Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι 8 συνεδριάσεις του 2022 που έδωσαν στις τράπεζες άνοδο μεγαλύτερη από όλο το 2021!

Οι 8 συνεδριάσεις του 2022 που έδωσαν στις τράπεζες άνοδο μεγαλύτερη από όλο το 2021!

Το λεγόμενο January Effect κάνει αισθητή την παρουσία του ωθώντας πολλές μετοχές σε πολυτετή υψηλά

Σχετικά Άρθρα
Κόντρα στις εκτιμήσεις έχει κινηθεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις πρώτες συνεδριάσεις του 2022, εκπλήσσοντας ευχάριστα την επενδυτική κοινότητα και δίνοντας την πολυπόθητη διάσπαση στη συσσώρευση που κράτησε πολλούς μήνες.

Μάλιστα μέσα σε 8 συνεδριάσεις οι τράπεζες έχουν καταφέρει να έχουν συνολική άνοδο μεγαλύτερη από αυτή που είχε ο τραπεζικός δείκτης στο σύνολο του 2021!
Οι τζίροι αυξήθηκαν κατακόρυφα με κάποια στελέχη της αγοράς να αποδίδουν την άνοδο στις προσδοκίες για αναβάθμιση από τη Fitch (σήμερα 14/1 το βράδυ θα φανεί αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες) και άλλα, να αποδίδουν στο γεγονός ότι η αγορά είχε απόδοση το 2021 χαμηλότερη έναντι των άλλων αγορών.

Μεγάλη πάντως σημειώνουν τα στελέχη της αγοράς πως είναι η συνεισφορά γνωστών επενδυτικών οίκων (Goldman Sachs, Citigroup κ.α.) στην κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, λόγω των εντολών αγοράς που διοχέτευσαν στο σύστημα στις τελευταίες συνεδριάσεις.
.
Το λεγόμενο January Effect κάνει αισθητή την παρουσία του ωθώντας πολλές μετοχές σε πολυτετή υψηλά, ενώ για τις τράπεζες έχουμε την Εθνική Τράπεζα να γράφει τιμές που είχε να δει από τον Απρίλιο του 2018, τη Eurobank να ξεπερνάει το 1 ευρώ και να προσεγγίζει τα επίπεδα του Μαΐου 2018, ενώ η Alpha Bank συνεχίζει να υστερεί και όχι μόνο να μην έχει καλύψει ακόμα τις απώλειες από το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά να είναι σε υψηλά μόλις 7 μηνών περίπου.
Η Τράπεζα Πειραιώς επίσης υστερεί και είναι σε υψηλά μόλις 5 μηνών, αλλά αυτό παρατηρείται από τότε που έγινε η αύξηση κεφαλαίου και με τον τρόπο που έγινε.

Οι αποδόσεις των τραπεζών

Ο Δείκτης των Τραπεζών στις 8 πρώτες συνεδριάσεις του 2022έχει άνοδο 12,92%, με 7 ανοδικές και μία μόνο πτωτική και αυτή κατά μόλις 0,01%, ενώ στο σύνολο του 2020 είχε άνοδο 10,78%.
Η Alpha Bank, η οποία έχει χαμηλότερη απόδοση από τις μετοχές των Εθνική και Eurobank και δεν έχει φτάσει ακόμα τα προ πανδημίας επίπεδα, έχει άνοδο 16,06%, η Eurobank έχει άνοδο 13,19%, η Εθνική 10,13% και η Πειραιώς 9,30%.
Σε επίπεδο αποτιμήσεων ενδιαφέρον έχει η «κόντρα» Alpha Bank με Εθνική, αφού και οι δύο βρίσκονται μία ανάσα από τα 3 δισ. ευρώ.
Το πρόσφατο ράλι έχει ενισχύσει τις αποτιμήσεις των συστημικών και πλέον ανέρχονται στα 11,4 δισ. ευρώ.

Η αποτίμηση της αγοράς

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αποχαιρέτησε το 2021 με συνολική αποτίμηση 65,72 δισ. ευρώ και σήμερα βλέπει την κεφαλαιοποίηση να έχει ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έχει άνοδο 6,99% στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις όταν όλο το 2021 είχε 10,43%.
Πλήθος μετοχών είναι σε υψηλά πολλών ετών, όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ που βρίσκεται σε υψηλά 13,5 ετών, η Autohellas είναι σε υψηλά 21 ετών, η Quest έχει γράψει νέα ιστορικά πολλές φορές στις τελευταίες συνεδριάσεις, ο Μυτιληναίος είναι μια ανάσα από τα δικά του ιστορικά υψηλά αλλά και αρκετά μικρομεσαία χαρτιά του ΧΑ βρίσκονται σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης