Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι δεν είχε τιμολογηθεί και βούλιαξε το Χρηματιστήριο Αθηνών - Οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς για τη συνέχεια

Τι δεν είχε τιμολογηθεί και βούλιαξε το Χρηματιστήριο Αθηνών - Οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς για τη συνέχεια
Οι αγορές δεν είχαν αποτιμήσει μία γενικευμένη εισβολή στην Ουκρανία με αποτέλεσμα να δούμε μεγάλες ρευστοποιήσεις
Σχετικά Άρθρα

Κατάρρευση των αγορών είχαμε χθες στον απόηχο της γενικευμένης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και φάνηκε πως δεν είχε τιμολογηθεί μία τέτοια εξέλιξη.
Ενώ δηλαδή υπήρχαν οι αναφορές για εισβολή, οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μία μικρή εισβολή και μόνο στις αυτονομηθείσες περιοχές που είχαν αναφερθεί (Ντονέτσκ και Λουχάνσκ).
Αντί αυτού όμως είχαμε μία γενικευμένη εισβολή με τα μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονταν στο Κίεβο.
Αυτή η εξέλιξη, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς δεν είχε τιμολογηθεί με αποτέλεσμα να δούμε γενικευμένες ρευστοποιήσεις.
Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε χθες κάτω από τις 900 μονάδες, χάνοντας όλη την φετινή άνοδο και κλείνοντας κάτω από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών.
Κανείς δεν μπορεί να δώσει μία εκτίμηση για το που μπορεί να κινηθεί η αγορά το επόμενο διάστημα, καθώς τα όσα θα διαδραματίζονται στην Ουκρανία και μέχρι να βρεθεί λύση θα κρατούν τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα.
Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης διευθύνων σύμβουλος στην Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει πως «το βασικό θέμα έτσι όπως εγώ το αντιμετωπίζω, είναι πως ενώ οι προσδοκίες είχαν τιμολογήσει μία μικρή ένταση και όχι μία μεγάλη εισβολή. Τώρα έχουμε να κάνουμε με μία γενικευμένη εισβολή με στοχευμένους βομβαρδισμούς εκτός αυτονομιστικών περιοχών. Η αγορά πέφτει χθες έπεφτε σημαντικά γιατί δεν έχουμε κατανοήσει την κατάσταση και δεν έχουμε ορίζοντα. Χθες δοκιμάστηκε ο εκθετικός 200άρης και αν θα χαθεί για μία μέρα δεν έχει τόσο σημασία, όσο αν τον ξανακερδίσει. Πρώτη στάση στις 850 μονάδες και στη συνέχεια 820 μονάδες αν διασπαστεί».
Ο Μάνος Χατζήδακης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης στην Βeta ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει πως «είμαστε και εμείς στη δίνη των απόνερων της γεωπολιτικής κρίσης. Το χρηματιστήριο συνδέεται με τις ξένες αγορές και οι ελληνικές μετοχές συγκρίνονται ευθέως με τις μετοχές του εξωτερικού και αναπόφευκτα ακολουθούμε. Αν μπορέσουμε αργότερα να μετριάσουμε τις απώλειες θα είναι ένα καλό σενάριο, αλλά προς το παρόν αυτή είναι μία ευχή και όχι μία διαπίστωση».
Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει πως είναι «τεκτονικός σεισμός και πως έχουμε το χειρότερο σενάριο.
Οι αγορές ήθελαν το καλό σενάριο για τον γεωπολιτικό κίνδυνο, ήτοι πως θα ήταν λελογισμένος, αλλά η πραγματικότητα μας διαψεύδει.
Ο Πούτιν θέλει να φέρει αλλαγές σε όλη την περιοχή και δεν θέλει το ΝΑΤΟ στην αυλή του. Αμφισβητεί την εθνική ταυτότητα της Ουκρανίας και ανοίγει τις πύλες του αναθεωρητισμού και σε άλλες περιοχές.
Προφανώς οι αγορές σε αυτό το σκηνικό βυθίζονται και τρίζουν τα θετικά αφηγήματα».

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης