Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

"Αλλάξτε τη σύνθεση του Γενικού Δείκτη" ζητούν στελέχη της αγοράς – «Βολές» για το marketing της ΕΧΑΕ

Με χαμηλό επιτόκιο γίνονται πολλές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και μπορεί να υποχωρήσουν οι τιμές αν αυξηθούν τα επιτόκια

Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι ο Γενικός Δείκτης θα έπρεπε να έχει αλλάξει σύνθεση και να έχουν μικρότερη βαρύτητα οι τραπεζικές μετοχές, διατύπωσαν στελέχη της αγοράς, στο επενδυτικό και χρηματιστηριακό συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου (ΣΕΔ) με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΣΕΠΕΥ).
Όπως ανέφεραν η πορεία του Γενικού Δείκτη φέτος δεν αποτυπώνει ορθά την άνοδο που κατέγραψαν οι μετοχές και πως η διατήρησή του σε επίπεδα 880-900 μονάδων αποτρέπει τους επενδυτές να επενδύσουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Μάλιστα θεωρούν ότι η ΕΧΑΕ θα έπρεπε να είχε προσελκύσει επιχειρήσεις και να είχε αυξήσει τον αριθμό των εισηγμένων εταιρειών, γιατί τώρα με τη μαζική φυγή εταιρειών η χαμηλή αποτίμηση της αγοράς δείχνει πως η οικονομία τρέχει πιο γρήγορα από την αγορά και ουσιαστικά το ελληνικό χρηματιστήριο δε λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης, σημείωσε πως το 2021 που αφήνουμε πίσω μας είναι χρονιά ανασύνταξης για το τι περιμένουμε να έρθει τα επόμενα χρόνια.
Το ΧΑ έτσι όπως είναι σταθμισμένο δεν δίνει την πραγματική του εικόνα.

Όποιος κοιτάει το Γ.Δ. τον αποτρέπει να μπει στην αγορά


Θα έπρεπε οι αρχές να είχαν αλλάξει τις σταθμίσεις πριν από 10 χρόνια, σημείωσε ο κ.Ζαχαράκης και αν είχε γίνει αυτό σήμερα θα ήμασταν πάνω από τις 1.500 μονάδες.
Όσο δεν περνάει τις 1.000 μονάδες θα θεωρεί ο κόσμος ότι είναι «πεθαμένο», ενώ η αλήθεια δεν είναι αυτή, αφού υπάρχουν μεγάλες αποδόσεις σε πολλές μετοχές, τόνισε ο κ.Ζαχαράκης.
Αν κάποιος κοιτάξει την πορεία του FTSE Mid Cap θα δει μία διαφορετική εικόνα και υπαίτιος για τη συνολική εικόνα του ΧΑ είναι ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έχει γράψει απανωτά ιστορικά χαμηλά.
Αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς είπε πως αν δει κάποιος το ιστορικό προσαρμοσμένο γράφημα θα δει πως το ιστορικό υψηλό της μετοχής είναι στα 4,19 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι 1,30 ευρώ.
Δηλαδή αν κάποιος είχε αγοράσει στα ιστορικά υψηλά θα είχε δώσει πάνω από 4 εκατ. ευρώ και σήμερα θα είχε κάτι παραπάνω από 1 ευρώ.
Εκτίμησε πάντως πως κάποια στιγμή ο τραπεζικός δείκτης θα δείξει τα δόντια του, και ίσως είναι δύσκολο τώρα να αλλαχθεί η σύνθεση του ΓΔ, αλλά αν κάποιος δει τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια θα καταλάβει τη ζημιά που έχει γίνει.
Μίλησε επίσης για την ανάγκη να διαφημίσει η ΕΧΑΕ τι κερδίζει μία επιχείρηση με την είσοδό της στο ΧΑ.
«Υπάρχουν πολλές εταιρείες που μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια.
Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε αλλά δε φτάνουμε μόνο εμείς. Ούτε οι τράπεζες ασχολούνται. Πρέπει να προσέχουμε την εικόνα μας», σημείωσε ο κ.Ζαχαράκης.
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνος Χατζηδάκης, ανέφερε πως το +10% του Γενικού Δείκτη φέτος, μπορεί να φαντάζει μικρό, αλλά έχουμε και αποδόσεις από 100% έως και 400% και ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό τα πήγε καλύτερα από την αγορά.
Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών επηρέασαν το Γενικό Δείκτη τα τελευταία χρόνια, είπε ο κ.Χατζηδάκης και αν αφαιρούσαμε τις τράπεζες, θα βλέπαμε ότι ο γενικός δείκτης θα βρισκόταν σε υψηλότερα επίπεδα.
Ο Γιάννης Πολυχρονίου, πρόεδρος ΣΕΠΕΥ και διευθύνων σύμβουλος Μεσογειακή ΑΕΕΔ σημείωσε πως πρέπει να έρθουν νέες εταιρείες και να δοθούν κίνητρα.
Ζήτησε επίσης να αλλάξει η σύνθεση του ΔΣ της ΕΧΑΕ και να μπουν άνθρωποι που συμμετέχουν καθημερινά στην αγορά, και που έχουν συμφέρον να δουν το ΧΑ να κάνει υψηλότερους τζίρους και να έχει υψηλότερη αποτίμηση.
Ανέφερε επίσης πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι από τις λίγες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που δεν έχει marketing.
Πολλές εταιρείες δε γνωρίζουν την Εναλλακτική Αγορά, τόνισε ο κ.Πολυχρονίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Λυραντωνάκης, διευθυντής καταστήματος Κρήτης της Hellas Fin ΑΕΠΕΥ, ο οποίος ανέφερε πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μία στασιμότητα, αλλά υπάρχουν μετοχές που ανεβαίνουν, ενώ ο δείκτης είναι σταθερός για τους λόγους που αναλύθηκαν.
Το ΧΑ δεν ανεβαίνει γιατί για παράδειγμα η ανάπτυξη στη χώρα ήρθε από τον τουρισμό και το ΧΑ δεν έχει μεγάλη εκπροσώπηση, είπε ο κ.Λυραντωνάκης.
Αναφέρθηκε επίσης και στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων τονίζοντας πως είναι λίγο υπερτιμημένες λόγω των προμηθειών.
«Για τις τράπεζες είναι εύκολο να πουλήσουν τα ομόλογο λόγω δικτύου.
Αλλά θα προτιμούσα να γίνονταν οι εκδόσεις σε όρους αγοράς.
Κάποιες εκδόσεις αν γίνονταν στο εξωτερικό θα γίνονταν με μεγαλύτερο επιτόκιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Λυραντωνάκης.
Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο κ. Ζαχαράκης λέγοντας πως «αν αυξηθούν τα επιτόκια μπορεί να δούμε τις τιμές των ομολόγων και πιο χαμηλά.
Γίνονται εκδόσεις με χαμηλά επιτόκια.
Οι ναυτιλιακές για να έρχονται εδώ σημαίνει πως βρίσκουν χαμηλότερα επιτόκια.
Μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ».

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης