Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κίνδυνος μαζικών αναστολών διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Απρίλιο λόγω ESEF

Κίνδυνος μαζικών αναστολών διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Απρίλιο λόγω ESEF
Ανέτοιμες οι εισηγμένες να συντάξουν οικονομικές καταστάσεις με βάση με το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μορφότυπο (ESEF) - Υπόλογοι και οι ορκωτοί
Σχετικά Άρθρα

Ορατό είναι το ενδεχόμενο μετά τις 30 Απριλίου να βρεθούν εκτός διαπραγμάτευσης οι εταιρίες που δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν την ετήσια οικονομική έκθεση του 2021 με βάση με το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μορφότυπο (ESEF) ενώ υπόλογοι είναι και οι ορκωτοί ελεγκτές καθώς θα πρέπει να διατυπώσουν γνώμη για το συγκεκριμένο ζήτημα στην έκθεσή τους.
Παρά το γεγονός ότι η υποχρέωση αυτή εφαρμόζεται από φέτος και μετά από δύο παρατάσεις λόγω κορωνοϊού αρκετές εισηγμένες εμφανίζονται ανέτοιμες να την εφαρμόσουν ενώ από την άλλη πλευρά το Χρηματιστήριο είναι απολύτως έτοιμο να υποδεχτεί τις οικονομικές καταστάσεις στη συγκεκριμένη μορφή που δίνει τη δυνατότητα σε επενδυτές και αναλυτές να μπορούν να επεξεργαστούν με ταχύτητα και ευκολία τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων.
Ειδικότερα οι εισηγμένες εταιρίες για τη χρήση του 2021 οφείλουν να συντάσσουν τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις τους σύμφωνα με το ESEF, με σκοπό τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας, ανάλυσης και συγκρισιμότητας της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ορκωτοί ελεγκτές από την πλευρά σύμφωνα με κανονιστική διάταξη της ΕΛΤΕ οφείλουν να διατυπώνουν γνώμη σχετικά με το κατά πόσον οι οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων που περιλαμβάνονται στις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις, συμμορφώνονται, από κάθε ουσιώδη άποψη, με τις κανονιστικές απαιτήσεις που καθορίζονται στον κανονισμό ESEF.
Οι ορκωτοί οφείλουν να εκδίδουν «Έκθεση Διασφάλισης», η οποία περιλαμβάνεται αυτούσια στην " Έκθεση επί άλλων Νομικών και Κανονιστικών Απαιτήσεων", που περιέχεται στην Έκθεση Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή.
Επιπλέον πρέπει να συνάψουν και πρόσθετες συμβάσεις με τις εταιρίες για τη συγκεκριμένη εργασία και ταυτόχρονα θα ελεγχθούν από την ΕΛΤΕ.
Η Έκθεση Διασφάλισης καταρτίζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου Εργασιών Διασφάλισης 3000, “Έργα Διασφάλισης Πέραν Ελέγχου ή Επισκόπησης Ιστορικής Οικονομικής Πληροφόρησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρότυπο ESEF προβλέπει ότι:
1 Όλες οι ετήσιες οικονομικές εκθέσεις θα πρέπει να συντάσσονται σε μορφότυπο XHMTL.
2 Όσον αφορά τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (εφεξής τα «ΔΠΧΑ»), η χρηματοοικονομική πληροφόρηση, που περιλαμβάνεται στην Κατάσταση Συνολικού Εισοδήματος, Κατάσταση Οικονομικής Θέσης, Κατάσταση Μεταβολών Ιδίων Κεφαλαίων και Κατάσταση Ταμειακών Ροών, θα πρέπει να επισημαίνεται με ετικέτες XBRL (XBRL ‘tags’), σύμφωνα με την Ταξινομία του ESEF (εφεξής «ESEF Taxonomy»).

Οι τεχνικές προδιαγραφές για το ESEF, συμπεριλαμβανομένου του ESEF Taxonomy, παρατίθενται στα Ρυθμιστικά Τεχνικά Πρότυπα (Regulatory Technical Standards – εφεξής τα «RTS») του ESEF, που αναπτύχθηκαν από την ESMA και θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους τους Εκδότες.
Επισημαίνεται ότι όσον αφορά την ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση 2021, πρώτη χρήση εφαρμογής του ESEF, για σκοπούς διασφάλισης της ποιότητας της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, οι Εκδότες θα υποβάλλουν τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις τους και με τον υφιστάμενο τρόπο, στο Χρηματιστήριο Αθηνών (pdf και xml) και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (pdf).

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης