Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Μεγάλο αδελφό» στήνει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

«Μεγάλο αδελφό» στήνει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το νέο σύστημα στοχεύει στην ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο όσων προσπαθούν να κάνουν κατάχρηση αγοράς και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται γρηγορότερα
Σχετικά Άρθρα

“Big Brother” προκειμένου να εντοπίζει άμεσα τις κινήσεις χειραγώγησης και κατάχρησης αγοράς στήνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέσω εγκατάστασης ειδικού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα είναι η εγκατάσταση ειδικού συστήματος το οποίο θα παρακολουθεί τις συναλλαγές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και θα μπορεί να εντοπίζει όσους προσπαθούν να κάνουν κατάχρηση αγοράς.
Μάλιστα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως το σύστημα θα μπορεί να στήνει και κάποιου είδους παγίδες σε όσους προσπαθούν να χειραγωγήσουν την αγορά.
Στόχος είναι να γίνουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα και αντιστοίχως τα πρόστιμα να επιβάλλονται σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Με άλλα λόγια να μπει τέλος στις υποθέσεις όπου εξετάζονται και μετά από πολλά χρόνια επιβάλλονται πρόστιμα.
Στο παρελθόν έχουν επιβληθεί πρόστιμα με μεγάλη καθυστέρηση, για κατάχρηση αγοράς, για ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις κτλ. και μάλιστα χωρίς να είναι βέβαιο ότι έχουν εισπραχθεί τα ποσά, αφού κάποια πρόστιμα ήταν σε funds του εξωτερικού για τα οποία δεν υπήρχαν στοιχεία.

Το σύστημα που επιθυμεί να τοποθετήσει η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το ζητάνε όλες οι κεφαλαιαγορές της ESMA στην οποία συμμετέχει και η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Αξίζει να τονιστεί πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει πρόσφατες περιπτώσεις κατάχρησης αγοράς κατά τις διαδικασίες των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών (Πειραιώς και Alpha Bank) αλλά και της ΔΕΗ, όπου πριν ανακοινωθούν παρατηρήθηκαν μεγάλες διακυμάνσεις και πιέσεις στις μετοχές.

Αυτό που θα γίνει τώρα είναι και μία ενοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων των Κεφαλαιαγορών της Ευρώπης και με αυτόν τον τρόπο η παρέμβαση και τα πρόστιμα θα είναι πιο άμεσα.
Επιπλέον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περιμένει από το ΕΣΠΑ 1,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων της.
Το θέμα πάντως και της στελέχωσης της επιτροπής είναι σημαντικό και η πρόεδρος, Βασιλική Λαζαράκου, έχει ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς την περαιτέρω στελέχωσή της.
Ουσιαστικά έχει ζητήσει την πρόσληψη 15 ατόμων για τη νέα διεύθυνση αξιολογήσεων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης