Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νευρικότητα μετά τη διόρθωση σε τράπεζες και ΧΑ -0,16% στις 913 μον. - Παραμένει ο κίνδυνος των 900 μον.

Νευρικότητα μετά τη διόρθωση σε τράπεζες και ΧΑ -0,16% στις 913 μον. - Παραμένει ο κίνδυνος των 900 μον.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες παραμένουν ευάλωτοι λόγω του εντεινόμενου γεωπολιτικού ρίσκου με επίκεντρο την Ουκρανία αλλά και την FED που θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων...
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Έντονη νευρικότητα καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 913 μονάδες, μετά την χθεσινή ισχυρή πτώση, με την Εθνική να ξεχωρίζει από τις τράπεζες στο +2,2% ενώ σε αρνητικό πρόσημο έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips.
Η αγορά έκλεισε στις 913 μονάδες, από υψηλό ημέρας τις 923 μονάδες, χωρίς ωστόσο να έχει αποφύγει τον κίνδυνο των 900 μονάδων ενώ οι 930 μονάδες αποτελούν την πρώτη αντίσταση.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, ανοδικά ακολούθησε η Alpha Bank +1,6%, με ήπια κέρδη η Eurobank +0,25% από ενδοσυνεδριακά κέρδη +1,67% και χαμηλό ημερας -1,3% ενώ ήπια υποχώρησε η Πειραιώς -0,28%.
Σε ικανοποιητικά επίπεδα έκλεισε η συναλλακτική δραστηριότητα, με τις συναλλαγές της Alpha Bank να ξεχωρίζουν καθώς κάλυψαν το 53% του συνολικού όγκου της αγοράς συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Επίσης,  σημειώνεται ότι τα πακέτα της Alpha Bank που πραγματοποιήθηκαν αντιστοιχούν στο 0,40% του συνόλου των μετοχών της.
Στ
α μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν  Jumbo -3%,  Τέρνα Ενεργειακή -2,35%, Aegean -1,89%...ενώ τα κέρδη του δεικτοβαρή ΟΤΕ +0,96% ανέκοψαν την περαιτέρω πτώση της αγοράς.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις ασκούνται στη Wall Street με τον S&P 500 στο -1,5% και τον Nastaq στο -2%.
Ωστόσο, αξιοσημείωτη ήταν η χθεσινή ανατροπή σκηνικού στη Wall Street καθώς ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε sell off έως σχεδόν -4% στην πορεία ενεργοποιήθηκαν οι επαναγορές ιδίων μετοχών από τις εταιρίες για να αποτρέψουν τα χειρότερα και μηδένισαν τις αρχικές απώλειες, ενώ οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με οριακά κέρδη.
Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street λόγω του εντεινόμενου γεωπολιτικού ρίσκου με επίκεντρο την Ουκρανία αλλά και την FED που θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων... παραμένουν ευάλωτοι.
Η συνεδρίαση της FED στις 26 Ιανουαρίου 2022 είναι κρίσιμη.
Η μεγάλη διόρθωση που περιμένουμε δεν έχει έρθει ακόμη....ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα εκδηλωθεί κατά την δεύτερη αύξηση των επιτοκίων από την FED…
Βραχυπρόθεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα σταθεροποιηθούν υψηλότερα…ενώ τα σημάδια στο βάθος του ορίζοντα δείχνουν ότι είναι αναπόφευκτη η διόρθωση…
Κάποια στιγμή σε λίγο διάστημα, εβδομάδων ή ελάχιστων μηνών θα δούμε τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 στις 3.500 μονάδες από 4.400 μονάδες της τρέχουσας περιόδου ή πτώση -20%.
Ως προς το ελληνικό χρηματιστήριο θα δούμε τις 780 με 800 μονάδες ή πτώση -13% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,39% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,76%.
Περί τις 12:00, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Εθνική +2,53%.... και με το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο, με ΟΠΑΠ +2,4%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,48% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,90%.
Λίγο μετά τις 16:00, με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,57% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,33%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,16% στις 913 μονάδες έχοντας υψηλό στις 923,03 μονάδες και χαμηλό τις 911,83 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 34,1 εκατ. τεμάχια, εξ αυτών τα 16,3 εκατ. σε πακέτα, εκ των οποίων τα 25,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 16,3 εκατ. ευρώ και όγκου 10,51 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 9,38 εκατ. τεμάχια αξίας 11,44 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 500 χιλ. τεμάχια αξίας 706 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 170 χιλ. τεμάχια αξίας 2,87 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 420 χιλ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 8 χιλ.αξίας 127 χιλ. ευρώ και η Intrakat 400 χιλ. τεμάχια αξίας 768 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 913 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 880 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 960, οι 970, οι 980 και οι 1000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 634 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίστασης των 635 μονάδων και ακολουθούν οι 650, οι 675 και  οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 620 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 585, οι 565 και οι 550 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,64%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 25/1 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μια πιο ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, ειδικότερα μετά την απόφαση της Fed για μια απότομη, επιθετική στροφή στη νομισματική πολιτική εν μέσω ενός πληθωρισμού που εκτινάσσεται και μιας ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης της αγοράς εργασίας
Σημειώνεται ότι η Fed συνεδριάζει στις 25 - 26 Ιανουαρίου του 2022, όπου επισπεύδει τις διαδικασίες για αύξηση των επιτοκίων. Έτσι, ενώ τον Δεκέμβριο προγραμμάτιζε τρεις αυξήσεις επιτοκίων για το 2022, προ ημερών ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν τέσσερις αυξήσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.
Στον αντίποδα, η ΕΚΤ εμφανίζεται πιο διστακτική. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξαγγείλει παρά μόνο την «αρχή του τέλους» για το πολυδάπανο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Όσον αφορά τα επιτόκια αποκλείεται το σενάριο αύξησης τους πριν να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,64% και το ιταλικό 10ετές στο 1,34% και με το μεταξύ τους spread στις 30 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 119 μονάδες ή 1,19%, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.

Άσχετοι και ερασιτέχνες διοικούν τον Ελλάκτωρ που ελέγχει την Αττική Οδό - Αποτέλεσμα πλήρης εξευτελισμός

Το μίγμα αλαζονείας και ανικανότητας της Διοίκησης Reggeborgh που διοικεί την Ελλάκτωρ αλλά και την θυγατρική της Αττική Οδό στην οποία κατέχει ποσοστό 65,75%, είχε ως αποτέλεσμα πρωτοφανή ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών και επιβατών στην Αττική.
Παρότι η μεγάλη κακοκαιρία, είχε προβλεφθεί με ακρίβεια από την Μετεωρολογική Υπηρεσία, η ανίκανη διοίκηση της Αττικής Οδού, δεν είχε την ανάλογη προετοιμασία και τις κρίσιμες ώρες της μεγάλης ταλαιπωρίας του κοινού πανικόβλητη επιχείρησε να μετακινήσει εκχιονιστικά μηχανήματα από την… Εγνατία προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Το χειρότερο όμως όλων είναι η θρασύτατη ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, πρόεδρος της οποίας είναι ο γνωστός Θύμιος Μπουλούτας. Στην ανακοίνωση που θα μείνει ως μνημείο θράσους και αλαζονείας τα προβλήματα αποδίδονται στους… οδηγούς!
Στην απίστευτη ανακοίνωση σημειώνονται τα ακόλουθα:
«Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές.» Κι αφού διαπιστώνεται το… αυτονόητο ότι «η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί» ανακοινώνουν ότι «έχουν «διπλώσει» νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας».
Μετά την απαράδεκτη ανακοίνωση... και την κριτική που δέχθηκαν... ζήτησαν συγνώμη...
Συγνώμη για την ταλαιπωρία ζητά με νεότερη ανακοίνωση της, η Αττική Οδός.
Στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει τις εικόνες χάους με τους εκατοντάδες οδηγούς εγκλωβισμένους στα οχήματα τους από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας (24/1/2022), η εταιρεία κάνει λόγο για πρωτοφανή γεγονότα.
Πιο αναλυτικά, η εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωση της: «Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Α.Ο.
Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της.
Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια»
Τι είχε αποκαλύψει το bankingnews;
Σημειώνεται ότι μόλις πριν από μερικές εβδομάδες το Bankingnews είχε αποκαλύψει ότι ο Λεωνίδας Μπόμπολας που είχε υποτίθεται αποχωρήσει από την Ελλάκτωρ πουλώντας τις μετοχές του στον ολλανδό, είχε τοποθετηθεί στην θυγατρική Αττική Οδός και απολαμβάνει την υψηλή αμοιβή που προβλέπεται.
Η αποκάλυψη είχε ως αποτέλεσμα την εσπευσμένη παραίτηση Μπόμπολα και η θέση κατελήφθη από τον πρόθυμο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελλάκτωρ Θύμιο Μπουλούτα που διαχειρίστηκε το μεγάλο φιάσκο. Η εταιρεία Αττική Οδός είναι απλά ο τρόπος εξασφάλισης υψηλών αμοιβών σε ημέτερους.
Γιαυτό έκαναν εκκαθαρίσεις και έδιωξαν όσους γνώριζαν το αντικείμενο.
«Δυστυχώς η Αττική οδός, η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό,» τονίζει μεταξύ άλλων ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ενώ ανάλογες δηλώσεις έχει κάνει ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, δήμαρχοι και η πολιτική προστασία.
«Παρά τις συσκέψεις που έκανε η Πολιτική Προστασία με την εταιρεία και τις υποσχέσεις της ότι θα διασφαλίσουν και ότι θα έχουν πλήρη επάρκεια μέσων για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό», αναφέρουν οι αρμόδιοι ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδη, «πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία που διαχειρίζεται τον δρόμο για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, αυτή θα είναι και η εισήγησή μου προς τον Πρωθυπουργό».
Επίσης όπως έγινε γνωστό έχει επέμβει και η Εισαγγελία και αναμένεται η ποινική δίωξη των διοικούντων την εταιρεία.
Η “ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε.” είναι η εταιρεία που ανέλαβε, με σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου.
Μέτοχοι της Εταιρείας Παραχώρησης είναι η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. (που ανήκει στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.) και κατέχει ποσοστό 65,75%, και διοικεί πλήρως την εταιρεία.
Σήμερα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αττικής Οδού είναι ο Θύμιος Μπουλούτας, ο οποίος είναι και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Διευθύνων σύμβουλος της Αττικής Οδού είναι Γεώργιος Συριανός.
Μεταξύ των μελών της διοίκησης είναι μέλη του ΔΣ της Ελλάκτωρ όπως ο Κωνσταντίνος Τούμπουρος και ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είναι και εκτελεστικό μέλος της Ακτωρ Α.Ε. και της Reds, εταιρειών μέλη του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η επικαιρότητα

Εικόνες χάους επικρατούν σε όλη την Αττική με χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς να περνούν για πάνω από 20 ώρες και υπό πολικές συνθήκες το βράδυ στην Αττική Οδό, τη στιγμή που χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει για πάνω από μισή ημέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση
Η κακοκαιρία «Ελπίδα» που εκδηλώθηκε με σφοδρές χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παρέλυσε όλη την χώρα, αποδεικνύοντας πως για ακόμα μια δύσκολη στιγμή το κράτος αποδείχθηκε ανίκανο να διαχειριστεί μια σημαντική κρίση.
Όλα παραπέμπουν σε ένα τριτοκοσμικό κράτος που καμία σχέση δεν έχει με το επιτελικό κράτος που διαφημίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως λόγω της αδυναμίας να γίνει διαχείριση της κατάστασης, η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει γενική αργία για σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ισχυρή πτώση  στις ασιατικές αγορές

Με σημαντικές απώλειες  έκλεισαν σήμερα 25/1 οι ασιατικές αγορές, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,65%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,67% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -2,56%.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πιέσεις στην Wall Street

Κέρδη καταγράφονται σήμερα 25/1 στις ευρωπαϊκές αγορές, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα,  με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη διήμερη συνεδρίαση της Fed αλλά και στις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο ενώ πιέσεις ασκούνται στην Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,90% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,9%, ο S&P 500 στο -1,5%, ο Νasdaq στο -2% και το ETF GREC με απώλειες -0,79% (27,62 δολ. )

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων τα πακέτα της Alpha Bank.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,1160 ευρώ, με άνοδο +2,2%, με όγκο 2,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,85 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,24 ευρώ, με άνοδο +1,6% με όγκο 18,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,91 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4060 ευρώ, με πτώση -0,28% με όγκο 1,99 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,97 ευρώ, με άνοδο +0,25% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,6 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,09 ευρώ, με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1694 ευρώ, με άνοδο +1,19% με όγκο 259 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 18,76 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 373 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Πτωτικά έκελισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo, Τέρνα Ενεργαιακή, Aegean, AΔΜΗΕ ...
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισε ο δεικτοβαρής ΟΤΕ
H Coca Cola έκλεισε στα 29,60 ευρώ, με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση στα 11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,81 ευρώ, με άνοδο +0,96% και αποτίμηση 7,68 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,45 ευρώ, με πτώση -1,17% και αποτίμηση 3,23 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,50 ευρώ, με πτώση -1,57% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,50 ευρώ, με πτώση -0,16% και  αποτίμηση 4,41 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,38 ευρώ, με πτώση -0,14% και  κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,59 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,28 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,83 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,26 ευρώ, με πτώση -3% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,58 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 807 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,90 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 713 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,032 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,64% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 30 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 25/1 στα ελληνικά ομόλογα και  στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη διήμερη συνεδρίαση της Fed.
Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος αυξάνουν την επιφυλακτικότητα και τη μεταβλητότητα στις αγορές ενώ έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι οι Κεντρικές Τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους.
Ειδικότερα, στα τελευταία πρακτικά της Fed έγιναν αναφορές ότι μια «πολύ σφιχτή» αγορά εργασίας και ο αμείωτος πληθωρισμός ενδέχεται να απαιτήσουν από αυτήν να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο και να αρχίσει να μειώνει τα στοιχεία ενεργητικού που διακρατεί ως δεύτερο φρένο στην οικονομία.
Στον αντίποδα, η ΕΚΤ εμφανίζεται πιο διστακτική. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξαγγείλει παρά μόνο την «αρχή του τέλους» για το πολυδάπανο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Όσον αφορά τα επιτόκια αποκλείεται το σενάριο αύξησης τους πριν να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,64% και το ιταλικό 10ετές στο 1,34%.
Το ελληνικό 10ετές 1,64% με το αμερικανικό 10ετές 1,79% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 172 μονάδες βάσης από 175 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,19% ή 119 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 30 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 108 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 25/1 στις χώρες της Ευρωζώνης,  με την εκτίναξη του πληθωρισμού, την  ενεργειακή κρίση αλλά και την αλλαγή πλεύσης των κεντρικών τραπεζών …να εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές παγκοσμίως και να αυξάνουν τη μεταβλητότητα στις αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 25 Ιανουαρίου του 2022 στο 1,30%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/1/2022 στο -0,08% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,41% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,56%  με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,64% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,34% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,82%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης