαλαιοποίηση 702 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0282 ευρώ, με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,22% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 20 μονάδες βάσης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 1/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ πωλήσεις καταγράφονται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την νέα παράλλαξη Omicron της COVID -19 αλλά και τον πληθωρισμό..
Σημειώνεται ότι χθες 30/11, ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, στο 4,9% ξεπερνώντας κάθε εκτίμηση.
Οι επενδυτές βρίσκονται προβληματισμένοι καθώς από την μια, η επιστροφή των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων και των lockdown θα ανακόψει την ανάπτυξη αναγκάζοντας την ΕΚΤ να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και από την άλλη η εκτόξευση του πληθωρισμού αυξάνει τον φόβο για την ταχύτερη άρση των μέτρων νομισματικής πολιτικής.
Την ώρα που η αβεβαιότητα κυριαρχεί στις αγορές εξαιτίας της παράλλαξης Omicron , οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve J. Powell, ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών για την επόμενη μέρα των αγορών καθώς ανάφερε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί το tapering- μεγαλύτερες μειώσεις στις μηνιαίες αγορές ομολόγων- καθώς η οικονομία παραμένει ισχυρή και συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις.
Το ελληνικό 10ετές 1,22% με το αμερικανικό 10ετές 1,48% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 158 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 116 μονάδες βάσης, στα υψηλά έτους.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,16% ή 116 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 85 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 1/12 στις αγορές της Ευρώπης, με επίκεντρο την νέα παράλλαξη Omicron της covid-19 αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο 4,9% στην Ευρωζώνη για τον μήνα Νοέμβριο, σε επίπεδα ρεκόρ .
Σημαντική εξέλιξη προέκυψε από τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve J. Powell, όπου ανέφερε ότι η FED θα πρέπει να συζητήσει πιθανή επιτάχυνση του ‘’tapering’’
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 1 Δεκεμβρίου του 2021 στο 1,02%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 1/12/2021 στο -0,33% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,16% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,37% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,02% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,61%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης