Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η αξιοποίηση του ταμείου και το επενδυτικό πλάνο 1 δισ. ευρώ καταλύτες για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ

Η αξιοποίηση του ταμείου και το επενδυτικό πλάνο 1 δισ. ευρώ καταλύτες για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ

Χρηματιστηριακά η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων άνω των 300 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετοχή

Σχετικά Άρθρα
Η ΕΥΔΑΠ για πολλά έτη «κουβαλούσε» ένα μεγάλο ταμείο λόγω της εκκρεμότητας που υπήρχε με το ελληνικό δημόσιο για την τιμή του αδιύλιστου ύδατος.

Πλέον, απομένουν μόνο οι υπογραφές για να κλείσει το θέμα και να ανοίξει το επόμενο σημαντικό θέμα που είναι η αξιοποίηση του ταμείου.
Ήδη η McKinsey έχει λάβει εντολή να διερευνήσει την αξιοποίηση και το πως μπορεί να προχωρήσει η εταιρεία με τα κεφάλαια που διαθέτει.
Το θέμα είχε επισημάνει από τον περασμένο Απρίλιο η διοίκηση της εταιρείας αφήνοντας μάλιστα ανοικτό και το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου.
Χρηματιστηριακά η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων άνω των 300 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετοχή, αφού μέχρι σήμερα παρατηρείται ότι οι επενδυτές δεν ενθουσιάζονται από τα υψηλά διαθέσιμα, καθώς αυτά λόγω των χαμηλών επιτοκίων δεν αποδίδουν.
Έτσι, πολλές εισηγμένες με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και αρνητικό καθαρό δανεισμό, δεν ενισχύουν τις αποτιμήσεις τους, αφού οι επενδυτές θεωρούν πως τα κεφάλαια «λιμνάζουν».
Από την άλλη θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται και το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε., αλλά και κάποια να αναμένεται να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης ή με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Μέσω των έργων θα μπορέσει να πετύχει ανάπτυξη, να μειώσει λειτουργικά έξοδα αλλά και να ανακτήσει μέρος των 157 εκατ. ευρώ που προβλέπεται από τη συμφωνία να καταβάλει στο δημόσιο, χωρίς να αυξήσει τα τιμολόγια.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έχει μείνει στάσιμη τους τελευταίους μήνες, κινούμενη πλαγιοκαθοδικά, με αποτέλεσμα να έχει χάσει ένα σημαντικό μέρος της ανόδου που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της συμφωνίας αλλά και της διανομής μετρητών στου μετόχους.
Με αποτίμηση κοντά στα 830 εκατ. ευρώ η αξιοποίηση των διαθεσίμων και μία έκτακτη χρηματική διανομή θα μπορούσε να επαναφέρει το επενδυτικό ενδιαφέρον στη μετοχή.
Στο εννεάμηνο είχε EBITDA 76 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 34,7 εκατ. ευρώ από 40,1 εκατ. ευρώ μία μείωση που οφείλεται στον υψηλότερο έναντι του φόρου του 2020, αφού τα κέρδη προ φόρων ήταν οριακά υψηλότερα από αυτά του 2020.
ΕΥΔΑΠ_1.jpg
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης